Vandring i Östergötland – 9 fina vandringsleder

I Östergötland hittar du natur som är formad efter inlandsisen, fina utsikter över Vättern men också grottor och urskog. Den populäraste vandring i Östergötland är helt klart Ombergsleden som bjuder på en riktig häftig natur!

Du kan även vandra längs Göta Kanal genom små idylliska byar. Vandringen i Östergötland är lätta men också lite krävande och teknisk på vissa ställen.

De bästa vandringslederna i Östergötland är Ombergsleden, Östgötaleden, Stjärnorpsravinen, Åsviksslingan, Ellen Keys led, Motala Runt och Klosterleden.

1. Linköping

vandring i linköping östergötland

I Linköping kan du vandra i skog, eklandskap och längs med sjöar. Gillar du att vandra i små idylliska byar ska du vandra längs Göta kanal som är extra populärt under sommaren men kan vandras året om. Testa att vandra här under våren eller hösten när det är lite lugnare.

Annars finns flera naturreservat och naturområden i Linköping, där det finns en blandning av leder att vandra som är både korta och långa. Naturen och terrängen är omväxlande av smala skogsstigar till breda grusvägar. Många av vandringslederna erbjuder övernattningsmöjlighet i vindskydd.

En annan populär vandringsled i Linköping är Stjärntorpsravinen, inte en lång vandring men en väldigt vacker sådan. Här går du förbi flera bäckar som har skapat ravinen i en grön och lummig lövskog. Extra fint är det att vandra här under våren då ett hav av vitsippor växer här.

Bästa vandringslederna i Linköping

 • Östgötaleden (140km)
 • Stjärnorpsravinen (2km)
 • Landeryds Hembygdsled (5,2km)

2. Valdemarsvik

östergötaland vandring

Valdemarsvik som ligger vid östkusten har vandring som går på klipphällar vid havet men också längs beteshagar, skog och uppe på kullar med utsikter över Östersjön och skogslandskap.

Det de flesta väljer att vandra i Valdemarsvik är populära Östgötaleden som går genom kommunen men du kan även vandra olika rundslingor med Valdemarsvik som både start- och slutpunkt. Vilket är smidigt om du vill lämna bilen på ett ställe.

Många av Valdemarsvik naturreservat ligger vid kusten och här kan du vandra på fina leder med utsikt över havet och med skärgårdslandskap. En led som går kustnära med skärgårdsmiljö är Åsviksslingan.

Bästa vandringslederna i Valdemarsvik

 • Östgötaleden (140km)
 • Åsviksslingan (6,5km)
 • Torrönrunt (11km)

3. Vadstena

östergötland vandring i vadstena

Det de flesta vill vandra när de är Vadstena är att vandra i Ombergs Ekopark, antingen att de vandrar kortare rundslingor i området eller vandrar hela Ombergsleden. Omberg är ett naturreservat som ligger i Vadstena.

Ombergsleden är också en av Sveriges signaturleder. Leden är verkligen vacker och här vandrar du i en häftig natur som har formats efter inlandsisen som klippor, bergsbranter men du får även vackra utsikter över Vättern.

Förutom den häftiga naturen som finns i Omberg kan du vandra etapper av Östgötaleden. I Vadstena finns det vandringsleder som passar alla åldrar. Vindskydd, rast- och eldplatser finns vid många av lederna.

Bästa vandringslederna i Vadstena

 • Ombergsleden ( 38km)
 • Älvarumsleden (7,5km)
 • Ellen Keys led (6km)

4. Motala

vandra i motala östergötland

I Motala finns det flera fina naturreservat att vandra i. Här finns en omväxlande natur och en varierande terräng. Vissa av lederna kan vara tekniska svåra då det är en del stigning på en ojämn terräng, men du belönas med vackra utsikter.

Vill du uppleva alla delar av Motalas natur ska du vandra Motala Runt som tar dig genom en lummig lövskog, förbi sjöar och skog. Terrängen på den vandringen är lätt att ta sig runt men det förekomma en del rötter och stenar på vissa håll.

Längs med vandringslederna i Motala finns rastplatser och vindskydd där du kan pausa för att njuta av den fina naturen eller fylla på med energi. Det finns även fina badmöjligheter när du vandrar i Motala.

Bästa vandringslederna i Motala

 • Motala Runt (18km)
 • Östgötaleden (140km)
 • Borensberg (11km)

5. Norrköping

vandringsleder i norrköping

I Norrköping kan du vandra både lite utanför stan men också hitta vandring nära stan. Du kan enkelt ta dig till många leder och naturområden med buss eller cykel vilket gör naturen i Norrköping lättillgänglig för alla.

Två fina vandringsleder som ligger stadsnära är Kvarnbergsleden och Kättsetterleden som du kan ta buss till. Det finns vandring som passar för alla att vandra i Norrköping vissa är lite längre medan andra är kortare och passar även bra för barnfamiljen.

Bästa vandringslederna i Norrköping

 • Kvarnbergsleden (3km)
 • Kättsetterleden (4,5km)
 • Glotternleden (6km)

6. Söderköping

vandra i söderköping

I Söderköping har du vandring både kustnära och i skogsområden. Flera leder finns i och runtomkring Söderköping. Terrängen på lederna varierar från fina skogsstigar till breda grusvägar som är både platt och stigande.

Ett populärt och fint naturreservat som inte allas ligger långt från centrala Söderköping är Ramunderberget. Extra populärt är det att ta sig upp för de 318 trappstegen som finns här, uppe på toppen kommer du få en otroligt vacker utsikt över Söderköping.

Alla vandringsleder i Söderköping är bra markerade med antingen färgmarkeringar eller med skyltar som visar vägen runt. Här hittar du vandring för alla som även är lättillgängliga från stan.

Bästa vandringen i Söderköping

 • Klosterleden (250km)
 • Borgbergsleden (9km)

7. Finspång

vandring i finspång

Precis som alla andra städer i Östergötland går även Östgötaleden genom Finspång och de flesta lederna är etapp på Östgötaleden. Men det finns även andra vandringsleder som går genom exempelvis industriområden, kulturhistoriska områden och i skog med varierad natur.

Många av vandringslederna i Finspång har en varierande terräng men är för det mest lätt att vandra och kan därför vandras av alla. Du kan starta vandringen på många av lederna från centrala Finspång.

I Finspång hittar du bra vandring som är perfekta att göra som dagsvandringar. Packa med dig lunch och fika och stanna vid någon av rastplatserna som finns vid lederna. En fin rastplats finns i Stamfjärden en bit utanför Finspång.

Bästa vandringslederna i Finspång

 • Gruvmilen (12km)
 • Östgötaleden (140km)

8. Kinda

vandringsleder i kinda östergötland

Längs Kindas vandringsleder får du uppleva en fin och varierande natur. Du kan hitta vandring som ligger stadsnära men du kan även ta dig ut till någon av alla Kindas naturreservat.

I naturreservaten finns flera vandringsleder som passar för alla. Både terräng och natur är omväxlande av lummiga lövskogar, betesmarker, urskog, höga höjder med vackra utsikter över landskap.

I Trollegater naturreservat finns en av Sveriges största urbergsgrottor!

Du hittar lätt runt vandringslederna då alla har tydliga ledmarkeringar av skyltar eller färgmarkeringar. Är du intresserad av grottor ska du vandra i Trollegater naturreservat som ligger i Kinda kommun.

Bästa vandringslederna i Kinda

 • Trollegater (5km)
 • Östgötaleden (140km)

9. Ydre

Ydre har flera naturreservat att vandra i med både korta och långa vandringsleder, terräng och naturen varierar. Naturen du kan uppleva av att vandra i Ydre är bland annat skog, höga höjder och vandring längs med fina sjöar.

Vissa av lederna kan vara lite mer tekniskt svåra att ta sig fram på, ett par bra vandringsskor är att rekommendera. I Ydre kan du hitta fina platser att pausa på.

Genom Ydre går Östgötaleden som passerar flera fina platser som Brantefall, Bulegrottan som ligger i Ydre kommun. Längs med Östgötaleden finns möjlighet för övernattning i någon av vindskydden.

Bästa vandringslederna i Ydre

 • Norra Vi-leden (9km)
 • Kyrkstigen (10km)
 • Vandra i Sjöviks naturreservat
östergötlands vandringsleder

Varför vi rekommenderar att vandra i Östergötland

Östergötland har en varierad natur av kustnära vandring men också av urskog, klippformationer och höga berg som bildats av inlandsisen.

Ombergs ekopark är ett måste att besöka om du ska vandra i Östergötland. Det som är extra bra är att du kan nå många av vandringslederna med kollektivtrafiken. Vissa leder ligger även centralt vilket gör att både natur och vandring är lättillgänglig för alla.

I Östergötland kan du vandra året runt, alla årstider har sin egen charm. Det är som mest vandrare under sommaren, vill du ha det lite lugnare ska du vandra på våren eller vintern.

fin vandring i östergötland

Vanliga frågor

Hur lång är Östgötaleden?

Hela Östgötaleden är cirka 1400km lång och är indelad i 100 olika etapp. Vill du ha samma start- och slutplats finns det 30 olika rundslingor som du kan vandra på Östgötaleden.

Är det tillåtet att tälta längs lederna i Östergötland?

Ja det är tillåtet så länge det inte står något annat. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen kring dig eller stör någon markägare. Kom ihåg att alltid ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Vilken vandringsled får man inte missa i Östergötland?

Missa inte de olika vandringslederna som finns i Ombergs Ekopark, där finns kortare vandringsleder men också populära Ombergsleden som går genom hela parken. Varför du inte ska missa att vandra i Omberg är att det är en otroligt häftig och speciell natur här av höga klippor och fina utsikter över Vättern.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Östergötland – 9 fina vandringsleder”

 1. Hej!
  Jag skulle vilja tipsa om Bjänleden som ligger i Stjärnorp, Vreta Kloster.
  Ca 8,5 km rundvandring på delvis grusväg men mest skogsstig. Du lotsas förbi olika platser och får information. Parkering vid Bjäsäter.
  Den underhålls av Vreta Kloster Hembygdsförening. Går att söka på i Naturkartanappen för mer info.

  Svara

Lämna en kommentar