Vandring i Jönköping – 9 fina vandringsleder

I Jönköping kan du vandra på stadsnära leder men också i skog och längs med Vättern. En populär vandringsled som går genom Jönköping är Smålandsleden. Det finns också leder som är anpassad för barnvagn, rullstol och rullator.

De bästa vandringslederna i Jönköping som du inte får missa är bland annat Holavedsleden, Franciskusleden, Lillåleden, Dummemosseleden, Biosfärled, Bankerydsleden, Sjöboleden och Tenhultsleden.

1. Smålandsleden (Holavedsleden)

Längd: 60km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Holavedsleden är 60km och en del av Smålandsleden. Du startar vandringen på Holavedsleden i Hättebadens camping i Tranås och vandrar till Grännaberget. Leden är markerad med orange färgmarkering.

Det är en lättvandrad led för det mesta som går på skogsvägar och skogsstigar. Du vandrar genom ett småländskt skogslandskap och förbi flera sjöar. Du kommer också bjudas på fina utsikter längs med leden.

På Holavedsleden finns vindskydd, rast- och eldplatser vilket gör det enkel att hitta en övernattningsplats under vandringen.

2. Franciskusleden

vandringsled vättern
Längd: 127km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Franciskusleden är en 127km lång pilgrimsled som går genom ett vackert landskap nära Vättern. Du väljer själv hur många etapp av Franciskusleden du vill gå. Leden är indelad i 10 etapper där sträckorna varierar mellan 9-18km.

Det är en lättvandrad terräng som går på stigar och grusvägar. Du startar vandringen på Franciskusleden i Byarum och vandrar till Alvastra. Vindskydd, rast- och eldplatser finns vid leden.

Övernatta på Franciskusleden

Det finns flera boendealternativ längs med leden du kan övernatta i som vandrarhem, stugor och B&B. Du kan också sova i vindskydd som finns på vägen.

Tänk på att boka boende i förväg så du är säker på att du har en plats. Här under är några förslag på boenden du kan boka.

 • S:t Franciskus katolska kyrka (Jönköping)
 • A6 Vandrarhem och Hotell (Jönköping)
 • STF Vandrarhem (Huskvarna)
 • Kaxholmens hembydgsmuseum (Huskvarna)
 • Skärstad (Mykinge)
 • Motell Vätterleden m. stugby (Gränna)
 • Gränna missionsförsamlings sommarhem (Grännaberget)
 • Strandterassen (Gränna)
 • STF Vandrarhem Visingsö (Visingsö)
 • STF Vandrarhem Ödeshög (Ödeshög) Läs om vandring i Ödeshög här.
 • Ombergs turisthotell (Ödeshög)

3. Bankerydsleden

Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bankerydsleden är en mysig och fin vandringsled som går genom Bankeryds socken, leden är 24km och går i en omväxlande och fin natur av skog, landsbygd, äng och sjö. Här finns även fornlämningar från sten- och järnåldern.

Leden är markerad med orange färgmarkering och skyltar. Terrängen variera av lite stigning, stig med rötter och stenar men är ändå lättvandrad.

Extra fint är det att gå här på sommaren, det finns en rast- och grillplats längs leden. Är rastplatsen upptagen finns andra fina platser att vara på om du vill ta en paus.

4. Tenhultsleden

Längd: 8,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tenhultsleden är en vandring på 8,6km och går genom Uvabergets naturreservat och Ingaryds naturreservat. Leden är markerad med grön färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Här går du på stigar, spänger, branter och trappor. I samhället är det asfalterat underlag. Det kan vara svårt ta sig fram på vissa delar av leden med för det mesta är det lättvandrat.

Längs med leden finns informationsskyltar med QR-koder som du kan ladda ner i mobilen och läsa om ledens natur och historia. Det finns både rast- och eldplatser vid leden du kan stanna vid för en paus.

5. Tabergsåleden

fin vandring i jönköping
Längd: 18,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bredvid Tabergsån går Tabergsåleden som är 18,7km. Leden går i en lätt terräng med slingrande stigar i en grön och lummig natur med åns porlande vatten som sällskap.

Leden är markerad med en grön färgmarkering och går mellan Månsarp till södra delen av Munksjön.

Du kan själv välja vart du vill starta och avslutar vandringen eller om du går hela sträckan. Bra möjligheter till kollektivtrafiken finns i närheten av leden. Både rast- och eldplats finns vid leden.

6. Sjöboleden (Bottnaryd)

vandringsslinga jönköping
Längd: 6,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Bottnaryd kan du vandra Sjöboleden som är en kultur- och naturstig. Det är två sammansatta slingor som totalt blir runt 6,7km lång. Slingan är markerad med blå markering och sedan röd markering.

Under vandringen kommer du gå vid fiskesjöar, gamla gravar och tjärframställning från förr. Det finns både grill- och rastplats vid vandringsslingan som du kan pausa vid eller ta en fika vid.

Till Bottnaryd kan du ta bilen och parkera vid idrottsplatsen Bottnaryd eller vid Sjöbo. Du kan också ta buss hit och gå av vid hållplatsen Bottnaryd skola.

7. Biosfärled (Gränna)

vandring i gränna
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Biosfärled är en kortare vandring på 4km som ligger norr om Gränna, perfekt att vandra som en dagsvandring. Det är en fin och mysig led som går genom gårdar, grönområden med utsikt över Vättern och Visingsö.

Terrängen är lättvandrad och har grön färgmarkering. Vid Vättern, Byaträffen och Byagården finns det rast- och eldplats om du vill pausa. Hit tar du dig med bil och parkerar vid Girabäckens naturreservat eller Byagården.

8. Dummemosseleden

Dummemosselederna
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Dummemosseleden är en vandring på 7km som går på kommunens största våtmarker vilket ger området ett rikt fågel- och växtliv. Leden är tydligt markerad med blå färgmarkering.

Dummemosseleden startar vid den stora parkeringen och går som en rundslinga runt, tillgång till rast- och eldplats finns längs med leden. Terrängen varierar av stigar och spänger.

Har du barnvagn eller rullstol finns en kortare slinga att gå som är mer anpassad. Den har orange färgmarkering och är 5km.

9. Lillåleden (Bankeryd)

lillåleden jönköping
Längd: 6,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Bankeryd finns den fina vandringen Lillåleden som är 6,3km. Här får du vandra i vacker natur och du får lära dig den lokala historian. Leden är bra markerad med grön färgmarkering.

Det är en omväxlande terräng som är lättvandrad. Här går du på skogsstigar och över spänger. Vacker sjöutsikt får du över Vättern. Gör detta till en dagsutflykt och ta med dig matsäck som du antingen tar vid någon rastplats eller på någon annan lämplig och fin plats.

Du kan ta dig hit med bil eller med bussen. Tar du bussen kliver du av i centrala Bankeryd eller Berghalla.

fina vandring i jönköping

Varför vi rekommenderar att vandra i Jönköping

Jönköping har många fina vandringsleder som bjuder på naturskön vandring, många ligger nära vatten och i naturreservat. Du bjuds även på mycket historia kring lederna. Det är lätt att ta sig ut till vandringen med bil eller kollektivtrafiken.

Vid många leder finns det vindskydd, rast- och eldplatser om du vill pausa eller övernatta längs någon led. Du kan vandra i Jönköping året runt men den bästa tiden är utan tveka på sommaren. Det finns också bra möjligheter till bad på sommaren.

vandra vid vättern

Vanliga frågor

Hur tar man sig till de olika vandringslederna i Jönköping?

Du kan ta dig till de flesta vandringsleder med både bil och kollektivtrafiken. Men bil är det lättaste.

Får man tälta vid Vättern?

Ja men endast på anvisade platser. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp.

Hur långt är det runt Rocksjön?

Hela slingan är 5km.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Jönköping – 9 fina vandringsleder”

 1. Angående undrar om några vill vandra runt om grännas vandringsleder

  Hej, vandrarna,

  jag, tänker primärt på ombergsleden eller den från tranås till grännaberget. Med eller utan övernattning. jag undrar om det finns några som känner sig villiga att vandra dessa trakter inom 2-3veckor. Jag själv är i 28 års åldern men är öppen på en viss ålder upp och ned, hyffsat snabbt tempo föredras.

  Jag, har aldrig frågat innan eller varit inne på varndrarna .se så detta är nytt för mig att leta människor med gemensamt intresse på detta viset, men kan bli tillfredställande för oss båda, vad behöver du och vad letar du efter, om jag kan svara så gör jag.

  /Simon Nilsson

  Svara

Lämna en kommentar