Vandring i Mariestad – 6 fina vandringsleder

Många vandringar kan du nå centralt från Mariestad men tar du dig en bit utanför stan kommer du hitta en vacker skärgårdsnatur. Att vandra i Mariestad passar alla oavsett ålder och erfarenhet.

Missa inte Biosfärsleden och Brommöleden som bjuder på fina leder och spännande natur. Läs mer om de vandringarna längre ner i inlägget.

De bästa vandringslederna i Mariestad är Biosfärsleden, Brommöleden, Pilgrimsleden, Vandra till Ekudden och Sandviken, Vandra över fyra broar och Hälsans stig.

1. Biosfärleden

Biosfärleden
Längd: 140km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Längs med Vänern mellan Mariestad och Läckö slott går den populära och fina vandringsleden Biosfärleden. Det är vandring på totalt 140km och är indelad i 9 etapper.

Välj att gå enstaka etapp som passar bra som en dagsvandring eller gå flera sammanhängda etapper för en längre flerdagsvandring.

Biosfärleden är en varierande vandring som går genom skärgård, förbi fina utsiktsplatser, skogsområden men också förbi mysiga cafeér, stadskärnor och en del historia kommer du att möta på vägen.

Etapper på Biosfärleden:

  • Etapp 1: Läckö Slott – Riddaregården (20km)
  • Etapp 2: Riddaregården – Råda kyrka (19km)
  • Etapp 3: Råda kyrka – Källby station (19km)
  • Etapp 4: Källby station – Trolmen (15km)
  • Etapp 5: Trolmen – Hällekis station (12km)
  • Etapp 6: Hällekis station – Myrbacken (11km)
  • Etapp 7: Myrbacken-Lugnås kyrka (16km)
  • Etapp 8: Lugnås kyrka-Karleby (12km)
  • Etapp 9: Karleby-Mariestad Resecentrum (14km)

2. Brommöleden

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En bit utanför Mariestad ligger Brommöla och här kan du vandra i Vänerns skärgård. Brommöleden är en vandring på 15km och tar ungefär 4-5 timmar att gå beroende på tempo och hur många pauser du gör.

Här får du vandra längs med vatten, berghällar och sanddyner påminner lite om västkustens natur. Det är en enkel vandring som går på breda skogsstigar och skogsvägar.

Följ den orange färgmarkeringen och packa ner badkläder för du kommer passera flera tillfällen med badmöjligheter när du vandrar här. Till Brommöleden kan du ta dig med bil eller bus, bussen går till färjeläget på Torsö från Mariestad.

3. Pilgrimsleden (Mariestad)

Längd: 41km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du intresserad av kultur och historia ska du passa på att vandra Pilgrimsleden. Den deled som går till Mariestad är mellan Forshem och Mariestad, det är en vandring på totalt 41km.

När du vandrar Pilgrimsleden får du inte bara uppleva en vacker natur utan även spår från människans kultur sedan istiden.

4. Vandra till Ekudden & Sandviken

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en vandring som ligger centralt ska du vandra ut till naturreservaten Ekudden och Sandviken från centrala Mariestad. Det är en vandring på 6km enkelväg. Du går sen tillbaka på samma väg som du kom, totalt blir det 12km.

Det är en lättvandrad led som går på stigar och gångvägar, följ den oranga färgmarkeringen, leden går på stora delar av Biosfärsleden.

Förutom att du passerar två naturreservat kommer du även gå förbi Ekuddens camping, Bäckens café och Mariestads golfklubb. Tips! Ta med badkläder, en badplats finns vid Sandviken.

5. Vandra över fyra broar

Längd: 1,8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

En annan central vandring i Mariestad är att vandra över fyra broar. Vandringen går längs med och över ån Tidan. Och som namnet avslöjar kommer du passera de fyra broarna.

Det är en kort rundslinga på 1,8km som du lättast startar från Nya torget i stan. Ingen ledmarkering finns med du följer gång- och cykelvägarna. Passar bra att gå med barnvagn och rullstol.

Förutom broarna kommer du även passera det gamla fängelset, gästhamnen, badhuset och Universitetetspark.

6. Hälsans stig

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig finns i flera städer i Sverige och är ett sammarbeta med hjärt- och lungfonden för att få ut fler svenskar att röra på sig. Längden varierar i olika städer men ska vara lättillgänglig så många kan gå den.

I Mariestad är Hälsans stig 5km och du kan starta vart du vill. Känner du inte igen staden eller är här på besök är det lättast att starta från gästhamnen, där finns också en karta över stigen.

Leden är markerad med skyltar vid varje kilometer och är lätt att ta sig fram eftersom den går på asfalterad gångväg.

vandringsleder i mariestad

Varför vi rekommenderar att vandra i Mariestad

Mariestad är en fin sommarstad som ligger vid Vänern. Här finns det gott om vandringsleder som passar de flesta.

Även leder som ligger centralt finns vilket vi tycker är toppen om du inte har tillgång till bil eller enkelt vill komma ut och vandra.

Som bäst är det att vandra här under sommaren och det finns gott om fina platser att pausa på för att vila benen eller äta medtagen fika på. Du kommer också passera ställen att bada på så packa ner badkläder i ryggsäcken när du är i Mariestad.

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Mariestad?

Sommaren är som finast att vandra på i Mariestad. Extra fint är det att vandra i skärgårdsmiljön som ligger vid Vänern.

Vilken led får man inte missa?

Biosfärleden är en vandring du inte ska missa när du är i Mariestad. Har du inte tid att gå hela kan du välja en etapp att gå. Brommöleden är också jättefin.

Kan man övernatta längs med lederna?

Det finns vindskydd vid vissa leder att övernatta i annars kan du tälta om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller men särskilda regler kan gälla i naturreservat.

Går det att fylla på med vatten?

Inte vad vi vet. Det bästa är att ta med sig tillräckligt med eget vatten innan du ger dig ut.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar