Vandring i Norrköping – 11 fina vandringsleder

I Norrköping finns många naturreservat och naturområden som bjuder på en varierad vandring och natur.

Det finns också många stadsnära vandringar att göra om du inte vill ta dig utanför stan. Här hittar du något för alla och flera leder är även barnvänliga. Läs inlägget för att läsa mer om Norrköpings vandringsleder.

De bästa vandringslederna i Norrköping är Kvarnbergsleden, Kättsätterleden, Glotternleden, Abborrebergsleden, Leonardsbergsleden, Klockaretorpsleden, Marmorbruksleden och Bråvikensbrantsleden.

1. Kvarnbergsleden

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bra 5,5km utanför Norrköping kan du vandra på Kvanrnbergsleden som är cirka 3km lång. Det är en lättvandrad led som passar de flesta att gå.

Den här leden är extra fin att vandra under försommaren, när den öppna hagmarken börja blomstra. Längs leden finns en eldplats där du kan grilla eller varför inte bara stanna till här en sund och vila.

Hit kan du ta dig med med cykel, buss eller bil. Eftersom leden ligger nära stan är det en lättillgänglig vandring att göra om du är i Norrköping.

2. Kättsätterleden

Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan stadsnära vandring i Norrköping är Kättsätterleden som är 4,5km. Även den här leden är lättvandrad och kan promeneras av alla.

Här vandrar du i tallskog och i en blandskog av lövträd och hassel. Du får även se rester av ett gammalt stenbrott och gamla hus.

Längs leden finns en mindre eldplats med bänk. Vill du elda måste du ta med dig egen ved. Till leden kan du cykla eller ta bussen, perfekt om du inte har tillgång till bil.

OBS! Tänk på att vandringsleden även korsar ett MTB-spår.

3. Glotternleden

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Glotternskogen ligger nästan 2mil norr om Norrköping. Här kan du gå Glotternleden, en rundslinga på 6km som ligger i den övre delen av naturreservatet. Vill du ha en kortare vandring kan du ta en stig som går tvärs över.

Du kan också göra vandringen längre genom att vandra den nedre delen av Glotterskogens naturreservat.

Längs leden finns vindskydd, rast- och eldplats. Även en vedeldad bastu ligger nära vindskyddet vid vattnet som går att hyra i 3 timmar. Kontakta Norrköpings kommun om du vill hyra bastun.

4. Abborrebergsleden

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandring som ligger centralt är Abborrebergsleden som är 4km. Det är en perfekt dagsutflykt att göra med hela familjen. Det är fina upptrampade stigar som gör det lätt att komma fram på och passar för hela familjen.

Naturen varierar av en gammal tallskog och hagmarker. Vid vattnet ligger en eldplats med vackert utsikt över Bråviken.

Hit kan du ta dig med cykel, bil och buss från centrum.

5. Leonardsbergsleden

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Leonardsbergsleden är två slingor som går ihop och är totalt 4km. Längs leden finns ett rikt fågel- och växtliv men också hällristningar och fornlämningar.

Det är en fin vandring som passar alla. Ett fågeltorn finns också vid leden där du kan gå upp och få lite utsikt över området.

Det är enkelt att ta sig hit från stan med cykel eller kollektivtrafiken, hållplatsen är Eneby centrum som ligger cirka 3,3km från leden. Tar du bilen finns parkering mellan de två vandringsslingorna vid Leonardsbergs gård.

6. Klockaretorpsleden

Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Klockaretorpsleden är en lättvandrad led som är 6,5km. Vandringen går genom en blandskog av höga tallar, ekskog och hassel.

Den här vandringsleden är extra fin att gå under våren, då är marken på hassellunden täckt med vackra vårblommor som vitsippor och liljekonvaljer.

Hit är det enklast att ta spårvagnen och gå av vid ”Klockaretorpet” därifrån kan du gå direkt på leden.

7. Marmorbruksleden

Längd: 9,6km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En perfekt dagsutflykt att göra är att vandra Marmorbruksleden som är 9,6km lång som bjuder på historia, utsikter och fina rastplatser.

Här får du ta del av Norrköpingshistoria och njuta av utsikter över sjön Bråviken på flera ställen. Vindskydd och rastplatser är bra placerade och perfekta att stanna en stund på för en paus eller för att äta medtagen matsäck.

Terrängen består av fina upptrampade stigar men också branta partier och uppför på vissa ställen som gör vandringen lite mer utmanade.

8. Bråvikenbrantsleden

Längd: 9,2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandring som ligger i närheten av Marmorbruksleden är Bråvikenbrantsleden. Det är en vandring som är cirka 9km och går genom hela naturreservatet.

Det är en del backar längs leden att ta sig fram på så räkna med att det tar lite längre tid och packa med matsäck, det kommer du behöva.

Bråvikenbrantsleden går längs med Bråviken och bjuder på otroligt fina utsikter över sjön. Du kommer också att passera två häftiga grottor och ett vindskydd med eldplats.

Det kan vara svårt att hitta en parkering här. Det lättaste är om någon kan skjutsa och lämna av dig.

9. Ågelsjön runt

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En riktigt fin vandringsled är att gå runt Ågelsjön som ligger nästan 1,5mil norr om Norrköping. Ågelsjön runt är 10km och går i en varierande terräng genom naturreservatet. Bra ledmarkering finns med orange färg och gröna skyltar.

Delar av vandringen går på grusväg men den största delen går på skogsstigar och i en mer kuperad terräng, räkna också med en del branta partier på leden.

Längs leden finns vindskydd, rast- och eldplatser. Vandringen både startar och slutar i vid Hultsbruks parkering.

10. Kvillingeleden

Längd: 10km
Svårighetsgrad:
Ledmarkeringar: Ja

Kvillingeleden är totalt 10km lång och uppdelad i tre rundslingor. Så du kan själv välja om du vill gå kortare rundslingor eller hela leden.

Det är en utmanande terräng på vissa ställen där det blir brant. Uppe på höjden finns en borg där du kan njuta av vacker utsikt.

Parkering och ingång till naturreservatet finns på tre ställen, Skärlötaborgen, Torsklint och i Lida.

11. Östgötaleden

Längd: 1-14km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Genom Norrköpings kommun går också den populära Östgötaleden som bjuder på en fin och varierande vandring. I Norrköping finns det 10 etapper och 3 rundslingor.

Etapper på Östgötaleden Norrköping:

 • Etapp 1: Sörsjön – Graversfors (6,6km)
 • Etapp 2: Graversfors – Mela (11km)
 • Etapp 3: Mela – Halsbråten (14km)
 • Etapp 4: Halsbråten – Långa Längan (1km)
 • Etapp 5: Långa Längan – Lövsjön (11km)
 • Etapp 6: Lövsjön – Säter (14km)
 • Etapp 7: Skansen – Mauritzberg (8km)
 • Etapp 8: Mauritzberg – Dalmyrasjön (14km)
 • Etapp 9: Dalmyrasjön – Skirsjön (7km)
 • Etapp 10: Skirsjön – Norrkrog (7km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Norrköping

I Norrköping finns det otroligt många leder och vandringsslingor att välja på. Många går att vandra med hela familjen. Men även längre och mer utmanade leder finns som Östgötaleden och Kvillingeleden.

Vid de flesta leder finns någon form av rast- och eldplats där man kan pausa för att vila eller äta medtagen matsäck.

Många av Norrköpings vandringsleder ligger också stadsnära och är enkla att ta sig till med kollektivtrafiken från centrum om du inte har bil. Annars kan man också cykla några kilometer till lederna.

Läs mer: Fina vandringsleder i Östergötland

fin vandring i norrrköping

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Ågelsjön runt är en riktgt fin vandringsled du inte ska missa om du har tid. Annars är Kvarnbergsleden fin om du vill ha en stadsnära och kortare vandring i Norrköping.

Får man tälta längs lederna i Norrköping?

Ja, det får du om inget annat anges på platsen. I naturreservat kan särskilda regler gälla och det kan vara tältförbud där. Annars gäller allemansrätten och du får tälta fritt så länge du inte stör eller förstör. Kom ihåg att alltid ta med dig skräpet hem.

När är bästa perioden att vandra i Norrköping?

Våren och sommaren är särskilt fina att vandra på i Norrköping. Men du kan vandra är året runt om du vill.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Norrköping – 11 fina vandringsleder”

 1. Jättebra tips på leder men jag saknar kartor till.
  Det är svårt att veta vilka vägar/stigar man ska gå.
  /Classe

  Svara

Lämna en kommentar