Vandring i Mora – 9 fina vandringsleder

I Mora får du uppleva en varierad natur av älvar, gammelskog, utsiktsplatser och historia. En riktig dalaidyll får du uppleva längs med Moras vandringsleder. Något du inte får missa är Siljansleden som du kan starta från Mora.

De bästa vandringslederna i Mora är Siljansleden, Vasaloppsleden, Alderängsrundan, , Kräggaholmsleden, Högåsrundan, Mora-Nisse rundan,Sollerön runt, Björkaspåret och Hållindanstigen.

1. Siljansleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Från Mora kan du börja vandra på Siljansleden som är en vandring på 340km som går runt Siljan, i skog, byarna, och vid gamla fäbodar. Siljansleden är tydligt markerad med orange färgmarkering och skyltar. En etapp vi rekommenderar är Fryksås-Orsa.

På Siljansleden får uppleva en riktig dalaidyll och leden är även en av Sveriges signaturleder.

Siljansleden är indelad i 21 olika etapp där du själv väljer hur många av dom du vill gå. Självklart kan du vandra hela Siljansleden också.

Det finns gott om vindskydd och eldplatser längsmed leden. Även vandrarhem finns om du vill ha det bekvämare och bära på en lättare packning.

2. Vasaloppsleden (Mora-Sälen)

Längd: 90km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Från Mora kan du vandra den berömda Vasaloppsleden upp till Sälen. Totalt är det en sträcka på 90km och den följer stora delar av Vasalopps sträckan.

Du kan också ”gå på” leden vart du vill om du inte har möjlighet att starta i Mora. Leden har orange färgmarkering för vandrare och grön för cyklister.

Det finns vindskydd, eldplatser och övernattningsstugor längs leden. Under vandringen på Vasaloppsleden får du uppleva fin natur, fäbodar och ett rikt växt-och djurliv.

3. Alderängsrundan

Alderängsrundan
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 10km norr om Mora mot Älvdalen ligger det vackra naturreservat Alderängarna. Här får du en fin dagsvandring på Alderängsrundan. Du tar dig hit med bil och parkera på parkeringsplatsen som ligger vid RV 70, det är även här leden startar.

Alderängsrundan är en vandring på 8,5km och har en blå färgmarkering. Vill du ta den kortare rundan på 7,5km så viker du av leden vid vägvalet och följer de röda prickarna istället.

Här får du gå genom ängar, skog, öppna landskap och längs med älven. Det är en vacker runda och det finns både eldplats och vindskydd vid leden. Ta med egen matsäck eller laga din mat över en öppen eld här.

4. Kräggaholmsleden

Kräggaholmsleden mora
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 5mil väster om Mora ligger Vejan och från deras camping startar vandringen på Kräggaholmsleden. Det är en vandringsled som är ungefär 10km och har orange färgmarkering.

Kräggaholmsleden en perfekt dagsvandring att göra som passar för alla. Den är lättvandrad och går bland annat på stigar, spänger och grusvägar.

Här vandrar du i en fin och lugn natur, i skog, över bäckar och vid älvar. Du får också se ruiner efter gamla byggnader men även fornminnen finns längs leden.

5. Högåsrundan

Högåsrundan
Längd: 18,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Högåsrundan är 18,5km och ligger vid Hökbergs fäbod. Det är lätt att hitta på leden tack vare tydlig ledmarkering. Du börjar med att följa Siljansleden orangea färgmarkering i 1,5 km sedan röd prick till Gopshus därefter Vasaloppsleden till Hökberg.

Det är en omväxlande terräng som går på smala skogsstigar, grusvägar och spänger. Det är också en tuff stigning upp till Högåsen men upp på berget belönas du med en vacker vy över bland annat Blyberg, Mora, Orsa, Evertsberg och Väsaberget.

Högåsen ligger 555 meter över havet!

Högåsrundan är en perfekt dagsvandring att göra. Glöm inte att packa ner matsäck och njut av lugnet och tystnaden här.

6. Mora-Nisses rundan

mora-nisse rundan
Längd: 10,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandringsled som också startar från Hökbergs Fäbod är Mora-Nisses rundan. Det är en vandring på 10,5km och här följer du orange färgmarkering i ett par kilometer sen följer du markeringen med gula streck.

Leden påminner lite om hur vildmarks miljö ser ut. Terrängen är omväxlande och vissa upplever att den är tuffa att gå eftersom det är endel stigning och ojämn mark. Vi rekommenderar ett par vandringskängor när du vandrar här.

Att vandra Mora-Nisses runda är trots allt lugnt och rofyllt även om själva vandringen kan upplevas utmanade ibland. Det känns som man kommer långt bort från civilisationen.

7. Sollerön runt

fin vandring i mora
Längd: 18km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Mora hittar ligger Sollerön som ligger i Siljan. Vandringsleden startar vid Ångbåtsbryggan och är en vandring runt ön på 18km. Sollerön runt är markerad med gul färgmarkering.

Leden går oftast längs med vattnet och när du går genom skogen är det lite öde då det inte är någon bebyggelse där. Många badplatser finns på ön om du vill bada i Siljan.

Underlaget på leden är grus, stig och asfalt. Det är platt mark och lättavandrat. Det finns slogbodar utplacerade längs med rundan om du vill stanna för en paus eller vill övernatta på ön.

8. Björkaspåret

björkspåret mora
Längd: 18,5km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björkspåret ligger i Östnor cirka 7km utanför Mora mot Älvdalen. Det är en vandring på 18,5km. Leden är markerad med vita snedstreck över träd och stenar. Det är en lätt vandrad led med tydlig ledmarkering.

Terrängen är omväxlande med smala upptrampade stigar genom barrskog. Förutom en vacker skog kommer du gå förbi fäbodar och sjön Lintjärn.

Målet med vandringsleden är Björka Fäbod som det är 9km till när du kommit dit går du samma väg tillbaka.

9. Hållindanstigen

Hållindanstigen
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hållindanstigen som är 9km och ligger i Veja en bit utanför Mora. Leden passar bra som en dagsvandring.

Startar gör du vid Axi fäbod och slutar vid Hållindans fäbod eller tvärt om. Leden är markerad med orange färgmarkering för att du lätt ska hitta.

Terrängen på leden är varierande med ojämn mark på vissa ställen men inget som är svårt att ta sig fram på. Du går på skogsstigar, spänger och grusvägar på denna led.

dalarna mora

Varför gillar att vi att vandra i Mora?

Mora är en riktig dalaidyll med röda hus och gamla fäbodar. Så som Mora är föreställer man sig att Dalarna ser ut.

Det är en mysig liten tätort som har gott om vandringsleder inom räckhåll och du kan starta direkt på Siljansleden och Vasaloppsleden härifrån.

Vill du vandra på andra leder lite utanför Mora är det bra om du har tillgång till bil. Det finns både fina dagsturer att gör men också flerdagsvandring. Det finns gott om övernattningsstugor längs med många vandringsleder.

vandringsleder i mora
mora vandring

Vanliga frågor

Hur tar man sig till de olika vandringslederna?

Enklast är med bil eller om du har någon som kan skjutsa dig.

Hur långt är det runt Sollerön?

Det är 18km runt hela ön.

Hur långt är det mellan Mora och Tällberg?

Det är lite mer än 5 mil mellan platserna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar