Vandring i Vemdalen – 13 fina vandringsleder på sommaren

I Härjedalen hittar du den lilla fjällbyn Vemdalen som mest är känd som skidort. Men Vemdalen har även fina och spännande vandringsleder du kan vandra på under sommar-halvåret. Det finns vandringsleder som passar alla och i olika längd och svårighetsgrad.

I Vemdalen finns det 13 fina vandringsleder som går i blandad terräng, här vandrar du på öppna myrmarker, i fjällskog och på kalfjäll. Den finaste vandringsleden i Vemdalen är Storhogna-Samevistet-Fallmoran. En annan populär led i Vemdalen är Fettjeåfallet som passar alla att vandra och där slutmålet är det stora vackra vattenfallet Fettjeåfallet.

1. Storhogna-Samevistet-Fallmoran

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden på 9km som går till Fallmoran via Samevistet är den finaste vandringsleden i Vemdalen om du frågar oss. Terrängen är delvis lätt med lite svåra partier. Det som är svårt på denna led är att det går mycket upp för i början och är rätt brant.

Här får du vandra på kalfjäll och förbi ett vackert vattenfall. På vägen till Fallmoran från Samevistet kommer du att passera en raststuga med eldplats. Passa på att villa dig här och ät din matsäck eller fika du tagit med. Vandringsleden startar på Storhognas parkeringsplats vid Högfjällshotellt&Spa.

2. Fettjeåfallet

fettjeåfallet
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra till vackra Fettjeåfallet som är ett av Sveriges högsta vattenfall. Vandringen är på 4km och går längs med Fettjeån. Det här är en led som passar för hela familjen att gå och ni får en fin naturupplevelse att dela tillsammans.

Vandringsleden är enkelt att gå men är stenig och rotig på vissa håll. Så håll koll på vart du sätter fötterna. När ni är framme vid vattenfallet så finns det en rastplats med en eldplats där ni kan laga mat eller äta medtagen matsäck samtidigt som ni njuter av det fina vattenfallet.

3. Klockarfjället

klockarfjället
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du njuta av den fina kvällssolen i Vemdalen så ska du ta dig upp för Klockarfjället. Det här är en led som är lätt att vandra och är 5km lång. Leden startar i Klockarfjällets stugby-område.

Här kommer du att bjudas på fina fjällvyer. Ett tips är att ta med en flaska vin upp en fin sommarkväll och njuta av utsikten. Du kan välja att gå en kortare tur på 2,5km istället för 5km.

4. Vemdalsskalet-Högfjället

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du få en utsikt över Vemdalen och Björnrike så ska du ta dig upp för Högfjället. Det är en vandringsled på 11km och leden startar vid Valles stuga i Vemdalensskalet.

Den här leden är svår att gå om du är ovan då det är en brant stigning som kan vara jobbig. Leden beräknas att ta cirka 5 timmar att vandra, så klart kan det variera från person till person. Men det är helt klart värt att gå upp hit för utsikten.

5. Vemdalsskalet-Oxsjön

oxsjön
Längd: 20km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en vandringsleden från Vemdalsskalet till Oxsjön som är 20km lång och är en heldagstur. Så starta tidigt på morgonen och ta med både matsäck och fika. Gillar du att fiska kan du göra det längs med leden då det är bra fiskevatten här (fiskekort krävs).

På vandringsleden finns det både raststugor och eldplatser du kan pausa vid eller passa på att äta din matsäck här. Ta samma väg tillbaka som du kom på. Vandringsleden startar på spårcentralen i Vemdalsskalet.

6. Fäbodturen vid Katarina

fäbod vemdalen
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Fädboturen är en lätt vandringsled på 3km som passar både vuxna och barn bra. Vill du göra vandringen lite roligare så går det även en tipsrunda runt leden med frågor som handlar om just fäbolivet.

Här vandrar du i fjällskogen och över myrmark, inga direkta höjdskillnader är på denna vandringsled. Leden startar vid Klövsjöfjäll Hotell.

7. Naturstigen

naturstigen vemdalen
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Naturstigen är en mysig och familjevänlig vandringsled som är 3km lång. Här går du i en varierad skogsterräng och på ängar. Är det säsong för bär så kan ni plocka med er både blåbär och hallon här.

När ni kommer till Kvarntorpet så finns det bänkar ni kan sitta på och äta eran matsäck samtidigt som ni njuter av utsikten över Vemdalen.

Leden är markerad med röd märkning som sitter på träd och stenar. Och ni startar vid naturstigens parkering som ligger ungefär 700 meter från Vendalens by och Björnrike.

8. Vemdalsskalet-Varggranstjärnen

fina vandringsleder i vemdalen
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden har både lätta och lite mer utmanade terräng att gå men mesta dels lätt. Den går att vandra med barn, det som kan vara jobbigt är en brant stigning. Leden till Varggranstjärnen är 4,5 km lång.

Tar du du dig ända upp till Varggranshågna så får du en vacker fjällutsikt. Gillar du att fiska? Här i Varggranstjärnen kan du få både röding och regnbåge (OBS! Glöm inte fiskekort). Vandringen tar ungefär tre timmar att gå och startar vid barnliften i Vemdalsskalet.

9. Bjärnrike-Raststuga

vandra i vemdalen
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det är är en kort och lätt vandrad fjälled som även passar för de minsta barnen att följa med på. Här vandrar ni i vackra fjälldalar bort till Björnrike raststuga. Leden är 3km långa och tar cirka 2 timmar att gå.

Vandringsleden börjar vid Björnrike spårcentral där det står skyltat till Björnrikestugan. När ni kommit fram till raststugan så har ni en vacker utsikt över dalen och Högfjället.

10. Vemdalsskalet-Jaktstugan-Fallmoran

vandring i vemdalsskalet
Längd: 11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden är 11km lång och går i blandad terräng både i skog och uppe på kalfjället men vacker utsikt. Leden är lätta att vandra men lite svårare att gå på vissa partier, den beräknas att ta runt 5 timmar att gå.

Vill du så har du möjlighet att ta dig till Fallmorafallet som ligger efter stigen Fallmora. Fallmorafallet är en fint vattenfall där du även har möjlighet att ta ett dopp om du vill. Det finns även rastplatser på vandringsleden du kan stanna till vid och äta din matsäck på. Leden startar vid spårcentralen i Vemdalsskalet.

11. Oxsjön ToR

vemdalen sommar
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här vandringsleden tar dig till den vackra fjällsjön Oxsjön där du kan fiska öring, röding och abborre (fiskekort krävs). Leden är totalt 9km lång fram och tillbaka och går i en varierad terräng.

Efter leden till Oxsjön finns det grillplatser du du kan laga egen mat eller äta din matsäck. Leden startar vid parkeringen i slutet på Gardins väg.

12. Oxsjön-Storhogna-Fallmoran

Längd: 32km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Är du en van vandrare och vill ha lite mer av en utmaning så ska du vandra Oxsjön-Storhogna-Fallmora som är Vemdalens längsta vandringsled som tar 2 dagar att gå. Här får du packa med dig tältet och sovsäcken och ge dig ut på ett litet äventyr.

Vandringsleden går i varierad terräng med både lättare stigar och svårare terräng. Här går du i vacker fjällmiljö som bjuder på det mesta. Du kommer även att passera några raststugor du kan stanna till vid och vila och äta på. Leden startar vid spårcentralen i Vemdalsskalet.

13. Stockåstugan

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en enkel fjällvandring för hela familjen som är 2,5km och tar endast runt 30-60 minuter att gå. Gör en utflykt med familjen och besök Stockåstugan där det även finns en raststuga ni kan äta era matsäck vid.

Den här vandringsleden går i fina dalgångar i vacker fjällmiljö, det går lite uppför på vissa ställen men inte något jobbigt eller svårt. Leden startat vid Björnstigens vändplan.

Varför gillar att vi att vandra i Vemdalen?

Förutom den vackra fjällnaturen med vattenfall och bäckar som finns här så är det lugnet som lockar oss hit. Vemdalen har även fina leder att vandra på som är både barnvänliga men också lite tuffare och längre vandring finns här för den som önskar det.

Efter en dag med vandring så kan du avsluta på Hovde sportbar och kök för en after-walk. En kalla öl och en hamburgartalrik smakar som bäst då om du frågar oss.

Vanliga frågor om vandra i Vemdalen

Finns det vindskydd och eldplatser i Vemdalen?

Ja det finns både vindskydd/raststugor och eldplatser i Vemdalen. Det finns även längsmed många av vandringslederna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer