Vandring i Småland – 8 fina vandringsleder

I Småland kan du hitta kustnära vandring men också vandring i de småländska skogarna. Här kan du hitta leder som är perfekta för dagsturer men också långvandringar med övernattning. Det finns leder som är anpassade för alla även barnvagn- och rullstolsvänliga leder finns.

Förutom vacker och varierande natur så finns det även mycket historia utmed många va vandringslederna i Småland.

De bästa vandringslederna i Småland är bland annat Smålandsleden, Holavedsleden, Kalmarsundsleden, Tjustleden, Sigfridsleden, Sevedeleden, Vetlandarundan, Emilleden och Ostkustleden.

1. Jönköping

vandring i jönköping

Jönköping är en stad som ligger vid Vättern i Småland. Här kan du vandra på leder med Vättern som utsikt. Det finns även vandringsleder i Jönköping som är anpassade för alla även rullstols- och barnvagnsvänliga leder finns.

Naturen i Jönköping är vacker och varierande här får du vandra i skog, längs med små sjöar och öppna landskap. Du får även möjlighet till fina utsiktsplatser. Det finns gott om vindskydd och eldplatser utplacerade vid vissa leder och i naturområden, där kan du pausa men också övernatt om du vill.

Genom Jönköpings kommun går även Holavedsleden som är en del av Smålandsleden. Vandra hela leden eller en etapp om du vill. Holavedsleden går från Tranås till Grännaberget och är en medelsvår led med varierad terräng.

Bästa vandringslederna i Jönköping

 • Holavedsleden (60km)
 • Franciskusleden (128km)
 • Biosfärleden, Gränna (4km)

2. Kalmar

vandring i småland klamar

Kalmars slott känner nog de flesta igen men det finns så mycket mer att upptäcka här, bland annat Kalmars fina vandringsleder. Kalmar ligger vid östkusten i Småland och här går även Kalmarsundsleden som gå längs med östkusten.

I Kalmar kan du hitta vandringsleder som är både korta och lite längre och som går i varierad terräng. Men de flesta lederna är lättvandrade så alla har möjlighet att vandra i Kalmar oavsett ålder och erfarenhet.

Det är bra markerade vandringsleder i forma av färgmarkering eller skyltning som gör det lätt för dig att hitta. Du kan enkelt ta dig till olika naturområden i Kalmar med buss för att vandra på olika leder.

Bästa vandringslederna i Kalmar

 • Kalmarsundsleden (200km)
 • Ljungbyleden (2,5km)
 • Linneslingan (10km)

3. Västervik

vandra i småland västervik

En annan ort som också ligger på östkusten i Småland är Västervik. Precis som Kalmar så finns det kustnära vandring även här. Annars bjuder naturen bland annat på skogslandskap och vandring förbi små sjöar.

Det finns flera olika vandringsleder i Västervik både korta och långa. Lederna är bra markerade med färgmarkering eller skyltar. Vindskydd och eldplatser finns längs med många av lederna där du kan ta en paus eller för att övernatta.

Vill du uppleva hela Västervik så ska du vandra Tjustleden som går genom hela kommunen i norr till söder eller tvärt om. Här får du uppleva en omväxlande natur av skog, sjö och olika typer av landskap. Du kan också välja att vandra enstaka etapp på leden om du vill det.

Bästa vandringslederna i Västervik

 • Tjustleden (200km)
 • Gladhammarslederna (28km)
 • Gränsöleden (12km)

4. Växjö

vandring småland växjö

Växjö ligger mer in i landet vid Helgasjön i Småland. Växjö är omgiven av en varierande natur men även mycket kulturhistoria finns här. Gott om naturreservat finns också i Växjö där du kan vandra på olika leder i en varierande terräng.

En populär vandringsled i Växjö som passerar flera kulturhistoriska platser är Sigfridsleden. Det är även en vandringsled som är en liten del av de pilgrimsleder som går hela vägen från Spanien till Trondheim. Leden är lång men du kan dela in den i olika etapper eller vandra enstaka etapper om du vill.

Bästa vandringslederna i Växjö

 • Helgö runt (7km)
 • Sigfridsleden (102km)
 • Sjörundan (11,5km)

5. Vimmerby

vandring i vimmerby småland

Cirka 5mil utanför Västervik ligger Vimmerby. Här finns det mycket skogslandskap att vandra i. Terrängerna här är varierande men lätta och består av skogsstigar och grusvägar som är både breda och mer slingriga. Även branta berg finns för den som gillar att vandra uppför.

Här kan du hitta vandring som passar alla oavsett ålder och erfarenhet. Skogarna i Vimmerby bjuder på mycket bär under bärsäsongen så ta med dig en bärplockare när du ska vandra här eller en go fika då det finns flera fina rastplatser att ta en paus vid. Även fina tältplatser kan du hitta längs med vandringslederna.

En populär vandring att göra i Vimmerby är Sevedeleden som är kommunens längsta led. Här vandrar du i skog, över åkrar och förbi historiska platser. Du får även uppleva fina utsikter från leden.

Bästa vandringslederna Vimmerby

 • Sevedeleden (50km)
 • Brantestad Naturrunda (10km)
 • Djursdalarundan (6,7km)

6. Vetlanda

vandra i vetlanda småland

Nästan i mitten på Småland ligger Vetlanda och här finns flera vandringsleder som är både korta och långa. Det du får uppleva längs med Vetlandas vandringsleder är mycket skog och kulturupplevelser som det är på många andra platser i Småland.

Terrängen på Vetlandas leder varierar från skogsstigar och grusvägar till lite högre berg. Det är inga svåra och tekniska leder så alla kan ta sig ut och vandra här.

Missa inte att vandra Höglandsdelen som är en del av Smålandsleden. Det är en fin vandring där du får uppleva både vildmark och landsbygd. Övernattningsmöjligheter finns längs med leden i form av vindskydd och övernattningsstugor.

Bäst vandringslederna i Vetlanda

 • Vetlandarundan (27km)
 • Höglandsdelen (44km)
 • Klockesjön (10km)

7. Hultsfred

Hultsfred har flera fina vandringsleder med en omväxlande natur av skog, sjöar och berg. Att vandra här uppskattas av alla då lederna är relativt lätta att ta sig fram på trots att det är en varierande terräng och kuperat på vissa ställen.

Det finns vindskydd och eldplatser utplacerade på många av vandringslederna där vissa är placerade vid sjöar och ger dig en rofylld utsikt. Perfekt att ladda batterierna på eller för att övernatta i.

I Hultsfred kan du vandra Emilleden som är en vandring i Astrid Lindgrens sagoanda men det är inte det enda du får uppleva utan även en vacker natur av skog, ängar, åkrar och betande djur.

Bästa vandringslederna Hultsfred

 • Lönnebergaleden (55km)
 • Emilleden (40km)
 • Hammarsjöleden (11km)

8. Oskarshamn

vandring i oskarshamn småland

Oskarshamn ligger på östkusten mellan Västervik och Kalmar i Småland. Här finns flera vandringsleder som är både korta och långa. Vandringen är bland annat kustnära, på landsbygd och i skog, även terrängen varierar men är lätt att vandra.

Ostkustleden är en populär vandringsled i Oskarshamn som många gärna vandrar. Den är indelad i flera etapp och det finns möjlighet att övernatta i stugor längs med leden vilket gör att du inte behöver bära på ett tält.

Vill du vandra en kortare led så är Korkshultsleden en perfekt dagsvandring att göra i Oskarshamn där du får vandra i varierande landskap.

Bästa vandringslederna Oskarshamn

 • Ostkustleden (160km)
 • Korkshultsleden (18km)
 • Vandra på Uvö (2km)
vandringsleder i småland

Varför vi rekommenderar att vandra i Småland

Småland ger dig flera fina vandringsleder i natur som skog, odlingslandskap, ängar och åkrar men det finns också mycket historia längs med vissa leder. I Småland kan alla vandra oavsett erfarenhet och du kan både vandra långa och korta leder.

Du kan också hitta fina tältplatser längs med vandringslederna annars finns möjlighet att övernatta i vindskydd med eldplats om du inte vill bära med dig ett tält.

I Småland kan du vandra året runt men vi tycker det är som finast på sommaren och hösten. Dessutom kan du hitta både mycket bär och svamp i de Småländska skogarn under bär- och svampsäsongen.

bra vandring i småland

Vanliga frågor om vandring i Småland

Får man tälta i naturreservaten som finns i Småland?

Ja det får du, i enstaka dagar. Så länge du inte skadar eller stör markägare så får du tälta nästan vart du vill om inget annat anges på platsen. Kom ihåg att alltid plocka med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Vilken vandringsled får man inte missa i Småland?

Missa inte att vandra Holavedsleden i Jönköping eller Hölandsleden i Vetlanda som båda är delar av Smålandsleden.

Vilken är den bästa perioden att vandra i Småland?

Sommaren och hösten är de finaste perioderna att vandra på i Småland. Men du kan vandra här året runt och alla årstider har ju sin charm.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer