Vandring i Strömstad – 7 fina vandringsleder

I Strömstad finns många naturreservat som ligger kustnära och här finns flera fina vandringsleder att utforska.

Många är lättvandrade men det finns även mer utmanade leder att ta sig an. Genom Strömstad passerar även Bohusleden och Kuststigen som är två populära vandringar.

Bästa vandringslederna och naturreservaten att vandra i Strömstad är Bohusleden, Kuststigen, Nord- och Sydkoster, Nötholmen och Kobbungen. Läs inlägget för fler tips.

1. Bohusleden

Längd: 370km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bohusleden är en populär vandring som totalt är 370km lång och går från Lindome i söder till Strömstad i norr. Hela leden har 27 etapper där etapp 25, 26 och 27 är de som ligger i Strömstad kommun. Etappen bjuder på en varierad vandring och fina naturupplevelser.

Etappen som du når lätt från Strömstad sträcker sig mellan Vassbottna, Krokstrand, Högstad och Strömstad.

Tips! Ta dig till Bohusläns högsta berg Brörnerödpiggen som ligger vid Krokstrand. Här bjuds du på fina utsikter över Idefjorden och landskapen runt omkring.

Etapper i Strömstads kommun:

  • Etapp 25: Håvedalen – Krokstrand (11,5km)
  • Etapp 26: Krokstrand – Högstad (17km)
  • Etapp 27: Högstad – Strömstad (15km)

2. Kuststigen

Längd: 376km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Kuststigen är en annan populär vandringsled som går längs med kusten och passerar Strömstad. Totalt är vandringen 376km lång och indelad i 42 olika etapper.

Du kan antingen vandra rundslingor på Kuststigen eller vandra från ett ställe till ett annat. Lederna varierar i svårighetsgrad från lätt, medel till mer utmanade. Och är 2-19,5km långa.

Vill du läsa mer om de olika etapperna på Kuststigen kan du göra det på deras hemsida. Där ser du längd och svårighetsgrad och vad du inte ska missa på varje etapp.

3. Vandra på Nord- & Sydkoster

Längd: 1,3-13km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Ledmarkeringar: Ja

Stora delar av Nord- och Sydkoster är naturreservat och här finns det fina vandringsleder att följa för att upptäcka öarna på.

Vandring på Nordkoster

På Nordkoster finns tre vandringsleder, en vit- (1,3km), blå- (2,3km) och en gulled (5,3km) Lederna är tydligt markerade och startar från Västra bryggan. Vill du ha en ledkarta finns det vid de stora bryggorna.

På Nordkoster bjuds du på fina utsikter från fyrarna på Högen. Badmöjligheter finns också så packa ner badkläder om du besöker ön på sommaren.

Vandring på Sydkoster

På Sydkoster finns fyra leder vit- (1,5km), brun- (2,5km), gul- (4,8km) och blåled (13km). Alla leder är färgmarkerade så du enkelt hittar.

Beroende på vilken led du väljer startar de från olika ställen. Du kan starta från Ekenäs (blå- och brunled), Långegärde (blåled) och Kilesand (gulled). Färjor går till dessa hållplatser.

Till Nord- och Sydkoster går det reguljär båttrafik hela året så det är enkelt att ta sig ut till öarna från Strömstad.

4. Naturstigen (Nötholmen)

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Naturstigen är en 2km lättvandrad led som ligger i naturreservatet Nötholmen. Vandringen är kustnära och det finns fina platser att stanna till på för en paus.

Vill du förlänga vandringen kan du gå på Kuststigen mellan Kebal och Seläter. Vindskydd med eldplats finns på öns västra sida. Här finns även ved så du slipper bära med dig egen.

Hit är det enkelt att ta sig eftersom ön ligger nära Strömstads centrum och en väg går över till ön.

5. Halle-Vagnaren

Längd: -
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Halle-Vagnaren är ett annat naturreservat som ligger norr om Strömstad. Här finns en vandringsled som tar dig upp på berget som ligger 120 meter över havet. Berget stupar ner i Singelfjordens djupränna.

Vandring uppför berget är krävande bitvis med är så värd slitet. Väl uppe belönas du med en vacker utsikt över landskapen.

Ta med dig matsäck och ät uppe på berget samtidigt som du njuter av utsikten. Leden starta vid naturreservatets parkering.

6. Västra Rossö

Längd: 1,3-2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Västra Rossö är också ett naturreservat i Strömstad och härifrån kan du vandra ut på Klockholmen som är en del av Kosterhavets nationalpark.

Leden som startar från parkeringen i Västra Rossö heter Sejebågen och är en orangemarkerad led. Vandringen är 2km och tar dig genom Kockholmen.

Från den orange leden kan du göra en avstickare till blåa leden som tar dig förbi utsiktsplatsen som ligger på Getestigberget. Det finns rast- och eldplats längs leden och vid start i Västra Rossö och vid Sejebågen på Kockholmen finns dass.

7. Kobbungen

Längd: Varierande
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: -

Cirka 2mil norr om Strömsund ligger Kobbungens naturreservat. Här finns några kortare leder att vandra. Exakt hur långa lederna är vet vi tyvärr inte.

Det kan vara svårt att sig fram på vissa ställen och det är en del höjdskillnader. Naturen här består bland annat av hällmark, tallskog och en lummig bland skog.

vandringsleder i strömsund

Varför vi rekommenderar att vandra i Strömstad

Strömstad bjuder på en hel del vandringsleder som ligger kustnära och här är det extra fint att vandra under sommaren. Men det är också mer folk här då. Vill du ha det lite lugnare ska du besöka Strömstad under våren och hösten.

Vi gillar att det är enkelt att ta sig till de olika naturreservat och lederna med, båt, bil eller cykel. I Strömstad finns gott om badmöjligheter så ta med dig badkläder om du vandrad här på sommaren.

Här finns vandring som passar alla både korta och lättare turer men också längre och lite mer utmanande leder finns.

fina vandring i strömsund

Vanliga frågor

När är den bästa tiden att vandra i Strömstad?

Sommaren är bästa tiden tycker vi men det är också mer folk här då. Annars är våren och hösten charmiga och det är lugnar här då.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Missa inte att besöka naturreservatet Nord- och Sydkoster och vandra deras leder. Annars är Kuststigens olika etapper värda att vandra.

Får man tälta längs lederna i Strömstad?

Ja, så länge inget annat anges på platsen så gäller allemansrätten. Tänk på att leder som går i naturreservat kan ha särskilda regler och där kan tältförbud gälla eller att du endast får tälta på anvisad plats. Det bästa är att kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut.

Går det att fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet. Ta med dig tillräckligt med vatten för att vara på den säkra sidan!

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar