Vandring i Sverige – 54 magiskt fina vandringsleder!

Sverige är ett stort land med mycket yta och med en spännande och varierande natur. Det finns fjällvandring i norr och kustnära vandring i söder. Naturen varierar beroende på vart i landet du vandrar och alla platser har sin egna charm.

Oavsett vart i Sverige du har tänkt att vandra så finns det både korta och långa vandringsleder att välja på och det finns något som faller alla i smaken.

Bästa vandringslederna i Sverige är bland annat Kungsleden, Padjelantaleden, Jämtlandstriangeln, Höga Kusten leden, Siljansleden, Kuststigen, Ombergsleden och Kinnekulleleden.



Innehåll

Vandring i Norra Sverige (Norrland)

Norra Sverige erbjuder magisk fjällvandring, storslagna vyer och långa sommardagar. Om du lockas av det bör du definitivt planera in en vandring i Sveriges norra delar!

I norra delarna av Sverige hittar du fin fjällvandring med magiska vyer och vacker natur som är svårt att få någon annanstans i landet. Det är också här i fjällen vi helst vandrar och där vi har vandrat som mest då vi älskar naturen och lugnet här uppe.

Förutom naturen som fjällvärlden erbjuder – kommer du verkligen bort från allt och kan koppla av och bara vara. Norra Sverige bjuder inte bara på vackra fjäll att vandra i utan även djupa skogar och vildmark.

Många leder är markerade men på vissa ställen får du navigera själv med hjälp av karta och kompass eller mobil-appar som har inbyggd karta och GPS.

Många av Sveriges populäraste vandringsleder finns i norra Sverige

Det är även i norra delarna av Sverige som flera välkända vandringsleder finns som är populära att vandra och många har på sin bucketlist.

Några av de bästa och populäraste vandringslederna som finns i norra Sverige är bland annat Kungsleden, Jämtlandstriangeln, Höga Kustenleden och vandringsleder som finns i nationalparkerna Sarek och Abisko.


1. Sarek

vandra i sverige sarek

Sareks nationalpark ligger i Lappland och ingår i världsarvet Laponia. Det är också Sveriges största högfjällsområde. Naturen i Sarek är oslagbar med sina höga fjäll, slingrande bäckar, dalgångar och sjöar.

Just inne i Sareks nationalpark finns inga vindskydd, fjällstugor eller markerade vandringsleder. Här måste du ha koll på både karta och kompass för att kunna navigera dig rätt.

För att vandra i Sarek krävs erfarenhet

Ska du vandra i Sareks nationalpark så behöver du vara en van vandrare. Inte bara för att du måste kunna navigera. Vädret i Sarek är varierande och tufft, även terrängen kan vara svår att ta sig fram på.

Du måste planera din vandring innan du ger dig ut här.

Även om du inte är en van vandrare så kan du besöka Sareks nationalpark och få uppleva den magiska- och häftiga naturen, lättast är då att utgå från Aktse Fjällstation. Populära platser i Sarek är bland annat Skierffeklippan och Rapadalen.

Bästa turförslagen i Sarek

  • Vandra till Skierffeklippan (36km t/r)
  • Vandra genom hela Sarek Ákkhástugorna-Saltolukta (80km)

2. Abisko

abisko fin vandring i sverige

I Kirunas kommun hittar du Abisko nationalpark som ligger några mil från Riksgränsen. Abisko är ett av Sveriges populäraste områden för vandring.

Här erbjuds både dagsvandring och flerdagsvandring. Lederna är bra markerade och du kan hitta en led som passar alla oavsett ålder.

Naturmässigt kan du förvänta dig magiska fjällvyer, vackra fjällsjöar att ta ett dopp i på sommaren, dalgångar, stendalar och fjällskog.

I Abisko finns både lätta- och svåra vandringsleder

Terrängen i Abisko är varierande, vissa leder är mer tekniskt svåra medans andra går på fina upptrampade stigar. Höjdskillnader förekommer på många ställen men inget som är svårt att ta sig fram på.

Längs Abiskos vandringsleder har du tillgång till fjällstugor för övernattning annars finns fina platser att slå upp tält på.

Du kan enkelt ta dig till Abisko med tåg då det finns två tågstationer här. Annars kan du utgå från Kiruna om du har bil.

Bästa vandringslederna i Abisko

  • Kungsleden, Abisko-Nikkaluokkta (108km) svensk signaturled
  • Kärkevagge, Trollsjön (12km)
  • Björkliden-Tornehamn, Lapplandsporten (4,5km)

3. Höga Kusten

vandring höga kusten norra sverige

Mellan Sundsvall och Umeå hittar du Höga Kusten som är ett kustområde med ett väldigt speciellt landskap som bildades efter istiden, området är även ett världsarv.

Många skulle nog säga att man hittar Ångermanlands finaste vandring här.

Det är höga klippor och berg som du kan ta dig upp på för att njuta av den vackra utsikter över området. Här finns även vackra badplatser och mysig skog att vandra genom.

Bra vandringsleder för barnfamiljer

Höga Kusten bjuder på vandringsleder som passar alla även för barnfamiljen. Det finns både kortare leder och längre leder som du vandrar på några dagar.

Att vandra på Höga Kusten kan du göra året runt och alla årstider har sin charm.

Vill du övernatta ute i det fria så finns det gott om vindskydd med eldplatser längs med många av vandringslederna som gör en natt utomhus bekväm.

Bästa vandringslederna på Höga Kusten

  • Höga Kustenleden (128km) svensk signaturled
  • Världsarvsleden (100km)
  • Vandra upp på Valkallen (4,7km)

4. Lofsdalen

lofsdalen vandringsleder

Lofsdalen är ett fjällområde som ligger i Jämtlands län och bjuder på en fin fjällmiljö och vackra vyer. Det är en lugn fjällby och passar dig som vill dra ner på tempot och ha det lugnt och skönt.

Lofsdalen erbjuder även vackra vandringsleder på sommaren som de flesta kan vandra oavsett ålder. Både korta leder som passar för dagsvandring men även längre leder som tar någon dag att vandra.

De flesta vandringslederna som finns i Lofsdalen är markerade så det finns ingen risk att du går fel. Den bästa årstiden att vandra i Lofsdalen är under sommaren och hösten. Båda årstiderna är fina på olika sätt.

Bra stigar i närheten av Byn

Terrängen på lederna är varierande men är lätt att ta sig fram på då det är väl preparerade stigar och spänger på de flesta ställena. Det som kan förekomma är höjdskillnader och våtmark.

Det är lätt att vandra i Lofsdalen då många av lederna startar i byn. Du slipper ta dig någonstans och du kan bo i en stuga här om du vill ha det bekvämt.

Annars finns flera fina platser att slå upp ett tält på med fina utsikter över fjällen.

Bästa vandringslederna i Lofsdalen

  • Panoramaleden (4,2km)
  • Hovärken (4,6km)
  • Sömlingshågna (21km)

5. Åre

vandring i åre i jämtland

Åre är Sveriges största skidort, men på sommaren och hösten finns det fina vandringsleder runt Åre. Det finns både leder som går på plan mark utan några stora höjdskillnader och typisk fjällvandring.

Åre kommer bjuda dig på vacker fjällmiljö med fin utsikt över fjällvärlden, fjällsjöar, kalfjäll, skog och myrmarker.

Det är ofta upptrampade stigar men det förekommer både rötter och stenar – så ha koll på vad du sätter fötterna!

Ta med tält om du vill övernatta

Det finns inte så många vindskydd här. Ett tips är att ta med tält om du vill övernatta längs någon led.

Vårat tips på mysiga ställen att tälta på i Åre är i Ullådalen/Stendalen eller någonstans på vägen upp mot Åreskutan. Men kolla vädret innan, det kan blåsa en del!

Bästa vandringslederna i Åre (& i närheten)


6. Tänndalen

vandring i tänndalen

Tänndalen är en lite fjällby som ligger i Härjedalens kommun med nära avstånd till både Funäsfjällen och Hamrafjället. Här får du vandra i en vacker fjällmiljö som bjuder på kalfjäll med vacker utsikt, myrmark och fjällskog.

Det finns många vandringsleder i Tänndalen som är anpassade så att alla ska kunna ta sig ut och vandra. Terrängen i Tänndalen är varierande och du kommer få vandra på blanda annat fina upptrampade stigar, spänger, våtmark och på stenblock.

Många vandringsleder är välmarkerade med både skyltar och färgmarkeringar. Sen kan du även göra egna vandringsturer från Tänndalen, men då behöver du både karta och kompass.

Vandra till Funäsdalen eller Ramundberget

Från Tänndalen kan du vandra till Ramundberget, Fjällnäs, Funäsdalen, Hamrafjället och Bruksvallarna.

Det finns gott om boenden för en bekväm vandring om du vill slippa bära med dig ett tält. Annars finns det såklart flera fina platser att slå upp ett tält på.

Bästa vandringslederna i Tänndalen

  • Livsäterån (5km)
  • Östra Kroktjärnsrundan (8,5km)
  • Hamrafjället (6km)

7. Vemdalen

vandring i vemdalen sverige

En annan mindre fjällby i Sverige är Vemdalen som även den ligger i Härjedalens. Här ifrån kan du göra både kortare dagsturer som passar för hela familjen eller längre vandringar med övernattning i tält eller vindskydd för den mer vana vandraren.

Vemdalen har en lugn och vacker fjällmiljö som bjuder både på vattenfall, och vackra fjällvyer.

Den bästa tiden för att vandra i Vemdalen är utan tvekan under sommaren och hösten. Vissa av vandringslederna kan vara tekniskt svåra att ta sig fram på och lite utmanade.

Hyr en stuga för en vandringssemester i Vemdalen

Många vandringsleder i Vemdalen är markerade så du ska hitta rätt och de flesta leder utgår från centrala Vemdalen. Det är perfekt om du vill hyra en stuga här.

Utgå från någon av stugbyarna som finns kring Vemdalens skidområde och gör dagsturer direkt från stugan.

Bästa vandringslederna i Vemdalen

  • Storhogna-Samevistet-Fallmoran (9km)
  • Vanda upp för Klockarfjället (5km)
  • Vemdalsskalet-Högfjället (11km)

8. Östersund

sveriges bästa vandring i östersund

Östersund ligger i Jämtland och har därför nära till många fjällområden. Men vill du vandra i Östersund blir du inte besviken. Staden har flera naturområden och naturreservat med leder att vandra som är både lätta och mer utmanade.

Många av lederna nås med kollektivtrafiken

Det bästa med Östersund är att du kan nå vissa leder med kollektivtrafiken vilket gör att du inte behöver ha bil. Vandringslederna i Östersund kan de flesta vandra eftersom många är lättvandrade.

Vindskydd och rastplatser finns det gott om längs lederna som är perfekt att ta en paus vid eller att övernatta i.

Många av vandringslederna i Östersund är markerade med skyltar eller med färgmarkering så du lätt ska hitta runt lederna. Naturen här är omväxlande med skog, öppna landskap, ängar, sjöar och våtmarker.

Eftersom Östersund är en större stad kan du avsluta vandringen med en gofika på något av stadens caféer.

Det är även ett rikt fågelliv här, du har möjlighet att ta dig upp i fågeltorn från flera leder och kika på spännande fåglar.

Bästa vandringslederna i Östersund

  • Andersön (2km)
  • Bynäset runt (7km)
  • Tysjöarna (7km)

9. Umeå

Öreälvleden umeå vandring

I Västerbotten hittar du Umeå som ligger på den norra östkusten. Här finns det vandringsleder som går i lummig skog men också ute på öar med vattnet som sällskap.

Det finns leder som är perfekta för en dagsutflykt med familjen men också längre leder som är mer utmanade och passar äventyraren.

I Umeå finns det gott om vindskydd, rast- och eldplatser längs de flesta leder för att göra en övernattning enkel. Även raststugor finns på vissa leder. Vandringen i Umeå är tydligt markerad med skyltar och färgmarkering.

Starta vandringen direkt från centrum i Umeå

Du kan nå vandringslederna i Umeå direkt från centrum utan att behöva ta dig någons eller så kan du ta buss eller bil ut till de områden som ligger lite utanför stan.

När du vandrar på Umeås vandringsleder kommer du uppleva det mesta av naturen som kustmiljö, djupa skogar, vildmark, myrar, berg, slingrande sjöar och fina skogssjöar.

Bästa vandringslederna i Umeå

  • Isälvsleden (60km)
  • Öreälvsleden (100km)
  • Tavelsjöleden (42km)

10. Padjelanta

padjelanta vandra

Sveriges största nationalpark till ytan är Padjelanta som ligger i Lappland. Padjelanta gränsar till Norge på ena sidan och öster om parken ligger Sareks nationalpark.

Trots att nationalparken är stor och det är långa vandringsleder är det för det mesta en lättvandrad terräng som går på fina och upptrampade stigar.

Att vandra i stora fjäll som Padjelanta kräver att du har lite koll, vädret kan snabbt växla vilket gör att du kan behöva ändra rutt eller vänta ut vädret.

Naturen i Padjelanta är storslagen och magisk med stora fjäll, dalgångar, blomstrande fjällhedar, granskog och fjällsjöar.

Padjelanta ligger längst ifrån en allmänväg i Sverige

Den plats i Sverige som ligger längst ifrån en allmänväg är Padjelanta, här är du verkligen ute i ingenstans. För att ta sig in i Padjelanta nationalpark måste du vandra in i parken eller flyga in med helikopter.

Bästa vandringslederna i Padjelanta

  • Padjelantaleden (160km)
  • Vandra uppför Staloluokta (5km)

11. Stora Sjöfallets Nationalpark

Stora Sjöfallets nationalpark ligger i Lappland och gränsar till både Sareks nationalpark och Sjaunja nationalpark. Det är också en del av världsarvet Laponia.

Även här bjuds du på en storslagen natur med höga fjälltoppar, djupa dalar, fjällskog, forsar, sjöar och ett rikt växtliv.

Här kan du ta kortare vandringsturer över dagen eller ge dig ut på långvandring. Det finns markerade vandringsleder att följa men du kan också välja att gå egna turer.

Flera boendealternativ finns i Stora Sjöfallet

I Stora Sjöfallet finns det möjlighet att övernatta i fjällstugor, fjällstationer, tälta, campa eller på bo Stora Sjöfallets Mountain Lodge.

Det lättaste sättet att ta sig till Stora Sjöfallet är med bil. Har du inte tillgång till bil kan du ta både tåg och flyg till Gällivare och därifrån går det bussförbindelser mellan Gällivare och Stora Sjöfallet från februari till oktober.

Bästa vandringslederna i Stora Sjöfallets Nationalpark

  • Bietsávrre-Saltoluokta (6km)
  • Kaitumjaure-Teusajaure, Kungsleden (9km)
  • Teusajaure-Vakkotavare, Kungsleden (15km)

12. Storulvån

vandringsleder storulvån norra sverige

Storulvån är ett av Jämtlands populäraste vandringsställen och ligger cirka 5 mil från Duved i Åre. Här vandrar du i en vacker fjällmiljö som går i både dalgångar, längs med bäckar och sjöar men också uppe på toppar med magiska utsikter.

Jämtlandstriangeln en populär vandring i Storulvån

De flesta besöker Storulvån för att vandra Jämtlandstriangeln. Det är en vandring som passar bra för nybörjare som vill ge sig ut på en längre fjällvandring.

Du kan också välja att ha Storulvåns fjällstation som utgångspunkt och göra dagsutflykter därifrån. Vid fjällstationerna kan du bo bekvämt men du kan även tälta i Storulvån. Fina tältplatser finns det gott om.

Många av vandringslederna i Storulvån är markerade men vissa är inte det hela vägen eller inte alls. Det går utmärkt att vandra här med barn. Du behöver inte vara van vid att vandra för att klara av vandringslederna i Storulvån.

Bästa vandringslederna i Storulvån


13. Hemavan

hemavan vandringsleder

I Västerbottens län – närmare bestämt i Storumans kommun – hittar du Hemavan som är en fjällby som bjuder på fin fjällvandring på sommaren och hösten.

Vandringslederna i Hemavan passar alla både för stora- och små vandrare. Det finns fina dagsturer att göra men även längre vandringar med övernattning. Du kan också välja att göra egna vandringsturer.

Naturen i Hemavan bjuder på en typisk fjällmiljö med höga toppar, vackra vyer, dalgångar, lummig och mysig skog, öppna fjällandskap, sjöar och bäckar.

Det finns många fina vandringsleder att välja på i Hemavan som är tydligt markerade med skyltar och färgmarkeringar. Terrängen varierar men oftast är det fina upptrampade stigar.

Du kan enkelt ta dig till Hemavan från olika platser i Sverige

Att ta sig till Hemavan kan du göra på flera sätt, ta bilen och kör längs med ”blå vägen” som är en av Skandinaviens vackraste sträckor, flyget från Arlanda landar mitt i Hemavan med promenadavstånd till byn, även buss och tåg går till Hemavan.

Bästa vandringslederna i Hemavan

  • Tärnaleden (7,5km)
  • Drottningleden (9km)
  • Hemavan-Ammarnäs, Kungsleden (78km)

14. Helags

vandring i helags

Helagsfjället ligger i Bergs kommun, Härjedalen. Här hittar du fjälltoppen Helags som är Sveriges högsta bergstoppen söder om polcirkeln. Bergstoppen ligger 1797 meter över havet.

Det är många som åker till Helagsfjället just för att vandra upp för bergstoppen. Det är en vandring som tar ungefär 5-6 timmar från Helags fjällstation. Helag är ett fornnordiskt namn som betyder helig.

National Geographic har listat toppturen till Helagstoppen på plats tre av världens vackraste toppturer.

Från Helagsfjället kan du även vandra till andra fjäll som ligger i närheten. Det är fina vandringsleder som går i en varierande terräng och i en omväxlande fjällmiljö. Vandrar du i Helagsfjället har du stora chanser att stöta på fjällrävar.

Bästa vandringslederna i Helags

  • Vandra till Helagstoppen (12km)
  • Helags-Sylarna (19km)
  • Helags-Fältjägaren (12km)

15. Strömsund

fin vandring strömsund

Strömsund har en riktigt häftig natur med bland annat Hällingsåfallet och vandring däromkring. Kommunen ligger allra högst upp i Jämtland och gränsar till Lappland.

Vi rekommenderar helt klart att kolla in Hällingsåfallet om du är här, det är ett av Sveriges högsta vattenfall. Här har du också en vandringsled som är 5km lång.

Övriga vandringsleder i Strömsund är bland annat lederna i Bjurälvens Naturreservat, Klumpiklumpen som bjuder på fina vyer och Djuptjärnsstigen som har några av Sveriges längsta sandåsar att vandra vid.

Bästa vandringslederna i Strömsund

  • Hällingsåfallet (5km)
  • Bjurälvens Naturreservat (3-6km)
  • Klumpliklumpen (4km)

16. Storuman

vandring storuman

Det finns många och fina vandringsleder i Storuman, ett område som är extra populärt är vandringen i Hemavan/Tärnaby. Det ligger långt upp i landet och bjuder på riktig fin fjällvandring.

Andra populära leder i Storumans kommun är strandpromenaden, Hjärtats Tre Toppar och Kyrkstigen.

Om du vill kan du kombinera vandringen i Storuman med fiske, paddling och bärplockning då tillgången på bär brukar vara bra under säsongen.

Bästa vandringslederna i Storuman

  • Strandpromenaden (2km)
  • Kyrkstigen (6km)
  • Hemavan/Tärnaby (3-78km)

17. Åsele

vandring åsele

Om du åker iväg för att vandra i Åsele bör du definitivt besöka Björnlandet nationalpark. Björnlandets nationalpark har en av Sveriges bäst bevarade urskog vilket ger en riktig vildmarkskänsla.

Dessutom finns det två övernattningsstugor i nationalparken vilket vi gillar. Det gör det enklare att övernatta eftersom du slipper släpa med dig tält.

Övernattningsstugorna är inte boknings bara, var därför ute i god tid på dagen för att säkra en plats eller ha en backup-plan om det skulle vara fullt i stugan.

Övriga populära leder i Åsele är Åslia Magiska Skogsstig och Sagostigen.

Bästa vandringslederna i Åsele

  • Björnlandets Nationalpark (2-12km)
  • Åslia Magiska Skogsstig (1-5km)
  • Sagostigen (Vitterhuset)

Vandring i Mellersta Sverige (Svealand)

Mellersta Sverige bjuder på fina sjöar, lummiga skogar och lättillgänglig vandring med bra kommunikationer!

I mellersta Sverige hittar du vandringsleder i en varierande natur där du både kan fjällvandra i norra Dalarna till att vandra i lummiga och djupa skogar i södra delarna av Svealand

Det är även lätt att ta sig ut till många av vandringslederna med kollektivtrafiken om du inte har tillgång till egen bil.

Vi har själva vandrat mycket i Dalarna och i Stockholm och har hittat fina leder som ger känslan av att komma ut i vildmarken och som drar ner tempot från stadspulsen.

Längs med många av vandringslederna finns det fjällstugor, fjällstationer, vindskydd, rast- och eldplatser för att du ska kunna övernatta.

I mellersta Sverige kan du både fjällvandra och skärgårdsvandra

I Svealand hittar du fjällvandring i Idre, Sälen och Grövelsjön. Skärgårdsvandra i Stockholm och två av Sveriges signaturleder hittar du i Dalarna och Sörmland som är Siljansleden och Sörmlandsleden.


18. Grövelsjön

grövelsjön

Grövelsjön ligger 4mil norr om Idre mot den norska gränsen och är ett fjällområde med fin fjällvandring. Här ligger också sjön med samma namn.

Det finns fina vandringsleder som passar för alla, både kortare leder som är utmärkta för dagsvandring men också längre leder som innebär övernattning.

Här vandrar du i en fjällmiljö med dalgångar, öppna fjällandskap, skog och förbi bäckar och fjällsjöar. Terrängen är lättframkomlig på de flesta ställen men det förekommer både stökig terräng samt höjdskillnader på vissa leder.

Grövelsjön är ett populärt ställe att fjällvandra på som inte ligger allt för långt ifrån de södra delarna av Sverige.

Till Grövelsjön tar du dig lättast med bil, kör till Grövelsjöns fjällstation som du också har som utgångspunkt till de olika vandringslederna.

Vandringslederna i Grövelsjön är tydligt markerade med både skyltar och färgmarkeringar. I området finns också tillgång till fjällstugor och raststugor för övernattning.

Bästa vandringslederna i Grövelsjön

  • Hävlingen (26km)
  • Vandra till toppen av Storvätteshågna (26km)
  • Långfjälletrunt (30km)

19. Fulufjället

fulufjället njupeskärsleden

Fulufjället är en nationalpark som ligger i norra Dalarna och gränsar till Norge. Naturen i Fulufjället är urskog, myrmarker, fjällnatur med vackra vyer och dalgångar. Här har du också stora chanser att se spår av älg.

I Fulufjället ligger Sveriges högsta vattenfall Njupeskär och Sveriges äldsta träd!

Det finns många vandringsleder i Fulufjället som har tydliga ledmarkeringar. Gott om raststugor i området att övernatta i finns om du är ute på en långvandring. Vill du inte gå långa turer finns även kortar dagsturer med start vid nationalparkens entré.

Vandringsleder som är anpassad för rullstol och barnvagn

Att vandra i Fulufjällets nationalpark passar alla. Lavskrikeleden är en kortare led som är anpassad för rullstol och barnvagn. Även en del av Njupeskärsslingan är rullstols- och barnvagnsvänlig.

Den populäraste leden att vandra är till vattenfallet Njupeskär. För att komma dit väljer du Njupeskärsleden hit kan alla ta sig oavsett ålder. Att vandra i Njupeskär passar bäst att göra på sommar och höst.

Bästa vandringslederna i Fulufjället

  • Rösjöleden (15km)
  • Bergådalsleden (24km)
  • Njupeskärsleden (4km)

20. Idre

bästa vandringslederna i idre

Idre är en ort i norra Dalarna som bjuder på fina vandringsleder som passar alla, vana vandrare som för barnfamiljen.

Det finns gott om vandringsleder i Idre som är skyltade och färgmarkerade. Men du kan också välja egna turer med hjälp av karta och kompass eller med digital karta i mobilen.

Populära ställen att vandra på är Städjan och Nipfjället

Idre har en vacker fjällmiljö att vandra i och de mest populäraste lederna går till Städjan eller till Nipfjället där du får vackra vyer över fjällvärlden.

Du kan även vandra kortare rundslingor på självaste Idrefjället som passar för hela familjen.

Flera raststugor finns i Idre-området som du kan övernatta i. Terrängen här är varierande och höjdskillnader kommer du stöta på längs många leder. Oftast är det finna upptrampade stigar men det förekommer även våtmark, stenar och rötter på vissa leder.

Bästa vandringslederna i Idre

  • Topptur till Städjan (6km)
  • Nipfjället runt (18km)
  • Topptur till Nipfjället (7km)

21. Sälen

vandra sverige

Sälen är en annan populär fjälldestination som ligger i Dalarna och här kan du vandra på fina fjälleder på sommar och höst.

Flera dagsturer finns i Sälen men även kortare vandringsleder som passar de mindre barnen. Vill du ha mer utmaning finns det även längre vandringsleder i Sälen.

Många av lederna är markerade men inte alla. I Sälen vandrar du i en fin fjällmiljö som har allt från vackra fjällvyer, fjällsjöar, skog och öppna fjällandskap.

Från Sälen kan du vandra Vasaloppsleden

De mest kända lederna du kan hitta i Sälen är Vasaloppsleden som går mellan Sälen och Mora. Även Södra Kungsleden är populär och går från Sälen ända upp till Storlien i norr. Du tar dig till Sälen med bil, buss eller flyg.

Bästa vandringslederna i Sälen

  • Syndalsturen (15km)
  • Vasaloppsleden (90km)
  • Del av Södra Kungsleden (9km)

22. Stockholm

stockholm vandringsleder

I Stockholm finns flera fina naturområden och naturreservat att besöka. Där finns det gott om både vandringsleder och rundslingor.

Du kan också hitta fin vandring i Stockholms skärgård. Många av dessa områden kan du enkelt nå med kollektivtrafiken.

Naturen som finns kring Stockholms vandringsleder är allt från gammelskog, lövskogar, våtmarker, ängar, kulturlandskap och skärgårdsmiljö. Det är lätt att komma bort från storstadspulsen och hitta lugnet på dessa ställen.

Fin och lättillgänglig skärgårdsvandring i Stockholm

Vill du ut och vandra i skärgården är Möja och Utö två fina skärgårdsöar att vandra på. Du tar dig ut till öarna med båt från Strömkajen i centrala Stockholm. Andra populära platser att vandra på är i Tyresta nationalpark och Hellasgården.

Bästa vandringslederna i Stockholm


23. Leksand

vandring i leksand

Leksand är en mindre ort i Dalarna som ligger vackert vid Siljan. Här hittar du vandringsleder både i närheten av själva stadskärnan i Leksand men även lite utanför.

Både naturen och terrängen varierar i Leksand. Du går i tätskog på smala skogsstigar där det kan förekomma både stenar och rötter eller så vandrar du uppför berg med en vacker utsikt över Leksand.

En fin plats att vandra på i Leksand är Tällberg. Här får du uppleva en riktig dalaidyll som bjuder på kulturlandskap och vyer över Siljan.

Alla vandringsleder i Leksand är tydligt markerade med antingen skyltar som visar både avstånd och plats eller färgmarkeringar som finns på träd och sten.

Längs vandringslederna i Leksand kan du hitta vindskydd, rast- och eldplatser som är perfekta att ta en paus vid eller varför inte övernatta där.

Bästa vandringslederna i Leksand

  • Siljansleden (340km)
  • Alviken runt (7km)
  • Fjällberget (9km)

24. Rättvik

vandring i rättvik kärleksstigen

En annan mindre by i Dalarna som ligger precis vid Siljan är Rättvik. Trots att det är en väldigt liten ort finns det fina vandringsleder här, både kortare leder och längre vandringsleder.

Vandringen i Rättvik är tydligt markerad som gör det lätt att hitta. Terrängen är varierande med grusvägar, asfalt, skogsstigar och skogsvägar även höjdskillnader förekommer på vissa leder.

Börja vandringen direkt från Rättvik, bekvämt och enkelt

Många av lederna kan du starta direkt från Rättvik och du behöver inte ta dig utanför vilket är bekvämt. Här kan alla vandra nybörjare, vana vandrare och barnfamiljen.

Till Rättvik kan du ta dig med antingen bil, buss eller tåg. Missa inte den fina strandpromenaden som går längs med Siljan när du är i Rättvik. Du kan vandra i Rättvik året om men det är som finast på sommaren.

Bästa vandringslederna i Rättvik

  • Siljansleden, Jarlstugan-Ensro (10km)
  • Tre Toppar (7,5km)
  • Rättvik-Dalhalla (10km)

25. Mora

mora sverige vandra

Mora ligger mellan Siljan och Orsasjön och här finns det fina möjligheter att hitta bra vandringsleder, både långa och kortare leder.

Här får du vandra längs med sjöar, i skog, på berg och i kulturlandskap. Vissa lederna når du direkt från Mora medans andra ligger lite utanför.

Vandra samma väg som Vasaloppet från Sälen till Mora eller tvärtom.

En populär vandringsleden i Mora är Vasaloppsleden som går till Sälen. Du väljer själv hur många etapp av leden du vill gå. Bra möjligheter till övernattning finns vid många av Moras vandringsleder i vindskydd.

Du kan hitta vandring i Mora med olika svårighetsgrader vilket gör att det finns vandringsleder för alla. Vandringslederna har bra ledmarkeringar i form av skyltar eller färgmarkeringar. Till Mora tar du dig med bil, buss eller tåg.

Bästa vandringslederna i Mora

  • Vasaloppsleden (90km)
  • Siljansleden (340km)
  • Alderängsrundan (8,5km)

26. Falun

falun sverige vandringsled

I Falun kan du hitta fina vandringsleder nära stan men också en bit utanför som du enkelt kan ta dig till med bil, vissa platser kan du även ta dig till med cykel eller buss.

Det finns varierande vandring i Falun och ett populärt område att besöka är Lugnet, härifrån får du en fin utsikt över Falun. Här finns både lätt och svår terräng som passar alla.

Naturen kring Falun är omväxlande med höga höjder, djupa skogar med vildmarks känsla och vackra sjöar. Bra ledmarkeringar finns i form av skyltar och färgmarkering som följer hela leder.

Upplev vildmarksnatur i Falun

Är du i Falun och vill uppleva vildmarksnatur ska du ta dig till Bjursås som ligger någon mil utanför stan och vandra vildmarksleden.

Du kan också övernatta längs med många leder. Det finns vindskydd och eldplatser du kan nyttja för en bekväm övernattning annars finns det bra platser att slå upp ett tält på.

Bästa vandringslederna i Falun

  • Bergsstigen (11km)
  • Lostigen (19km)
  • Vattnets väg till Gruvan (37km)

27. Borlänge

Borlänge är en industristad som ligger i Dalarna men trots det finns några smultronställen som bjuder på vacker och varierande vandring. De flesta platserna är lätta att ta sig till från stan med bil, buss eller cykel.

Terrängen på Borlänges vandringsleder är varierande men är för det mesta lätt att ta sig fram på. Det finns leder som passar alla åldrar och leder som är korta och långa.

Det går att vandra i Borlänge året runt men den finaste perioden att vandra på är vår, sommar och höst.

Upplev vildmark och fjällkänsla i Gyllbergen

Vill du komma bort från stan och få känslan av att vara ute i vildmarken? Då ska du ta dig till vandringslederna i Gyllbergen, ett populärt naturområde i Borlänge som bjuder på flera varianter av vandringsleder – och enligt oss bästa vandringen i Borlänge. Hit tar du dig med egen bil.

Bästa vandringslederna i Borlänge

  • Gyllbergen (5-10km)
  • Bysjörundan (11km)
  • Tjärnaberget (varierande längd)

28. Uppsala

uppsala tjäderledsmossen

I Uppsala finns gott om naturområden och naturreservat att vandra i. Även vandringsleder för dig som uppskattar kultur och historia.

Det är varierande längd på lederna allt från dagsvandring till heldagsvandringar med övernattning.

Det är enkelt att ta sig till vandringslederna med kollektivtrafiken

En del vandring i Uppsala kan du enkelt nå i anslutning till stan, vill du ta dig ut till något naturområde/naturreservat går det bussar till nästa alla va dessa ställen.

Det finns gott om rast- och eldplatser längs vandringslederna i Uppsala för att ta en paus eller äta medtagen matsäck på.

Terrängen på lederna variera beroende på vilken led du tänkt vandra. Bra med ledmarkeringar finns vid lederna i med skyltar eller färgmarkering. En populär vandringsled som går genom Uppsala är Upplandsleden.

Bästa vandringslederna i Uppsala

  • Upplandsleden (50km)
  • Linnéstigarna (5-16km)
  • Vildmarksleden, Storskogen (6km)

29. Örebro

I Örebro kan du hitta fina vandringsleder och rundslingor som går i en omväxlande natur. Du kan hitta leder i närheten av Örebro men också i närområdena.

Naturreservat och naturområden finns det gott om och det är lätt att ta sig till många av dom med buss eller bil.

Örebro har en varierande terräng på leder vissa mer tekniska men för det mesta är det lättvandrat och passar alla oavsett ålder. Bra ledmarkeringar finns vid Örebros leder så du enkelt ska hitta.

Bergslagsleden en populär vandring i Örebro

Missa inte att vandra Bergslagsleden eller delar av den när du är i Örebro. Väljer du att vandra hela finns det gott om boendealternativ längs leden och flera tillfällen för bad finns i någon av sjöarna en varm sommar dag.

Bästa vandringslederna i Örebro

  • Bergslagsleden (280km)
  • Amboberget (12,5km)
  • Ringsbergsleden (12-18km)

30. Nyköping

nyköping

Några mil söder om Stockholm ligger Nyköping som är en mindre ort och ligger vackert vid kusten.

I Nyköping hittar du både rundslingor och vandringsleder som går i en vacker natur nära havet men också inne i löv-och barrskog och längs med sjöar.

Terrängen på lederna är lättvandrade och funkar för alla att ta sig fram på. Vandringslederna i Nyköping finns både nära stan men också i utkanten.

Flera etapp av Sörmlandsleden kan du hitta i Nyköping som är delar av leden men också fina rundslingor som du kan vandra på över dagen.

Vandringslederna i Nyköping har bra ledmarkeringar med skyltar och färgmarkeringar. Gott om rastplatser och vindskydd finns.

Bästa vandringslederna i Nyköping

  • Sörmlandsleden, Svanviken-Lindbacke (6,5km)
  • Skiren runt (4,5km)
  • Stavsjörundan (9-16km)

31. Västerås

vandring i västerås

I Västerås finns det vandringsleder i olika längd och svårighetsgrader. Det finns något som passar för alla att vandra. Du kan ta dig ut till de flesta leder med buss om du inte har bil.

Vid många av Västerås vandringsleder finns vindskydd, raststugor, rast- och eldplatser. Det gör det enkelt att övernatta eller för att ta en paus.

Lederna i och runt om Västerås är tydligt markerade med skyltar eller färgmarkeringar. Både natur och terräng är omväxlande och ett rikt fågelliv finns på flera ställen.

Bruksleden är den längsta vandringen i Västerås

Den längsta och mest populära vandringsleden du kan hitta i Västerås är Bruksleden som är en vandring på 250km och går genom bruksorterna i Västmanland och avslutas i Avesta i Dalarna.

Bästa vandringslederna i Västerås

  • Bruksleden (250km)
  • Asköviken-Tidö (4,2km)
  • Vandringsleder i Frösåker (2,5-6km)

32. Lysekil

stångehuvud lysekil

Lysekil är en kustort i Bohuslän som ligger som en halvö på västkusten. Här finns det fin och kustnära vandring och du kan nästan hela tiden se vattnet. En populär vandringsled som har flera etapp i Lysekils kommun är Kuststigen.

Trots att Lysekil är en kustort kan du vandra på leder omgiven av skog och lövskogar. Terrängen här är lätt men på vissa ställen får de se upp vart du sätter fötterna då leden kan vara ojämn. Det är bra markerat runt de flesta av Lysekils vandringsleder.

Missa inte att vandra i Stånghuvuds naturreservat!

Du kan starta på många leder direkt från centrala Lysekil och göra en stadsvandring eller ta dig ut till Stånghuvuds naturreservat och gå en rundslinga på 4km.

Glöm inte badkläder om du vandrar här på sommaren då det finns fina badplatser längs med leden.

Bästa vandringslederna i Lysekil

  • Kuststigen (376km)
  • Bohusleden (342km)
  • Vandra i Stånghuvud (4km)

33. Gävle

I Gävle kan du hitta vandring som passar alla oavsett ålder. Flera naturreservat finns i kommunen där du hittar varierande leder i olika längd.

Det vi gillar med Gävle är att du lätt kan nå de flesta vandringsleder med buss vilket gör vandringen lättillgängligt för alla.

Vandringen är lättillgänglig i Gävle så alla har möjlighet att njuta av naturen.

Terrängen är varierande och går mycket på grusvägar och skogsstigar ibland även på asfalt. Inga riktigt svåra och tekniska partier finns.

Naturen är omväxlande och bjuder på kustnära vandring och lummiga skogar där du passerar både bäckar och sjöar.

De två mest välkända vandringslederna i Gävle är Gästrikeleden och Norrlandets kustled. Det är leder som ger fina naturupplevelser och fin vandring. Gott om vindskydd och eldplatser finns längs med många av Gävles vandringsleder.

Bästa vandringslederna i Gävle

  • Gästrikeleden (270km)
  • Norrlandets kustled (15km)
  • Hemlingby Naturstig (3km)

34. Sunne

sunne vandra

Det är från Sunne Selma Lagerlöf hittade inspiration till miljöer i sina böcker -och vi förstår varför. Sunne har en omväxlande och vacker natur men även mycket kulturhistoriska lämningar finns här.

Sunnes vandringsleder är barnvänliga eftersom lederna är lättvandrade. Vill du inte tälta eller sova ute i naturen finns bekväma boenden att boka, blanda annat Selma Lagerlöfs Spa.

Annars finns övernattningsstugor och vindskydd längs vissa leder där du har möjlighet att sova om du vill.

Sunne har gett inspiration till både Selma Lagerlöf & Astrid Lindgrens böcker

En annan författare som hämtade inspiration från Sunne är Astrid Lindgren. Fryksdalsbanan som du passerar när du vandrar på Fryksdalsleden gav Astrid inspiration till landskapen i Bröderna Lejonhjärta.

Bästa vandringslederna i Sunne

  • Ängenleden (17km)
  • Sundsbergsleden (6km)
  • Fryksdalsleden (10km)

35. Torsby

vandring torsby

Vill du vandra i Sveriges sydligaste fjäll eller bestiga Värmlands högsta topp? Då ska du ta dig till Torsby som bjuder på en omväxlande natur och terräng i Värmland.

I Torsby ligger Sveriges sydligaste fjäll Hovfjället.

Här kan du vandra på både korta leder men även längre vandringsleder. Det finns vandring som passar för barnfamiljen men också för den mer erfarna vandraren.

Det är två saker du inte får missa när du vandrar i Torsby och det är att vandra vid Hovfjället och upp för Granberget som är Värmlands högsta topp.

Bästa vandringslederna i Torsby

  • Hovfjällsrundan (12km)
  • Nordvärmlandsleden (54km)
  • 7-Torpsleden (8km)

Vandring i Södra Sverige (Götaland)

Södra Sverige erbjuder magiska stränder, klipphällar och solnedgångar som går ner i havet. Dessutom är det ett betydligt snällare klimat i Södra Sverige än uppe i norr!

Södra delarna av Sverige bjuder på kustnära vandringsleder som går längs med havet på västkusten. Men du kan också hitta vandringsleder som går i en lummig och mysig skog.

Vi gillar att vandra på kusten eftersom det oftast är en lättvandrad terräng och du får se magiska solnedgångar vid havet, fina badplatser och mysiga fiskebyar.

Södra Sverige har ett mer stabilt klimat

Att vandra i södra Sverige ger dig ett mer stabilt klimat tillskillnad från norra Sverige där vädret kan slå om snabbt. Det är också mildare temperaturer och här kan du vandra året runt.

När du vandrar i södra Sverige ska du inte glömma att packa ner badkläder, du kommer med största sannolikhet passerar fina badställen.

Populära vandringsleder som finns i Södra Sverige (Götaland) är bland annat Kuststigen, Skåneleden och Hallandsleden.


36. Kinnekulle

vandring kinnekulle

Vid Vänerns sydöstra del ligger Kinnekulle som är ett berg på cirka 306 meter över havet. Runt Kinnekulle finns det vandringsleder som bjuder på en häftig natur som alla kan ta del av.

I Kinnekulle kan du välja att vandra både kortare rundslingor eller längre leder för dig som söker lite mer utmaning. Terrängen är varierande men är för det mesta lätt att ta sig fram på.

Från Högkullen får du en magisk utsikt över Kinnekulle

Många av lederna tar dig upp på ”Högkullen” där får du en fin utsikt över Kinnekulle och den turkosa sjön som är ett stenbrott (Stora Stenbrottet). Det finns även andra fina utsiktsplatser runt Kinnekulle som ger dig fina vyer över Värnen.

Vandringen i Kinnekulle är tydligt markerade med skyltar och färgmarkeringar som gör det lätt att hitta på vandringslederna.

Den populäraste leden i Kinnekulle är Kinnekulleleden som du kan vandra på tre dagar eller vandra rundslingor på om du bara vill göra en dagsvandring.

Bästa vandringslederna i Kinnekulle

  • Kinnekulleleden (45km)
  • Älgslingan (4,7km)
  • Blombergsleden (4km)

37. Gotland

gotland kustvandring

Gotland bjuder på en varierad natur av raukar, långa sandstränder, ängar, betesmarker, gammal skog och vackra vyer.

Här kan du gå långa leder som tar några dagar att vandra men även kortare dagsvandringar finns på Gotland för dig som vill uppleva den vackra naturen.

Terrängen är varierande men är för det mesta lätt att ta sig fram på, det är fina upptrampade stigar, grusvägar och klippor.

Fina tältplatser finns på ön

Vill du tälta finns det camping på många ställen men du kan också hitta egna fina tältplatser på ön.

Önskar du en lättpackning och inte vill bära på ett tält finns det gott om vandrarhem och andra boendealternativ på Gotland.

Många vandringsleder på Gotland har bra ledmarkeringar med skyltar och färgmarkeringar. Den mest kända vandringsleden som finns på Gotland är Klintkustleden som visar upp den vackra och omväxlande naturen Gotland har.

Bästa vandringslederna på Gotland

  • Klintkustleden (30km)
  • Östkustleden (73km)
  • Fårö Runt (83km)

38. Båstad

vandra båstad

I tennisstaden Båstad finns även fina vandringsleder att utforska för att upptäcka den fina och varierande naturen som finns här.

Vandringen i Båstad är mest dagsturer men även längre vandringsleder går genom Båstad om du vill ut på en flerdagsvandring och utgå härifrån.

Kustnära vandring och fina badplatser

De flesta av lederna är kustnära så chansen att hitta en badplats är stor. Finast är det att vandra på sommaren då Båstad är en sommarstad.

Terrängen på lederna är varierande och det kan förekomma lite tekniska partier men för det mesta är det lätt att ta sig fram här.

Bra ledmarkeringar finns i form av färgmarkeringar eller skyltar. Vill du upptäcka Båstad till fots ska du vandra Båstad Runt som är en fin led som går både i stan men också ut i naturen och längs med havet.

Bästa vandringslederna i Båstad

  • Båstad Runt (9km)
  • Kustslingan (12km)
  • Ängelsbäcksstrand-Båstad, Skåneleden (16km)

39. Falkenberg

falkenberg strand

Falkenberg är en mindre ort i Halland som ligger på västkusten med långa breda sandstränder. Förutom sandstränderna kan du hitta vandringsleder i närheten av Falkenberg som får dig att upptäcka naturen som finns här.

Att vandra i Falkenberg är lätt eftersom det inte förekommer så mycket höjdskillnader på lederna. Det finns leder som passar för alla oavsett ålder och erfarenhet. Välj på korta eller längre vandringsleder.

De flesta vandringsleder ligger lite utanför Falkenberg så det är bra om du har tillgång till bil. Vill du tälta kommer du hitta fina platser att slå upp tältet på. En välkänd led som går genom Falkenberg är Hallandsleden.

Bästa vandringslederna i Falkenberg

  • Hallandsleden (Varierande)
  • Östdanmarks Vandringsled (17km)
  • Björkarsjöstigen (5,5km)

40. Göteborg

vandring i göteborg

I Göteborg och i närheten av stan finns det vandringsleder för alla. Det är en varierande vandring i Göteborg av både dagsvandring och flerdagarsvandring.

Både natur och terräng är omväxlande och det finns gott om vindskydd och eldplatser som gör det möjligt att övernatt längs många av lederna.

Många leder är lättillgängliga med kollektivtrafiken!

Alla vandringsleder i Göteborg är markerade med skyltar eller färgmarkeringar som gör det lätt att hitta.

Populära och fina vandringsleder som du kan vandra i Göteborg är bland annat Vättlefjällsleden, Kuststigen och Gotaleden. Vill du inte vandra hela lederna kan du välja att gå delar av dom.

Bästa vandringslederna i Göteborg

  • Vättlefjällsleden (25km)
  • Bohus-Malmön, Kuststigen (10km)
  • Gotaleden (71km)

41. Halmstad

vandring i halmstad

På västkusten ligger Halmstad som mest är känt för sina badstränder, framförallt Tylösand. Men det finns också natursköna vandringsleder att ta sig ut på som ligger kustnära och i naturreservat.

Här kan du ta dig ut på både lång och kort dagsvandring som är allt från några kilometer till några mil. Lederna i Halmstad är tydligt markerade med skyltar eller färgmarkeringar så du lätt ska hitta på lederna.

Många leder nås med kollektivtrafiken men också cykel. Terrängen varierar men är lättvandrad, vandringen passar för alla. När du vandrar i Halmstad kommer du passera natur som skog, sjöar, landskap, ängar och kustlandskap.

Hallands finaste vandringsled

Den finaste och mest populäraste leden och av många utsedd till Hallands finaste vandringsled är Prins Bertils Stig som går längs med kusten.

Bästa vandringslederna i Halmstad

  • Prins Bertils Stig (19km)
  • Hallandsleden (varierande)
  • Fylleåleden (6km)

42. Öland

öland

Öland har många fina vandringsleder att vandra på och den bästa perioden är vår och sommar. Det finns långa leder som passar som heldagsvandring eller flerdagsvandring.

Vill du inte vandra en heldag finns det även rundslingor att vandra på Öland som passar för alla oavsett ålder. Du kan ta dig till vissa leder med buss men det smidigaste sättet är egen bil eller med cykel.

Vandra på världens största Alvar som finns på Öland nämligen Stora Alvaret.

Terrängen är varierande men är för det mesta platt utan några höjdskillnader, det är mest fina stigar och grusvägar du går på här.

Bästa vandringslederna på Öland

  • Stora Alvarleden (13km)
  • Mörbylångaleden (83km)
  • Trollskogsstigen (4km)

43. Varberg

varberg hallandsleden

Härliga sommar- och surforten Varberg är mest känd för sina surfstränder och långa badstränder. Men du kan också hitta fina vandringsleder i närheten av Varberg som går genom lummiga och mysiga skogar.

Det finns fina möjligheter att hitta bra tältplatser annars finns det vindskydd att övernatta i vid vissa leder.

Vi har själva många fina minnen från tältnätter på Varbergs stränder, bland annat Apelviken där du även hittar flera mysiga restauranger.

Vill du vandra i självaste Varberg finns Hälsans Stig som ligger centralt. Annars är Hallandsleden en populär vandringsled som går genom Varberg och runt om.

Vandringslederna i Varberg har bra ledmarkeringar så du lätt ska ta dig runt utan att gå fel. Lederna är markerade med antingen skyltar eller färgmarkeringar. Bästa tiden för att vandra i Varberg är på sommaren.

Bästa vandringslederna i Varberg

  • Norra delleden av Hallandsleden (varierande)
  • Bexellstigen (6km)
  • Hälsans Stig (4km)

44. Kalmar

vandra i kalmar

På östkusten ligger Kalmar och här kan du hitta allt från vandringsleder, fina strövområden och rundslingor i varierande längd. Det finns vandringsleder för alla och terrängen är relativt lätt att vandra men ändå varierande.

Du kan ta dig till många av lederna och naturområdena i Kalmar med buss, till vissa platser är det bra om du har tillgång till bil. Alla vandringsleder i Kalmar är markerade med färg eller skyltar.

Här kan du vandra under alla årstider där varje årstid har sin charm.

I Kalmar kan du vandra den populära Kalmarsundsleden, antingen vandra hela eller ta delar av den. Längs med leden finns flera vandrarhem att ta in på så slipper du släpa på tält.

Bästa vandringslederna i Kalmar

  • Kalmarsundsleden (200km)
  • Ljungbyleden (2,5km)
  • Linnéslingan (10km)

45. Jönköping

jönköping

Precis vid Vättern ligger Jönköping som har flera naturområden och naturreservat att vandra i. Det finns kortare vandringsleder men också längre som passar för flerdagsvandring med övernattning i tält eller i något av vindskydden som finns längs lederna.

De flesta vandringsleder i Jönköping är markerade med symboler, skyltar eller färgmarkering så du enkelt ska hitta och ta dig runt de olika lederna.

Terrängen är varierande där du kan stöta på svåra och tekniska partier kring vissa leder men de flesta av lederna är lättvandrade. Det finns något för alla.

Upplev vackra vyer över Vättern på Jönköpings leder

Naturen kring Jönköping är vacker och flera vandringsleder kommer bjuda på vacker natur och fina vyer över Vättern.

Genom Jönköping går den välkända Smålandsleden och här kan du vandra Holavedsleden som är en del av Smålandsleden.

Bästa vandringslederna i Jönköping

  • Holavedsleden (60km)
  • Biosfärleden, Gränna (4km)
  • Bankerydsleden (24km)

46. Omberg

omberg vandring

En annan plats som ligger vid Vättern är Omberg. I Ombergs Ekopark går det flera vandringsleder du kan göra över dagen och kan vandras av alla oavsett ålder. Terrängen kan vara lite svår på vissa håll men inget man inte klara av.

Omberg bjuder på en häftig och vacker natur av höga berg och klippor som ger dig en magisk utsikt över Vättern. Vandringslederna går genom skog och längsmed Vättern. Flera rast- och eldplatser finns här.

Omberg är ett av Sveriges mest välbesökta naturområden och har Sveriges artrikaste skogslandskap!

Du kan vandra i Omberg året runt men som bäst är det på sommaren. En populär led du kan hitta här är Ombergsleden som är en del av Östgötaleden. Du kan ta dig ut till Omberg med buss eller bil.

Bästa vandringslederna i Omberg

  • Ombergsleden, Östgötaleden (38km)
  • Älvarumsleden (7,5km)
  • Ellen-Keys led (6km)

47. Karlstad

vandring karlstad

I Värmland ligger Karlstad och här kan du hitta vandringsleder som går i djupa, mysiga skogar och vid vackra sjöar.

Många av lederna i Karlstad är lättvandrade men det kan förekomma rötter och stenar på vissa ställen. Lederna här är perfekta för dagsvandring men även längre vandringsleder finns där du får övernatta.

Du kan hitta vandringsleder i Karlstad som ligger centralt och som är lätta att ta sig till. Du kan också ta buss till vissa av lederna som ligger utanför stan.

De flesta av lederna i Karlstad har tydligt ledmarkering av färgmarkering och skyltar. Det finns gott om rast- och eldplatser längs många leder som är perfekta att pausa vid. I Karlstad kan du vandra året runt.

Bästa vandringslederna i Karlstad

  • Svartåleden (18km)
  • Skutberget-Kil (22km)
  • Acksjöleden (15km)

48. Linköping

linköping vandringsleder

Vandringen i Linköping är varierande, både långa leder med övernattning finns men också fina rundslingor med startat och sluta på samma ställe.

Det finns många naturreservat i närheten av Linköping som bjuder på en varierande natur och fina leder. Terrängen är varierande med bland annat skogsstigar, grusvägar och spänger. Det är tydliga ledmarkeringar runt vandringslederna så det är inte svårt att hitta.

En populär och välkänd vandringsled som går genom Linköping är Östgötaleden. Det finns flera etapp som går här. Att ta sig ut till de olika lederna kan du göra med antingen buss eller bil.

Bästa vandringslederna i Linköping

  • Östgötaleden (varierande)
  • Bjänleden (8km)
  • Rådslaleden (4km)

49. Österlen

vandra i österlen

Österlen ligger vackert beläget i Skåne och här får du uppleva en riktigt Skåneidyll. Och en känslan av att vara utomlands med det blåa havet och de långa vita sandstränderna. Det är också det som kännetecknar vandringen på Österlen.

Terrängen är lättvandrad och kan vandras av alla. Vandringen går i en omväxlande miljö genom mysiga gränder, längs med kusten, i öppna landskap och vid fina vattenfall.

Lederna är tydligt markerade och det finns flera ställen att stanna på för fika eller lunch, speciellt på sommaren.

Den vackraste vandringen i Skåne hittar du i Österlen!

En populär vandringsled i Österlen är delleden av Skåneleden som går genom Österlen. Det är också en av Sveriges signaturleder. Leden går genom vackra landskap och längs med kusten.

Bästa vandringslederna i Österlen

  • Skåneleden, Österlen (97km)
  • Backaleden (19km)

50. Tivedens nationalpark

tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark ligger i det nordöstra hörnet av Vättern. Det är en nationalpark med en häftig och speciell natur med sprickdalar och block, här får du en känsla av att befinna dig i vildmarken.

Tivedens nationalpark bjuder på flera fina vandringsleder i olika längd och med en varierande terräng, vissa leder är mer tekniskt utmanande än andra som är lättvandrade och passar alla.

Den populäraste leden i nationalparken är Stenkällerundan, denna led tar dig fram till stenblocken och härifrån får du en vacker utsikt över Vättern. I parken är det bra markerade leder.

Fin tältplats finns vid Metsjön i Tivedens nationlapark

Det finns flera eldplatser i nationalparken att ta en paus vid. Även en fin och mysig tältplats finns vid Metesjön för dig som önskar att övernatta i parken. Det lättaste sättet att ta sig till Tivedens nationalparken är med bil eller cykel.

Bästa vandringslederna i Tivedens nationalpark

  • Trehörningsrundan (9,5km)
  • Trollkyrkorundan (4,5km)
  • Stenkällerundan (2,5km)

51. Malmö

malmö vandringsleder

I Malmö finns det bra med naturområden att besöka för dig som vill vandra. Vissa av dessa områden har flera leder med varierande längd som du kan vandra oavsett ålder och erfarenhet.

Terrängen på Malmös vandringsleder är omväxlande men är lätta att ta sig fram på och underlaget varierar med bland annat stigar, spänger, grusvägar, asfalt och skogsvägar.

Ett populärt område för vandring är Torups bokskog

Ett populärt naturområdet för vandring i Malmö är Torups bokskog. Även flera etapp av Skåneleden går i närheten av Malmö.

Vandringslederna i Malmö är tydligt markerade med skyltar eller färgmarkeringar så du enkelt ska hitta runt lederna. Bra med vindskydd, rast- och eldplatser finns längs med många av lederna.

Bästa vandringslederna i Malmö

  • Skåneleden (varierande)
  • Vandra i Torups bokskog (8-30km)
  • Hovdalaleden (57km)

52. Helsingborg

Helsingborg ligger fint vid den södra delen av västkusten och här finns det även vandring som ligger kustnära.

Naturen i Helsingborg har formats efter inlandsisen

Naturen här är häftig med sina klippformationer som lämnats kvar efter att inlandsisen smält och det är en fin naturupplevelser av att vandra här.

Några vandringsleder i Helsingborg du inte får missa är Kullaleden och Landborgspromenaden. Dessa leder går att vandra delar av om du inte vill gå hela.

Från Helsingborg får du se galet fina solnedgångar!

I Helsingborg finns fina platser att tälta på men även andra boendealternativ finns längs många av lederna vid kusten om du vill sova lite bekvämare.

Bästa vandringslederna i Helsingborg


53. Ystad

vandring ystad sverige

Ystad är en riktig medeltidsstad och egentligen värd att åka till bara för att vandra runt och kolla på den fina gamla staden och husen som finns här. Men det finns också bra vandring i Ystad utanför staden.

Den populära och längsta vandringsleden i Ystad är Österlenleden som också är en del av Skåneleden. Den är uppdelade i flera etapper där du hittar bland annat Ystad-Simrishamn, Ystad- Snogeholm och Ystad-Österlen.

Förutom dellederna av Skåneleden finns bland annat vandring i Ystads Sandskog som är ett naturreservat med vandringsslingor som är allt mellan 1,5-19km långa.

Bästa vandringslederna i Ystad

  • Österlenleden (188km)
  • Ystad-Nybrostrand (8km)
  • Ystads-Simrishamn (55km)

54. Västervik

vandring västervik södra sverige

Västervik har grymt fin vandring och ligger fint utmed östkusten. Det gör också att Västerviks vandringsleder ligger väldigt kustnära.

De mest kända lederna- och de kanske mest populära är bland annat Tjustleden, Gladhammarslederna och Gränsöleden.

Tjustleden går en hel del genom skog medan Gränsöleden går ute på Gränsö-halvön och erbjuder mycket vandring längs vattnet.

Västervik har bra med rast- och eldplatser vilket är perfekt vid fika- eller lunchpauserna. På en del ställen hittar du även vindskydd vilket vi tycker är bra om du vill övernatta ute i naturen.

Bästa vandringslederna i Ystad

  • Tjustleden (200km)
  • Gränsöleden (12km)
  • Gladhammarslederna (25km)

Weekend-vandring i Sverige

Har du funderat på att vandra men inte vill släpa med dig en massa utrustning som tält, sovsäck och liggunderlag.

Då ska du göra en weekend vandring som innebär att du vandrar mellan olika typer av boende som kan vara vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor. Eller att du utgår från ett och samma boende varje dag.

Genom att vandra mellan boenden gör att du får en god natts sömn, möjlighet till mat och tillgång till toalett och dusch. Vilket kommer göra dig pigg och redo för att vandra nästa dag. En weekend vandring passar för alla göra.

Det finns fler vandringsleder i Sverige som går mellan olika boendealternativ. Det är bra om du bokar alla boenden i förväg så du är säker på en plats när du kommer fram efter en heldags vandring.

Det går att köpa speciella vandringspaket där det kan ingå både spa och middag för en lite lyxigare vandring.

Exempel på bra ställen för weekend-vandring:

  • Storulvån
  • Omberg
  • Österlen
  • Abisko (Kvikkjokk Fjällstation)
  • Höga Kusten

Karta över vandringsleder i Sverige

Om du ska ut och vandra är det alltid bra med en karta. Du kan antingen använda en fysisk karta och kompass, en kart-app i mobilen eller en GPS.

Om du använder mobilen är det viktigt att kartan även fungerar i offline-läge, du bör även se till att ha bra batteri i din mobiltelefon eller en extra powerbank. Om du letar fysiska kartor över vandringsleder i Sverige kan du kolla in Outnorths utbud av kartor över vandringsleder.

Vandring i Sverige om du är nybörjare

Om du är nybörjare på vandring finns det en hel del saker att tänka på för att göra upplevelsen bättre. Bland annat bör du ha rätt kläder- och utrustning för vandringen, men du bör också välja vandringsleder anpassade efter din erfarenhet.

Generellt sett är vandring i södra och mellersta delarna av Sverige lättare och har ett snällare klimat och väder, medan fjällvandring i norra Sverige kan vara tuffare. Det beror på ostabilare väder, kallare klimat och mer lutning i terrängen.

Däremot finns det fjällvandring som även passar bra för nybörjare. Den typen av vandring har ofta bra markerade leder, mycket spänger över våtmarker och hyfsat jämnt underlag på vandringslederna utan alltför mycket lutning.

Exempel på bra vandringsleder för nybörjare i Sverige är:

  • Jämtlandstriangeln (Storulvån)
  • Norra Sörmlandsleden (Björkhhagen-Lida Friluftsgård)
  • Blekingeleden (Sölversborg-Karlshamn)
  • Bruksleden (Västerås-Avesta)

Vandring i Sverige med övernattning

Det finns många vandringsleder i Sverige som tar mer än en dag att vandra och därför måste du övernatta längs leden. För att övernatta utan att bära med tält kan du sova i vindskydd som finns längs många av lederna.

Annars har Svenska Turistföreningen raststugor och vandrarhem längs med flera populära vandringslederna. Även hotell finns vid många leder i Sverige.

Vandringsleder med övernattningsmöjligheter

  • Signaturled Öland
  • Signaturled Omberg
  • Signaturled Österlen
  • Signaturled Bohuslän

Om du vill bo gratis i fjällstugor och raststugor längs vandringsleder rekommenderar vi boken ”Stuglandet” som listar massor av Sveriges öppna raststugor du kan sova i utan att betala.

Sova på Fjällstation i Sverige

Självklart kan du ju också sova på någon av alla Fjällstationer i Sverige. Det finns flera Fjällstationer med både rum och stugor att hyra, restaurang och vissa har även bastu- och badtunnor.

Att sova på en Fjällstation i de svenska fjällen är perfekt om du vill vandra lätt och slippa packningen.

Det går även att köpa vandringspaket där boende och middag ingår, bland annat i Storulvån-Jämtlandstriangeln. Du går då Jämtlandstriangeln på 3 dagar och sover och äter på Storulvåns fjällstation, Sylarnas Fjällstation och Blåhammarens Fjällstation.

vandring i sverige med övernattning

Vandring i Sverige med hund

Att vandra med en hund är ett bra sällskap och en trygghet om du vandrar ensam men även om ni är flera.

Hundar är välkomna på de flesta platser men under vissa perioder måste du hålla hunden kopplad oavsett hur lydig den är.

Det är för att skydda djuren i fjällen och i övriga naturen. Kolla noga upp innan vad som gäller på den plats du tänker vandra på.

I exempelvis Sarek måste hunden vara kopplad och under en viss period får du inte ta med hund i nationalparken. Eftersom det bedrivs renskötsel i området.

Tips! Använd en hundsele när du vandrar med hund så får du dina händer fria och kan ägna dig åt vandringen och naturen.

Du kan läsa mer om regler och råd för att vandra med hund på Svenska Turistföreningens hemsida.

Exempel på vandringsleder där hund är tillåten:

  • Jämtlandstriangeln
  • Grövelsjön
  • Skåneleden

Vandring i Sverige med barn

Det finns gott om fina och lättvandrade leder att ta med barn på. De kommer dessutom tycka det är både spännande och roliga att följa med.

Tänk på att barn inte orkar gå lika långt som vuxna, kortare leder är perfekta att ta med barn på.

Kom ihåg att ha med något ätbart som fika, lunch eller snacks som ni kan ta innan energin börjar ta slut. Det är också viktigt med många pauser och vatten när du vandrar med barn.

Exempel på bra vandringsleder för barn:

  • Grövelsjön
  • Storulvån
  • Fulufjällets Nationalpark
topptur städjan idre

Varför vi gillar att vandra i Sverige – 3 anledningar

Vi själva älskar att vandra i Sverige och det finns flera anledningar till det.

1. Sverige erbjuder bra vildmark

För det första är Sverige ett stort land med få invånare i förhållande till ytan. Vi har alltså ganska unika möjligheter att uppleva riktig vildmark utan trängsel med andra människor, speciellt i denna norra delarna av landet.

2. Allemansrätten ger frihet

Den andra anledningen till att vi gillar att vandra i Sverige är allemansrätten. Allemansrätten är unik för Sverige och gör det möjligt att vandra i princip överallt utan restriktioner. Utomlands är det oftast inte alls lika lätt att röra sig fritt och man är ofta mycket mer begränsad.

Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverket.

3. Sveriges skiftande årstider

Det tredje anledningen till att vi gillar att vandra i Sverige är vädret och årstiderna. Sverige har ett väldigt varierande väder vilket gör att man verkligen uppskattar varje årstid för sig. Och eftersom landet är långt så går det ofta att uppleva flera olika klimat i olika delar av landet.

Friheten att vandra överallt i Sverige ställer hårda krav på oss som nyttjar naturen. Det är viktigt att verkligen följa allemansrätten så naturen inte förstörs.

vandringstur renar idre

Vanliga frågor om vandring i Sverige

Vilken är den mest kända vandringsleden i Sverige?

Sveriges mest kända vandringsled är Kungsleden (Norrland) den är även en av världens mest kända vandringsleder. Inte så konstigt då du får uppleva en storslagen och varierande natur i fjällvärlden. Och under sommaren är det ljust här nästan dygnet runt.

När är den bästa årstiden för att vandra i Sverige?

Sommaren och hösten är helt klart de bästa årstiderna att vandra på i Sverige. Men även under våren och vintern kan du få uppleva vacker vandring i Sverige.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar