Vandring i Växjö – 9 fina vandringsleder

Växjö har många centrala vandringsleder som du lätt når med cykel, bil eller buss. Missa inte att vandra på de fina öarna Helgö och Hissö som ligger centralt i Helgasjön. Eller ta dig till Kronobergs slottsruin genom att vandra Åsslingan.

Det finns mycket naturreservat i Växjö som gör att du lätt kan komma från stadens puls och hitta lugnet i någon av naturområdena som finns här.

Bästa vandringslederna i Växjö är Helgö runt, Hissöslingan, Åsslingan Notteryd Runt, Hovshaga reservatslinga, Vandra i Bokhultens naturreservat, Sigfridsleden, Trestugespåret och Högtorpslingan.

1. Helgö Runt

bra vandring i växjsö
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett populärt utflyktsmål är Helgös naturreservat. Här kan du gå en vandringsslinga runt ön på 7km. Att ta sig runt hela slinga tar cirka 2 timmar beroende på hur många pauser du gör.

Det är en lätt terräng som är platt och tydligt markerad. På ön finns mycket kulturhistoria av fornlämningar, gamla gravar och spår av hällkistor.

Till Helgö kan du ta dig med bil från Växjö, parkering finns i Ryssagropen och det är även där du börjar vandringen runt ön.

Packa ner matsäck och badkläder när du besöker Helgö. Flera sandstränder finns där du kan bada!

Helgö har fem eld- och rastplatser som ligger vid sjön. Där är det perfekt att ta en paus. Finaste rastplatsen ligger vid Norra Jägaregap precis ute på udden.

2. Hissöslingan

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hissös naturreservat är Helgasjöns grönaste ö. Här kan du gå en rundslinga på 4km som tar dig runt hela ön. Vi rekommenderar även att ta slingan ut till Musö som gör vandringen 1,5km längre.

Du går längs sjön hela tiden och passerar små badvikar där du kan bada varma sommardagar.

Tar du bilen kan du parkera i Ryttmästaregården eller i små parkeringsfickor som finns på ön. Eftersom det ligger nära centrum kan du också ta cykeln hit. Hissöslingan startar direkt när du kommit över på ön.

Kom bort från stadens surr på lugna och mysiga Hissö!

Bra att veta! Toaletter finns på södra Hissö i början på ön och i mitten på Hissö västra sidan. Tre eldplatser finns där de flesta ligger på norra sidan av ön. Även ett hundbad finns på norra Hissö.

3. Åsslingan

vandring till kronobergs slottsruin växjö
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En central vandringsslinga som tar dig till bland annat Kronobergs slottsruin är Åsslingan. Det är en promenad på 6,5km som går på en lätt terräng men med vissa ojämna partier. Leden är markerad med både skyltar och gul färgmarkering.

Tips! Missa inte att beställa Ryttmästaregårdens populära lyxvåffla. Gör även ett besök på Kronobergs slottsruin när du ärr här.

Lättast är att starta från Evedal men det går också bra att startat från Ryttmästaregården. Parkering finns vid båda platserna. Rast- och eldplats finns i Rymdparken.

4. Notteryd Runt

notterryd växjö
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Notterryd naturreservat får du vandra på stenhällar och i gamelskog. Här går du en slinga på 7,5km som tar dig runt hela naturreservatet på en varierande och ojämn terräng. Leden har blå färgmarkering.

Vart startar man?

Vanligast är att starta vandringen vid parkeringen i Notterryd naturreservat där även en infotavla finns om du vill läsa mer om området. Här ligger också en rast-och eldplats vid vattnet. Det går även att att starta vid parkeringsplatsen Kröken Notteryd.

Det finns två rastplatser med eldplats längs leden en ligger som vi nämnde innan vid parkeringsplatsen och den andra ligger i norra delen av naturreservatet.

5. Hovshaga reservatslinga

naturresrvat växjö vandring
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Hovshaga naturreservat kan du vandra en rundslinga som är cirka 7km, den tar dig runt naturreservatet på en lätt terräng. Halva delen av promenaden går längs med Helgasjön. Leden har vit färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Besök Ryttartorpet för en fika och bada från badplatsen som ligger i närheten.

Lättast är att starta vid Ryttartorpet, Stora Pene eller vid parkeringen i Araby sjöväg. Men du kan så klart starta vart du vill på Hovshaga reservatslinga.

Bra att veta! Längs leden finns toaletter vid Arby sjövägen och Karlslundsvägen. Rast- och eldplatser ligger vid badplatserna som finns i Södra Arby, Arby, Ryttartorp och Pene.

6. Vandra i Bokhultens Naturreservat

vandra i Bokhultens Naturreservat
Längd: 3-4,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bokhultens naturreservat ligger i södra delen av centrala Växjö vilket gör det lättillgänglig för alla att besöka. Här finns tre olika vandringsslingor som är 3-4,5km. Slingorna är färgmarkerade med olika färger för att du lätt ska hitta.

Vandringsleder i Bokhultens Naturreservat:

  • Röda slingan (3km)
  • Blåa slingan (3,5km)
  • Gula slingan (4,5km)

Enklast är att starta från Bäckaslövsgärdet där parkering och informationstavla finns om området. Härifrån får du börja med att vandra en bit på den blåaslingan innan du kommer fram till röda- och gulaslingan.

Rast- och eldplatser finns i Kassaviken och Kala höjden.

7. Sigfridsleden

sigfridsleden växjö
Längd: 88km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sigfridsleden går mellan Asa i norr och Knapelid (Sjön Rottern) i söder och är 88km. Gör du en avstickare till Växjös domkyrka blir leden 102km.

Leden har tydlig markering av skyltar och röd färgmarkering. Vandringen går genom både stadsmiljöer och i skog på en varierande terräng.

Från Växjö kan du starta på Sigfridsleden vid Domkyrkan, Evedal eller norra Notterdals naturreservat.

8. Trestugespåret

lätt vandring växjö
Längd: 11,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Som namnet på leden avslöjar passerar du tre stugor i Fylleryds naturreservat som är Norra stugan, Fyllerudsstugan och VAIS-torpet. Trestusgespåret är en vandring på 11,5km som går på en lätt terräng av grusvägar.

Du startar vid Norra stugan eller vid VAIS-torpet. Rast- och eldplatser finns vid nordvästra Fylleryd och Norremarks IP.

Vill du övernatta i Fylleryds naturreservat finns ett stort vindskydd vid Ekorrebryggan. Där finns även eldplats och en brygga du kan bada ifrån. Du tar dig dit från Fyllerydsstugan.

9. Högtorpslingan

skogsvandring växjö
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ekebergsskogen ligger centralt och är lätt att nå med bil, buss och cykel. Här kan du vandra på Högtorpslingan som är 4km och går på en varierande skogsstig. Leden är gulmarkerad så du lätt ska hitta.

Lättast är att starta i Högtorp där flera mindre stigar tar dig till Ekenbergsskogen. Eldplats finns i den nordöstra delen av slingan.

blåbär

Varför vi rekommenderar att vandra i Växjö

Växjö har många fina naturreservat och vandringsleder som ligger centralt vilket gör det lättillgänglig för alla. Du behöver inte alls ta dig lång från stan för att hitta ett lugnt ställe att samla energi på.

Här får du även uppleva mycket kulturhistoria av ruiner, gamla gravar och fornlämningar. Badplatser och eldplatser finns det gott om längs många av lederna så glöm inte att packa ner badkläder.

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Växjö?

Missa inte att vandra på Hissö och Helgö. Det är två naturreservat som ligger i Helgasjön. Det är lagom långa promenadslingor som går längs med vattnet. Passar bra som en mysig dagsutflykt.

Finns det vindskydd i Växjö?

Ja det finns mycket vindskydd som står utplacerade vid leder och i naturreservat i Växjö.

Hur lång är Sigfridsleden?

Hela Sigfridsleden som går från Asa till Knapelid (sjön Rottern) är 88km. Tar du en avstickare till Växsjö domkyrka är hela leden 102km.

Hur många naturreservat finns i Växjö?

Det finns 23 naturreservat i Växjös kommun. Många ligger även centralt och gör det lätta att besöka.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar