Vandring i Kalmar – 6 fina vandringsleder

Vid östkusten ligger Kalmar som kanske mest är känt för Kalmar slott. Men du kan också hitta fina vandringsleder här som bjuder på en vacker natur men även mycket historia.

Många av dom går längs med kusten och den populäraste vandringsled som går genom Kalmar är Kalmarsundsleden. Det finns även vandringsslingor som är anpassade för dig med rullstol eller barnvagn.

De bästa vandringslederna i Kalmar är Kalmarsundsleden, Ljunbyleden, Linnéslingan, Östra Sigfridsleden, Dackeslingan och Hälsoslingan.

1. Kalmarsundsleden

Längd: 200km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kalmarsundsleden är en vacker kulturstig som totalt är 200km lång och sträcker sig från Slakmöre i norr till Bröms i söder. Leden går genom tre olika kommuner och du kan välja att gå delar av den eller hela.

Terrängen är lätt att ta sig fram på och går genom byvägar, landsvägar, järnvägsbanvallar och kustvägar. Det är enkelt att hitta på leden som har en orange färgmarkering.

Vill du övernatta eller ta en paus finns det både eldplatser och vindskydd på leden. Vill du sova mer bekvämt finns lite olika boendealternativ som camping, vandrarhem, stugor och hotell. Tänk på att boka i tid.

2. Ljungbyleden

ljunbyleden kalmar
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ljungbyleden är en kortare vandring på 2,5km som ligger 1,5mil väst om Kalmar. Det är en mysig stig att gå på och här finns det mycket vårblommor, därför är Ljunbyleden extra fina att gå på våren.

Det är en lättvandrad terräng som går på fina upptrampade stigar och grusvägar. Mycket historia får du uppleva på vandringen. Vill du ta en paus finns det rastplatser utplacerad på stigen.

3. Linnéslingan

kust vandring
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Linnéslingan är en kulturled på 10km som går från Linnéuniversitetet till Stensö udde. Det är en lättvandrad terräng som går längs med vattnet och som alla kan gå. Leden är markerad med skyltar.

Längs leden finns några informationsskyltar som berättar om platser och naturen du passerar. Ta med fika och stanna vid någon av rastplatserna som finns bredvid vandringsslingan. Det är en mysig och fin vandring att göra på sommaren som du inte får missa.

4. Östra Sigfridsleden

Östra Sigfridsleden
Längd: 30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Östra Sigfridsleden är en pilgrimsled som är 30km. Leden börjar i Södermöres kustlandskap och slutar i Källebäcksmåla som ligger väster om Kalmar. Du kan också välja att dela in vandringsleden med olika start och mål.

Terrängen varierar men är lätt framkomlig och kan därför vandras av alla oavsett erfarenhet. Naturen du går igenom är omväxlande med odlingslandskap, stränder, skog och lummiga grönområden.

Leden är markerad med skyltar som visar vägen. Informationsskyltar finns som berättar om historien på platsen du befinner dig på. Det är en vandring där du får uppleva både en fin natur och kulturhistoria.

5. Dackeslingan

Dackeslingan
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Torsås 5mil söder om Kalmar hittar ligger Dackeslingan som är en vandring på 8km. Slingan startar vid Tullahängen där det sägs att Gustav Vasa hade en tullstation vid gränsen till dåvarande Danmark.

Terrängen är lättvandrad och markerad med orange färgmarkering. Informationstavlor finns längs med leden som berättar historien som utspelade sig här på 1500-talet.

Det är en mysig vandringsslinga att gå som en dagsvandring och en spännande historia berättas här. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

6. Hälsoslingan

hälsoslingan kalmar
Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsoslinga är en slinga som ska inspirera och uppmuntra alla till rörelse och att vistas ute i naturen. För en bättre hälsa för kropp och själ.

Det finns olika längd på slingorna för att passa alla. Leden är lättvandrad och anpassade så rullstolar och rullatorer enkelt ska kunna ta sig fram här.

Hälsoslingan är stadsnära men går också genom skog, trädgårdar, kust och vikar det kan dock skilja sig lite beroende på vilken slinga du går. Det är en väldig fin promenadslinga att gå.

Hälsoslingans olika delar:

  • Kusten – 3,5km
  • Viken – 1,8km
  • Skogen – 1,5km
sommarvandring

Varför vi rekommenderar att vandra i Kalmar

Kalmar är en fin och mysig sommarstad som ligger vid östkusten mittemot Öland. Här kan du hitta många korta promenadslingor som går längs med kusten. Vill du ha längre vandring får du ta dig lite utanför Kalmar.

Att vandra i Kalmar passar bäst att göra under vår- och sommartiden då staden och naturen här är som vackrast. Terrängen på lederna i Kalmar är oftast lättvandrade så de flesta kan ta dig fram här.

vandringsleder kalmar

Vanliga frågor

Hur tar man sig till vandringslederna i Kalmar?

Enklaste sättet är med bil till de olika leder som ligger en bit utanför Kalmar. De som börjar inne stan kan du gå till eller ta bussen till.

Får man tälta i Kalmar?

Ja det får du på anvisade tältplatser, är du osäker på vart det är kan du kolla med kommunen. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp. Tänk på att inte skada naturen eller störa markägare.

Kan man bada längs med Kalmarsundsleden?

Ja det kan du, det finns flera badplatser kring den leden. Några fina badplatser som du passerar på Kalmarsundsleden är Ljungnäs, Ekö och Vita Sand.

Finns det övernattningsmöjligheter längs med Kalmarsundsleden?

Ja det gör det, flera boendealternativ finns som vandrarhem, camping och stugor. Det är bra att boka boende i förväg så du är säker på att du får en plats när du kommer fram.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar