Vandring i Vemdalen – 13 fina vandringsleder på sommaren

I Härjedalen hittar du den lilla fjällbyn Vemdalen som mest är känd som skidort. Men Vemdalen har även fina och spännande vandringsleder du kan vandra på under sommar och höst. Det finns vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad.

I Vemdalen finns det 13 vandringsleder. De populäraste lederna i Vemdalen är Storhogna-Samevistet-Fallmoran, Fettjeåfallet, Klockarfjället och Vemdalsskalet till Högfjället.

Vi berättar mer i inlägget vilka leder du kan vandra när du besöker Vemdalen…

1. Storhogna-Samevistet-Fallmoran

Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden är 7,5km och går från Storhogna till Fallmoran via Samevistet. Det är våran favorit led i Vemdalen och en vandring du inte ska missa. Terrängen är för det mesta lätt att gå men var beredd på en brant stigning i början av leden.

Här vandrar du på kalfjäll och förbi Fallmorafallen. På vägen till Fallmoran från Samevistet finns en raststuga med eldplats. Ett perfekt ställe att ta en paus på.

Vandringen startar på Storhognas parkeringsplats vid Högfjällshotellt&Spa.

2. Fettjeåfallet

fettjeåfallet
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra till vackra Fettjeåfallet som är ett av Sveriges högsta vattenfall. Vandringen är på 4km och går längs med Fettjeån. Den här leden passar för hela familjen att gå och ni får en fin naturupplevelse att dela tillsammans.

Vandringsleden är enkelt att gå men är stenig och rotig på vissa håll. Så håll koll på vart du sätter fötterna.

När du är framme vid vattenfallet finns en rastplats med eldplats. Här kan du laga mat över öppen eld eller äta medtagen matsäck samtidigt som du njuter av vattenfallet.

3. Klockarfjället

klockarfjället
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du njuta av den fina kvällssolen i Vemdalen ska du ta dig upp för Klockarfjället. Det är en lättvandrad led som är 5km lång. Leden startar i Klockarfjällets stugby-område.

Här får du uppleva fina fjällvyer och skogslandskap. Tips! Ta med middagen upp en fin sommarkväll och njuta av utsikten.

Du kan också välja en kortare tur till Klockarfjället som är 2,5km istället för 5km, välj då att följa längdspårsskyltningen.

4. Vemdalsskalet-Högfjället

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du få en utsikt över Vemdalen och Björnrike ska du ta dig upp för Högfjället. Det är en vandring på 11km och leden startar vid Valles stuga i Vemdalensskalet.

Den här leden är svår att gå om du är ovan eftersom det är en brant stigning som kan vara jobbig. Leden tar cirka 5 timmar att vandra men varierar från person till person. Men det är helt klart värt att gå upp hit för utsikten.

5. Vemdalsskalet-Oxsjön

oxsjön
Längd: 22km t/r
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på att göra en heldagstur ska du gå från Vemdalsskalet till Oxsjön. Det är en vandring på 22km. Så starta tidigt på morgonen och ta med både matsäck, fika och extra energi som nötter och torkad frukt.

Längs vandringsleden finns det både raststugor och eldplatser du kan pausa vid eller passa på att äta matsäcken här.

Du tar sen samma väg tillbaka som du kom på. Vandringsleden startar på spårcentralen i Vemdalsskalet.

6. Fäbodturen vid Katarina

fäbod vemdalen
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Fädboturen är en lätt vandringsled på 3km som passar både vuxna och barn. Vill du göra vandringen lite roligare går det även en tipsrunda runt leden med frågor som handlar om just fäbolivet.

Här vandrar du i fjällskogen och över myrmark, inga direkta höjdskillnader finns på vandringsled. Leden startar vid Klövsjöfjäll Hotell.

7. Naturstigen

naturstigen vemdalen
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Naturstigen är en mysig och familjevänlig vandringsled som är 3km lång. Här går du i en varierad skogsterräng och på ängar. Är det bärsäsong kan du plocka både blåbär och lingon här.

När du kommer till Kvarntorpet finns bänkar, här kan du äta matsäck samtidigt som du njuter av utsikten över Vemdalen.

Leden är markerad med röd märkning som sitter på träd och stenar. Starta vid naturstigens parkering som ligger ungefär 700 meter från Vendalens by och Björnrike.

8. Vemdalsskalet-Varggranstjärnen

fina vandringsleder i vemdalen
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden är lättvandrad men med en brant stigning som kan vara jobbig. Den går att vandra med barn. Leden till Varggranstjärnen är 4,5 km lång.

Tar du du dig ända upp till Varggranshågna får du en vacker fjällutsikt. Gillar du att fiska? Här i Varggranstjärnen kan du få både röding och regnbåge (OBS! Glöm inte fiskekort).

Vandringen tar ungefär tre timmar att gå och startar vid barnliften i Vemdalsskalet.

9. Bjärnrike-Raststuga

vandra i vemdalen
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en kort och lättvandrad fjälled som även passar för de minsta barnen att följa med på. Här vandrar du i fjälldalar bort till Björnrike raststuga. Leden är 3km långa och tar cirka 2 timmar att gå.

Vandringsleden börjar vid Björnrike spårcentral där det står skyltat till Björnrikestugan. När du kommit fram till raststugan har du en vacker utsikt över dalen och Högfjället.

10. Vemdalsskalet-Jaktstugan-Fallmoran

vandring i vemdalsskalet
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringen är 10km och går i en terräng av skog och uppe på kalfjället. Leden är för det mesta lätt att vandra men med stigning uppför fjället.

Höjdpunkten med vandringen är att ta dig till Fallmorafallet, där kan du också bada om du vill. Ett tips om du inte har med dig egen matsäck är att stanna vid Jaktstugan och äta deras goda våfflor.

Det tar runt 5 timmar att gå hela leden, exakt tid varierar beroende på tempo och antal pauser du väljer att göra. Leden startar vid spårcentralen i Vemdalsskalet.

11. Oxsjön-Storhogna-Fallmoran

långvandring i vemdalen
Längd: 32km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Är du en van vandrare och vill ha lite mer utmaning ska du vandra Oxsjön-Storhogna-Fallmora som är Vemdalens längsta vandringsled. Dela in vandringen i två etapp och tälta längs leden. Startar gör du vid spårcentralen i Vemdalsskalet.

Vandringsleden går mest på upptrampade stigar. På vissa delar förekommer det stora stenar och rötter på stigarna så ha koll på vart du sätter ner fötterna.

Under vandringen kommer du passera några raststugor du kan stanna vid för en paus eller för att fylla på med energi.

12. Stockåstugan

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en enkel fjällvandring för hela familjen som är 2,5km och tar endast runt 30-60 minuter att gå.

Gör en utflykt med familjen och besök Stockåstugan där det även finns en raststuga som är perfekt att göra en paus vid.

Den här vandringsleden går i fina dalgångar i en vacker fjällmiljö, det går lite uppför på vissa ställen men inte något jobbigt eller svårt. Leden startat vid Björnstigens vändplan.

13. Oxsjön

vemdalen sommar
Längd: 9km t/r
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden tar dig till den vackra fjällsjön Oxsjön där du kan fiska öring, röding och abborre (fiskekort krävs). Leden är totalt 9km lång fram och tillbaka.

Efter leden till Oxsjön finns grillplatser där kan du laga egen mat över öppen eld eller äta medtagen matsäck. Leden startar vid parkeringen i slutet på Gardins väg.

Varför vi gillar att vandra i Vemdalen

Förutom den vackra fjällnaturen med vattenfall och bäckar som finns här är det lugnet som lockar oss hit. Vemdalen har även fina leder att vandra på som är både barnvänliga men också utmanande.

Efter en dag med vandring kan du avsluta på Hovde sportbar och kök för en after-hike. En kalla öl och en hamburgertallrik smakar som bäst efter en heldags vandring om du frågar oss.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar