Vandring i Gävle – 7 fina vandringsleder

I Gävle kan du hitta fin vandring som passar för alla att vandra oavsett ålder och erfarenhet. Det finns gott om naturreservat i Gävle som har bra markerade leder att vandra som är både korta och långa. De mest välkända lederna som finns i Gävle är Gästrikeleden och Norrlandets Kustled. Längs med många av lederna finns det gott om vindskydd, rast- och eldplatser som du kan ta en paus vid eller varför inte övernatta.

Den bästa vandringen i Gävle är bland annat Gästrikeleden, Norrlandets Kustled, Hemlingby naturstig, Hälsans Stig, Esköstigen, Högboleden och Limöns naturstig.

1. Gästrikeleden

Längd: 270km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gästrikeleden är en vandringsled som går runt hela Gästrikland. Totalt är vandringen 270km lång och indelad i 32 olika etapp. Du kan välja att gå alla och övernatta längs med leden eller gå enstaka etapp som du känner för. Varje etapp är allt från 5-14km långa och du kan välja att gå två korta etapp på en dag.

Går du hela Gästrikeleden eller flera etapp så kan du övernatta på vandrarhem, hotell, vindskydd eller tälta. Under vandringen går du mest genom skog och längs med bäckar men du passerar även städer. Terrängen är varierande av skogsstigar, skogsvägar, grusväg och spänger.

Du kan startat din vandring på Gästrikeleden på flera platser och många av dessa plaster kan du ta dig till med både tåg och buss, exempel på platser du kan starta på är Gävle, Sandviken, Ockelbo, Lingbo och Hofors.

2. Norrlandets Kustled

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Norrlandets kustled är en vandring på 15km som går mellan Engeltofta och Marskärsudden. Leden är även indelad i fyra delsträckor som är 3-6km långa om du bara vill vandra en lite del av Kustleden. Du kan enkelt ta dig till Engeltofta med buss från Gävle och starta din vandring härifrån.

Terrängen på Norrlandets Kustled är varierande av asfalt, grusväg och stigar. Nackdelen med leden är att det är många privata bostadsområden som ligger vid kusten och stränderna vilket gör det svårt att komma åt stranden från leden. Men det finns några avstickare som du kan ta ner till stranden för att bada och kika på den fina utsikten.

Delsträckor på Norrlandets Kustled:

  • Delsträcka 1: Marskärsudden-Gråberget (3km)
  • Delsträcka 2: Vandra uppför Gråberget (3,5km)
  • Delsträcka 3: Bönan-Huseliiharen (5,5km)
  • Delsträcka 4: Huseliiharen-Engeltofta (6km)

3. Hemlingby Naturstig

vandring i gävle
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 4km från centrala Gävle ligger friluftsområdet Hemlingby som är ett stor naturområde, här finns flera markerade leder som är mellan 0,6-10km långa. Hit kan du ta dig med bil eller med buss från Gävle du kan även ta cykel hit om du bor i närheten.

En populär led i Hemlingby är att vandra naturstigen som är en vandring på 3km den kan vandras av alla oavsett ålder. Terrängen går på fina breda skogsstigar genom skogen. Leden är tydligt markerad med gul/vit färgmarkering så du lätt ska hitta runt på leden.

I området finns bland annat vindskydd, eldplatser, utegym och lekplats. Besök Hemlingby för en heldag med familjen packa ner matsäck och vandra på deras leder och njut av lugnet och naturen.

4. Hälsans Stig

hälsans stig gävle
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig finns i fler svenska städer och är ett samarbete med hjärt- och lugn förbundet för att få fler att gå ut och röra på sig. Hälsans stig i Gävle är en promenad på 6 km och går i de centrala delarna av Gävle.

Du kan gå på leden vart du vill, det finns inget riktigt start och slut. Promenaden är tydligt markerad med skyltar och avstånd. Det är en lätt terräng som går på asfalt och grusväg vilket gör att alla kan gå Hälsans stig oavsett ålder.

Hälsans stig i Gävle går genom centrum, Regementsparken, Boulognerskogen och Stadsträdgården. Du kan vandra denna led året runt men extra fint är det på vår och sommar.

5. Esköstigen

esköstigen gävle
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig cirka 22km norr ut från Gävle mot kusten så kommer du till Eskö. Här kan du vandra Esköstigen som är en led på 2km. Terrängen lätt att ta sig fram på och går mest på grusvägar vilket gör att det barnvagnsvänligt att gå här.

Stigen är markerad med skyltar som visar dig vägen runt. Det finns även gott om eldplaster och vindskydd här som är perfekt för att ta en paus vid. Vid fint väder kan du även bada här men det finns inga riktiga badplatser utan du får bada där du tycker det passar dig.

6. Högboleden

högboleden gävle
Längd: 9,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Högboleden hittar du i Högbo Bruk som ligger ungefär 30km öst om Gävle. Högboleden är en del av Gästrikeleden och är totalt 9,5km lång. Leden går mellan Sandviken och Högbo bruk du kan starta från båda håll. Leden är markerad med skyltar och orange färgmarkering.

Terrängen är varierande men lätt och går på grusvägar och skogsstigar. Leden passar alla att vandra och är en fin dagsutflykt att göra. Naturen du passerar är skog, lövskog, bäckar och sjöar. Det finns vindskydd och eldplats längs leden där du kan pausa för att inta medtagen lunch eller fika.

Du kan enkelt ta dig till Sandviken och Högbo Bruk där leden börjar med buss från Gävle om du inte har bil eller skjuts. Ett tips! är att starta i Sandviken och vandra till Högbo Bruk för att övernatta där.

7. Limöns Naturstig

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Under sommaren kan du ta dig ut till Limön med turbåtar som går från Södra Skeppsbron i Gävle. Här kan du vandra på Limöns naturstig som är en vandring på 4km. Terrängen är varierande av grusvägar, skogsstigar och stränder.

Naturen här är skog och öppna vyer över havet du kommer även att passera badplatser och utkiksplatser över havet. Gott om vindskydd och grillplatser finns längs leden där du kan ta en paus och hämta energi.

Glöm inte att packa med dig matsäck och badkläder när du tar dig ut till Limö för att vandra. Du kommer garanterat bli sugen på ett dopp en varm sommardag. Vill du inte ha med dig egen matsäck så kan du ta en fika på Limö Café.

Varför vi rekommenderar att vandra i Gävle?

Det är lätt att ta sig till de flesta av lederna med buss i Gävle så du måste inte ha egen bil vilket vi tycker är toppen. Det gör också att vandringen blir mer fri och att du inte måste gå rundslingor utan kan vandra från en plats till en annan.

Det finns gott om fina tältplatser i naturområdena som finns i Gävle och längs med vandringslederna om du gillar att tälta. Terrängen är varierande på alla leder men kan ändå vandras av alla oavsett ålder och erfarenhet av vandring.

vandra övernatta gävle
vandra i gävle

Vanliga frågor om vandring i Gävle

Får man tälta i Gävle?

Ja det får du. Det är allemansrätten som gäller och du får tälta i enstaka dagar om du inte förstör naturen eller stör markägare. Viktigt är att du alltid tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Finns det vindskydd och eldplatser längs med lederna i Gävle?

Ja det gör det. Det finns i naturområdena och längs med vandringslederna.

Hur tar man sig lättast ut till vandringslederna i Gävle?

Lättast är alltid med bil men du kan även ta bussen ut till många leder från Gävle om du inte har egen bil eller om du ska vandra från en plats till en annan och inte vandra en rundslinga så är bussen smidigast att ta.

Finns det vandringsleder i Gävle som är anpassade för barnvagn och rullstol?

Ja det finns leder i Gävle som är anpassade för både barnvagn och rullstol. Bland annat Hälsans stig, Hemlingby naturstig och Limöns naturstig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer