Vandring i Sonfjället – 8 fina vandringsleder

I Sonfjällets Nationalpark kan du hitta många fina vandringsleder som passar bra som heldagsvandring men också kortare turer för hela familjen finns. Sonfjället bjuder på fin fjällnatur men det är också ett ställe där björnen trivs bra.

Vill du uppleva Sonfjällets ”centrum” är det till Sododalen du ska vandra till annars är en topptur till Högfjället populärt.

Bästa vandringslederna i Sonfjällets Nationalpark är att vandra uppför Högfjället, Ryvålsrundan, gå till Skvalrännorna på Gråsidan, Lillfjället, Familjeslinga och vandra till Sododalen. För fler vandringstips läs hela inlägget.

1. Vandra uppför Högfjället

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du komma upp på höjden och njuta av vackra fjällvyer då ska du ta en topptur uppför Högfjället. Det är en vandring på cirka 11km som tar ungefär 6-8 timmar att gå. Så räkna med en heldags vandring.

Högfjället ligger 1278 m.ö.h så det är en del stigning men värt när du når toppen. Från toppen kan du se fjäll som Ramundberget, Vemdalsfjällen, Hovärken, Funäsdalsfjällen och vid klart väder kan du se ända bort till Helags, Lunndörrsfjällen och Oviksfjällen.

Vandringen uppför Högfjället startar vid Nyvallen och du följer enkelt den markerade stigen upp. Ett tips på ett första stopp är vid Lillfjället.

2. Ryvålsrundan

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan heldagsvandring att göra i Sonfjället är att vandra till vindskyddet som ligger vid Stor-Ryvålen. Det är en vandring på 12km och tar cirka 6-8 timmar att gå beroende på tempo och hur mycket du pausar på vägen.

Starta vid Nyvallen och börja med att följa stigen ner mot Valmen. Leden kommer dela sig vid flera tillfällen under vandringen, håll då alltid till höger.

Under vandringen kommer du gå genom tallhedar och gammal skog. När du kommer upp på Stor-Ryvålen möts du av en vacker utsikt över Sonfjällsmassivet. Innan du kommer fram till vindskyddet passerar du även några mindre tjärnar.

Tips! Ta fikapausen vid någon tjärnen istället om vädret tillåter. Utsikten är mycket finare här än från vindskyddet.

3. Skvalrännorna på Gråsidan

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på att se spår från istiden är ett tips att vandra till skvalrännorna på Gråsidan. Det är en heldagsvandring på 10km och tar ungefär 4-5 timmar att gå.

För att ta dig till skvalrännorna starta du vandringen från ingången som ligger vid Nysätern. Följ sen den markerad leden som tar dig bort till skvalrännorna på Gråsidan.

Totalt finns det 78 stycken skvalrännorna här. Det kan blåsa riktigt kallt ibland men det går alltid att hitta en plats i lä där du kan vila och äta medtagen matsäck. Det finns inget vindskydd här.

4. Lillfjället

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du njuta av fin fjällutsikt men inte vandra allt för långt? Då ska du vandra upp till Lillfjället som är en vandring på 4km och tar runt 2-3 timmar att gå.

Lillfjället ligger 1010 meter över havet och härifrån har du utsikt över fjällandskapen, skogen och tjärnarna som ligger nedanför fjället.

Startar gör du från ingången vid Nyvallen, följ sen skyltarna till Lillfjället. Inget vindskydd finns på vägen men det går att hitta bra platser längs leden om du vill pausa en stund.

5. Familjeslingan

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan lätt och kortare vandring att göra i Sonfjället är Familjeslingan som passar för hela familjen att gå. Det är en vandring på 2,5km som tar cirka 1-3 timmar.

Start från Nyvallen och följ stigen som går genom fjällbjörkskogen mot Dalsvallen. Efter ungefär 1km finns en öppen plats på vänster sida där ni har utsikt över skogslandskapen.

Längs leden växer en hel den växter som kan vara kul att kika lite extra på bland annat fjällnoppa och norsknoppa.

6. Vandra till vindskyddet vid Valmen

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Från Nyvallen kan du vandra till vindskyddet som ligger i Valmen. Det är en vandring på cirka 12km tur och retur som tar runt 6-8 timmar att gå.

Vandringen går genom gammelskog och från vindskyddet i Valmen har du en magisk utsikt över Sonfjällets nordöstra sida.

Vid Valmen finns även dass, informationsskyltar och parkering så det går också att använda Valmen som en entré in till Sonfjällets Nationalpark om du tar bilen hit.

7. Vandra till Sododalen (Sonfjällets hjärta)

Längd: 14km eller 18km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra till Sonfjällets hjärta Sododalen. Till Sododalen är det vanligast att starta från Nysätern men det går även att vandra dit från Nyvallen men det blir en lite längre vandring då.

Att vandra till Sododalen är en heldagsvandring som är 14-18km beroende på om du väljer att vandra upp för Högfjället eller inte. Vandringen tar cirka 6-8 timmar om du startar från Nysätern.

Tips! Ta en paus och äta medtagen matsäck i Sodans dalgång, här får du njuta av ett skönt lugn samtidigt som du befinner dig i Sonfjällets hjärta.

8. Hästtjärn

Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Om du kommer till entrén vid Dalsvallen kan du vandra till vindskyddet som ligger i Hästtjärn. Det är en vandring på cirka 16km tur och retur som tar cirka 6-8 timmar beroende på tempo och hur mycket pauser du tar.

Följ leden mot Sododalen, vandringen tar dig genom en varierande terräng av skog, tallhed och öppna fjäll innan du kommer fram till Hästtjärn.

Passa på att vila och äta vid vindskyddet i Hästtjärn innan du går samma väg tillbaka igen. Här har du även en fin utsikt.

Varför vi rekommenderar att vandra i Sonfjället

Vi gillar att det är tydligt skyltat och bra leder att ta sig fram på. Här kan du välja på både utmanande och mer lättvandrade leder.

På flera ställen i nationalparken rinner det fjällbäckar vilket gör att du kan fylla på med vatten om du vill. Det finns också vindskydd på olika ställen du kan pausa vid eller ta skydd i från dåligt väder.

Vid entrén i Nyvallen finns även enklare stugor att hyra om du vill övernatta här men inte har tält. Övriga entréer ligger i Nysätern, Valmen och Dalsvallen. Vid alla entréer utom vid Dalsvallen finns dass.

Läs mer: Fin och spännande vandring i Härjedalen

fin vandring i sonfjället

Vanliga frågor

När är bästa perioden för vandring?

Sommaren och hösten är bästa perioderna att vandra på i Sonfjället. På sommaren blommar det och är ljust länge och marken har börjat torkat upp. På hösten är det lite lugnare och krispigare luft med vackra höstfärger över fjällen.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Det finns fjällbäckar vid längs många av lederna du kan dricka ifrån. Men tänk på att ta vatten högre upp och där vattnet inte är stilla. Det säkraste är att alltid ha tillräckligt med eget vatten med sig.

Får man tälta i Sonfjället?

Ja, det är tillåtet att tälta i Sonfjällets Nationalpark men det kan vara svårt att hitta en bra plats på kalfjället eftersom det är väldigt stenigt där. Det är lättare att hitta en plats i fjällskogen längre ner.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Att vandra upp för Högfjället tycker vi inte du ska missa. Det är en jobbig vandring eftersom det är mycket stigning men belöningen av utsikten du får från toppen är magisk! Du får heller inte missa att vandra till Sododalen.

Kan alla vandra här?

Ja, det finns vandringsleder som passar för alla åldrar. Det finns heldagsvandringar, flerdagsvandring och vandringsleder som är några kilometer som passar bra att gå med familjen.

Får man elda i Sonfjällets Nationalpark?

Ja, men du får endast elda och grilla på iordningställda eldplatser.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar