Vandring i Kalmar – 6 fina vandringsleder

Vid östkusten ligger Kalmar som kanske mest är känt för Kalmar slott. Men du kan faktiskt hitta fina vandringsleder här som bjuder på vacker natur men också mycket historia. Många av dom går längs med kusten och den populäraste vandringsled som går genom Kalmar är Kalmarsundsleden. Det finns även vandringsslingor som är anpassade för dig med rullstol eller barnvagn.

De bästa vandringslederna i Kalmar är Kalmarsundsleden, Ljunbyleden, Linnéslingan, Östra Sigfridsleden, Dackeslingan och Hälsoslingan.

1. Kalmarsundsleden

Längd: 200km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kalmarsundsleden är en vacker kulturstig som är totalt 200km lång och sträcker sig från Slakmöre i norr till Bröms i söder. Leden går genom tre olika kommuner och du kan välja att gå delar av den eller hela.

Terrängen är lätt att ta sig fram på och går genom byvägar, landsvägar, järnvägsbanvallar och kustvägar. Det är lätt att hitta då vandringsleden är bra markerad med orange färgmarkering som visar vägen.

Det finns gott vindskydd och eldplatser längsmed leden om du vill övernatta eller ta ten paus i vandrandet, även camping och badplatser längs med leden.

2. Ljungbyleden

ljunbyleden kalmar
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ljungbyleden är en lite kortare vandring på 2,5km som ligger 1,5mil väst om Kalmar. Det är en mysig stig att vandra på och här finns det mycket vårblommor, därför är Ljunbyleden extra fina att gå på våren.

Terrängen är lätt att ta sig fram på då det är fina upptrampade stigar och grusväg. Mycket historia får du uppleva på vandringsleden. Vill du ta en paus så finns det rastplatser utplacerad med stigen.

3. Linnéslingan

kust vandring
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Linnéslingan är en kulturled på cirka 10km som går från Linnéuniversitetet till Stensö udde. Det är en lätt vandrad terräng som går längsmed vattnet och som alla kan vandra. Leden är markerad med skyltar så du lätt ska hitta och inte gå fel.

Ut med leden finns det några informationsskyltar som berättar om platser och naturen du passerar. Ta med fika och stanna till vid någon av rastplatserna som finns bredvid vandringsslingan. Det är en mysig och fin vandring att göra på sommaren.

4. Östra Sigfridsleden

Östra Sigfridsleden
Längd: 30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Östra Sigfridsleden är en pilgrimsled som är 30km lång. Leden börjar i Södermöres kustlandskap och slutar i Källebäcksmåla som ligger väster om Kalmar. Du kan också välja att dela in vandringsleden med olika start och mål.

Terrängen är varierad men lätt framkomlig och kan därför vandras av alla. Naturen du går igenom är omväxlande med odlingslandskap, stränder, skog och lummiga grönområden. Det är också ett rikt djurliv längsmed leden och du kan stöta på djur som rådjur, utter, hare och räv när du vandrar här.

Leden är markerad med skyltar så du lätt ska hitta. Du kommer även stöta på informationsskyltar som berättar om historian på den platsen du befinner dig på. Det är en vandringsled där du får uppleva fin natur men också kulturhistoria.

5. Dackeslingan

Dackeslingan
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Torsås 5mil söder om Kalmar hittar du Dackeslingan som är en vandringsled på 8km. Slingan startar vid Tullahängen där det sägs att Gustav Vasa hade en tullstation vid gränsen till dåvarande Danmark.

Terrängen runt vandringsslingan är lätt att ta sig fram på då det är stigar och grusväg. Leden är markerad med orange färgmarkering. Informationstavlor finns längsmed leden som berättar om historian som utspelade sig här på 1500-talet.

Det är en mysig och trevlig vandringsslinga att gå som en dagsutflykt och en spännande historia berättas här. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

6. Hälsoslingan

hälsoslingan kalmar
Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsoslinga är en slinga som ska inspirera och uppmunta alla till rörelse och att vistas ute i naturen. För en bättre hälsa för kropp och själ. Det finns olika längd på slingorna för att passa alla. Alla slingor är lätt framkomliga men vissa är lättare och mer anpassade för rullstol och rullator natt ta sig fram på.

Hälsoslingan är stadsnära men går också genom skog, trädgårdar, kust och vikar det kan dock skilja sig lite beroende på vilken slinga du går. Det är en väldig fin och mysig promenadslinga att gå.

Hälsoslingans olika delar:

  • Kusten – 3,5km
  • Viken – 1,8km
  • Skogen – 1,5km
sommarvandring

Varför vi rekommenderar att vandra i Kalmar

Kalmar är en fin och mysig sommarstad som ligger vid östkusten mittemot Öland. Här kan du hitta många korta promenadslingor som går längsmed kusten. Vill du ha längre vandring så får du ta dig lite utanför Kalmar.

Att vandra i Kalmar passar bäst att göra under sommartiden då staden och naturen här är som vackrast. Terrängen på vandringslederna i Kalmar är oftast lätt framkomliga så de flesta kan vandra här.

vandringsleder kalmar

Vanliga frågor om vandring i Kalmar

Hur tar man sig till vandringslederna i Kalmar?

Enklaste sättet är ta bilen till de olika vandringsleder som ligger en bit utanför Kalmar. De som börjar inne stan kan du gå till eller ta lokala bussen till.

Får man tälta i Kalmar?

Ja det får du på anvisade tält platser, är du osäker på vart det är kan du kolla med kommunen. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp.

Finns det vindskydd på vandringslederna i Kalmar?

Ja det gör det. De är utraderade på kartan över vandringsleden.

Kan man bada längsmed Kalmarsundsleden?

Ja det kan du, det finns flera badplatser kring den leden. Några fina badplatser som du passerar på Kalmarsundsleden är Ljungnäs, Ekö och Vita Sand.

Finns det övernattningsmöjligheter längsmed Kalmarsundsleden?

Ja det gör det, finns flera vandrarhem och andra boenden vid eller i närheten av leden. Det är bra att boka boende i förväg så du är säker på att du får en plats när du kommer fram.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer