Vandring i Lofsdalen – 12 magiskt fina vandringsleder på sommaren

Lofsdalen har både fina vandringsleder och vacker natur, det finns leder som passar för alla. Välj bland utmanande och krävande vandringsleder eller lätta och mer familjevänliga leder. Oavsett vad du väljer får du vandra i vackra fjällmiljöer med fina utsikter.

De bästa vandringslederna i Lofsdalen är Panoramaleden, Hovärken och Digervålen, alla tre leder bjuder på magiska vyer över fjällvärlden och Lofsdalen. Läs mer om dessa leder och andra vandringsleder i inlägget.

1. Panorama leden

Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Panoramaleden är den vandringsled som är anpassad för alla. Du kan ta dig fram här med både barnvagn och rullstol. Den här leden är gjord så alla ska kunna ta sig upp på fjället och njuta av den vackra naturen och utsikten Panoramaleden har att erbjuda.

Här rör sig både vandrare och cyklister där cyklister visar hänsyn till vandrarna. Vi har faktiskt både cyklat och vandrat denna led och kan varmt rekommendera den. Utsikten är verkligen magisk.

Du kan själv bestämma hur högt upp du vill gå på leden. Men tar du dig ända upp finns det både vindskydd och en eldplats. Leden startar vid Hovärkens parkering.

2. Pilgrimsleden

pilgrimsleden i lofsdalen
Längd: 22km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Nej

Pilgrimsleden passar dig som är van vid fjällvandring då det saknas ledmarkeringar på vissa håll. Här behöver du både karta och kompass.

Vandringsleden är 22km lång enkelväg och du vandra i samma spår som medeltidens pilgrimer.

På den här led vandrar du i både skogsterräng men också på öppna kalfjäll. Leden startar vid Högvålens parkeringsplats. Tips! Du kan ladda ner kartan offline på (naturkartan.se) och använda när du vandrar.

3. Digervålen

skogsstig i lofsdalen
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta med familjen på en topptur och bestig fjället. Det är ett spännande äventyr för barnen. Leden är lättvandrad och är 5,5 km. Vandringen börjar med några kilometer spång sedan fortsätter den på en upptrampad stig upp mot Digervålen.

Är det fint väder ta med fika eller matsäck och gör det till en mysig utflykt det är uppskattat av hela familjen. Njut av den fina vyn ni får över fjällen. Vandringsleden startar vid spårcentralen som ligger vid Hovärkens parkering.

4. Solgropen

vindskydd lofsdalen
Längd: 2,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Även Solgropen är en barn-och familjevänlig vandringsled. Och vill ni inte gå så långt som till Digervålen kan ni ta er till Solgropen som är ett populärt ställe. Här får du också vackra vyer som uppskattas av både barn och vuxna.

Leden är 2,4km och är lätt att ta sig fram på då hela vägen är i princip spångad. Leden börjar vid Hovärkesparkeringen. Känner ni att ni vill gå lite längre så kan ni fortsätta upp till Digervålen.

5. Hovärken

skogsstig i lofsdalen
Längd: 4,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du i Lofsdalen måste du ta dig upp på Lofsdalens egna fjäll Hovärken. Vandringsleden är 4,6km lång, trots kort led är det tuffa och branta stigningar på vissa håll. Annars går du på breda stigar och breda grusvägar upp.

Väl uppe på toppen får du utsikt över hela Lofsdalen, norska fjäll och Helgas. Tänk på att det kan vara blåsigt på toppen och lite kallare, ta med en extra tröja eller jacka. Vandringsleden startar vid Hovärksparkeringen.

6. Dammkojan

dammkojan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du att fiska ska du gå vandringsleden Dammkojan. Leden är lätt att vandra och går på plattmark i fjällskog och på öppen myrmark.

I slutet av leden kommer du till rastplatsen Dammkojan, där kan du passa på att fika och fiska i lugn och ro innan du tar samma väg tillbaka. Leden går utmärkt att vandra med barn. Startar gör du vid Sömlingsdalsvägen.

7. Sömlingshågna

fina leder i lofsdalen
Längd: 21km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

På andra sidan Lofssjön ligger vandringsleden Sömlingshågna. Det är en vandringsled på 21km som går i varierande terräng med både stigningar och flackare partier. Här är det en varierande och vacker natur innan du kommer upp på kalfjället.

Det är lätt att ta sig fram på de upptrampade stigar men på visa partier är det lite svårare. Den här stigen passar dig som är en vandrare eller dig som vill ha en utmaning.

Under vandringen kommer du att passera en bäck, där kan du fyll på vattenflaskan med friskt och gott fjällvatten. Vi har själva tagit vatten därifrån och det smakade riktigt gott!

8. Götdalsvallen

vandra fulufjällets nationalpark
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du plocka hjortron är det till Götdalsvallen du ska gå. Det är en lätt vandringsled på 9km som går genom fjällskog och myrmark.

Leden börjar vid Hovärksparkeringen och är tydligt markerad. Följ den kryssmarkerade leden. Den här vandringsleden går längs med foten på Hovärket.

När du gått några kilometer på leden kommer du gå förbi en raststuga. Här kan du stanna för att äta medtagen matsäck eller bara vila benen en stund.

9. Naturstigen

naturstigen
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Naturstigen är en vandringsled som går uppför en av Lofsdalens brantaste röda backar. Du kommer garanterat få upp flåset i denna backe men du blir belönad med fjällutsikt när du når toppen.

På vägen upp finns informationstavlor du kan läsa och på så vis få en lite paus i backen upp. Kommer du med bil kan du parkera bilen bakom Ica, gå sedan upp på Spruthusvägen, leden startat där Spruthusvägen tar slut.

10. Hågntjärn

fina vandringsleder
Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du gå på en längre vandring är Hågntjärn ett bra val på 24km. Leden går genom skog, myrar och på öppet kalfjäll. Vandringsleden ligger på andra sidan Lofssjön och startar vid spårcentralen vid Västvallens parkeringen.

Är det säsong för blåbär kommer du hitta mycket bär här, så ta med en hink om du vill plocka blåbär på vägen. När du kommit fram till Hågntjärn finns det både dass och en rastplats.

11. Svanhågna

fjällvatten lofsdalen
Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Även Svanhågnaleden ligger på andra sidan Lofssjön och är en vandringsled på 16km. Vissa partier är väldig steniga och svåra att gå så var försiktig här.

Precis som de flesta leder i Lofsdalen bjuder även denna dig på vackra vyer över fjällen och fin natur. Vandringsleden startar vid Västervallens parkering, börja med att följa markeringarna till Rutvallen.

12. Storfjäten till Lofsdalen

vandrimgsleder i härjedalen
Längd: 26km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar:

För att gå Storfjäten till Lofsdalen behöver du någon som kan skjutas dig till Storfjäten i Älvdalen där vandringsleden börjar. Du kan så klart gå leden från andra hållet också.

Leden är 26km lång och är en lätt vandrad led som oftast går på stig. Vid passet är det stora stenbumlingar som gör det lite svår att ta sig fram så var försiktig!

Halvvägs in i vandringen kommer du till Hågntjärn där finns en stuga och dass. Passa på att vila här eller varför inte doppa och svalka dina fötter i sjön som ligger här.

Varför vi gillar att vandra i Lofsdalen

Först och främst är det Lofsdalens natur som gör att vi gillar att vandra här. Men det finns också många vandringsleder som passar för alla och som Lofsdalen jobbar mycket med.

Att göra fjällen lätttillgänglig för familjer med barnvagn eller för dig med rullstol/rullator tycker vi är toppen.

Det är lätta att sig fram på både långa och kortare leder. Vi gillar att göra heldags utflykter med en längre vandring och ha med oss matsäck. Det finns även gott om vindskydd och eldplatser här. Våran favorit led i Lofsdalen är Hovärken.

Boende i Lofsdalen

I Lofsdalen finns flera boenden att hyra. Du kan bo i stora lyxiga fjällstugor, mindre och mer prisvärda stugor eller i lägenhet.

Det finns boenden som passar för allas plånböcker och för alla typer av besökare, par, barnfamiljer, kompisgänget eller pensionär paret.

Det finns även en camping som ligger nere i byn vid Lofssjön. Där kan du stå med husvagn, husbil eller tälta. Oavsett vart i Lofsdalen du bor har du nära till vandringsleder.

Karta Lofsdalen

karta lofsdalen

Här är en karta över Lofsdalens vandringsleder som finns i och runtom Lofsdalen. Du kan även hitta digitala kartor att ladda ner på Lofsdalens hemsida (lofsdalen.se).

Det går även att hitta karor öven en specifik vandringsleder om man önskar det. De hittar ni på (naturkartan.se).

bilder från lofsdalen

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar