Vandring i Storlien – 6 fina vandringsleder

I Storlien finns det gott om fina och varierande vandringsleder som passar alla oavsett ålder och erfarenhet. Här vandrar du i en vacker fjällmiljö som gränsar till Norge och ligger bara 6,5 mil från Åre.

Den populäraste vandringen i Storlien är Blomsterstigen som förr var en hälsostig, ett annat ställe som är vanligt att besöka i Storlien är Brudslöjan som är ett vattenfall. Mer om de kan du läsa i inlägget.

Bästa vandringslederna i Storlien är Blomsterstigen, Brudslöjan, Skurdalsporten, Printzsköldsmonumentet, Ernstkumlet och vandra till Blåhammaren.

1. Blomsterstigen

Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Blomsterstigen är en lättvandrad rundslinga som snabbt tar dig upp på kalfjället. Det är en vandring på cirka 7,5km som går på fina stigar som startar mittemot järnvägsstationen.

Leden går bland annat förbi Vindarnas tempel som är en fin utsiktsplats och Ernstkumlet som vi berättar mer om längre ner.

Det är lätt att hitta på leden och du får njuta av fina fjällvyer och en hel del fjällblommor om du vandrar här på sommaren. Ta med matsäck och pausa på någon av bänkarna som finns utplacerade.

Blomsterstigens Historia

Blomsterstigen var på 1800-talet en hälsostig, där Dr. Ernst Westerlund rekommenderade sina patienter att ta sig ut och upp på fjället, han hade främst hjärt- och nervsjuka patienter.

Man visste redan då att frisk fjälluft och högre höjder var bra för hälsan och patienterna kallades för ”luftgäster”. Det fanns olika bänkar utplacerade längs leden som patienterna skulle ta sig till efter deras ork.

Än idag finns bänkar kvar på leden, där kan du se vissa av patienternas namn som de ristade in i bänken.

2. Brudslöjan

Längd: -
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Något du inte får missa när du är i Storlien är att vandra till Brudslöjan, ett vattenfall som ligger precis vid den norska gränsen och är 24 meter högt.

Det lättaste är att parkera i parkeringsfickan som ligger precis innan den norska gränsen. Det är cirka 2,5km från Storlien. Här ser du en portal som visar vart leden till vattenfallet börjar.

Tyvärr är det inte skyltat. Leden är delvis spångad och det är också branta trappor att ta sig nerför. OBS! Tänk på att det kan vara halt om det regnat och är blött.

Exakt hur lång vandringen är från parkeringsfickan vet vi inte men någon kilometer fram och tillbaka iallafall. Ovanför Brudslöjan kan du se den norska höghöjds banan Rypetoppen.

3. Skurdalsporten

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Från andra sida järnvägsstationen i Storlien kan du starta vandringen upp till Skurdalsporten som ligger vid den norska gränsen. Det är en vandring på cirka 12km tur och retur, leden går på en rösad led som gör det lätt att hitta.

Första delen av vandringen går på Blomsterstigen sen förbi Vindarnas tempel och sist Stenen i Grönan Dal innan du kommer fram till Skurdalsporten.

Stenen i Grönan Dal är intressant och sägs ha en spådom som lyder ”så länge stenen står, skall jorden bestå”.

4.Printzsköldsmonumentet

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringen till Printzsköldsmonumentet följer även den en del av Blomsterstigen och är en vandring på 12km tur och retur.

Starta på andra sidan järnvägsstationen och följ Blomsterstigen upp. Istället för att vika av till Skurdalsporten fortsätter du rakt fram till Skurdalssjön och följer sen leden till höger.

Printzsköldsmonumentet Historia

Printzsköldsmonumentet är en sten som rest till minne av hovmarskalk Printzskölds söner Oscar och Erik som omkom i en snöstorm på nyårskvällen 1908/1909, de var 21 och 19 år gamla. De var påväg till Storliens Högfjällshotell på skidor.

5. Ernstkumlet

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra en kortare sträcka men ändå njuta av de vackra fjällvyerna ska du vandra till Ernstkumlet.

Det är en vandring på 2,5km med start från järnvägsstationen. Ernstkumlet ligger längs med Blomsterstigen. Det är en lättvandrad stig att ta sig fram som underhålls bra. Tydliga skyltar finns som gör det lätt att hitta.

Du vandrar sen samma väg tillbaka eller om du känner för en längre vandring kan du gå hela Blomsterstigen runt som vi berättat om högre upp i inlägget.

6. Vandra till Blåhammaren

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En populär sträcka att gå om du vill ha en längre vandring är att vandra till Blåhammaren från Storlien. Det är en vandring på cirka 15km.

Blåhammaren är en av de tre stoppen som ligger längs Jämtlandstriangeln. Här finns också en fjällstation om du vill övernatt bekvämt innan du vandrar tillbaka dagen efter. Annars kan du också tälta här eller i närheten.

På Blåhammarens fjällstation finns bland annat restaurang, bastu och en mindre butik.

Varför vi rekommenderar att vandra i Storlien

Vill du ha en liten lugnare fjällvandring kan vi rekommendera att vandra i Storlien. Här är det inte alls lika mycket folk som det kan vara i Storulvån och i Åre.

Det finns gott om vandringsleder som passar både för barn och vuxna. Fina platser finns att pausa med magiska fjällvyer.

Förutom en vacker fjällnatur finns det också en del historia kring vissa leder som är intressanta att ta del av.

Vanliga frågor

Kan man fylla på med vatten längslederna?

Ja, du kommer passera fjällbäckar på vissa leder där det går att ta vatten ifrån. Men det bäst är att alltid ha med sig tillräckligt med vatten själv.

Är det tillåtet att tälta i Storlien?

Ja, allemansrätten gäller i fjällen om inget annat anges på platsen. Tänk på att inte störa eller förstöra naturen om du tältar i fjällen.

Vilken led får man inte missa?

Blomsterstigen ska du inte missa den har allt. Missa heller inte att vandra till Brudslöjan som är ett 24 meter högt vattenfall.

När är bästa perioden att vandra i Storrlien?

Slutet på sommaren tycker vi är som finast eller på hösten när det är lite lugnare och fjällen skiftar i fina färger.

Kan barn vandra här?

Ja, det finns bra leder för barn att vandra här. Blomsterstigen är en av lederna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar