Vandring i Haparanda – 5 fina vandringsleder

Haparanda gränsar till Finland och här finns både fina och varierande vandringsleder. De flesta av lederna är lättvandrade och kan promeneras av alla. Ett populärt ställe att besöka är nationalparken Sandskär.

I Haparanda kan du vandra i miljöer som skog, skärgård och i de centrala delarna. Många badplatser finns på sommaren speciellt om du skärgårdsvandrar så glöm inte badkläder!

Bästa vandringslederna i Haparanda är vandringen i Sandskär, Tervajänkkä, Vandringsleden i Vuono Friluftsområde, Naturstigen på Seskarös och Hälsans stig som ligger centralt och går på både den svenska och finska sidan.

Upp till 50% REA på Vandringskläder Just nu hos:

1. Vandring i Sandskär

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du skärgårdsvandra ska du ta dig ut till nationalparken Sandskär. Här går det en naturstig genom hela ön som är cirka 6km från Kumpula till Nordrevet. Det är en lättvandrad led som kan vandras av alla oavsett ålder.

Naturstigen är markerad med trästolpar med olika nummer som är kopplade till ett häfte du kan köpa på turistbyrån eller båten. Du kan läsa om varje nummer i häftet som berättar om naturen och historien längs leden du går på.

Bästa tiden att besöka ön på för att vandra är under sommaren. Ta med badkläder för flera möjligheter till bad finns här från fina stränder.

4 saker att tänka på innan du besöker ön:

  • Det finns ingen möjlighet att köpa mat på ön så ta med egen
  • Du får endast elda och grilla på anvisade platser (friluftskök är dock tillåtet)
  • Dålig mobiltäckning
  • Det är mycket mygg under sommaren, ta med myggmedel

Båt till Sandskär

Enda sättet att komma ut till Sandskär är med båt. Under sommarmånaderna (juli-augusti) går turbåtar ut till ön fem dagar i veckan. Båtarna går från båthamnen i Nikkala och går till den gamla fiskebyn Kumpula i Sandskär.

Vill du åka ut till ön utöver båtturerna som finns på sommaren kan du själv boka en båt ut till ön. Tänk på att båtturerna kan ställas in vid dåligt väder och vid hårda vindar.

Bokningar av både båt och stuga görs via Haparandas turistbyrå.

Boende på Sandskär (Stuga eller tält)

Vi rekommenderar att du stannar kvar en natt på Sandskär när du åker ut hit, du kan övernatta i stuga eller tälta på anvisad plats på ön.

Det finns tre stugor som går att hyra, de är enkla stugor som har ett rum med 4 bäddar. Madrasser, filtar och kuddar finns men ta med egna lakan. El och vatten finns inte i stugan, vatten kan du hämta från en brunn. Stugorna ligger i byn Kumpula inte långt rån hamnen.

Vill du tälta får du endast göra det på anvisade platser. Det finns två ställen där det är tillåtet att tälta på, ena stället ligger nordväst om hamnen och den andra platsen är på norrudden. Tältplatserna är markerade med trästolpar och rep.

2. Vandra i Tervajänkkä

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite mer än 1mil utanför Haparanda ligger naturreservatet Tervajänkkä. Här kan du vanda på en naturstig som är närmare 4km. Leden är lättvandrad och är delvis spångad genom hela naturreservatet. Följ de gula ledmarkeringarna för att lättare hitta.

Om du vill kan du göra en avstickare ut på myren från stigen det blir då 1km extra. Två utkikstorn finns vid leden som du kan ta dig upp i om du vill spana på fåglarna i området.

Det finns inget vindskydd eller rastplats vid leden så ta med sitt-eller liggunderlag om du vill pausa någonstans för att äta medtagen matsäck. Naturstigen startar från den lilla parkeringen vid skogsvägen.

3. Vandringsleden (Vuono Friluftsområde)

vandringsleden
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en lite längre vandring ska du ta dig till Vuono Friluftsområde. Där startar en vandringsled som heter just ”vandringsleden”. Det är en vandring på 15km som går i en både varierande terräng och natur.

Förutom en omväxlande natur får du även uppleva gamla kulturlandskap som myrar, lador och slåtterängar. Här finns också minnen kvar från beredskapstiden som var en tid då man förberedde sig om kriget skulle komma på 1940-talet.

Packa med matsäck för du kommer passera både rastplatser och utkikstorn där du kan paus en stund innan du fortsätter vandringen på leden. Leden starta från E4an som ligger cirka 2km söder om Haparanda.

4. Naturstig på Seskarös

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra på en skärgårdsö som du kan nå med bil ska du ta dig ut till Seskarös. Här kan du gå en lättvandrad naturstig på 3km som tar dig genom skog, förbi en mindre tjärn och längs med havsstranden.

Ta med sittunderlag och matsäck och stanna en stund vid havsstranden.

Leden är markerad med röda ringar runt träd. På sexton platser finns en stolpe med en siffra på. Vid varje siffra kan du läsa om naturen och platsen i ett samlat informationshäfte som du kan hämta på bland annat Ö-pärlan, Seskarö Camping och Folkets Hus.

5. Hälsans stig

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandring som ligger centralt i Haparanda är Hälsans stig som är 6km. Det är en både lättvandrad och lättillgänglig stig från stan som alla kan gå.

Hälsans stig i Haparanda går både på den finska och svenska sidan av Kaupunginlahti. Det finns ingen exakt start eller slut på leden utan du kan starta där det passar dig. Efter varje kilometer kommer en skylt som visar vägen.

Hälsans stig är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden och finns i de flesta svenska städer. Tanken är att få fler svenskar att komma ut och röra på sig. Hälsans stig ska alltid ligga centralt så alla har möjlighet att gå den.

skogsvandring haparanda

Varför vi rekommenderar att vandra i Haparanda

I Haparanda finns mycket fin skärgårdsvandring och de flesta av lederna som finns här är lättvandrade.

Du kan välja att gå korta eller längre leder och du bjuds på både varierande natur men också på en hel del historia.

När du vandrar i Haparanda har du ofta nära till vattnet och många fina badplatser finns om du besöker staden på sommaren. Packa ner både badkläder och massa myggmedel. För just på sommaren speciellt juni-juli är det mycket mygg här.

vandring vid havet haparanda

Vanliga frågor

Får man tälta i Haparanda?

Ja på de flesta ställena får du tälta om inget annat anges. Då är det allemansrätten som gäller. Särskilda regler kan förekomma i naturreservat. På ön Sandskär är det förbjudet att tälta på förutom på de två anvisade tältplatserna som finns på ön.

När är bästa perioden att vandra på i Haparanda?

Sommarperioden (juni-augusti) är bäst men vill du slippa mygg är september en bättre månad att besöka Haparanda på för att vandra.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Naturstigen som finns på ön Sandskär.

Hur tar man sig ut till de olika lederna?

Lättast är med bil, ska du vandra i skärgården tar du dig ut dit med båt.

Finns möjlighet att fylla på vatten längs lederna i Haparanda?

Nej. Det är bra om du tar med dig tillräckligt med vatten när du vandrar på lederna i Haparanda.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar