Vandring i Nyköping – 9 fina vandringsleder

I Nyköping hittar du flera vandringsleder som är perfekta att vandra som dagsutflykter och som passar för de flesta att vandra. Genom Nyköping går även den populära Sörmlandsleden som bjuder på fina leder och rundslingor, här finns även tillgång till vindskydd och eldplatser om du vill övernatta. Du kan också hitta bra vandringsleder lite utanför Nyköping.

De bästa vandringslederna i Nyköping och i närheten av Nyköping är bland annat delar av Sörmlandsleden, Marviksleden, Stavsjörundan, Skiren runt, Hälsans Stig, Öksundsleden och Våtmarksleden.

1. Sörmlandsleden (Svanviken-Lindbacke)

Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sörmlandsleden är en vandringsled som totalt är 1000km och är indelad i 62 olika etapp samt 36 extra slingor och anslutningsleder. En vandringsslinga du kan gå om du vill både starta och sluta på samma ställe är att vandra Svanviken-Lindbacke som är en vandring på cirka 6,5km. Där du vandrar på delar av Sörmlandsleden.

Utgår du från Nyköping är det lättast att starta väster om Oxelösundsvägen. Det är en rundslinga med delar från etapp 44:1 och 45 på Sörmlandsleden. Vid Idbäcksområdet finns det informationsskyltar om båda etappen och rundslingan. Leden är markerad med skyltar och färgmarkering så du lätt ska hitta runt leden.

Både naturen och terrängen är omväxlande, du vandrar på asfalt, grusvägar och skogsstigar. Naturen du kommer passera är betesängar, skogsområden, våtmark, sjöar och en växtrik natur med ett rikt fågelliv.

2. Sörmlandsleden (Arnöhalvön)

arnöhalvön nyköping
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan rundslinga du kan vandra som även den är en del av Sörmlandsleden och som ligger i Nyköping är att vandra på Arnöhalvön. Det är en rundslinga som är en del av etapp 45:1.

Vandringsslingan är 9km och du vandrar i Linuddens naturreservat som endast ligger 8km från Nyköpings centrum. Starta och sluta din vandring vid parkeringen i Linuddens naturreservat/Örstig, följ skyltarna och och den orange färgmarkeringen för att hitta rätt runt vandringsleden.

Terrängen är varierande av stigar och grusvägar det är lätt att ta sig fram på denna rundslinga och du vandrar mest i lövskog som består av asp, björk, hassel och lind. Extra fint är det att vandra här under våren då alla vårblommor blomstrar, även lite ovanligare blommor som bland annat trollduva, underviol och vätterros växer här.

3. Sörmlandsleden (Tunabergsrundan)

beteslandskap
Längd: 46km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig cirka 2mil söder om Nyköping så kommer du till Tunaberg och Simonbergets naturreservat. Här kan du vandra Tunabergsrundan som är en ihopsatt vandringsled av flera etapp av Sörmlandsleden, totalt är Tunabergsrundan 46km och infattar 7 etapp från Sörmlandsleden.

Du startar och avslutar vandringen i byn Koppartorp, leden är markerad med skyltar och färgmarkering som du följer. Det finns tillgång till både vindskydd och eldplatser längs med vandringsleden så att du lätt ska kunna övernatta om du vill.

Både naturen och terrängen på denna rundslinga är omväxlande och vacker. Du vandrar på grusvägar, skogsvägar och skogsstigar där det på vissa ställen förekommar rötter och stenar. Du kommer bland annat passera skog, hällmarkskog, sjöar och vackra landskap men även det stora Simonberget som erbjuder en vacker utsikt.

4. Stavsjörundan

stavsjörundan nyköping
Längd: 9-16km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Åker du cirka 36km väster om Nyköping kommer du till Stavsjö och här finns flera olika leder att vandra. En av lederna är Stavsjörundan som du kan välja att antingen gå den lätta rundan på 9km eller del lite svårare som är cirka 16km.

Vandringsleden är en del av Sörmlandsledens etapp 31 och 32. Du startar Stavsjörundan antingen från vandrarhemmet i Stavsjö eller från Stavsjö Klint. Följ skyltar och färgmarkeringar som visar dig vägen runt.

När du vandrar Stavsjörundan så får du uppleva en vacker och lugn natur som går längs med sjön. Längs med leden finns rastplatser och badplatser som du kan stanna till vid för en fikapaus eller för att återhämta dig en stund och njuta av lugnet innan du vandrar vidare.

5. Skiren Runt

Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Skiren runt ligger även den i Stavsjö och är en vandringsslinga på 4,5km. Leden går delvis på Sörmlandsledens etapp 32 och du följer den orangea färgmarkeringen med en blå prick eller blå pil i.

Starta och sluta Skiren runt vid vandrarhemmet i Stavsjö. Du kommer att följa sjön runt nästan hela tiden och det är en lätt terräng du vandrar på som är skogsstigar, lite rötter och stenar kan förekomma.

Att vandra Skiren runt är en perfekt dagsvandring och passar för alla att vandra. Packa med dig en god matsäck och avnjut den någonstans runt sjön en fin vår- eller sommardag.

6. Marviksleden

landsbyggd
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil norr om Nyköping ligger Marviksleden som är en vandringsled på 6km. Ta dig lite utanför Åkers Styckebruk där leden startar, Marviksleden är väl markerad hela vägen med skyltar och blå färgmarkering så att du ska gå rätt.

Förutom att du får vandra i en mysig och vacker natur så kommer du även få uppleva en del industrihistoria under din vandring här. Terrängen är lätt att ta sig fram på men är varierande med skogsstigar och grusvägar.

Passa på att ta dig upp i utkikstornet som du kommer passera på vägen för att komma upp lite bland träden och få en fin utsikt över området.

7. Hälsans Stig

hälsans stig nyköping
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du slippa ta dig utanför centrala Nyköping så ska du vandra Hälsans Stig som är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få svenska folket att röra mer på sig. Hälsans Stig finns på flera orter i Sverige och är lättillgängliga.

Hälsans Stig i Nyköping är 6km och går genom Brandholmen, Rosvalla, Alla Helgona Kyrka, Nyköpingshus och Stadsfjärden. Leden är markerad med skyltar och du kan starta vandringen på Hälsans Stig nästan vart du vill i stan.

Terrängen är lätt att ta sig fram på för att passa alla så att alla kan komma ut och röra på sig. Att vandra Hälsans Stig är också ett bra sätt att upptäcka Nyköping på.

8. Öksundsleden (Husby-Oppunda)

landskap nyköping
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ungefär 2mil norr om Norrköping ligger Husby-Oppunda där finns flera fina vandringsleder som passar utmärkt för att dagsvandra på. En av dessa leder är Öksundsleden som är en vandringsled på 15km.

Öksundsleden har en lättvandrad terräng som mest går på grusvägar och en liten del på skogsstig. Här vandrar du genom skogs- och jordbrukslandskap och minnen från hur landsbygden såg ut förr med stora gårdar och små byar. Vandringsleden startar vid Husby Gård och är markerad med skyltar.

9. Våtmarksleden (Husby-Oppunda)

vandringsled med fågeltorn
Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandringsled som ligger i Husby-Oppunda och är lite kortare är våtmarksleden som går runt Vadsjön exakt hur lång den är vet vi inte. Men det är en terräng som är lätt att ta sig fram på, leden går bland annat på grusvägar och skogsstigar.

När du vandrar på våtmarksleden kommer du att passera två utkiksplatser och två fågeltorn då Vadsjön är ett populärt ställe för fågelskådare. Det finns även en badplats i närheten av vandringsleden om du är här på sommaren och vill bada.

Vandringsleden startar och slutar vid parkeringen Torps allé. Ta med dig en god matsäck när du vandrar våtmarksleden det finns flera fina platser här du kan avnjuta den på.

fina leder i nyköping

Varför vi rekommenderar att vandra i Nyköping

Nyköping är en mysig liten ort som ligger precis vid havet och som bjuder på vandringsleder som passar för alla, vana som ovana vandrare. Flera fina etapp från Sörmlandsleden går även genom Nyköping som du även kan vandra som rundslingor.

Terrängen är varierande men inte besvärlig att ta sig fram på mest är det fina stigar att vandra på. Många fina platser finns för att ta en paus vid eller för att äta medtagen matsäck eller fika. Bästa säsongen för att vandra i Nyköping är helt klart på sommaren.

fina vandringsleder nyköping

Vanliga frågor om vandring i Nyköping

Får man tälta i Nyköping?

Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar då det är allemansrätten som gäller. Tänk på att inte störa någon markägare eller skada naturen. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du går.

Finns det vandringsleder i Nyköping man kan nå från centrum?

Ja det gör det. Hälsans Stig startar i centrum och tar dig runt flera platser i Nyköping. Du kan starta från flera ställen i Nyköping om du vill vandra Hälsans Stig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer