Vandring till blanktjärn (Åre) – Vi vandrar Blanktjärnsrundan

Om du befinner dig i Åre för vandring rekommenderar vi definitivt att du tar dig ut till Vålådalen och vandrar till Blanktjärn. Du har säkert sett bilder på Blanktjärn som har ett blå-grönt och helt kristallklart vatten tack vare att det är rikt på kalk och är så klart.

För att vandra till Blanktjärn börjar du med att ta dig till Vålådalens parkering. Därifrån vandrar du led 283 (Blanktjärnsrundan som tar dig fram till Östra Blanktjärnarna som är de som är turkosa.

Det är 7 kilometer till Blanktjärnarna från Vålådalens parkeringen och det tar 1,5-3 timmar att gå beroende på hur snabb du är och om du tar pauser på vägen.

Blanktjärnsrundan – Vandringsleden på 12 kilometer

Längd: 12,2km
Tidsåtgång: 2,5-5 timmar
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Blanktjärnsrundan är den vandringsled du måste gå för att komma fram till blanktjärnarna. Den börjar vid parkeringen vid Vålådalens fjällstation och är bra markerad hela vägen fram till tjärnarna.

Första 2 kilometrarna är lättvandrad grusstig, men sen blir det betydligt tuffare med rötter och sten. Leden delar sig även där och då kan du välja om du vill ta vänster en stig på 4km (mer skogsvandring) eller höger en stig på 5km (mer fjällutsikt).

Vi har nyligen vandrat hela Blanktjärnsrundan och tänkte berätta mer om de olika delarna och visa bilder hur det ser ut här nedanför. Om du vill se hur det ser ut i rörliga bilder kan du kolla in vår video nedanför.

Blanktjärn karta

Här ovanför kan du se en karta över Blanktjärn och vandringsleden (283) som går dit. Startpunkten för leden är vid Vålådalens parkering och naturrum (den svarta pricken).

Du följer den markerade leden till den delar sig, där kan du antingen gå höger- eller vänster. Båda är led 283 och möts vid tjärnarna. Den vänstra går mer i skog och är 4 kilometer lång medan den högra går i mer öppen terräng och är 5km lång.

Vi vandrar Blanktjärnsrundan motsols (med bilder)

blanktjärnsrundan

Ok, för att du ska få en uppfattning om hur vandringsleden till Blanktjärn ser ut (Blanktjärnsrundan) tänkte vi ta med dig på vår senaste runda. Vi valde att ta den högra leden där Blanktjärnsrundan delar sig efter ungefär 2 kilometer, personligen tycker vi den är lite finare.

På kartan står det att det tar 5 timmar att gå Blanktjärnsrundan, det kanske är lite i överkant. Men det är ganska stökig terräng bitvis och om du tänker pausa lite på vägen bör du räkna med 4-5 timmar, en halv- eller heldagsvandring alltså.

Start – Parkeringen vid Vålådalens fjällstation

parkering vålådalens fjällstation

Vi börjar från start. Vi åkte till Vålådalens fjällstation och parkerade bilen, det är gratis att parkera här. Här har du även kartor över området och små fick-kartor finns att ta med sig i en postlåda vid naturrummet bredvid parkeringen.

Vandringen börjar rakt söderut, det är bara att följa ledmarkeringarna (283). Den första delen är extremt snäll och i princip smal grusväg. Det är extremt bra markerat och i princip omöjligt att gå fel.

Ganska tidigt kommer du in i tät björkskog. Den här vandringen gjorde vi i oktober så vi kan tänka oss att det är väldigt fint här i september med mer löv kvar på träden.

Hängbron över Vålån

hängbron vålån blanktjärn
hängbron vålådalens naturreservat
Utsikten från hängbron om du tittar till höger.

Efter någon kilometer kommer du fram till hängbron över Vålån. På båda sidor har du en riktigt fin utsikt över fjällandskapet och vattnet under dig är helt klart.

Efter hängbron går du vidare till höger längs vålån innan du viker av upp för en backe i skogen. Det är rätt häftigt hur landskapet snabbt går från öppet till ganska tät skog. Efter ytterligare några hundrameter delar sig leden och det är här du kan välja att antingen ta höger eller väster.

Den högre leden (som vi tar) bjuder på mer öppna vidder och den vänstra (som vi tar tillbaka) är mer skoglandskap.

Nipans vindskydd och rastplats

nipan vindskydd blanktjärn
vindskydd blanktjärnsrundan nipan

När du gått några hundrameter kommer du fram till Nipans vindskydd, här är det perfekt att ta ett första fiksstopp om du inte har bråttom. utsikten och läget högt ovanför Vålån är magisk!

Efter vindskyddet fortsätter vandringen in i skogen för att lite då och då öppna upp sig. Ofta har du utsikt över fjällen i horisonten och Vålån på din högra sida. Till och från är det ganska rotigt på den här delen och vi rekommenderar ett par skor eller kängor med bra grepp.

fjäll stigar vålådalen
spänger blanktjärnsrundan

Terrängen på den här delen är väldigt varierad men efter ett tag blir det mest uppför innan du når de mer öppna delarna av vandringen.

Matskålsängarna (en del av Blanktjärnsrundan)

matskålsängarna blanktjärn
rastplats blanktjärnsrundan

Efter uppförsbackarna kommer du komma in i en ganska häftig natur med ett öppet landskap och fjäll i ryggen. Här känns det som fåglar trivs också, under vår vandring var det fullt med fågelkvitter.

En liten bit till på platten så når du sedan den delen som kallas Matskålsängarna. Enligt oss påbörjas här en av de finaste delarna av vandringen, speciellt eftersom det blir mer öppet och finare utsikt över fjällen. Du har öppen och fri utsikt över fjällen på din högra sida och passerar fina björkskogar.

Terrängen blir bitvis lite tuffare med sten och rötter men det kompenseras som sagt av fin utsikt och magiskt landskap. Du kommer även att passera matskålbäcken. Vi bjuder på lite bilder över sträckan här nedanför.

vandring runt blanktjärn
vandra blanktjärn

Rastplatser i blanktjärn – Ta en fika (igen)

rastplats matskålsängarna
rastplatser blanktjärn
rastplats vålådalen

Något vi verkligen rekommenderar är att stanna till för lunch (eller fika igen) vid bänkarna på den öppna delen av leden efter matskålsängarna. Här är det en magisk utsikt och om det är bra väder som vi hade, kan det vara värt att offra en halvtimme här.

Här får du uppleva absolut tystnad och sitter med skogen i ryggen vilket kan ett ett ganska bra vindskydd vid rätt vindriktning. Kolla bilderna nedanför så ser du hur fint det är!

Matskålsbäcken

I slutet av de öppna vandringsstigarna vid Matskålsängarna kommer du att komma fram till matskålsbäcken. Den har ett extremt klart vatten som i princip är genomskinligt.

matskålsbäcken

Blanktjärn avstängd & förbud (2022)

blanktjärn förbud

Eftersom Blanktjärn har varit ett populärt utflyktsmål bland turister har området utsatts för hårt slitage de senaste åren. För att inte riskera att det ska förstöras helt har man valt att stänga av stora delar av området för att naturen ska kunna återhämta sig.

Det innebär att du inte får gå utanför vandringsleden och vissa leder är avstängda. Du får absolut inte gå ner till vattnet eller gå utanför avstängningarna, respektera detta eftersom det är en förutsättning till att Blanktjärn ska finnas kvar så som den är idag även i framtiden.

Vi var här senast september 2022 och dessa regler gäller. De har däremot byggt en gång och brygga så att man nu kommer hela vägen ner till vattnet (Inhägnat).

Böter i Blanktjärn

Som du ser på skylten vi fotade sist vi var vid Blanktjärn kan du får böter om du bryter mot någon av reglerna. Det är ett brott mot miljöbalken och kan leda till polisanmälan och dagsböter.

Här nedanför är saker du inte får göra vid blanktjärn:

  • Lämna den markerade leden
  • Cykla eller leda cykeln över åsen
  • Gå ner i vattnet i Blanktjärn

Blanktjärn bada

Det står tydligt enligt skyltar vi såg på vandringslederna att det är förbjudet att bada i Blanktjärn. Med andra ord, du får inte bada i Blanktjärn.

Blanktjärn fiske

Eftersom du inte får gå ner till vattnet och endast hålla dig inom avgränsade områden kan vi förutsätta att du inte får fiska i Blanktjärn.

Blanktjärn mtb

cykla mtb blanktjärn förbud

Vi är osäkra på vad som gäller exakt för mtb och cykling kring Blanktjärn. Men det är i alla fall tydligt att du inte får cykla när du närmar dig själva tjärnarna. Det kan du läsa i bilderna vi tagit på förbudsskyltarna ovanför.

Paddla i blanktjärn

Du får inte paddla i Blanktjärn.

Åka skridskor

Du får inte åka skridskor på Blanktjärn.

Varför har Blanktjärn grönt (turkost) vatten?

Blanktjärn har grönt-/turkost vatten eftersom det är så klart och rikt på kalt. På botten av tjärnen lägger sig lager av kalk och det går till och med att se på trädstammar som ligger på botten. När ljuset ligger rätt blir vattnet helt turkost vilket är rätt ovanligt att se här i Sverige.

Övriga tips om du besöker Blanktjärn

Om du ändå åker hela vägen till Vålådalen tycker vi att du ska passa på att stanna till vid rastplatsen vid Vålåforsen. Det finns parkering precis vid vattenfallet och även grillplatser och ved.

Lämna en kommentar