Vandring i Ronneby – 9 fina vandringsleder

I Ronneby finns flera olika leder att välja på som passar både som dagsvandring och flerdagsvandring. Naturen är varierande men du bjuds även på mycket historia här.

Blekingeleden och Almöleden är två populära vandringsleder i Ronneby som du kan läsa mer om i inlägget.

De bästa vandringslederna i Ronneby är Blekingeleden, Vandring på Gö, Almöleden, Tromtöleden, Vildmarksleden, Brunskogen, Hälsans stig, Gribshundsleden och Karlsnäsleden.

1. Blekingeleden

Längd: 270km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Blekingeleden är totalt 270km som är indelad i 15 etapper. Två av dom går genom Ronneby. Etappen varierar mellan 9-30km.

Vid varje etappmål finns möjlighet att övernatta i vindskydd, tält, raststugor, vandrarhem eller hotell.

Etappen som i Ronneby går längs kusten och sen tillbaka in i landet med skog och öppna landskap. Missa inte att göra en rundvandring i Ronneby Brunndspark när du går Blekingeleden.

Etapper Ronneby:

  • Etapp 9: Järnavik – Ronneby brunn 21km
  • Etapp 10: Ronneby brunn – Skärsviken 20km

2. Vandring på Gö

Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra nära kusten är ett tips att ta dig ut till Gö naturreservat. Här finns en fin rundslinga som går kustnära, på bergshällar och i skog.

Slingan är cirka 7km och flera rastplatser att pausa på med eldplats finns. Badplats och toalett finns även vid parkeringen.

Extra fint är det att vandra här på sommaren men tänk på att du kan få sällskap av betande kor.

Leden är markerad med blå färgmarkering på träd och stolpar. Delen som går längs landsvägen har orange färgmarkering som är den nordvästra delen.

3. Almöleden

Längd: 8,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat fint naturreservat att vandra i som också ligger vid kusten är Almö. Här kan du vandra på populära Almöleden som är 8km.

Leden tar dig genom hela naturreservatet och är ingen rundslinga. Det är en omväxlande natur av ekskogar, kustlandskap, strandängar och hällmarker.

Flera rastplatser med bänkar och eldplats finns längs leden som ligger fint vid vattnet.

Parkering finns på flera platser runt naturreservatet men du kan också ta bussen hit. Gå av vid hållplatsen Gravplatsen Tromtö.

4. Tromtöleden

Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lite kortare vandringsslinga som också ligger kustnära är Tromtöleden som är 4,5km. Leden ligger i Tromtö naturreservat.

Tromtöleden går inte like mycket längs vattnet som de föregående lederna utan går mer i lövskog, ängsmark och vid hagmarker.

Vill du ner till vattnet kan du gå ”Strandstigen” som är en omarkerad stig. Längs den stigen finns en rast- och eldplats som ligger vid vattnet.

Tromtöleden är markerad med gul färgmarkering på stolpar och träd.

5. Vildmarksleden

Längd: 85km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en längre vandring är Vildmarksleden ett bra alternativ. Det är en vandringen på 85km i varierad terräng och natur. Leden går mellan Bränke-Hoby till Eringsboda.

Vildmarksleden bjuder på det mesta som historia, rikt djur- och växtliv. Även mycket sevärdheter finns längs vägen.

Terrängen är för det mesta lättvandrad men kuperad på vissa ställen. Vill du gå hela finns möjlighet att övernatta i vindskydd. Listar platserna här under.

Vindskydd Vildmarksleden:

  • Tjurkhult
  • Båtasjön
  • Ebbamåla kvarn
  • Hålabäcks kvarn
  • Hjälmsafallet

6. Brunnskogen

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lite mer stadsnära vandring i Ronneby är att vandra i Brunnskogens naturreservat. Här finns en lagomt lång rundslinga på 5km.

Flera rastplatser finns längs leden att pausa på. Men extra fint är det vid Trollsjön där även en eldplats finns om du vill grilla korv eller något annat gott.

Leden är gulmarkerad men delar vissa sträckor med Blekingeleden som är orange markerad. Det tar lite mer än 1 timme att ta sig runt beroende på tempo och pauser.

7. Hälsans stig

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig är en central vandring och i Ronneby är den 4km. Hälsans stig finns i de flesta svenska städer och är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden. Den är både lättvandrad och lättillgänglig.

I Ronneby går Hälsans stig längs Ronnebyån och förbi bland annat Brunnshallarna och Direktörsvillan.

Vid varje kilometer finns en skylt som visar vart du är på en karta. Eftersom det är en rundslinga kan du starta vart du vill på slingan i stan.

8. Gribshundsleden

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du historia? Då ska du vandra Gribshundsleden som är en vandring på 15km. Leden går mellan Ronneby Brunn och Saxemarsnäs.

I Bussevik finns ett vindskydd med eldplats för dig som vill övernatta eller paus längs leden.

Går du leden på sommaren finns två badplatser vid Saxemarsnäs som ligger på varsin sida av udden.

9. Karlsnäsleden

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandring som bjuder på en hel del historia är Karlsnäsleden som också är 15km. Leden startar norr om centrala Ronneby och går upp till Karlsnäs.

Längs vägen kan du läsa om den lokala historian men även uppleva mycket natur. Vid Karlsnäsgården finns kortare vandringsslingor men även bad- och grillplats.

stadsvandring i ronneby
Mysig stadsvandring i centrala Ronneby.

Varför vi rekommenderar att vandra i Ronneby

Vi gillar att det finns mycket olika leder att välja på i varierad längd. Du kan också enkelt ta dig ut till de flesta leder med kollektivtrafiken om du inte har bil. Många leder är också barnvänliga.

Gott om vindskydd och rastplatser finns vilket är perfekt om du vill övernatta ute i naturen eller längs en led och inte släpa med tält. Du kan också hitta många leder som går kustnära och extra fint är det att vandra här på sommaren.

Packa ner en god matsäck och badkläder när du upptäcker Ronnebys vandringsleder!

Läs mer: Vandring i Blekinge

vandringsleder ronneby

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Ronneby?

Almöleden och Blekingeleden får du inte missa.

Kan man fylla på med vatten?

Inte vad vi vet tyvärr. Ta med dig tillräckligt med vatten så du klarar dig.

När är bästa perioden att vandra på?

Sommaren då är det som finast. Men du kan så klart vandra här året runt.

Kan man övernatta vid lederna?

Ja det kan du. Längs vissa leder finns vindskydd annars kan du tälta om inget annat anges på plats då allemansrätten gäller. I vissa naturreservat kan det vara tältförbud så kolla alltid på Länsstyrelsens hemsida innan.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar