Vandring i Jönköping – 9 fina vandringsleder

I Jönköping finns det många fina vandringsleder som går i vacker natur men också längsmed Vättern. Du hittar även bra vandringsleder som är anpassade för barnvagn, rullstol och rullatorer. Det finns korta och långa vandringsleder med gott om rast- och eldplatser. Du når lederna med både bil och kollektivtrafiken.

De bästa vandringslederna i Jönköping som du inte får missa är bland annat Holavedsleden, Franciskusleden, Lillåleden, Dummemosseleden, Biosfärled, Bankerydsleden, Sjöboleden och Tenhultsleden.

1. Smålandsleden (Holavedsleden)

Längd: 60km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Holavedsleden är en 60km lång vandringsled som är en del av Smålandsleden. Du startar din vandring på Holavedsleden i Hättebadens camping i Tranås och vandrar till Grännaberget. Leden är markerad med orange färgmarkering som gör dt lätt att hitta.

Terrängen på vandringsleden är varierande med en viss kuperad terräng på vissa ställen. Leden går på skogsvägar ock skogsstigar. Du vandrar genom ett småländskt skogslandskap och förbi flera sjöar, du kommer även få fina utsikter längsmed leden.

På Holavedsleden finns det även en hel del vindskydd, rastplatser och eldplatser vilket gör det enkel att hitta en övernattningsplats under vandringen.

2. Franciskusleden

vandringsled vättern
Längd: 128km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Franciskusleden är en 128 km lång vandringsled som går genom ett vackert landskap nära Vättern. Franciskusleden är en Pilgrimsled och är också markerad med pilgrimsleds färgerna röd och vit ledmarkering så du lätt ska hitta vägen.

Terrängen på leden är varierande men är lätt att vandra då den går på stigar och grusvägar. Du startar din vandring på Franciskusleden i Byarum och vandrar till Alvastra. Både rastplatser, vindskydd och eldplatser finns längs med leden och gör det enkelt för att dig att övernatta.

Du kan om du vill även gå en etapp av Franciskusleden om du inte vill gå hela. Leden är indelad i 10 etapp där sträckorna varierar mellan 9-18km.

3. Bankerydsleden

Längd: 24km
Svårighetsgrad: medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bankerydsleden är en mysig och fin vandringsled som går genom Bankeryds socken, det är en 24km lång vandringsled som går genom en omväxlande och fin natur av skog, landsbygd, äng och sjö. Här finns det även fornlämningar från sten- och järnåldern.

Vandringsleden är markerad med orange färgmarkering och skyltar som visar dig vägen. Terrängen är varierande med vissa tekniska bitar då det går lite uppför i början och det förekommer stenar och rötter på vissa delar av skogsstigen annars är den lätt att ta sig fram här.

Extra fint är det att gå här en grönskande sommar dag och det finns en rastplats med grillpalats längs med leden. Är den upptagen så finns det andra fina platser att vara på om du vill ta en paus.

4. Tenhultsleden

Längd: 8,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tenhultsleden är en vandringsled som är 8,6km och går genom Uvabergets naturreservat och Ingaryds naturreservat. Leden är markerad med grön färgmarkering som gör det lätt för dig att hitta.

Terrängen på Tenhultsleden är varierande och du vandrar på stigar, spänger, branter och trappor. När du vandrar i samhället så är det på asfalterat underlag. Det kan vara svårt ta sig fram på vissa ställen men mesta dels är det en lätt terräng.

Ut med leden finns det informatinsskyltar med QR-koder som du kan ladda ner i mobilen och läsa om ledens natur och historia. Det finns både rastplatser och eldplatser vid leden du kan stanna till vid för en paus.

5. Tabergsåleden

fin vandring i jönköping
Längd: 18,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bredvid Tabergsån går Tabergsåleden som är en 18,7km lång vandringsled. Leden går i en lätt terräng med slingrande stigar i en grön och lummig natur med åns porlande vatten som sällskap.

Tabergsåleden är markerad med en grön färgmarkerimg längs med hela vandringsleden så du inte ska gå fel. Leden går mellan Månsarp till södra delen av Munksjön.

Du kan själv välja vart du vill gå på eller av leden om du inte vill vandra hela sträckan. Goda möjligheter till kollektivtrafiken finns i närheten av leden. Både rast- och eldplats finns vid leden.

6. Sjöboleden (Bottnaryd)

vandringsslinga jönköping
Längd: 6,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Bottnaryd kan du vandra Sjöboleden som är en kultur och naturstig, det är två sammansatta slingor som totalt blir cirka 6,7km lång. Slingan är markerad med blå markering och sedan röd markering. Terrängen är varierande med skogsstigar, grusvägar och gammelskog men är lätt att ta sig fram på.

Under din vandring kommer du gå vid fiskesjöar, gamla gravar och tjärframställning från förr. Det finns både grill- och rastplats vid vandringsslingan som du kan pausa vid eller ta en fika vid.

Till Bottnaryd kan du ta bilen och parkera vid idrottsplatsen Bottnaryd eller vid Sjöbo. Du kan också ta buss hit och gå av vid hållplatsen Bottnaryd skola.

7. Biosfärled (Gränna)

vandring i gränna
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Biosfärled är en kortare vandringsled på 4km som ligger norr om Gränna, perfekt att vandra som en dagsutflykt. Det är en fin och mysig vandringsled som går genom gårdar, lummiga grönområden med utsikt över Vättern och Visingsö.

Terrängen är varierande men för det mest lätt att ta sig fram på. Leden har grön färgmarkering så du lätt ska hitta, vid Vättern, Byaträffen och Byagården finns det rastplats och eldplats om du vill pausa. Hit tar du dig med bil och parkerar vid Girabäckens naturreservat eller Byagården.

8. Dummemosseleden

Dummemosselederna
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Dummemosseleden är en vandringsled på 7km och som går på kommunens största våtmarker vilket ger området ett rikt fågel- och växtliv. Vandringsleden har blå färgmarkering och det är lätt att hitta.

Dummemosseleden startar vid den stora parkeringen och går som en rundslinga runt, tillgång till eldplats och rastplats finns längsmed leden. Terrängen är varierad men lätt framkomlig, du tar dig fram på stigar och spänger.

Har du barnvagn eller rullstol finns en kortare slinga att vandra som är mer anpassad, då är det den orangea färgmarkeringen du ska följa och leden är 5km.

9. Lillåleden (Bankeryd)

lillåleden jönköping
Längd: 6,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Bankeryd finns den fina vandringsleden Lillåleden som är en led på 6,3km. Här får du vandra i vacker natur och du får lära dig den lokala historian. Lillåleden är bra markerad med grön färgmakering.

Det är en omväxlande terräng men lätt att ta sig fram på, du får vandra på skogsstigar och spänger. Vacker sjöutsikt bjuds du på över Vättern. Gör detta till en dagsutflykt och ta med dig en god matsäck som du antingen tar vid någon rastplats eller på vid någon annan lämplig och fin plats.

Du kan ta dig hit med bil eller med bussen. Tar du bussen så kliver du av i centrala Bankeryd eller Berghalla.

fina vandring i jönköping

Varför vi rekommenderar att vandra i Jönköping

Jönköping har många fina vandringsleder som bjuder på naturskön vandring, många ligger nära vattnet och i naturreservat, du bjuds även på mycket historia kring lederna. Det är lätt att ta sig ut till de olika vandringslederna med bil eller kollektivtrafiken.

I Jönköping finns det vandringsleder som passar för alla både lättare och kortare leder men också långa och mer utmanade leder. Gott om rastplatser, vindskydd och eldplatser finns det också om du vill övernatt vid någon av lederna.

Du kan vandra i Jönköping året runt men den bästa tiden är utan tveka på sommaren. Det finns också bra möjligheter till bad på sommaren.

vandra vid vättern

Vanliga frågor om vandring i Jönköping

Hur tar man sig till de olika vandringslederna i Jönköping?

Du kan ta dig till de flesta vandringsleder med både bil och kollektivtrafiken. Men bil är det lättaste.

Får man tälta vid Vättern?

Ja men endast på anvisade platser. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer