Vandring i Lysekil – 7 fina vandringsleder

Lysekil ligger vackert beläget på västkusten och är en populär bad- och fiskeort men bjuder även på kustnära vandring i vacker västkustmiljö. Den mest kända vandringsleden som går genom Lysekil är Kuststigen men även Bohusleden finns inom nära räckhåll. I Lysekil kan du välja att vandra korta dagsturer eller ta en eller flera etapp av Kuststigen om du vill ut på en längre vandringstur.

De bästa vandringslederna i Lysekil är bland annat Kuststigen, Bohusleden, Vita vandringsleden, stadsvandra i Lysekil, Topprundan och Bovikrundan.

1. Kuststigen

Längd: 376km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kuststigen är en vandringsled som går genom Bohuslän och som är en kustnära vandringsled i västkusten. Kustistigen är totalt 376km lång och är indelad i 39 etapp. De flesta etappen är sammanhängda men det finns även separata etapp. Du kan välja att vandra några etapp eller bara en om du vill.

Terrängen längs med kustslingan är varierande vissa etapp har en mer utmanade och svår terräng medans vissa är lättare att ta sig fram på. Det finns etapper som passar för alla typer av vandrare. Naturen är kustnära och går både bland skog och på hällar vid vattnet. Det finns goda möjligheter för övernattning längsmed leden som vandrarhem, camping och vindskydd.

Etapp som ligger inom Lysekils kommun är:

 • Etapp 10: Dragsmarks färjeläge-Fiskebäckskil (13km)
 • Etapp 11: Fiskebäckskil-Grundsund (6km)
 • Etapp 12: Lysekil-Skal (12,5km)
 • Etapp 13: Skal-Rixö (11km)
 • Etapp 14: Rixö-Brodalen (13km)
 • Etapp 15: Näverkärr-Brodalen (19,5km)
 • Etapp 16: Brodalen-Nordens Ark (16km)

2. Bohusleden

Längd: 342km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bohusleden är en vandringsled som är totalt 342km lång och är indelad i 27 etapper. Leden går från Lindome upp till Strömstad i norr. Du kan lätt nå Bohusleden från Lysekil den ligger bara någon mil utanför och mer in i landet. Leden är markerad med skyltar så du lätt ska hitta rätt på leden.

Terrängen är varierande beroende på vilken etapp du går, det kan vara allt från lätta grusvägar till att ta sig fram på mer tekniska stigar och stigningar. Även naturen är omväxlande ena stunden känns det som du vandrar ute i det vilda till att passerar mer öppna landskap och mysiga byar. Det finns gott om möjligheter för övernattning i form av raststugor, vindskydd, vandrarhem och campingar.

Etapp nära Lysekil:

 • Etapp 14: Bursjön-Metsjö (13km)
 • Etapp 15: Metsjö-Kaserna (17km)
 • Etapp 16: Kaserna-Borgmästarbruket (6km)
 • Etapp 17: Borgmästarbruket-Kyrkoryr (11km)

3. Vita vandringsleden

vandra lysekil
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 10km norr om Lysekils centrum hittar du Fjällaområdet som ligger i Gullmarsskogens naturreservat. Här kan du hitta flera vandringsleder och motionsspår. En av lederna som finns i området är ”Vita” Vandringsleden som är en led på 8km.

Terrängen på Vita vandringsleden är varierande i form av skogsstigar spänger och grusvägar. Det är lätt att ta sig fram så leden passar för alla att vandra kan förekomma stenar och rötter på vissa ställen. Leden är markerad med skyltar så du ska hitta rätt.

I området finns det flera eldplatser och rastplatser att pausa vid eller för att äta din matsäck på. Naturen i området är mysig av skogar, sjöar och lövträd.

4. Stadsvandring i Lysekil

stadsvandring lysekil
Längd: 1,6-5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Du måste inte alltid vandra i naturen och på naturstigar för att få en bra vandringsupplevelse. Lysekil är ett perfekt ställe att även stadsvandra på. Här finns det mysiga små gränder att strosa fram på med massa kulturhistoria och fina miljöer kring de gamla fiskebyarna.

Att stadsvandra i Lysekil kan alla göra och det är en lätt terräng att ta sig fram på. Det finns fyra markerade vandringsstigar du kan välja på för att upptäcka Lysekil, längden på stadslederna är från 1,6km-5,5km.

Alla leder startar vid Rosvikstorg strandpromenad. Vill du köpa en karta över området kan du göra det på Havets Hus och Turistbyrån.

5. Vandra i Stångehuvud

lysekil stångehuvud
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Stånghuvuds naturreservat bjuder på både en fin natur och vandring och ligger lättåtkomligt från Lysekils centrum. Välj stadspromenaden som är på 4km och följ de röda markeringarna så kommer du att komma in i Stångehuvuds naturreservat.

Här vandrar du på granitklippor som har formats och slipats till runda kanter av vatten och vind men även i dalgångar och bland växter och blommor. Ta med dig badkläder och passa på att ta ett dopp från en klippa om du är här en varm sommardag.

Terrängen just i Stånghuvuds naturreservat kan vara lite krävande på vissa ställen då det är en del ojämn mark och höjdskillnader att ta sig fram på tänk på att klipporna kan vara hala om det regnar eller har regnat. Vi rekommenderar att du har ett par bra skog med bra sula när du vandrar här.

6. Topprundan

blomsteräng
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig 2,5mil norr ut från Lysekil så kommer du att komma till Röe Gård. Här finns två vandringsleder att vandra en av dom är Topprundan som är en led på 4,5km. Leden är markerad med skyltar så du ska gå rätt.

Terrängen på Topprunfan är enkelt att ta sig fram på så den passar alla att vandra. När du vandrar Topprundan kommer du bland annat lära dig en del av historien av alla torpen som tillhör Röe Gård. Leden går mest på grusväg och stigar i öppna landskap, betesmark och vid ängar.

7. Bovikrundan

fika
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Boviksrundan ligger även den vid Röe Gård och är en vandringsled på 3km. Boviksrundan är markerad med skyltar så du lätt ska hitta runt leden.

Terrängen på Boviksrundan är lätt men mer kuperad på vissa ställen än va Topprundan är. När du vandrar Boviksrundan kan du välja att göra en avstickare till en utkiksplats där du nästan kan se hela Åbyfjorden.

Ett tips är att ta en lunch, fika eller glass på gårdens café när du gått klart rundan. OBS! Caféet har endast öppet på helger.

vandringsleder i lysekil

Varför vi rekommenderar att vandra i Lysekil

Lysekil är en riktig västkust idyll och har allt man tänker sig att västkusten innehåller. Men förutom mysiga fiskhamnar, smala gränder och närheten till havet så bjuder även Lysekil på fina vandringsleder som är både kustnära men också i skogsmiljöer.

Många av vandringslederna når du från Lysekils centrum vilket är skönt att slippa ta sig långt bort. Vindskydd finns vid de stora vandringslederna som Kuststigen och Bohusleden vilket gör en övernattning enkel.

Alla leder har ledmarkeringar i forma av färgmarkeringar eller av skyltar som visar dig vägen. Det finns också flera möjligheter till bad när du vandrar i Lysekil.

kustnära vandring

Vanliga frågor om vandring i Lysekil

Får man tälta på Kuststigen?

Ja det får du. Allemansrätten gäller här så du får tälta längs med Kuststigen i enstaka dygn om du inte skadar naturen eller stör markägare. Kom ihåg att alltid lämna platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig till de olika vandringslederna i Lysekil?

Många av vandringslederna kan du nå direkt från Lysekils centrum annars tar du dig lättast ut till lederna med bil.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer