Vandring i Västerbotten – 7 fina vandringsleder

Västerbotten har fina naturområden att vandra i med en varierande terräng och natur. Västerbotten ligger kustnära vid östkusten medans Västerbottens län gränsar med Jämtland och Lappland och ger tillgång till fjällvärlden. Vi har valt att ta med både Västerbotten som landskap och hela Västerbottens län i detta inlägg.

I Västerbottens län kan du hitta vandring som passar för alla då både terräng och natur är varierande. Fina möjligheter finns om du vill tälta längs med lederna.

De bästa vandringslederna i Västerbottens län är bland annat Isälvsleden, Tavelsjöleden, Furuögrundsleden, Grivetjärnsrundan, Grippmokkhobben, Björnlandets Nationalpark, vandringsleder i Stenbithöjden naturreservat och Gimegolts naturreservat.

1. Umeå

vadring i Umeå Västerbotten

I Umeå får du vandra i djupa skogar och vid fina sjöar som bjuder in till badmöjligheter på sommaren. Det finns många leder som är flerdagsvandring med övernattning men det finns även kortare dagsturer att vandra om du inte vill övernatta.

Det vi gillar mest med vandringen i Umeå är att du direkt från centrala Umeå kan starta på vandringsleden Tavelsjöleden som tar dig genom stan och ut i Umeås natur. Det är en vandring du kan göra på två dagar, perfekt som en helgutflykt.

I Umeå finns det vandring för alla, terrängen varierar då vissa leder är lite mer teknist svåra medans andra är lätta att sig fram på. Vill du övernatta längs med någon vandringsled finns det övernattningsstugor, vindskydd och eldplatser som underlätta en eventuell övernattning.

Bästa vandringslederna i Umeå

 • Isälvsleden (60km)
 • Tavelsjöleden (42km)
 • Öreälvsleden (100km)

2. Skellefteå

vandring i skellefteå

I Västerbottens norra del vid östkusten ligger Skellefteå där du kan hitta vandringsleder som passar för dagsvandring och långa vandringar med övernattning. Naturen i Skellefteå är vacker och varierande med vandring som går kustnära, i skog och längs med sjöar och vattendrag.

Det finns även vandringsleder som du kan nå direkt från de centrala delarna av Skellefteå viket gör att vandringen är lättillgänglig för alla. En av dessa leder är Naturstigen som går på Vitaberget och som kan vandras av hela familjen. Längs med leden finns både vindskydd och eldplats för den som vill pausa.

Vandringslederna i Skellefteå har bra ledmarkeringar och terrängen på de olika lederna varierar. Ofta är det lättframkomliga leder med vissa svåra partier. Den bästa perioden att vandra i Skellefteå på är under sommaren och hösten. Gott om fiskesjöar finns också för dig som gillar fiske.

Bästa vandringslederna i Skellefteå

 • Furuögrundsleden (10km)
 • Naturstigen på Vitaberget (5km)
 • Kraftleden (18km)

3. Lycksele

Mer in i landet kan du vandra i den lilla orten Lycksele som är omgiven av vackra naturområden att vandra i. Du kan vandra både nära stan men också ta dig lite utanför för att hitta fina vandringsleder.

Förutom att vandra i naturen som mest består av skog, myrmarker, lövskog och vattendrag så finns det mycket historia längs med vissa vandringsleder i Lycksele. En av dessa leder är Smörbanan som går mellan Lycksele och Åsele, leden användes förr för att ta sig till marknaden i Lycksele för att sälja varor på, mest såldes det smör därav namnet på leden.

De flesta vandringslederna i Lycksele har en lätt terräng att vandra på vilket gör att alla kan ta sig fram på lederna oavsett ålder. Bra ledmarkeringar finns och du har tillgång till rastplatser, vindskydd och eldplatser längs med många leder i Lycksele.

Bästa vandringslederna i Lycksele

 • Grivetjärnsrundan (6,5km)
 • Smörbanan (28km)
 • Magdalenastigen (2,5km)

4. Storuman

vandringsleder i Storuman

I Storuman finns vandringsleder som går genom en omväxlande och vacker natur men du kan även göra toppturer i närheten av Storuman där du bjuds på utsikter över fjälltoppar, skog och sjöar. Tänk på att vädret kan variera snabbt när du toppturar så ta alltid med dig extrakläder i ryggsäcken.

Terrängen på vandringslederna i Storuman varierar och du kan hitta både lättvandrare leder men även lite mer tekniskt svåra leder. Packa ner matsäck, myggmedel och kameran när du ger dig ut för att vandra i Storuman, speciellt om du vandrar upp för bergstopparna.

Se till att ha en ladda mobilkamera/kamera för du kommer kunna ta vackra bilder här!

Det finns gott om fina rastplatser och vindskydd runtom Storumans vandringsleder. Vandrar du här under Augusti månad kommer du hitta mycket hjortron som växer på myrarna. Så ta med dig en hink.

Bästa vandringslederna i Storuman

 • Vandra uppför Grippmokkhobben
 • Forsviksberget
 • Vandra i Ekopark Jovan

5. Åsele

Åsele omges av en häftig och varierande natur. Du kan även ta dig upp på höjder för att njuta av vackra utsticker över Åseles landskap. Olika vandringsleder finns i naturreservaten och naturområden där längden varierar och även terrängen.

Det finns vandringsleder i Åsele som passar som dagsvandring med familjen men också längre vandringar för dig som önskar att övernatta i naturen. Du når lederna enklast med bil.

Vandra i Sveriges mest värdefulla urskogar

Några mil utanför Åsele ligger Björnladets Nationalpark som har vandringsleder i varierande terräng och längd. Allt från 2-12km långa leder, här vandrar du i en av Sveriges mest värdefulla urskogar.

I Björnlandet finns även två övernattningsstugor för dig som vill stanna över natten. Stugorna går ej att boka men kostar heller inget, tänk på att stugorna kan vara fulla.

Bästa vandringslederna i Åsele

 • Vandra i Björnlandets Nationalpark (2-12km)
 • Vandra till Vitterhuset
 • Vandra i Stenbithöjden naturreservat

6. Vilhelmina

vandringsleder vilhelmina västerbotten

Vilhelmina är en stor kommun med nära till fjällvandring och här bjuds du även på fina fjällvyer när du vandrar uppför. Det finns vandring som passar för alla oavsett ålder och erfarenhet. Du kan vandra både korta leder och längre heldagsturer eller varför inte göra en långvandring med övernattning.

Det finns vandringsleder som är tydligt markerade som visar vägen men du kan också vandra på egen hand för att upptäcka naturen som finns här. Men det kräver att du är en vandrare och kan läsa både karta och kompass.

Vill du inte ta dig så långt ut från de centrala delarna av Vilhelmina eller är du endast på ett snabb besök i staden? Då ska du ta dig ut på strandpromenad som ligger vid småbåtshamnen. Det är en lätt och fin promenad.

Bästa vandringslederna i Vilhelmina

 • Strandpromenaden (3km)
 • Klimpfjäll, Durrenbäcken och 7 Forsar (3km)
 • Grönfjäll-Fättjaur (24km)

7. Sorsele

vandring i sorsele

Sorsele har fina och varierande vandringsleder som går genom en spännande och intressant natur. Här finns även flera vackra sevärdheter att besöka som ligger längs med vissa leder och i naturreservaten i Sorsele.

Det finns även gott om fina utsiktsplatser runt om Sorsele med vyer över fjällvärlden, passa på att ta en paus i något av alla vindskydden som finns längs med lederna i Sorsele och njut av både natur och vackra vyer.

Besök Sorsele egna Grand Canyon

I Gimegolts hittar du en 1,5km lång dalgång som har bildats efter inlandsisen. Vandringen hit går genom en spännande och vacker natur av vildmark och urskog. Ta med dig matsäck när du vandrar i Gimegolts naturreservat och pausa vid vindskyddet eller på valfri plats i naturen.

Bästa vandringslederna i Sorsele

 • Vandra i Gimegolts naturreservat
 • Skibbikkleden (7km)
 • Vandra till vattenfallet Brudslöjan (1km)
vandringsleder i västerbotten

Varför vi rekommenderar att vandra i Västerbotten

I Västerbottens län finns en varierande natur att vandra i, både kustnära men även fjällvandring finns. Vill du kombinera din vandring med exempelvis att fiska, paddla kanot eller plocka bär och svamp så är Västerbotten en perfekt plats för det.

Vissa vandringsleder kan du nå direkt från de centrala delarna medan andra behöver du ha en bil för att ta dig ut till. Västerbotten är som finast att vandra i under sommaren och hösten men kom ihåg att packa ner myggmedel då det finns en hel del mygg här.

Att vandra i Västerbottens län passar alla äldre, barnfamiljen, paret och äventyraren som söker efter utmaning. Vill du läsa om fler leder i närheten kan du kolla in vår guide med vandringsleder i Norrland.

bra vandring i västerbotten

Vanliga frågor om vandring i Västerbotten

Vilken vandringsled får man inte missa i Västerbottens län?

Missa inte att besöka Björnlandets Nationalpark som ligger i Västerbottens län här finns olika längda och terräng på lederna. Andra fina vandringsleder som finns i Västerbottens län du inte får missa är bland annat Isälvsleden, Grippmokkhobben i Storuman.

Finns det möjlighet för övernattning längs med vandringslederna i Västerbottens län?

Ja det för det. Det finns vindskydd och eldplatser längs med många av vandringslederna Västerbotten. Du kan även tälta ut med lederna så länge du inte skadar naturen eller stör markägare.

Vilken årstid är den bästa för vandring i Västerbotten?

Vi tycker att sommaren och hösten är som finast att vandra på i Västerbotten. Våren kan du också vandra på men det är blötare i marken då snön precis smält bort och på vintern kan det vara svårt att ta sig fram på många av vandringslederna, det blir också mörkt snabbt på vintern.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer