Vandring i Nyköping – 9 fina vandringsleder

I Nyköping hittar du vandringsleder som är perfekta för dagsvandringar och där många av lederna är lättvandrade och passar för de flesta.

Genom Nyköping går även populära Sörmlandsleden som bjuder på fina leder och rundslingor, här finns även tillgång till vindskydd och eldplatser om du vill övernatta.

De bästa vandringslederna i Nyköping är delar av Sörmlandsleden, Marviksleden, Stavsjörundan, Skiren runt, Hälsans Stig, Öksundsleden och Våtmarksleden.

1. Sörmlandsleden (Svanviken-Lindbacke)

Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sörmlandsleden är en led som totalt är 1000km och är indelad i 62 etapp samt 36 extra slingor och anslutningsleder. En vandringsslinga du kan gå om du vill både starta och sluta på samma plats är att gå Svanviken-Lindbacke. En vandring på cirka 6,5km.

Utgår du från Nyköping är det lättast att starta väster om Oxelösundsvägen. Det är en rundslinga med delar från etapp 44:1 och 45 på Sörmlandsleden. Vid Idbäcksområdet finns en informationsskyltar om båda etappen och rundslingan.

Både naturen och terrängen är omväxlande, du vandrar på asfalt, grusvägar och skogsstigar. Naturen du kommer passera är betesängar, skogsområden, våtmark, sjöar och en växtrik natur med ett rikt fågelliv.

2. Sörmlandsleden (Arnöhalvön)

arnöhalvön nyköping
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan rundslinga du kan vandra som även den är en del av Sörmlandsleden är att vandra på Arnöhalvön. Det är en rundslinga som är en del av etapp 45:1.

Leden är 9km och du vandrar i Linuddens naturreservat som endast ligger 8km från Nyköpings centrum. Starta och sluta vandring vid parkeringen i Linuddens naturreservat/Örstig, följ skyltarna och den orange färgmarkeringen för att hitta rätt runt vandringsleden.

Extra fint är det att vandra här under våren då alla vårblommor blommar, även lite ovanligare blommor som bland annat trollduva, underviol och vätterros växer här.

3. Sörmlandsleden (Tunabergsrundan)

beteslandskap
Längd: 46km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig cirka 2mil söder om Nyköping kommer du till Tunaberg och Simonbergets naturreservat. Här kan du vandra Tunabergsrundan som är en ihopsatt vandringsled av flera etapp av Sörmlandsleden. Leden är 46km och infattar 7 etapp från Sörmlandsleden.

Du startar och avslutar vandringen i byn Koppartorp. Det finns både vindskydd och eldplatser längs leden. Både naturen och terrängen på rundslinga är omväxlande och vacker.

Här passera du skog, hällmarkskog, sjöar och vackra landskap men även det stora Simonberget som erbjuder en vacker utsikt.

4. Stavsjörundan

stavsjörundan nyköping
Längd: 9-16km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Väster om Nyköping ligger Stavsjö, här finns lite olika leder att vandra. En av lederna är Stavsjörundan där det finns en kortare led på 9km och en längre på 16km.

Vandringen är en del av Sörmlandsledens etapp 31 och 32. Du startar Stavsjörundan antingen från vandrarhemmet i Stavsjö eller från Stavsjö Klint. Följ skyltar och färgmarkeringar.

När du vandrar Stavsjörundan får du uppleva en vacker och lugn natur som går längs med sjön. Vid leden finns rast-och badplatser, där kan du äta medtagen matsäck eller passa på att vila benen en stund och njuta av lugnet innan du går vidare.

5. Skiren Runt

fina leder i nyköping
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Skiren runt ligger även den i Stavsjö och är en vandringsslinga på 4,5km. Leden går delvis på Sörmlandsledens etapp 32 och du följer den orangea färgmarkeringen med en blå prick eller blå pil i.

Starta och sluta Skiren runt vid vandrarhemmet i Stavsjö. Du kommer att följa sjön runt nästan hela tiden och det är en lätt terräng som går på skogsstigar.

Att vandra Skiren runt är en perfekt dagsvandring och passar alla. Packa med dig en god matsäck och ät den någonstans runt sjön en fin vår- eller sommardag.

6. Marviksleden

landsbyggd
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Norr om Nyköping ligger Marviksleden som är en vandring på 6km. Ta dig lite utanför Åkers Styckebruk där startar leden. Leden är tydligt markerad hela vägen med skyltar och blå färgmarkering.

Förutom att du får vandra i en mysig och vacker natur kommer du även få uppleva en del industrihistoria under din vandring.

Passa på att ta dig upp i utkikstornet som du kommer gå förbi på vägen. Här ifrån få du en fin utsikt över området.

7. Hälsans Stig

hälsans stig nyköping
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du slippa ta dig utanför centrala Nyköping ska du vandra Hälsans Stig som är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få svenska folket att röra mer på sig. Hälsans Stig finns på flera orter i Sverige och är lättillgängliga.

Hälsans Stig i Nyköping är 6km och går genom Brandholmen, Rosvalla, Alla Helgona Kyrka, Nyköpingshus och Stadsfjärden. Leden är markerad med skyltar och du kan starta vandringen på Hälsans Stig nästan vart du vill i stan.

Terrängen är lättvandrad och passar alla. Att vandra Hälsans Stig är också ett bra sätt att upptäcka Nyköping på.

8. Öksundsleden (Husby-Oppunda)

landskap nyköping
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ungefär 2mil norr om Norrköping ligger Husby-Oppunda där finns flera vandringsleder som passar utmärkt som dagsvandring. En av dessa leder är Öksundsleden som är en vandringsled på 15km.

Öksundsleden har en lättvandrad terräng. Här går du genom skogs- och jordbrukslandskap, minnen från hur landsbygden såg ut förr med stora gårdar och små byar. Leden startar vid Husby Gård och är markerad med skyltar.

9. Våtmarksleden (Husby-Oppunda)

vandringsled med fågeltorn
Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan led som ligger i Husby-Oppunda är våtmarksleden som går runt Vadsjön exakt hur lång den är vet vi inte. Men det är en terräng som är lätt att ta sig fram på, leden går bland annat på grusvägar och skogsstigar.

När du vandrar på våtmarksleden kommer du gå förbi två utkiksplatser och två fågeltorn, Vadsjön är ett populärt ställe för fågelskådare. Det finns även en badplats i närheten av vandringsleden om du är här på sommaren och vill bada.

Leden startar och slutar vid parkeringen Torps allé. Ta med dig en god matsäck när du vandrar våtmarksleden det finns flera platser att stanna på.

Varför vi rekommenderar att vandra i Nyköping

Nyköping är en mysig liten ort som ligger precis vid havet och bjuder på vandring som passar alla, vana som ovana vandrare. Flera fina etapp från Sörmlandsleden går även genom Nyköping som du även kan vandra dom som rundslingor.

Många fina platser finns för att ta en paus vid eller för att äta medtagen matsäck eller fika. Bästa säsongen för att vandra i Nyköping är helt klart på sommaren.

fina vandringsleder nyköping

Vanliga frågor

Får man tälta i Nyköping?

Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar då det är allemansrätten som gäller. Tänk på att inte störa någon markägare eller skada naturen. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du går. Tänk på att i vissa naturreservat kan det vara tältförbud.

Finns det vandringsleder i Nyköping man kan nå från centrum?

Ja det gör det. Hälsans Stig startar i centrum och tar dig runt flera platser i Nyköping.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar