Vandring i Halmstad – 8 fina vandringsleder

Halmstad är en härlig och fin sommarstad på västkusten. Förutom långa sandstränder finns också bra vandring i Halmstad.

Lederna ligger både lättillgängliga från stan men också lite utanför. Två populära leder du inte får missa är Hallandsleden och Prins Bertils stig.

De bästa vandringslederna i Halmstad är Hallandsleden, Prins Bertils stig, Fylleåleden, Brearedssjön Runt, Torvsjön runt, Gårdshultsleden, vandra i Gullbranna och Strettelienslingan (Biskopstorp)

1. Hallandsleden

hallandsleden
Längd: 83km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hallandsleden är totalt 435km och är indelad i 26 etapp och tre olika delleder, norra delleden, mellersta delleden och södra delleden. Halmstad hör till den södra delleden som är 83km med 10 etapp och går från Halmstad till Laholm.

Vid alla etapp slut finns ett vindskydd, eldplats och torrtoalett. Terrängen på Hallandsleden är varierande beroende på vilken etapp du går. Även naturen är omväxlande av skog, öppna landskap, ängar och sjöar.

Etapp södra delleden på Hallandsleden:

  • Etapp 1: Frodeparken-Döbla (7km)
  • Etapp 2: Döbla-Ryet (16km)
  • Etapp 3: Ryet-Gyltinge (15km)
  • Etapp 4: Gyltinge-Assman (11km) Vägen delar sig Etapp 10:Simlångsdalen- Halmstad (18km)
  • Etapp 5: Assman-Mästocka (21km)
  • Etapp 6: Mästocka-Västralt (20km)
  • Etapp 7: Västralt-Ekegården (18km)
  • Etapp 8: Ekegården-Koarp (13km)
  • Etapp 9: Koarp-Brammarp (17km)

2. Prins Bertils stig

Längd: 19km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Halmstads kanske vackraste vandringsled är Prins Bertils Stig, det är en vandring på 19km. Leden går vid kusten och slingrar sig från Halmstad till Tylösand för att sedan fortsätta till Möllegård.

Prins Bertils Stig har en lättvandrad terräng. Leden går genom en vacker natur med klippor, stenbrott, sandstrand och små fiskevikar. Glöm inte att ta med badkläder om du vandra här eftersom du kommer gå förbi flera mysiga badvikar.

Måste du välja en led i Halmstad är det Prins Bertils stig du ska välja!

Som namnet avslöjar på stigen så är den uppkallad efter Prins Bertil som hade ett sommarhus här tillsammans med prinsessan Lilian. Han var även Hertig av Halland.

3. Fylleåleden

fylleåleden halmstad
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I utkanten av Halmstad ligger Fylleåleden som är en vandring på 6km och går från Fyllebro till Brogård eller tvärtom.

Leden går mest på en grusad väg och är markerad med skyltar. Bra med bänkar finns längs leden för en paus eller fika.

Eftersom leden ligger nära stan kan du cykla, promenera eller ta bussen till antingen Fyllebro eller Brogården beroende på vart du vill starta.

4. Brearedssjön Runt

brearedssjön halmstad
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Brearedssjön ligger i närheten av Simlångsdalen och är ett fint ställe att ta sig till från Halmstad. Brearedssjön runt är en vandring på på 4km som går runt hela sjön på en lätt terräng.

Det är inte den enda leden som finns i området. Totalt finns 9 vandringsslingor som är allt från 0,7-13km långa.

Alla leder vid Brearedssjön har en tydlig ledmarkering. Terrängen kan skilja sig åt beroende på vilken led du går. Ta med badkläder vid fint väder, badplatser finns.

5. Torvsjön runt (Skedalaskog)

Torvsjön runt
Längd: 3,8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Halmstad ligger Torvsjön och här går en av Halmstads populäraste vandringsled, nämligen Torvsjön runt. Det är en vandring på nästan 4km och som följer stigar runt sjön i skogen.

Längs leden finns flera rast- och eldplatser att stanna på för vila eller om du vill grilla. Det går också bra att bada i sjön om du vill ta ett svalkande dopp efter vandringen.

Torvsjön runt är inte den enda leden som finns här utan det finns andra leder också. Det är leder som är allt mellan 4-8km med en omväxlande terräng, alla leder har ledmarkeringar.

6. Gårdshultsleden

Gårdshultsleden
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gårdshultsleden är 6,5km och ligger lite utanför Halmstad nämligen i Simlångsdalen. Det är en lättvandrad terräng som består av fina upptrampade stigar med lite rötter och stenar.

Under vandringen på Gårdshultsleden kommer du passera Danska fall och gå genom delar av Gårdhults naturreservat, ett perfekt ställe att ta en paus på.

Det bjuds även på öppna kulturlandskap och stengärdsgårdar. För att gå rätt på leden ska du följa röd färgmarkering.

7. Gullbranna

Gullbranna
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Halmstad ligger naturreservatet Gullbranna, här kan du gå en led som är cirka 4km. Det är en lättvandrad terräng på stigar och grusvägar.

I Gullbranna finns Hallands mäktigaste sanddyner!

Förutom häftiga sanddyner går du i trollskog och öppna landskap. Leden är markerad med röda cirklar på träpinnar. Längs leden finns det gott om rastplatser. Du kan ta dig till Gullbannas naturreservat med både buss och bil.

8. Strettelienslingan (Biskopstorp)

Biskopstorp
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Biskopstorp är södra Sveriges största skogsreservat och ligger ungefär 2mil norr om Halmstad. Här kan du vandra Strettelienslingan som är en led på 4km. Börja med att följa de röda markeringarna cirka 500m där leden viker av följer du de gröna markeringarna.

Efter en stund kommer du komma upp till Fästampåsen, här har det byggts en träläktare så du kan njuta av den fina utsikten här.

Du kommer också att gå genom gammelskog och sprickdalslandskap under vandringen. Vid varmt väder kan du bada i Kroksjön. Till Biskopstorp naturreservat tar du dig lättast med bil.

vandring tylösand

Varför vi rekommenderar att vandra i Halmstad

Halmstad är en otroligt vacker sommarstad men har också en vacker natur runt sig. Flera naturreservat med en varierande vandring.

De har även flera leder som är lättillgängliga från stan. Du kan också ta bussen till många platser utanför Halmstad för att vandra.

Det finns mycket bad-och rastplatser längs många av vandringslederna så glöm inte att ta med både matsäck och badkläder om du ska ut och vandra i Halmstad.

Läs mer: Finaste vandringen i Halland

vandringsleder i halmstad

Vanliga frågor

Finns det vindskydd att sova i längs vandringsleder?

Ja det gör det men inte på alla leder. Där vi säkert vet att det finns vindskydd är längs med Hallandsleden.

Får man tälta på Halmstads vandringsleder?

Ja det får du. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dygn om inget annat anges på den plats du tänkt tälta på. Var rädd om naturen och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig till de olika lederna?

Till många av vandringslederna kan du ta den lokala bussen ska du längre utanför Halmstad är det smidigast med bil.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar