Vandring i Närke – 8 fina vandringsleder

Trots att Närke är ett litet landskap finns det gott om fina vandringsleder här. De flesta finns i Örebro trakterna. Och den mest populäraste vandringen är helt klart Begslagsleden.

Missa heller inte att vandra i Garphyttans nationalpark eller att besöka Klisbergens högsta vattenfall Skinnarsågsfallet.

Bästa vandringsleder som finns i Närke är Bergslagsleden, vandringsleder i Garphyttans nationalpark, Vinö, Nordsjöleden i Kvarntorps friluftsområde , Göljestigen, Dovrasjöleden och Mariedammsleden.

1. Bergslagsleden

bergslagsleden närke
Längd: 280km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergslagsleden är totalt 280km och indelad i 17 olika etapper som går genom Örebro. Etapp 1 startar i Kloten och avslutas med etapp 17 i Stenkällegården (Tiveden).

Du kan också vandra en etapp eller några enstaka om du inte vill gå hela leden. Räkna med att varje etapp tar runt 3-8 timmar att gå.

Missa inte grottområdet i Skärmarbodabergen på etapp 7!

Kan man fylla på med vatten på Bergslagsleden?

Ja, vid alla etappmål kan du fylla på med vatten. Antingen vid något av boendena, vattendrag eller från kranar.

Känner du dig osäker med att ta vatten från vattendrag kan du använda dig av ett vattenfilter. Vi använder oss av Katadyn BeFree, en vattenflaska med inbyggt vattenfilter. Du kan också rena vatten genom att koka det.

Boenden längs Bergslagsleden

Vid varje etappmål finns boendealternativ som tält, vindskydd, stuga, vandrarhem, hotell och B&B. På Bergslagensleden kan du se vad det finns för boende vid varje etapp, det gör det lättare att planera vandring.

2. Garphyttans Nationalpark

Längd: 0,8-3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Garphyttans nationalpark finns det fyra kortare vandringsleder. Du kan också slå ihop de olika lederna om du vill ha en längre promenad.

Ett tips på en längre vandring i Garphyttans nationalpark är att börja på Lövstigen. Vid första vägvalet går du över till Torpstigen och vandrar nästan hela leden runt tills du kommer till det sista vägvalet. Där går du över på Bergsstigen och vandrar hela tills du kommer tillbaka till entrén.

Vandringsleder i Garphyttans nationalpark:

  • Ängstigen 0,8km (lila)
  • Lövstigen 1,5km (grön)
  • Torpstigen 2,5km (orange)
  • Bergstigen 3km (Blå)

Får man tälta i Garphyttans nationalpark

Nej, inte inne i själva nationalparken men du får tälta på en anvisad tältplats som ligger vid entrén in till Garphyttans nationalpark. Där finns även toalett, eldplats och rastplats. Du får också tälta i skogen som ligger i anslutning till nationalparken.

Tänk på att du endast får elda och använda stormkök på anvisade platser i nationalparken. Där det är tillåtet att eld och använda stormkök är vid entrén, skomakartorpet och Svensbodaberget.

3. Vandra på Vinön

vandring vinö
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du i Närke ska du ta dig ut till sommarön Vinö som ligger i Hjälmaren. Här finns en fin vandringsstig som starta där färjan stannar. Det är en gulmarkerad led som går längs med vattnet upp till Norra badet. Promenaden är 4,5km lång.

Du kommer gå förbi flera fina platser att pausa på, ett tips är att packa ner både matsäck och badkläder. När du kommer fram till Norra badet finns en badstrand och eldplats.

Missa INTE det här på Vinön

Har du ingen matsäck med dig eller behöver fylla på med extra mat ska du ta dig till Vinöns sommarkafé som ligger på vägen tillbaka mot båthamnen.

Här ska du beställa deras hembakta fikabröd eller ta något av de lättare luncherna. Kaféet är öppet från slutet på juni till mitten på augusti mellan kl:10-17.

Så här tar du dig ut till Vinö

Ta gratis färjan över till Vinö från Hampetorp. Det är en båtresa på ungefär 20 minuter. På Trafikverket kan du se aktuell tidtabellen för båten och eventuella ändringar.

4. Kvarntorps friluftsområde

 Kvarntorps friluftsområde
Längd: 1-5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kvarntorps friluftsområde är ett populärt område att besöka i Kumla för att vandra. Här finns det åtta leder som är mellan 1-5km. Lederna är markerade med skyltar och det är en lätt terräng att ta sig fram på, vissa med lite höjdskillnader.

OBS! Tänk på att vissa av vandringslederna är delade MTB- och ridleder.

Vandringsleder i Kvarntorps friluftsområde:

  • Nordsjöleden (5km)
  • Norrtorpsleden (3km)
  • Söderhavsleden (2,8km)
  • Högenleden (2,7km)
  • Kalkugnsleden (1,5km)
  • Hällkisteleden (1,3km)
  • Banansjöleden (1,3km)
  • Serpentinleden (1km)

Rast- och eldplatser i Kvarntorps friluftsområde:

  • Nordsjön
  • Söderhavet
  • Alaborgssjön
  • Norrtorpssjön.

5. Göljestigen

Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Göljstigen är en rundslinga från Bergslagsleden på cirka 5,5km och passar perfekt som en dagstur.

Du kan även gå kortare slingor av den som är 1km eller 2km. Leden är populär bland många även bland barnfamiljer.

Bra att veta om Göljestigen

Eldplatser längs Göljstigen ligger vid parkeringsplatsen, Skinnarsågsfallet och Över hänget. Vindskydd finns vid sjön Göljan och en toalett finns vid parkeringsplatsen vid start.

Klisbergs högsta vattenfall

Längs med Göljestigen kommer du passera Skinnarsågsfallet som är Kilsbergs högsta vattenfall. En annan häftigt sak som finns vid leden är Klapperstenfältet som går längs Klisbergssluttningen.

6. Dovrasjöleden

Dovrasjöleden
Längd: 2,3-6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En fin vandring är att gå runt Dovra sjöarna. Det är tre avlånga sjöar som ligger på rad efter varandra med klippväggar och urskog runt om sig.

Lederna runt Dovra sjöarna är antingen 2,3km, 4km eller 6,3km. Leden är markerad med skyltar och orange färgmarkering för att du lätt ska hitta.

Vandringen här påminner lite om att vandra i ett vildmarksområde. Ett vindskydd finns mellan Norra Dovarsjön och Mellersta Dovarsjön. Tänk på att du inte får elda i Dovarsjödalens naturreservat utan bara på anvisade eldplatserna.

7. Mariedammsleden

bra vandring i närke
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Runsala naturreservat går Mariedammsleden som är en 9km lång vandring med massa kulturhistoria och ett område fullt med gamla gruvor. Leden är tydligt markerad med skyltar och färgmarkeringar.

En eld- och rastplats finns vid sjön trehörningen, där även en kaffestuga finns som är öppen på sommaren. Öppettider vet vi inte, men du kan kontakta Askersunds turistbyrå för att ta reda på exakta öppettider.

vandra i närke

Varför vi rekommenderar att vandra i Närke

I Närke finns både en spännande och intressant natur men också mycket historia finns längs lederna.

Den mest populära och välkända leden i Närke är Bergslagsleden som går genom hela Örebro. Det finns även flera andra fina vandringsleder i Örebro att upptäcka.

Möjlighet att övernatta vid lederna finns i vindskydd eller om du vill tälta. Andra boendealternativ är att boka boenden i stuga, vandrarhem eller på hotell. Perfekt om du vill slippa bära på en tung packning.

Får man tälta i Närke?

Ja det får du. Du får tälta i en till två dygn på samma ställe då allemansrätten gäller. Men viktigt är att du inte skadar naturen eller stör någon markägare, lämna alltid platsen som den var när du kom. Ta med dg ditt skräp hem.

OBS! I vissa naturreservat kan det vara tältförbud eller att du bara får tälta på anvisade platser. För att ta reda på det får du besöka kommunens hemsida eller kontakta kommunen du ska till och fråga.

vandringsleder i närke

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Närke?

Bergslagsleden, vandringslederna på Garphyttans Nationalpark och Göljestigen.

Bästa årstiden för vandring i Närke?

Sommar och höst är bästa tiden för att vandra på i Närke. Men du kan självklart vandra på lederna året runt här.

Hur lång är Bergslagsleden?

Hela Bergslagsleden är 280km lång och är indelad i 17 olika etapp. Leden går från Kloten och slutar i Stenkällegården.

Går det att fylla på med vatten längs vandringslederna i Närke?

Nej, inte vid alla leder. Vid vissa finns det vattenkällor du kan fylla på med vatten speciellt om du vandrar längs Bergslagsleden. Ett tips är att använda en vattenflaska med ett vattenfilter i då kan du ta upp vatten från bäckar och andra vattendrag.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar