Vandring i Halmstad – 8 fina vandringsleder

Halmstad är en riktigt härlig och fin sommarstad som ligger vid västkusten. Förutom det så bjuder Halmstad även på flera fina naturreservat och vandringsleder både stadsnära och någon mil utanför. Det är lätt att sig till de flesta vandringsleder med bil eller buss. Du kan göra både dagsvandringar och flerdagsvandringar i Halmstad.

De bästa och populäraste vandringslederna i Halmstad är bland annat Hallandsleden, Prins Bertils stig, Fylleåleden, Brearedssjön Runt, Torvsjön runt, Gårdshultsleden, vandra i Gullbranna och Strettelienslingan (Biskopstorp)

1. Hallandsleden

Längd: 435km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hallandsleden är en 435km lång vandringsled som indelad i 26 etapp och tre delleder, norra delleden, mellersta delleden och södra delleden. Halmstad hör till den södra delleden som 83km med 10 etapp och går från Halmstad till Laholm.

Vid alla etapp finns ett vindskydd, eldplats och torrtoa för dig som vill övernatta och vandrar flera etapp eller hela södra delleden. Terrängen på Hallandsleden är varierande beroende på vilken etapp du går. Även naturen är omväxlande du vandrar genom skog, öppna landskap, ängar och längs med sjöar.

Etapp södra delleden på Hallandsleden:

  • Etapp 1: Frodeparken-Döbla (7km)
  • Etapp 2: Döbla-Ryet (16km)
  • Etapp 3: Ryet-Gyltinge (15km)
  • Etapp 4: Gyltinge-Assman (11km) Vägen delar sig Etapp 10:Simlångsdalen- Halmstad (18km)
  • Etapp 5: Assman-Mästocka (21km)
  • Etapp 6: Mästocka-Västralt (20km)
  • Etapp 7: Västralt-Ekegården (18km)
  • Etapp 8: Ekegården-Koarp (13km)
  • Etapp 9: Koarp-Brammarp (17km)

2. Prins Bertils stig

Längd: 19km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Halmstads kanske vackraste vandringsled är Prins Bertils Stig, det är en vandringsled som är 19km lång och som går vid kusten och slingrar sig från Halmstad till Tylösand för att sedan fortsätta till Möllegård.

Prins Bertils Stig har en lätt terräng och alla kan vandra den. Stigen går genom en vacker natur med klippor, stenbrott, sandstrand och små fiskevikar. Glöm inte att ta med badkläder om du vandra längs denna led då du kommer att passera flera mysiga badvikar.

Som namnet avslöjar på stigen så är den uppkallad efter Prins Bertil som hade ett sommarhus här tillsammans med prinsessan Lilian. Han var även Hertig av Halland. Den här vandringsleden får du inte missa när du är i Halmstad.

3. Fylleåleden

fylleåleden halmstad
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I utkanten på Halmstad hittar du Fylleåleden som är en vandringsled på 6km och går från Fyllebro till Brogård eller tvärtom. Leden har en väldigt lätt terräng som går mest på en grusad väg. Leden är markerad med skyltar och det finns gott om bänkar längs med leden för en paus eller fika.

Du vandrar i en naturskön miljö längs med ån och vattendraget på våren fylls marken med vackra vitsippor. Eftersom leden ligger nära stan kan du cykla, promenera eller ta bussen ut till antingen Fyllebro eller Brogården beroende på vart du vill starta.

4. Brearedssjön Runt

brearedssjön halmstad
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Brearedssjön ligger i närheten av Simlångsdalen och är ett fin utflyktsmål att ta sig till från Halmstad. Brearedssjön runt är en vandringsled på på 4km som går runt hela sjön i en lätt terräng men det är inte den enda leden som finns i området. Det finns totalt 9 vandringsslingor som är allt från 0,7-13km långa och det finns en led för alla.

Alla leder vid Brearedssjön har någon typ av ledmarkering i form av färg eller skylt. Terrängen kan skilja sig åt från vilken led du väljer att gå. Vandringslederna går mest i skogsterräng och vid vattnet. Du kan även bada här så ta med badkläder vid fint väder.

5. Torvsjön runt (Skedalaskog)

Torvsjön runt
Längd: 3,8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Halmstad stad ligger Torvsjön och här går en av Halmstads populäraste vandringsled nämligen runt vackra Torvsjön. Det är en vandringsled på nästan 4km och som följer stigar runt sjön i skogen. Terrängen är lätt framkomlig med en fin stig att gå på.

Längs med vandringsleden finns det flera grillplatser att stanna till vid om du vill grilla vid sjön eller bara ta en paus. Det går också bra att bada i sjön om du vill ta ett svalkande dopp efter vandringen.

Torvsjön runt är inte den enda vandringsleden som finns här utan det finns flera olika leder som går runt i området och i skogen, det är leder på 4-8km med olika terräng och svårigheter och alla leder är har någon form av ledmarkering.

6. Gårdshultsleden

Gårdshultsleden
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gårdshultsleden är en 6,5km lång vandringsled som ligger lite utanför Halmstad nämligen i Simlångsdalen. Terrängen på leden är varierande men är för det mesta lätt att ta sig fram på. leden består mest av fina upptrampade stigar där det kan förekomma rötter och stenar på vissa ställen.

Under din vandring på Gårdshultsleden så kommer du att passera Danska fall och gå genom delar av Gårdhults naturreservat som är ett perfekt ställe att ta en paus eller fika på. Det bjuds även på öppna kulturlandskap och stengärdsgårdar.

För att gå rätt på leden så ska du följa röd färgmarkering. För att komma till Gårdshultsleden är det lättast att ta bilen till Simlångsdalen.

7. Gullbranna

Gullbranna
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Halmstad ligger naturreservatet Gullbranna och här kan du vandra en vandringsled som är cirka 4km och som går i naturreservatet. Det är en varierad terräng men ändå lätt att ta sig fram på det är mest stigar och grusvägar.

Här kommer du få se Hallands mäktigaste sanddyner men också vandra i trollskog och öppna landskap. Leden är markerad med röd cirklar på träpinnar så du ska hitta rätt.

Längs med leden finns det gott om rastplatser för att ta en paus och njuta av naturen eller för att ta en go fika på. Du kan ta dig till Gullbannas naturreservat med både buss och bil.

8. Strettelienslingan (Biskopstorp)

Biskopstorp
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Biskopstorp är södra Sveriges största skogsreservat och ligger ungefär 2mil norr om Halmstad. Här kan du vandra Strettelienslingan som är en vandringsled på 4km, börja med att följa de röda markeringarna cirka 500m där leden viker av följer du de gröna markeringarna.

Efter ett tag när du gått på leden kommer du att komma upp till Fästampåsen här har det byggts en träläktare så du kan njuta av den fina utsikten som finns här, terrängen upp hit är lätt så att alla ska kunna ta del av den fina utsikten.

Du kommer också att vandra genom gammelskog och sprickdalslandskap under din vandring på Strettelienslingan. Vid varmt väder kan du passa på att ta ett dopp i Kroksjön. Till Biskopstorp naturreservat tar du dig lättast med bil.

Varför vi rekommenderar att vandra i Halmstad

Halmstad är en otroligt vacker sommarstad men har också vacker natur runt om sig och fina naturreservat som erbjuder på många vandringsleder i olika svårighetsgrader. Det finns något för alla.

De har även flera vandringsleder som är lätt att nå direkt från stan men du kan också ta bussen till många ställen utanför Halmstad för att vandra.

Det finns bra med både bad-och rastplatser längs med många av vandringslederna så glöm inte att ta med dig både matsäck och badkläder om du ska ut och vandra i Halmstad.

vandringsleder i halmstad

Vanliga frågor om vandring i Halmstad

Finns det vindskydd att sova i vid Halmstads vandringsleder?

Ja det gör det men inte på alla vandringleder. Där vi säkert vet att det finns vindskydd är längs med Hallandsleden.

Får man tälta på Halmstads vandringsleder?

Ja det får du. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dygn om inget annat anges på den plats du tänkt tälta på. Var rädd om naturen och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig till de olika lederna?

Till många av vandringslederna kan du ta den lokala bussen ska du längre utanför Halmstad är det smidigast med bil.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer