Vandring i Småland – 8 fina vandringsleder

I Småland kan du hitta kustnära vandring men också vandring i de småländska skogarna. Här kan du hitta leder som är perfekta som dagsturer men också långvandringar med övernattning. Det finns leder som är anpassade för alla även barnvagn- och rullstolsvänliga leder finns.

Förutom vacker och varierande natur finns det mycket historia utmed många va vandringslederna i Småland.

De bästa vandringslederna i Småland är Smålandsleden, Holavedsleden, Kalmarsundsleden, Tjustleden, Sigfridsleden, Sevedeleden, Vetlandarundan, Emilleden och Ostkustleden.

1. Jönköping

vandring i jönköping

Jönköping är en stad som ligger vid Vättern i Småland. Här kan du vandra på leder med Vättern som utsikt. Det finns även vandringsleder i Jönköping som är anpassade för alla även rullstols- och barnvagnsvänliga leder finns.

Naturen i Jönköping är vacker och varierande här får du vandra i skog, längs med små sjöar och öppna landskap. Du får även möjlighet till fina utsiktsplatser. Gott om vindskydd och eldplatser finns utplacerade vid vissa leder och naturområden.

Genom Jönköpings kommun går även Holavedsleden som är en del av Smålandsleden. Vandra hela leden eller någon etapp om du vill. Holavedsleden går från Tranås till Grännaberget och är en medelsvår led med varierad terräng.

Bästa vandringslederna i Jönköping

 • Holavedsleden (60km)
 • Franciskusleden (128km)
 • Biosfärleden, Gränna (4km)

2. Kalmar

vandring i småland klamar

Kalmars slott känner nog de flesta igen men det finns så mycket mer att upptäcka här, bland annat Kalmars fina vandringsleder. Kalmar ligger vid östkusten i Småland och här går även Kalmarsundsleden som gå längs med östkusten.

De flesta lederna här är lättvandrade så alla har möjlighet att vandra i Kalmar oavsett ålder och erfarenhet.

Det är bra markerade leder av färgmarkering och skyltningar som gör det lätt att hitta. Du kan enkelt ta dig till olika naturområden i Kalmar med buss för att vandra på olika leder.

Bästa vandringslederna i Kalmar

 • Kalmarsundsleden (200km)
 • Ljungbyleden (2,5km)
 • Linneslingan (10km)

3. Västervik

vandra i småland västervik

En annan ort som också ligger på östkusten i Småland är Västervik. Precis som i Kalmar finns det kustnära vandring även här. Annars bjuder naturen bland annat på skogslandskap och vandring förbi små sjöar.

Det finns flera olika vandringsleder i Västervik som är både korta och långa. Även tydliga ledmarkeringar finns på lederna. Vindskydd och eldplatser finns längs med många lederna där du kan ta en pausa eller övernatta.

Vill du uppleva hela Västervik ska du vandra Tjustleden som går genom hela kommunen i norr till söder eller tvärt om. Här får du uppleva en omväxlande natur av skog, sjö och olika typer av landskap. Du kan också välja att vandra enstaka etapp på leden om du vill det.

Bästa vandringslederna i Västervik

 • Tjustleden (200km)
 • Gladhammarslederna (28km)
 • Gränsöleden (12km)

4. Växjö

vandring småland växjö

Växjö ligger mer in i landet vid Helgasjön i Småland. Växjö är omgiven av en varierande natur men även mycket kulturhistoria finns här. Gott om naturreservat finns också där du kan vandra på olika leder i en varierande terräng.

En populär vandringsled i Växjö som tar dig igenom flera kulturhistoriska platser är Sigfridsleden. Det är även en vandring som är en liten del av de pilgrimsleder som går hela vägen från Spanien till Trondheim. Leden är lång men du kan dela in den i olika etapper eller vandra enstaka etapper om du vill.

Bästa vandringslederna i Växjö

 • Helgö runt (7km)
 • Sigfridsleden (102km)
 • Sjörundan (11,5km)

5. Vimmerby

vandring i vimmerby småland

Cirka 5mil utanför Västervik ligger Vimmerby. Här finns det mycket skogslandskap att vandra i. Terrängerna här är varierande men lätta och består av skogsstigar och grusvägar som är både breda och mer slingriga. Även branta berg finns för den som gillar att vandra uppför.

Skogarna i Vimmerby bjuder på mycket bär, packa ner en burk eller fryspåse när du är ute på vandringslederna i Vimmerby under bärsäsongen. Även fina tältplatser kan du hitta längs med många av vandringslederna.

En populär vandring att göra i Vimmerby är Sevedeleden som är kommunens längsta led. Här vandrar du i skog, över åkrar och förbi historiska platser. Du får även uppleva fina utsikter från leden.

Bästa vandringslederna Vimmerby

 • Sevedeleden (50km)
 • Brantestad Naturrunda (10km)
 • Djursdalarundan (6,7km)

6. Vetlanda

vandra i vetlanda småland

Nästan i mitten på Småland ligger Vetlanda och här finns flera vandringsleder som är både korta och långa. Det du får uppleva längs Vetlandas vandringsleder är mycket skog och kulturupplevelser precis som många andra ställen i Småland.

Terrängen på Vetlandas leder varierar från skogsstigar och grusvägar till lite högre berg. Det är inga svåra och tekniska leder så de flesta kan ta sig ut och vandra här.

Missa inte att vandra Höglandsdelen som är en del av Smålandsleden. Det är en fin vandring där du får uppleva både vildmark och landsbygd. Övernattningsmöjligheter finns längs med leden i form av vindskydd och övernattningsstugor.

Bäst vandringslederna i Vetlanda

 • Vetlandarundan (27km)
 • Höglandsdelen (44km)
 • Klockesjön (10km)

7. Hultsfred

Hultsfred har flera fina vandringsleder med en omväxlande natur av skog, sjöar och berg. Att vandra här uppskattas av alla då lederna är relativt lätta att ta sig fram på trots att det är en varierande terräng och kuperat på vissa ställen.

Det finns vindskydd och eldplatser utplacerade på många av lederna där vissa är placerade vid sjöar och ger dig en rofylld utsikt. Perfekt att ladda batterierna på eller för att övernatta i.

I Hultsfred kan du vandra Emilleden som är en vandring i Astrid Lindgrens sagoanda men det är inte det enda du får uppleva utan även en vacker natur av skog, ängar, åkrar och betande djur finns här.

Bästa vandringslederna Hultsfred

 • Lönnebergaleden (55km)
 • Emilleden (40km)
 • Hammarsjöleden (11km)

8. Oskarshamn

vandring i oskarshamn småland

Oskarshamn ligger på östkusten mellan Västervik och Kalmar i Småland. Vandringen är bland annat kustnära, på landsbygd och i skog, även terrängen varierar men är lätt att vandra.

Ostkustleden är en populär vandringsled i Oskarshamn som många gärna vandrar. Den är indelad i flera etapp och det finns möjlighet att övernatta i stugor längs med leden vilket gör att du inte behöver bära på ett tält.

Vill du vandra en kortare led är Korkshultsleden en perfekt dagsvandring att göra i Oskarshamn där du får vandra i varierande landskap.

Bästa vandringslederna Oskarshamn

 • Ostkustleden (160km)
 • Korkshultsleden (18km)
 • Vandra på Uvö (2km)
vandringsleder i småland

Varför vi rekommenderar att vandra i Småland

Småland ger dig flera fina vandringsleder i natur som skog, odlingslandskap, ängar och åkrar men det finns också mycket historia längs med vissa leder. I Småland kan alla vandra oavsett erfarenhet och du kan både vandra långa och korta leder.

Du kan också hitta fina tältplatser längs vandringslederna annars finns möjlighet att övernatta i vindskydd med eldplats om du inte vill bära med dig ett tält.

I Småland kan du vandra året runt men vi tycker det är som finast på sommaren och hösten. Dessutom kan du hitta mycket bär och svamp i de Småländska skogarn under bär- och svampsäsongen.

bra vandring i småland

Vanliga frågor

Får man tälta i naturreservaten som finns i Småland?

Ja det får du, i enstaka dagar. Så länge du inte skadar eller stör markägare får du tälta nästan vart du vill om inget annat anges på platsen. Kom ihåg att alltid plocka med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Vilken vandringsled får man inte missa i Småland?

Missa inte att vandra Holavedsleden i Jönköping eller Hölandsleden i Vetlanda som båda är delar av Smålandsleden.

Vilken är den bästa perioden att vandra i Småland?

Sommaren och hösten är de finaste perioderna att vandra på i Småland. Men du kan vandra här året runt och alla årstider har ju sin charm.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar