Vandring i Lofsdalen – 12 magiskt fina vandringsleder på sommaren

Lofsdalen har både fina vandringsleder och vacker natur, här finns det leder som passar alla. Här får du utmanande och krävande vandringsleder men också kortare och familjevänliga vandringsleder. Det alla leder har gemensamt är den storslagna naturen Lofsdalen har att erbjuda.

I Lofsdalen finns det 12 fina vandringsleder att vandra och det finns något för alla. Välj på långa utmanande vandringsleder eller korta barnvänliga vandringsleder. Den bästa vandringslederna i Lofsdalen är Panoramaleden, Hovärken och Digervålen, alla tre leder bjuder på magiska vyer över fjällvärlden och Lofsdalen.

1. Panorama leden

Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Panoramaleden är den vandringsled som är anpassad för alla. Du kan ta dig fram här med både barnvagn och rullstol, så anpassad är den. Den här leden är gjord så att alla ska kunna ta sig upp på fjället och njuta av den vackra naturen och utsikten Panoramaleden har att erbjuda.

Här rör sig både vandrare och cyklister där cyklister visar hänsyn till vandrarna. Vi har faktiskt både cyklat och vandrat denna led och kan varmt rekommendera den. Utsikten är verkligen magisk.

Du kan själv bestämma hur högt upp du vill gå på leden. Men tar du dig ända upp så finns det både vindskydd och en eldplats. Leden startar vid Hovärkens parkering.

2. Pilgrimsleden

vandring grövelsjön idre
Längd: 22km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Nej

Pilgrimsleden passar dig som är van vid att fjällvandra då det saknas vägmarkeringar på vissa håll så här behöver du både karta och kompass. Vandringsleden är 22km lång enkelväg och du vandra i samma spår som medeltidens pilgrimer.

På denna led kommer du att vandra i både skogsterräng men också på öppna kalfjäll där du får fantastisk utsikt över fjällen. Leden startar vid Högvålens parkeringsplats. Du kan ladda ner kartan offline på (naturkartan.se) och använda när du vandrar.

3. Digervålen

Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta med familjen på en topptur och bestig fjället. Det är stort för barnen. Leden är lätt vandrad på 5,5 km och ni börjar vandringen på några kilometer spång sedan fortsätter ni på en väl upptrampad stig upp mot Digervålen.

Är det fint väder ta med er fika eller matsäck och gör det till en mysig utflykt det är uppskattat av hela familjen. Njut av den fina vyn ni får över fjällen. Vandringsleden startar vid spårcentralen som ligger vid Hovärkens parkering.

4. Solgropen

vindskydd lofsdalen
Längd: 2,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Även Solgropen är en barn-och familjevänlig vandringsled. Och önskar ni att inte gå så långt som till Digervålen så kan ni ta er till Solgropen som är ett populärt ställe även på vintern. Här får du också vackra fjällvyer som uppskattas av både barn och vuxna.

Leden är 2,4km och är lätt att ta sig fram på då hela vägen är i princip spångad. Leden börjar vid Hovärkesparkeringen. Känner ni att ni vill gå lite längre så kan ni fortsätta upp till Digervålen.

5. Hovärken

Längd: 4,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du i Lofsdalen så måste du nästa ta dig upp på Lofsdalens egna fjäll Hovärken. Vandringsleden är 4,6km lång, trotts kort led så är det tuffa och branta bestigningar på vissa håll. Annars går du på breda stigar och breda grusvägar upp.

Väl uppe på toppen får du utsikt över hela Lofsdalen och andra fjäll runtom kring, utsikten är magiskt. Tänk på att det kan vara blåsigt på toppen och lite kyligare så ha med en en extra tröja eller jacka. Vandringsleden startar vid Hovärksparkeringen.

6. Dammkojan

dammkojan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar ni att fiska så ska ni gå vandringsleden Dammkojan. Leden är lätt att gå och går på plattmark i fjällskog och öppen myrmark.

I slutet av leden så kommer ni till rastplatsen Dammkojan där ni kan fika och fiska i lugn och ro innan ni går samma väg tillbaka. Leden går utmärkt att vandra med barn. Startar gör ni vid Sömlingsdalsvägen.

7. Sömlingshågna

fina leder i lofsdalen
Längd: 21km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

På andra sidan Lofssjön ligger vandringsleden Sömlingshågna. Det är en vandringsled på 21km och som går i varierande terräng med både stigningar och flackare partier. Här är det en varierande och vacker natur innan du kommer upp på kalfjället.

Det är lätt att ta sig fram på upptrampade stigar men på visa partier är det lite knepigare. Den här stigen passar dig som är en vandrare eller dig som vill utmana dig lite.

Under vandringen kommer du att passera en bäck där du kan fyll på din vattenflaska med friskt och gott fjällvatten. Vi har själva druckit detta vatten och det är extra gott att kunna dricka vatten direkt från naturen.

8. Götdalsvallen

vandra fulufjällets nationalpark
Längd: 8,8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du hitta fjällets guld så är det den här vandringsleden du ska gå. Det är en lätt vandringsled på 8,8km som går i fjällskog och myrmark. Här har du stora chanser att hitta hjortron i juli/augusti.

Leden börjar vid Hovärksparkeringen och är väl markerad följ den kryssmarkerade leden. Den här vandringsleden går längs med foten på Hovärket.

När du gått några kilometer längs med leden så kommer du gå förbi en raststuga du kan stan vid någon gång under vandringen om du vill fika eller passa på att vila. Går du denna led så glöm inte att ta med dig en hink för du kommer att hitta hjortron.

9. Naturstigen

naturstigen
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Naturstigen är en vandringsled som går upp för en av Lofsdalens brantaste röda backar. Du kommer garanterat få upp flåset i denna backa men du blir belönad med en fin fjällutsikt när du når toppen.

På vägen upp finns fina informations tavlor du kan läsa på vägen och på så vis få en lite paus i backen upp. Kommer du med bil så kan du parkera bilen bakom Ica gå sedan upp på Spruthusvägen, leden startat där Spruthusvägen tar slut.

10. Hångtjärn

fina vandringsleder
Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du gå på en längre vandringsled så är Hångtjärn en sådan med sina 24km. Leden går i blandad terräng genom skog, myrar och på öppet kalfjäll. Vandringsleden ligger på andra sidan Lofssjön och startar vid spårcentralen vid Västvallens parkeringen.

Är det säsong för blåbär så kommer du hitta mycket bär här, så ta med en hink om du vill plocka blåbär på vägen. När du kommit fram till Hågtjärn så finns det både dass och en rastplats.

11. Svanhågna

fjällvatten lofsdalen
Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Även Svanhågnaleden ligger på andra sidan Lofssjön och är en vandringsled på 16km. Vissa partier är väldig steniga och svåra att gå så var försiktig här.

Precis som de flesta leder i Lofsdalen så bjuder även denna dig på vackra vyer över fjället och fin natur. Vandringsleden startar vid Västervallens parkering, börja med att följa markeringarna till Rutvallen.

12. Storfjäten till Lofsdalen

vandrimgsleder i härjedalen
Längd: 26km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar:

För att gå Storfjäten till Lofsdalen så behöver du någon som kan skjutas dig till Storfjäten i Älvdalen där vandringsleden börjar. Leden är 26km lång och är mesta dels lätt att vandra på, men vissa partier där det är stora stenbumlingar kan det vara lite svår att ta sig fram på. Var försiktig när du går här där.

Halvvägs in i vandringen så kommer du till Hågntjärn där det finns en stuga med dass du kan vila dig i. Eller varför inte doppa och svalka dina fötter i vattnet som ligger här. Såklart bjuder den vandring dig på fjällvyer du sent kommer att glömma.

Varför gillar vi att vandra i Lofsdalen?

Först och främst så är det Lofsdalens natur som gör att vi gillar att vandra här. Men det finns också många vandringsleder som passar för alla och som Lofsdalen jobbar mycket med. Att göra fjällen lätt tillgänglig för familjer med barnvagn eller dig med rullstol/rullator tycker vi är toppen. För dessa vyer är magiska.

Det är lätta att sig fram på både långa och kortare leder och vi gillar att göra heldagars utflykter med en lite längre vandringsled och ha med oss matsäck och fika. Det finns även gott om vindskydd och eldplatser här.

Våran favorit led i Lofsdalen är Hovärken. Den är lagom lång och lagom tuff och du bjuds på fina fjällvyer.

Boende i Lofsdalen

I Lofsdalen finns det gott om boenden att hyra. Här kan du bo i stora lyxiga fjällstugor, mindre och mer prisvärda stugor eller i lägenhet. Det finns boenden som passar för allas plånböcker och för alla typer av besökare, par, barnfamiljer, kompisgänget eller pensionär paret.

Det finns även en camping som ligger nere i byn vid Lofssjön. Där du kan stå med husvagn, husbil eller tälta. Oavsett vart i Lofsdalen du bor så har du nära till vandringsleder.

Karta Lofsdalen

karta lofsdalen

Här ser ni en karta över Lofsdalens vandringsleder som finns i och runtom Lofsdalen. Ni kan även hitta digitala kartor att ladda ner på Lofsdalens hemsida (lofsdalen.se).

Det går även att hitta karor öven en specifik vandringsleder om man önskar det. De hittar ni på (naturkartan.se).

bilder från lofsdalen

Vanliga frågor om vandring i Lofsdalen

Kan man övernatta längs med vandringslederna?

Ja det kan du. Vissa leder har raststugor, vindskydd och liknande längs med leden som du kan sova i över natten. Annars kan du tälta.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer