Vandring i Ystad – 5 fina vandringsleder

Ystad är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder och en supermysig stad att bara vandra runt i. Men det finns även leder att vandra med utgångspunkt från Ystad.

Du kan välj att göra både korta och längre vandringar från Ystad. Terrängen är för det mesta platt och lätt att ta sig fram på så alla har möjlighet att vandra här. Från Ystad kan du gå olika etapp på Österlenleden som du inte får missa!

De bästa vandringslederna och vandringssträckorna i Ystad är Österlenleden, Ystad-Nybrostrand, Snogeholm-Ystad, Ystad-Simrishamn och vandra i naturreservatet Sandskogen där det finns olika rundslingor att vandra.

1. Skåneleden (Österlenleden)

Längd: 188km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Österlenleden är en delled av Skåneleden och är totalt en vandring på 188km. Leden både startar och slutar i Ystad och är indelad i 12 etapp och 2 avstickare. Det är en riktigt fin led som går genom gamla fiskebyar, längs långa sandstränder, nationalparker, vattendrag och skog.

Följ Skåneledens orangea skyltmarkeringar, markeringen är även märkt med SL4 vilket betyder delled 4 på Skåneleden som är Österlenleden.

Räkna med att det tar tolvdagar att vandra hela leden. Du kan lätt hitta boenden på vandrarhem, B&B och campingplatser som ligger vid leden men även fina platser att slå upp ett tält på finns.

2. Ystad-Nybrostrand

bra vandring i ystad
Ale stenar – Kåseberga
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra från Ystad till Nybrostrand är den första etappen på Österlenleden, den vandringen är 8km och är lättvandrad. Leden går genom mysiga Ystad på kullerstens gator och asfalt till strandpromenad. Den här sträckan kan hela familjen vandra oavsett ålder.

Det är en fin och mysig sträcka att gå. Packa med dig badläder och matsäck och stanna till någonstans vid den långa sandstranden för bad och paus innan du tar dig vidare till Nybrostrand.

Från Nybrostrand kan du ta kollektivtrafiken tillbaka till Ystad om du inte vill gå tillbaka samma väg igen så klart.

3. Snogeholm-Ystad

rundslingor ystad
Längd: 24
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den sista etappen på Österlenleden är etapp 12 som går från Snogeholm till Ystad. Det är en vandring på 24km och du kan så klart vandra den tvärtom med att starta i Ystad och vandra till Snogeholm.

Den här etappen har en lätt terräng, alla oavsett erfarenhet kan vandra denna sträcka. Naturen är omväxlande och du kommer vandra genom lövskog, granskog, förbi sjöar och öppna landskap.

När du är framme i Snogeholm kan du passa på att övernatta i någon av deras vindskydd innan du tar dig vidare eller tillbaka till Ystad igen.

4. Ystad-Simrishamn

Längd: 55km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra Ystad till Simrishamn är en vandring på 55km och är de fyra första etapperna på Österlenleden. Det är en perfekt vandring att göra om du inte vill vandra hela Österlenleden utan bara vill vandra några dagar.

Terrängen är lättvandrad och du går nästan hela tiden vid havet. Du kommer passera skog, betesmarker, stränder och få uppleva vackra vyer över havet.

Att vandra till Simrishamn tar fyra dagar och vill du slippa bära på tält kan du boka boenden längs vägen. Sträckan är som finast att vandra på sommaren men även vacker på vår och höst.

5. Vandra Ystads Sandskog

ystad sandskog
Längd: 1,5-10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Ystads Sandskog som ligger 3km öst om Ystad. I Sandskogen växer det mest tall som planterades på 1800-talet för att förhindra sandflykten. Här finns även fyra olika vandringsslingor som är allt från 1,5-10km.

Slingorna går inne i naturreservatet Sandskogen på en lätt terräng som alla kan vandra. Du vandrar i skogen och längs med de långa sandstränderna vid havet. Lederna är markerade med olika färger så du enkelt ska hitta rätt.

När du ändå är i Sandskogen passa på att bada när vädret tillåter eller ta med mattsäck och ät vid havet.

havet i ystad

Varför vi rekommenderar att vandra i Ystad

Ystad är en mysig och fin stad som har många fina och äldre byggnader kvar från medeltiden. Det är mysigt att bara vandra runt i själva Ystad. Det finns även fina leder att vandra från Ystad bland annat Österlenleden som går vid kusten.

Du kan också välja att vandra några etapp av Österlenleden och ha Ystad som utgångspunkt. Bra möjligheter finns för boenden längs leden om du inte vill bära med ett tält.

Vi tycker det är som finast att vandra i Ystad på sommaren som de flesta gör men även våren och hösten är vacker här om du vill ha det lite lugnare.

vandring i ystad
ystad

Vanliga frågor

Får man tälta i Ystad?

Ja det får du. Allemansrätten gäller och du får tälta i enstaka dagar så länge inget annat står på platsen du är på. Tänk på att du inte får skada naturen eller störa markägare. Och ta alltid med dig sitt skräp när du lämnar tältplatsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar