Vandring på Öland – 9 fina vandringsleder

Att vandra på Öland är ett perfekt sätt att upptäcka ön på. Här kan du välja bland både korta och längre leder. Det finns något för alla stor som liten.

Bästa tiden att vandra på Öland är helt klart på sommaren. Missa inte vandringen på Stora Alvaret som är ett populärt ställe att besöka på ön.

De bästa vandringslederna på Öland är Stora Alvarleden, Mörbylångaleden, Kykhamnsleden, Trollstigen, Gösslundaleden, Millersten, Bårby Källa vandringsslinga, Karumleden och Norra Lundenleden.

1. Stora Alvarleden

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stora Alvarleden ligger på Ölands södra del och är en lättvandrad led. Vandringen är 13km och går i ett öppet landskap som gör att du kan se långt bort på leden. Den här leden passar för alla.

Inga färgmarkeringar finns, följ istället stenhögar som visar vägen. Annars är Vickelby kyrka ett bra riktmärke som syns på långt håll.

Alvaret är ett världsarv med unik växtmiljö!

De tunna jordarna på kalberggrunden har gjort att det blivit ett speciellt djur-och växtliv som är intressant att se. Växter från hela världen möts här.

2. Mörbylångaleden

Mörbylångaleden
Längd: 83km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Mörbylångaleden är helt klart Ölands signaturled där du får uppleva Ölands natur och landskap till fots. Hela leden är 83km och delas in i 5 etapp. Leden startar i Färjestaden och avslutas i Ottenby vandrarhem.

Vandringen är markerad med röda träpinnar. Det är en lättvandrad terräng som gör den tillgänglig för alla. Underlaget är stig, asfalt och grusvägar. Vandra hela leden på 5-6 dagar eller välj ut en speciell etapp du vill vandra.

Etapper på Mörbylångaleden:

  • Etapp 1: Ölands Turistbyrå – Station Linné (18km)
  • Etapp 2: Station Linné – Mörbylånga (18km)
  • Etapp 3: Mörbylånga – Kastlösa (13km)
  • Etapp 4: Kastlösa – Seby Läge (19,5km)
  • Etapp 5: Seby Läge – Ottenby Vandrarhem (14,5km)

3. Kyrkhamnsleden

Kyrkhamnsleden
Längd: 5,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kyrkhamsleden ligger på södra Öland i Ottenby. Det är vandring på 5,7km enkelväg går tur & retur blir det en dagsvandring på cirka 11,5km.

Leden tar dig genom ett gamalt fiskesamhälle, betesmarker, öppna ytor och ut mot havet. Vyerna här är galet vackra. Längst ner på vandringsleden på Ölands sydligaste udde står fyren Långe Jan.

Kyrkhamsleden är blå markerad och är lättvandrad. Du väljer själv om du vill börja från Ölands södra udde eller från Kungsgårdsparkeringen.

4. Trollskogsstigen

trollskogen öland
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På Ölands nordöstra udde cirka 65km från Borgholm ligger den magiska Trollstigen som är populär att vandra både som vuxen och barn, stigen är 4,5km.

Trollskogen är Ölands mest besökta naturområde!

Det är som att gå i en saga när du vandrar Trollstigen, det är en lummig skog och krokiga träd. Terrängen går på upptrampade stigar som tar dig ut till havet och klapperstenstrand.

5. Gösslundaleden

Gösslundaleden
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gösslundaleden är en vandringsslinga som både startar och slutar vid parkeringen mittemot Gösslunda by. Vandringen är 7km och markerad med stenrösen som visar vägen runt.

Leden är en lättvandrad och går på stigar och grusvägar. Marken är platt med öppet landskap som gör det lätt att se långt bort. Naturen här består av stora ängar, betesmark och kalkstensflisar.

Ta med fika och stanna vid stenbordet som finns vid Rörkällan.

6. Millersten

Millersten
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Millersten är en vandring på cirka 7km och utgår från Penåsa parkering. Leden är lätt och går utmärkt för alla att ta sig runt. Vandringsleden är markerad med blåa stolpar.

Du kan kombinera vandringen på Millersten med Tingstad flisor och få en längre vandring på ungefär 14km eftersom lederna har en gemensam sträcka.

Det du går på är ett flyttblock av granit som är insprängt i den långa muren, vad just Millersten betyder är ungefär ”stenen mitt i mellan”. Det är också en gränssten som delar in socknarna på mitten.

7. Bårby Källa vandringsslinga

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ute på Alvaret finns en vandringsslinga som heter Bårby Källa. Det är en slinga på 6km och startar vid parkeringen Möckelmossen.

Här får du uppleva Alvarets häftiga natur och växtlighet. Leden är markerad med stenrösen så du ska hitta och är en lättvandrad led.

Här går du på stigar och grusvägar. Undvik att ta med dig hund eftersom det finns betesdjur i området.

8. Karumleden

Karumleden öland
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Borgholm ligger naturreservatet Karum och där hittar du även Karumleden som är en vandringsled på 6,5km. Det är en led i lantlig idyll och som har mycket historia att berätta från förr.

Vandringsleden är lättvandrad då den går på breda upptrampade stigar. Leden är markerad med träskyltar OBS! Skyltning saknas när du går in i Västra Ängs naturreservat.

Karumleden är fin alla tider på året men extra fin på våren. Ett tips är att packa ner en god fika och avnjuta någonstans längs leden.

9. Norra Lundenleden

norra lundenleden öland
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På södra Öland ligger Norra Lundenleden närmare bestämt i Ottenby naturreservat. Leden är ungefär 4km och tar dig igenom Norra Lunden. Här vandrar du på en jämn mark av grusstigar som är lätt att ta sig fram på.

Det är en lugn, mysig och vacker vandring, extra vacker är den på våren. Du går förbi mindre våtmarker innan du kommer fram till fågeltornet som finns i området. Har du tur kan du se de fina dovhjortarna som rör sig på lunden.

vandringsleder på öland

Varför gillar att vi att vandra på Öland?

Naturen och växtriket på Öland är speciellt iallafall på Stora Alvaret där många vandringsleder går igenom eller går som slingor. Det finns också mycket historia på ön som är intressant att ta del av och som du får uppleva längs med många av vandringslederna här.

Vi rekommenderar verkligen att utforska ön till fots, en bra vandringsled för det är Mörbylångaleden. Extra fint är det att vandra på Öland under våren och sommaren.

Det finns gott om övernattningsställen på ön, kan vara svårare att få tag i ett boende under högsäsongen om du inte är ute i god tid. Annars är det lätt att hitta en fin tältplats. Öland har även otroligt fina och många badstränder, så glöm inte badkläder!

fina vandringsleder på öland
vandring

Vanliga frågor

Får man tälta på Alvaret?

Ja det får du men endast en natt. Tänk på att inte skada naturen och att du tar med dig ditt skräp hem. Du kan läsa mer på Länstyrelsen Kalmar om vad som gäller på Alvaret.

Hur tar man sig ut till vandringslederna på bästa sätt?

Det snabbaste och lättaste är med bil. Men det finns bussar på ön som du kan ta till de olika vandringslederna. Har du en cykel är det också ett smidigt och skönt sätt att ta sig runt på ön.

Finns det vindskydd och eldplatser längs med vandringslederna?

Ja på vissa leder gör det det men inte på alla.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring på Öland – 9 fina vandringsleder”

  1. Hej! Finns det lätt tillgång till vatten på Mörbylånga leden på Öland ?
    Ska gå den rundan och övernatta med tält så undrar lite över vattentillförseln under vandringen

    Svara

Lämna en kommentar