Vandring i Lysekil – 7 fina vandringsleder

Lysekil är en populär bad- och fiskeort men bjuder även på kustnära vandring i vacker västkustmiljö.

Den mest kända vandringsleden som går genom Lysekil är Kuststigen men även Bohusleden finns inom räckhåll.

De bästa vandringslederna i Lysekil är bland annat Kuststigen, Bohusleden, Vita vandringsleden, stadsvandra i Lysekil, Topprundan och Bovikrundan.

1. Kuststigen

Längd: 376km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kuststigen är en vandring som går genom Bohuslän och som är en kustnära led på västkusten. Leden är 376km och indelad i 39 etapp.

Terrängen längs kustslingan är varierande där vissa etapp har en mer utmanade och svår terräng medans vissa är mer lättvandrade.

Naturen här är kustnära och går både bland skog och på hällar vid vattnet. Bra möjligheter för övernattning finns vid leden som vandrarhem, camping och vindskydd.

Etapp på Kuststigen (Lysekils):

 • Etapp 10: Dragsmarks färjeläge-Fiskebäckskil (13km)
 • Etapp 11: Fiskebäckskil-Grundsund (6km)
 • Etapp 12: Lysekil-Skal (12,5km)
 • Etapp 13: Skal-Rixö (11km)
 • Etapp 14: Rixö-Brodalen (13km)
 • Etapp 15: Näverkärr-Brodalen (19,5km)
 • Etapp 16: Brodalen-Nordens Ark (16km)

2. Bohusleden

bohusleden vandring i lysekil
Längd: 342km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bohusleden är en vandring som är 342km och indelad i 27 etapper. Leden går från Lindome till Strömstad. Du når Bohusleden enkelt från Lysekil den ligger bara någon mil utanför in i landet.

Terrängen är varierande beroende på vilken etapp du går, det kan vara allt från lätta grusvägar till att ta sig fram på mer tekniska stigar och stigningar.

Även naturen är omväxlande, ena stunden känns det som du vandrar ute i det vilda till att passerar mer öppna landskap och mysiga byar. Det finns bra möjligheter för övernattning vid leden som raststugor, vindskydd, vandrarhem och campingar.

Etapp på Bohusleden (Lysekil):

 • Etapp 14: Bursjön-Metsjö (13km)
 • Etapp 15: Metsjö-Kaserna (17km)
 • Etapp 16: Kaserna-Borgmästarbruket (6km)
 • Etapp 17: Borgmästarbruket-Kyrkoryr (11km)

3. Vita vandringsleden

vandra lysekil
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Norr om Lysekils centrum hittar du Fjällaområdet som ligger i Gullmarsskogens naturreservat. Här kan du hitta flera vandringsleder och motionsspår. En av lederna som finns i området är ”Vita” Vandringsleden som är en led på 8km.

Terrängen är lättvandrad och går på skogsstigar, spänger och grusvägar. Leden är markerad med skyltar.

I området finns det flera rast- och eldplatser att pausa vid eller för att äta matsäck på. Naturen i området är mysig av skogar, sjöar och lövträd.

4. Stadsvandring i Lysekil

stadsvandring lysekil
Längd: 1,6-5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lysekil är ett perfekt ställe att även stadsvandra på. Här finns det mysiga små gränder att strosa fram på med massa kulturhistoria och fina miljöer kring de gamla fiskebyarna.

Att stadsvandra i Lysekil kan alla göra och det är en lätt terräng att ta sig fram på. Det finns fyra markerade vandringsstigar du kan välja för att upptäcka Lysekil. Längden på stadslederna är från 1,6km-5,5km.

Alla leder startar vid Rosvikstorg strandpromenad. Vill du köpa en karta över området kan du göra det på Turistbyrån i kommunhuset.

5. Vandra i Stångehuvud

lysekil stångehuvud
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Stånghuvuds naturreservat bjuder på både en fin natur och vandring. Det ligger också lättåtkomligt från Lysekils centrum. Välj stadspromenaden som är på 4km och följ de röda markeringarna så kommer du att komma in i Stångehuvuds naturreservat.

Här vandrar du på granitklippor som har formats och slipats till runda kanter av vatten och vind men även i dalgångar och bland växter och blommor. Ta med dig badkläder och passa på att ta ett bad från en klippa om du är här en varm sommardag.

Terrängen just i Stånghuvuds naturreservat kan vara lite krävande på vissa ställen, det är en del ojämn mark och höjdskillnader. OBS! Tänk på att klipporna kan vara hala om det regnar eller har regnat.

6. Topprundan

blomsteräng
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig 2,5mil norr ut från Lysekil kommer du till Röe Gård. Här finns två vandringsleder att vandra en av dom är Topprundan som är en led på 4,5km. Leden är tydligt markerad med skyltar.

Terrängen på leden är enkelt och går mest på grusväg och stigar i öppna landskap, betesmark och vid ängar. När du vandrar här kommer du bland annat lära dig historien om alla torpen som tillhör Röe Gård.

7. Bovikrundan

fika
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Boviksrundan ligger även den vid Röe Gård och är en vandring på 3km. Leden är markerad med skyltar som gör det lätt att hitta.

Terrängen på rundan är lätt men mer kuperad på vissa ställen än va Topprundan är. När du vandrar Boviksrundan kan du välja att göra en avstickare till en utkiksplats där du nästan kan se hela Åbyfjorden.

Tips! Ta en lunch, fika eller glass på gårdens café när du gått klart rundan. OBS! Caféet har endast öppet på helger.

vandringsleder i lysekil

Varför vi rekommenderar att vandra i Lysekil

Lysekil är en riktig västkustidyll och har allt man tänker sig att västkusten innehåller. Men förutom mysiga fiskehamnar, smala gränder och närheten till havet bjuder även Lysekil på fina vandringsleder som är både kustnära men också i skogsmiljöer.

Många av vandringslederna når du från Lysekils centrum vilket är skönt att slippa ta sig långt bort. Vindskydd finns vid de stora vandringslederna som Kuststigen och Bohusleden vilket gör en övernattning enkel.

Alla leder har ledmarkeringar i form av färgmarkeringar eller av skyltar som gör det lätt att hitta. Det finns också flera möjligheter till bad när du vandrar i Lysekil.

Missa inte vår guide om vandringsleder i Bohuslän om du vill ha fler tips på fina vandringar i området.

kustnära vandring

Vanliga frågor

Får man tälta på Kuststigen?

Ja det får du. Allemansrätten gäller här så du får tälta längs med Kuststigen i enstaka dygn om du inte skadar naturen eller stör markägare. Kom ihåg att alltid lämna platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig till de olika vandringslederna i Lysekil?

Många av vandringslederna kan du nå direkt från Lysekils centrum annars tar du dig lättast ut till lederna med bil.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar