Vandring i Tällberg – 4 fina vandringsleder

Dalarnas vackraste plats måste ändå vara Tällberg? Här får du njuta av en riktig dalaidyll av sommarängar, Siljan och en mysig, fin äldre bebyggelse.

Här får du inte missa att vandra Tällberg runt om du vill upplev allt Tällberg har att erbjuda. Eftersom Tällberg är en mindre by finns inte så mycket vandringsleder att välja på men vi har sammanställt några som vi tycker är fina att gå.

De bästa vandringslederna i Tällberg är Tällberg runt, vandring upp till Digerberget, Solvändan och Blå leden.

1. Tällberg runt

Längd: 9,8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tällberg runt är en varierande vandring som bjuder på det mesta. Leden är 9,8km och tar dig runt Tällberg. Det går lite uppför ibland och anses som en medelsvår vandring. Följ den rödmarkerade leden för att hitta.

Det är lätt att komma på leden eftersom den går genom byn och du kan starta där det passar dig.

Missa inte utsikten från slagboden på Digerbergets topp!

Under vandringen får du uppleva den mysiga och idylliska dalabyn Tällberg och leden tar dig genom skog, ängar och bjuder på fina utsikter över byn och Siljan. Ta med matsäck och stanna någonstans på vägen eller ta en fika/lunch i byn det finns gott om caféer.

2. Vandra uppför Digerberget

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en kortare vandring men vill ändå ta dig upp på höjden för den fina utsikten kan du vandra till naturreservatet Digerberget. Det är en vandring på 2km från Tällberg.

Vandringen till Digerberget följer också den röda leden som är Tällberg runt men istället för att vandra hela Tällberg runt går du samma väg tillbaka ner.

Passa på att pausa och ät medtagen matsäck i slagboden som ligger uppe på berget där även en grillplats finns om du vill grilla.

3. Solvändan (Leksand)

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

När du ändå är i Tällberg är ett tips att även besöka Leksand som inte ligger långt därifrån. Här kan du vandra Solvändan som är en fin promenad som går längs med vattnet bort mot Leksands sommarland.

Leden är ungefär 4km enkel väg och går på en grusad väg vilket gör att det passar bra att gå här med rullstol och barnvagn också.

Under din promenad kommer du bland annat passera Leksands kyrka och Hildasholm som har öppet på sommaren. Bänkar finns utplacerad längs stigen om du vill pausa och njuta en stund.

4. Blå led

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Vill du ha en lätt och kortare vandring ska du ta dig runt på den blåa rundslingan som ligger lite mer uppe i Tällberg. Leden går förbi Villa Långberg som är ett hotell.

Det är en vandring på nästan 2km och tar cirka 35 minuter att gå. Eftersom du är uppe på höjden har du också fin utsikt härifrån över Siljan och Tällberg.

Det är en perfekt led för dig som vill ha det lite lugnare och passar även bra för fågelskådning.

siljan tällberg vandring
Vackra Siljan.

Varför vi rekommenderar att vandra i Tällberg

Tällberg är en riktig dalaidyll och så mysig att besöka under sommarmånaderna för att vandra. Det är lätt att hitta här och det är tydligt skyltat.

Här kan alla vandra oavsett erfarenhet och många fina ställen finns att pausa på. Efter en heldags vandring är ett tips att gå ner till badplatsen som ligger vid campingen och ta ett svalkande bad.

Ett annat tips är att avsluta vandringen med en god lunch eller fika på någon av Tällbergs caféer.

Läs om mer vandring i närheten av Tällberg: Bra tips på leder att vandra i Leksand

fin vandring i tällberg
De fina husen som finns i Tällberg.

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Tällberg?

Sommaren är helt klart den finaste perioden att vandra och besöka Tällberg på. Men hösten är också fin om du vill ha det lite lugnare och njuta av alla höstfärger.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Tällberg runt får du inte missa om du vill uppleva hela Tällberg. Annars ska du inre missa att vandra upp till slagboden som ligger på Digerberget.

Är det svårt att vandra i Tällberg?

Nej, det förekommer lite höjdskillnader på vissa ställen men det är inget som är svårt så de flesta kan vandra här oavsett ålder och erfarenhet.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet. Så ta med dig tillräckligt med vatten om du ska vandra här. Sen finns det olika caféer i byn du kan köpa dricka i.

Får man tälta här?

Det finns en camping som ligger nere vid Siljan där det också finns en badplats, där kan du tälta om du vill tälta i Tällberg. Annars är det svårt eftersom det ligger hus och stugor lite överallt i byn.

Hur tar man sig till Tällberg?

Lättast är om du har en egen bil men du kan också ta dig hit med tåg.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar