Vandring i Gyllbergen – 4 fina vandringsleder

Vandra i en vildmarksmiljö i Borlänges största naturreservat. I Gyllbergen kan både barnfamiljer och nybörjare vandra, men det finns även lägre leder för dig som vill ha mer utmaning.

Oavsett om du vandrar korta eller långa leder är ett tips att övernatta i något av vindskydden, övernattningsstugor eller varför inte tälta längs med lederna.

OBS! Mobiltäckningen i Gyllbergens naturreservat är dålig hos de flesta operatörer. Berätta därför till någon om vart du ska och hur du tänker vandra.

De bästa vandringslederna i Gyllbergen är Vildmarksleden, vandra till Dragbergsstugorna, Pensionärsleden, Prästbodarna och Stockgropen.

1. Vildmarksleden

vandringsleder gyllbergen
Längd: 35km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vildmarksleden i Gyllbergen är den mest utmanade vandringen eftesom den är totalt 35km. Den går att vandra på en dag om du är van att vandra och är bra tränad men vi rekommenderar att du delar in vandringen på 1-2 dagar.

Leden går genom hela naturreservatet och du passerar raviner, gammelskog och spångade myrar. Möjlighet att övernatt finns i vindskydd och övernattningsstugor, du kan också hitta bra platser att tälta på längs leden.

Enklast startar du från parkeringsplatsen som ligger vid Gylle fäbod. Vildmarksleden är markerad med skyltar så du lätt ska hitta.

2. Gylle Fäbod – Dragbergsstugorna

sommar i gyllbergen
Längd: 9,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En fin och populär vandring att göra i Gyllbergen som uppskattas av de flesta är att vandra till Dragbergsstugorna med start från Gylle Fäbod. Vandringen är 9,5km tur och retur.

Det är en lätt vandring som går på väl upptrampade stigar och som tar dig genom granskog och öppna myrar.

Dragbergsstugorna

När du kommer till Dragbergsstugorna kan du välja att övernatt i stugan eller i vindskyddet som också finns här eller ta samma väg tillbaka.

Den stora övernattningsstugan har 4 sängplatser och kamin den mindre stugan har 2 sängplatser.

I anslutning till stugorna finns det ett dass och eldplats. Ved ska finnas på plats men ta med egen ved för säkerhetsskull om planen är att elda eller grilla.

3. Vandra till Jättebordet

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lättvandrad led som passar för hela familjen är att vandra till Jättebordet som är en vandring på 5km fram och tillbaka. Det tar cirka en timme att gå den lägg på lite tid om du pausar på vägen.

Starta gör du lättast från Gylle fäbod. Vandringen tar dig en bit upp på höjderna och du kommer först passera Fjortasjön innan du kommer fram till Jättebordet. På vägen kommer du även gå förbi två vindskydd.

Jättebordet är en stor sten som ligger mitt vid myrmarkerna. Sägner säger att de jättar som förr levde här uppe i Gyllbergen hade det som matbord. Passa på att ta en fikapaus på stenen när du är här.

4. Gylle Fäbod – Prästbodarna

Längd: 8,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du se det bästa av Gyllbergen ska du vandra från Gylle fäbod till Prästbodarna. Det är en lättvandrad led som är cirka 8km enkel väg. Det är en vandring som går rakt över naturreservatet genom gammelskog, raviner och myrmarker.

Under vandringen kommer du att passera Jättebordet, Saras sjö som är en vacker tjärn, Dragbergssjön och Dragbersstugorna.

Du kommer även vandra på Dragbergsgatan som är en häftig plast med höga klippväggar som ger en känsla av mystiskt trollskog. Tips! När du kommit fram till Prästbodarna finns där en övernattningsstuga du kan övernatta i innan du går tillbaka till Gylle fäbod.

Övernatta i Gyllbergen

Det finns gott om vindskydd, övernattningsstugor och rastplatser i Gyllbergen som du kan pausa eller övernatta i. Vid vindskydden finns det eldplatser och vedförråd. På vissa ställen finns även dass.

Alla vindskydd har inte ett helt golv utan där finns i stället bänkar som passar bättre för paus medan andra vindskydd kan du sova i om du vill.

Vindskydd att övernatta i

  • Berget
  • Norra Dragsjön (4 vindskydd)
  • Gyllbergskällan
  • Prästbodarna

Övernattningsstugor

  • Gylle fäbod
  • Kolarkojan
  • Bergsslagsstugan
  • Dragbergsstugan
  • Spånsanstugan

Parkering

Det finns flera parkeringar intill Gyllbergen. Enklast är att parkera vid Gylle fäbod, det är också där flest väljer att parkerar. Där har du övernattningsstuga, informationsskyltar och karta över området.

Andra parkeringsplatser som finns i närheten av naturreservatet och där det finns raststugor, dass och informationstavlor är i Spånsfäbodarna, Långmyran och Prästbodarna. Parkering finns också i Bergslagsplan som är en sommarparkering.

Varför vi rekommenderar att vandra i Gyllbergen

Gyllbergen är perfekt att besök om du vill ha vildmarkskänsla men inte vill åka ända upp till fjällen. Dessutom finns flera möjligheter att övernatta i reservatet av vindskydd och övernattningsstugor.

Fördelen med att vandra i Gyllbergen är att det finns leder som passar alla oavsett erfarenhet eller ålder. Tänk på! Eftersom det är mycket blöt mark på många ställen i Gyllbergen är det bra om du har vattentäta vandringskängor.

Det vi gillar mer Gyllbergen är just lugnet och de många vindskydden och eldplatserna som finns. Vissa ställen du passerar på vandringen har informationstavlor som berättar historier och sägner om just den platsen som är både kul och intressant att läsa.

Vandra i Gyllbergen på vintern

Här kan du vandra året om även på vintern när det ligger mycket snö. Preparerade vintervandringsleder finns till Norra Dragsjön och till Lång-Älgssjön. OBS! Undvik att korsa och vandra över skidspåren på vintern.

Läs mer: Fina vandringsleder i närheten av Borlänge

gyllbergens vandringhsleder

Vanliga frågor

När är den bästa perioden att vandra i Gyllbergen?

Tidig hösten i Gyllbergen tycker vi är bäst. Det är lite lugnare, friskare luft och du har även möjlighet att hitta bär här.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Det finns bäckar i naturreservatet och längs med lederna som du kan fylla på med vatten. Men vi rekommenderar att koka det först eller använda någon form av vattenfilter innan du dricker det.

Behöver man boka övernattningsstugorna?

Nej, du behöver inte boka övernattningsstugorna/raststugorna innan utan de är öppna för alla. Tänk på att inte kupera en stuga utan ge plats till andra som kommer.

Är det tillåtet att elda i Gyllbergens Naturreservatet?

Ja, elda på lämplig plats och se till att du har tillgång till vatten för att släcka och ha koll på elden. Är du vid ett vindskydd där det finns eldplatser ska du använda dom. Undvik att elda om det är en varm och torr sommar.

Kan alla vandra här?

Ja, det finns vandringsleder som passar alla oavsett erfarenhet.

Får man tälta i Gyllbergen?

Ja det får du, så länge du följer Allemansrätten och inte skadar eller förstör naturen. Välj därför en tålig tältplats. Tyvärr är det blött och stenigt på många ställen i reservatet men det går att hitta torra och plana ytor men du kan behöva leta.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar