Vandring i Mora – 9 fina vandringsleder

I Mora finns det många fina vandringsleder att vandra, både som dagsvandring men även längre vandringsleder. Det finns fina möjligheter till övernattning längs med vissa leder. Naturen i Mora är vacker och bjuder på älvar, gammelskog, vackra utsikter och historia. En riktig dalaidyll får du uppleva längs med Moras vandringsleder.

De bästa och finaste vandringslederna i Mora är bland annat Siljansleden, Vasaloppsleden, Alderängsrundan, Högåsrundan, Kräggaholmsleden, Mora-Nisse rundan och Sollerön runt.

1. Siljansleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Från Mora kan du börja vandra på Siljansleden som är en vandringsled på totalt 340km som går runt Siljan, i skog, byarna runt ikring Siljan och vid gamla fäbodar. Siljansleden är även utsedd till en av landets signaturleder. Genom att vandra på Siljansleden eller någon av etapperna så kommer du få upplev en riktig dalaidyll.

Siljansleden är indelad i 21 olika etapp så du kan välja att vandra en etapp eller flera. Självklart kan du även vandra hela Siljansleden. Det finns gott om vindskydd och eldplatser längsmed leden. Även vandrarhem finns om du vill ha det lite bekvämare.

Siljansleden är väl markerad med orange markeringsfärg och skyltar som visar dig vägen. En etapp vi har gått och som vi varmt rekommenderar är Fryksås-Orsa. Terrängen runt Siljansleden är varierande, du vandrar på skogsstigar, grusvägar men även höjdskillnader förekommer på vissa ställen.

2. Alderängsrundan

Alderängsrundan
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 5km norr om Mora mot Älvdalen ligger det vackra naturreservat Alderängarna, som erbjuder på en härlig dagsvandring. Du tar dig hit med bil och parkera på parkeringsplatsen som ligger vid RV 70, det är även här leden startar.

Alderängsrundan är en vandringsled på 8,5km och är markerad med blå färg, vill du ta den kortare rundan på 7,5km så viker du av leden där den delar sig och följer de röda prickarna istället.

Terrängen är varierad men lätt att ta sig fram på. Du vandrar genom ängar, skog, öppna landskap och längs med älven. Det är en vacker runda att vandra på och det finns både eldplats och vindskydd vid leden. Ta med egen matsäck eller laga din mat över en öppen eld.

3. Vasaloppsleden (Mora-Sälen)

Längd: 90km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Från Mora kan du vandra den berömda Vasaloppsleden upp till Sälen. Totalt är det en sträcka på 90km och den följer i stor del Vasalopps sträckan.

Du kan också ”gå på” leden vart du vill om du inte har möjlighet att starta just vid Mora. Leden är markerad med orange färgmarkering för vandrare och grön för cyklister.

Terrängen är varierad med skogsstigar, grusvägar, spänger och skogsbilsvägar. Det finns vindskydd, eldplatser och övernattnings stugor ut med leden. Under din vandring på Vasaloppsleden kommer du du få uppleva fin natur, fäbodar och ett rikt växt-och djurliv.

4. Kräggaholmsleden

Kräggaholmsleden mora
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 4mil väster om Mora ligger Vejan och från deras camping startar vandringen på Kräggaholmsleden. Det är en vandringsled som är ungefär 10km lång. Leden är markerad med orange färgmarkering så du inte ska gå fel.

Terrängen på Kräggaholmsleden är varierande med fina upptrampade stigar, spänger och grusvägar. Det är lätt att sig fram och det är inga stora höjdskillnader så leden passar för alla att vandra och är en perfekt dagsvandring.

Här vandrar du i en fin och lugn natur, i skog, över bäck och älvar och du får uppleva ruiner efter byggnader och fornminnen finns även här.

5. Björkaspåret

björkspåret mora
Längd: 18,5km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Åk cirka 7km norr ut från Mora mot Älvdalen på RV 70 för att komma till Östnor, där ligger Björkaspåret som är en vandringsled på 18,5km t/r. Leden är markerad med vita snedstreck över träd och stenar. Det är lätt att hitta och ta sig fram här.

Terrängen är omväxlande med smala upptrampade stigar genom barrskog. Förutom en vacker skog så kommer du att gå förbi fäbodar och sjön Lintjärn. Målet på vandringsleden är Björka Fäbod som det är 9km till när du kommit dit så går du samma väg tillbaka sen.

6. Högåsrundan

Högåsrundan
Längd: 18,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig 1,5mil norr om Mora till Hökbergs fäbod, här börjar Högåsrundan en vandring på 18,5 km. Leden är väl markerad och det är lätt att hitta. Börja med att följa Siljansleden orangea färgmarkering i 1,5 km sedan röd prick till Gopshus därefter Vasaloppsleden till Hökberg.

Varierad terräng som går på smala skogsstigar, grusvägar och spänger. Det är också en tuff stigning upp till Högåsen men när du väl har kommit upp så belönas du med en vacker vy.

Högåsrundan är en perfekt dagsutflykt och dagsvandring att göra. Glöm inte att packa med dig matsäck och njut av lugnet och tystnaden här.

7. Mora-Nisses rundan

mora-nisse rundan
Längd: 10,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan trevlig vandringsled som finns i Hökberget är Mora-Nisses rundan även den startar vid Hökbergs fäbod. Mora-Nisses rundan är en vandringsled på 10,5km och här följer du orange färgmarkering i ett par kilometer sen följer du markeringen med gula streck.

Den här vandringsleden påminner lite om hur en vildmarks miljö ser ut. Terrängen är omväxlande, vissa upplever att den är tuffa att vandra då det är endel stigning och marken är ojämn. Du vandrar på upptrampade skogsstigar, myrmark, grusväg och skogsbilsväg. Ett par bra vandrings kängor är bra om du har.

Att vandra Mora-Nisses runda är trots allt lugnt och rofyllt även om själva vandringen kan upplevas utmanade ibland. Det känns som man kommer långt bort från civilisationen.

8. Hållindanstigen

Hållindanstigen
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du ute efter en kortare vandring kan du vandra Hållindanstigen som ligger i Vejan ett område en liten bit utanför Mora.

Leden startar vid Axi fäbod och slutar vid Hållindans fäbod eller tvärt om. Leden är markerad med orange färgmarkering för att du lätt ska hitta.

Terrängen på leden är varierande med ojämn mark på vissa ställen men inget som är svårt att ta sig fram på. Du går på skogsstigar, spänger och grusvägar på denna led.

9. Sollerön runt

fin vandring i mora
Längd: 18km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 1,5 mil söder om Mora hittar du ön Sollerön som ligger i Siljan. Vandringsleden startar vid Ångbåtsbryggan och är en vandring runt ön på 18km. Sollerön runt är markerad med gul färgmarkering.

Leden går mestadels längs med vattnet och när du går genom skogen är det lite öde då det inte är någon bebyggelse där. Många badplatser finns på ön om du vill ta ett dopp i Siljan.

Underlaget på leden är grus, stig och asfalt. Det är platt mark och lätta att ta sig fram på. Det finns slogbodar utplacerade längs med rundan om du vill stanna till för en paus eller vill övernatta på ön.

dalarna mora

Varför gillar att vi att vandra i Mora?

Mora är en riktig dalaidyll med röda hus och gamla fäbodar. Så som Mora är föreställer man sig att dalarna ser ut. Mora är en mysig liten tätort som har gott om vandringsleder inom räckhåll och du kan starta direkt på Siljansleden och Vasaloppsleden härifrån.

Vill du vandra på andra leder lite utanför Mora är det bra om du har tillgång till bil. Det finns både fina dagsturer att gör men också flerdags vandring. Det finns gott om övernattningsstugor längs med vissa vandringsleder.

Vandringslederna kring Mora bjuder på vacker natur, fina utsikter, historia och fina väl markerade stigar att vandra på.

vandringsleder i mora
mora vandring

Vanliga frågor om vandring i Mora

Får man tälta längs med Moras vandringsleder?

Ja det får du. Mem lämna alltid platsen som den såg ut när du kom och ta altid med dig ditt skräp när du går.

Hur tar man sig till vandringslederna i Mora?

Enklast är med bil eller om du har någon som kan skjutsa dig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer