Vandring på Öland – 9 fina vandringsleder

På Öland finns det fina vandringsleder i olika längd som passar för alla att vandra. Att vandra på Öland är det perfekta sättet att upptäcka ön på. Du når de olika vandringslederna med bil eller buss. De flesta av lederna på Öland är lätta att ta sig fram på. Vi har valt ut de populäraste vandringslederna på Öland i detta inlägg.

De bästa vandringslederna på Öland är Stora Alvarleden, Mörbylångaleden, Kykhamnsleden, Trollstigen, Gösslundaleden, Norra Lundenleden, Bårby Källa vandringsslinga, Karumleden och Milersten.

1. Stora Alvarleden

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stora Alvarleden ligger på Ölands södra del och är en öppen vandringsled vilket gör att det är lätt att vandra här. Stora Alvarleden är 13km lång och det är ingen svårt terräng att gå på, alla kan vandra här utan problem.

Inga färgmarkeringar finns längs med leden men istället finns det stensättnigar som du följer för att gå rätt. Annars är Vickelby kyrka ett bra riktmärke som syns på långt håll.

Stora Alvarleden som ligger på Alvaret som är ett världsarv med sin unika växtmiljö. De tunna jordarna på kalberggrunden har gjort att det blivit ett speciellt djur-och växtliv som är intressant att se. Växter från hela världen möts här.

2. Mörbylångaleden

Mörbylångaleden
Längd: 83km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Mörbylångaleden är helt klart Ölands signaturled där du får uppleva Ölands natur och landskap till fots. Hela vandringsleden är totalt 83km lång men delas in i 5 etapp. Leden startar Färjestaden och avslutas i Ottenby vandrarhem.

Mörbylångaleden är markerad med röda träpinnar så du lätta ska hitta. Terrängen är lätt att vandra så oavsett erfarenhet så kan alla vandra denna led. Underlaget är stig, asfalt och grusvägar. Vandra hela leden eller välj ut en speciell etapp du vill vandra.

Etapper på Mörbylångaleden:

  • Etapp 1: Ölands Turistbyrå – Station Linné (18km)
  • Etapp 2: Station Linné – Mörbylånga (18km)
  • Etapp 3: Mörbylånga – Kastlösa (13km)
  • Etapp 4: Kastlösa – Seby Läge (19,5km)
  • Etapp 5: Seby Läge – Ottenby Vandrarhem (14,5km)

3. Kyrkhamnsleden

Kyrkhamnsleden
Längd: 5,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På södra Öland ligger Ottenby och här hittar du Kyrkhamsleden som är en vandringsled på cirka 5,7km enkel väg går du den t/r är leden 11,5km.

Vandringsleden tar dig genom ett gamalt fiskesamhälle, betesmarker, öppna ytor och ut mot havet vyerna här är otroligt vackra. Längst ner på vandringsleden på Ölands sydligaste udde står fyren Långe Jan.

Kyrkhamsleden är blå markerad och har en lätt terräng att vandra på. Du väljer själv om du vill börja från Ölands södra udde eller från Kungsgårdsparkeringen.

4. Gösslundaleden

Gösslundaleden
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gösslundaleden är vandringsslinga som både startar och slutar vid parkeringen mittemot Gösslunda by. Vandringsslinga är 7km och markerad med stenrösen som visar dig vägen runt.

Gösslundaleden är en lätt vandrad led som går på stigar och grusvägar och passar för alla att vandra stora som små. Marken är platt och öppen så det är lätt att se långt bort. Vandrar du här efter kraftigt regn eller när snön smält bort kan det samlas stora pölar här och var och vara väldigt blött.

Ta med dig fika och stanna till vid stenbordet som finns vid Rörkällan. Naturen är stora ängar, betesmark och kalkstensflisar.

5. Millersten

Millersten
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Millersten är en vandringsled på cirka 7km och utgår från Penåsa parkering. Leden är lätt att vandra och går utmärkt för alla att ta sig runt. Millersten är markerad med blåa stolpar så du lätt ska hitta.

Det du går på är ett flyttblock av granit som är insprängt i den långa muren, vad just Millersten betyder är ungefär ”stenen mitt i mellan” det är också en gränssten som delar in socknarna på mitten.

Millesten kan du även kombinera med leden Tingstad flisor och få en längre vandring på cirka 14km då lederna har en gemensam sträcka.

6. Bårby Källa vandringsslinga

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ute på Alvaret finns en vandringsslinga som heter Bårby Källa. Det är en slinga på 6km och den startar vid parkeringen Möckelmossen.

Här får du uppleva Alvarets häftiga natur och växtlighet. Leden är markerad med stenrösen så att du ska hitta och är lätt att ta sig fram på och du går på stigar och grusvägar. Undvik att ta med dig hund hit då det finns betesdjur i området.

7. Trollskogsstigen

trollskogen öland
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På Ölands nordöstra udde cirka 65km från Borgholm ligger den magiska Trollstigen som är populär att vandra både som vuxen och som ung, stigen är 4,5km.

Precis som det låter så är vandringsleden som går i trollskogen magisk. Skogen och naturen är lummig på vissa ställen och påminner om en saga. Terrängen är relativt lätt att vandra då du mest går på upptrampade stigar. Leden går ut till havet och klapperstenstrand. Trollskogen är även Ölands mest besökta naturområden.

8. Norra Lundenleden

norra lundenleden öland
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På södra Öland ligger Norra Lundenleden närmare bestämt i Ottenby naturreservat. Leden är ungefär 4km lång och tar dig igenom Norra Lunden. Här vandrar du på en jämn mark av grusstigar och det är lätt ta sig fram.

Här möter skogen ängar och betesmark. Det är en lugn, mysig och vacker vandringsled extra vacker är den på våren. Du går förbi mindre våtmarker innan du kommer fram till fågeltornet som finns i området. Har du tur kan du få se de fina dovhjortarna som rör sig på lunden.

9. Karumleden

Karumleden öland
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Borgholm ligger naturreservatet Karum och där hittar du även Karumleden som är en vandringsled på 6,5km. Det är en vandringsled i lantlig idyll och som har mycket historia att berätta från förr.

Vandringsleden är lätt att ta sig fram på då den går på breda upptrampade stigar. Leden är markerad med träskyltar som visar dig vägen, observera att skyltning saknas när du går in i Västra Ängs naturreservat.

Karumleden är har sin charm alla årstider på året men vi gillar den allra bäst på våren. Ett tips är att packa ner en god matsäck och avnjuta den någonstans längs med leden.

vandringsleder på öland

Varför gillar att vi att vandra på Öland?

Naturen och växtriket på Öland är väldigt speciellt iallafall på Stora Alvaret där många vandringsleder går igenom eller går som slingor. Det finns också mycket historia på ön som är intressant att ta del av och som du får uppleva längs med många av vandringslederna här.

Vi rekommenderar varmt att utforska ön till fots, en bra vandringsled för det är Mörbylångaleden. Extra fint är det att vandra på Öland under våren eller sommaren.

Det finns även gott om övernattningsställen runt om på ön, kan vara svårare att få tag i ett boende under högsäsongen om du inte är ute i god tid. Annars är det lätt att hitta en tältplats här, Öland har även otroligt fina och många badstränder.

fina vandringsleder på öland
vandring

Vanliga frågor om vandring på Öland

Får man tälta på Öland?

Ja det får du i någon enstaka dag. Men kolla vart du slår upp tältet så det inte är på någon betesmark, plantering eller jordbruk. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta med ditt skräp för allas trevnad.

Hur tar man sig ut till vandringslederna på bästa sätt?

Det snabbaste och lättaste är med bil. Men det finns även lokala bussar på ön som du kan ta till de olika vandringslederna. Har du en cykel så är det också ett smidigt och skönt sätt att ta sig runt på ön.

Finns det vindskydd och eldplatser längs med vandringslederna på Öland?

Ja på vissa leder gör det det men inte alla.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring på Öland – 9 fina vandringsleder”

  1. Hej! Finns det lätt tillgång till vatten på Mörbylånga leden på Öland ?
    Ska gå den rundan och övernatta med tält så undrar lite över vattentillförseln under vandringen

    Svara

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer