Vandring i Sarek – 4 fina vandringsleder & turförslag

Sarek är Sveriges första nationalpark och ingår i världsarvet Laponia. Med cirka 100 glaciärer i området och sex toppar som är över 2000 meter. Att vandra här är verkligen mäktigt och du är mitt ute i vildmarken. Bra att veta är att det inte finns några markerade vandringsleder i området så här är det bra om du är en van vandrare och har koll på karta och kompass. Här bjuds du på en mäktig natur, oslagbara vyer och ett väder som varierar snabbt.

Den bästa vandringen i Sarek är bland annat Kungsleden, Padjelantaleden, vandra till Skierffeklippan och vandra tvärs genom Sarek (Ákkhástugorna-Saltoluokta). Vandringsleder som går i utkanten av Sarek som Kungsleden och Padjelantaleden är markerade vandringsleder.

1. Kungsleden (Saltoluokta–Kvikkjokk)

Längd: 73km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Delsträcka två av Kungsleden passerar den östra kanten av Sareks nationalpark och är en stäcka på totalt 73km. Det är även den enda vandringsled som är markerad i Sarek. Sträckan går från Saltoluokta fjällstation ner till Kvikkjokk fjällstation.

Sträckan är indelad i 4 olika etapp och det finns möjlighet att sova i fjällstugor eller på fjällstationer längs med leden annars går det utmärkt att tälta. Du kommer att vandra genom skogslandskap, fjäll, slätter och åka båt över större sjöar.

Ett tips är att stanna någon dag extra i Aktse då det ligger precis vid Rapadalens mynning och är en perfekt utgångs punkt för dagsutflykter i Sarek. Här finns även ett fjällhem du kan övernatta på.

Etapp på Kungsleden Saltoluokta–Kvikkjokk:

 • Etapp 1: Saltoluokta Fjällstation-Sitojaure Fjällstuga (19km)
 • Etapp 2: Sitojaure Fjällstuga-Aktse Fjällstuga (10km)
 • Etapp 3: Aktse Fjällstuga-Pårte Fjällstuga (22km)
 • Etapp 4: Pårte Fjällstuga-Kvikkjokk Fjällstation (17km)

2. Padjelantaleden

Längd: 160km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Padjelantaleden går på den västar utkanten på Sarek nationalpark och korsar Padjelanta nationalpark som är Sveriges största nationalpark. Hela Padjelantaleden är 160km lång och är indelad i 7 olika etapp. Längs med leden finns möjlighet att övernatta i fjällstationer eller i fjällstugor om du vill annars funkar det att tälta.

Terrängen på Padjelantaleden är lättvandrad, du går för det mesta ovanför trädgränsen och i öppna fjällandskap men även i björkskog och över blomstrande fjäll och ängar. Du bjuds även på vackra fjällvyer under vandringen och du kommer passera flera fjällsjöar och forsar på vägen. Du kan starta från Ritsem och vandra ner mot Kvikkjokk i söder eller vandra tvärtom du väljer.

Etapp på Padjelantaleden:

 • Etapp 1: Ritsem/Vaisaluokta-Kutjaure (18km)
 • Etapp 2: Kutjaure-Låddejåkkastugan (19km)
 • Etapp 3: Låddejåkkastugan-Staloluoktastugan (25km)
 • Etapp 4: Staloluoktastugan-Tuottarstugorna (18km)
 • Etapp 5: Tuottarstugorna-Såmmarlappa (24km)
 • Etapp 6: Såmmarlappa-Njunjes (19km)
 • Etapp 7: Njunjes-Kvikkjokk (15km)

3. Vandra till Skierffeklippan

vandra till skierffeklippan
Längd: 36km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Skierffe är en bergstopp som ligger cirka 1179 meter över havet och ligger i utkanten av Sareks nationalpark. Googlar du Sarek så är det just vyn från Skierffeklippan och på Skierffe som du kommer se på bilderna och det är här du får Sveriges kanske mest mäktigaste utsikt.

Att vandra till Skierffeklippan är en perfekt dagsvandring att göra om du vill se det bästa av Sarek och Rapadalen men inte vill göra någon lång vandring i nationalparken, som för de flesta kan vara väldigt krävande och tufft. Att vandra till Skierffeklippan är enklare än vad du tror, till och med barn klara av det. Vilket gör det möjligt för de flesta att få uppleva Sarek.

Räkna med att det tar cirka tre dagar att vandra till Skierffeklippan för en vanlig person som inte är super vältränad, har du god fysik och är vältränad kan du vandra till Skierffeklippan på en dag. Terrängen är lätt att ta sig fram på så det är ingen svår vandring.

Så här tar du dig till Skierffeklippan:

 • Dag 1: Parkera bilen vid Sitoälvsbron och följ cykelvägen bort till bryggan det är en vandring på 10km som går på grusväg. Från bryggan tar du båten över till Aktse Fjällstation eller vandrar ytterligare 6km till Aktse Fjällstuga.
 • Dag 2: Starta från Aktse Fjällstation och vandra till toppen på Skierffeklippan som är en vandring på cirka 16km t/r.
 • Dag 3: Vandra tillbaka till Sitoälvsbron från Aktse Fjällstation, ta samma väg som du kom på.

4. Vandra tvärs genom Sarek (Ákkhástugorna-Saltoluokta)

vandra genom sarek
Längd: 80km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Nej

Vill du vandra tvärsigenom genom Sareks Nationalpark och få uppleva det bästa från Sarek så ska du vandra Ákkhástugorna-Saltoluokta, det är en vandringstur på cirka 80km, räkna med att det tar minst tio dagar att vandra tvärsöver Sareks nationalpark och lägg sedan på ytterligare två dagar för att vandra från Aktses fjälltuga till Saltoluokta fjällstation.

Terrängen är varierande då det inte riktigt finns några leder att vandra på i Sarek och du kommer gå uppför branta stigningar och i dalgångar vissa delar kan vara tekniskt svåra att ta sig fram på. Vädret här varierar snabbt så det gäller att du anpassar dig, ibland kan du få vänta ut vädret innan du kan ta dig vidare eller till och med byta rutt.

Börja med att ta bussen till Ritsem från Gällivare, därifrån tar du båt ut till Ákkhástugorna där vandringen börjar. Du kommer bland annat att vandra genom Gisuris till Treparksmötet, dalgångarna Ruothesvágge, Snávvávágge, ner i Rapadalen, Gierdogiesjtjåhkkå och sedan ut från Sarek vid Skierffe till Aktses fjällstuga. Från Aktses fjällstuga vandrar du till Saltoluokta fjällstation.

Hur tar man sig till Sarek?

Du kan ta dig till Sarek på lite olika sätt. Vill du starta din vandring i den södra delen av Sareks nationalpark så är det lättast att ta sig till Kvikkjokksområdet. Till Kvikkjokk går det bussar från Jokkmokk. Det är också härifrån du kommer på Kungsleden som går till Aktse.

Vill du ta dig till den norra delen av Sarek och starta din vandring därifrån så är det till Ritsem du ska ta dig till. Ta tåg till Gällivare och därifrån tar du buss 93 mot Ritsem.

Tips! Boka hela tågresan med SJ ända fram till Ritsem med ”tågplus”. Det gör att bussen kommer invänta dig om tåget blir försenat och på så sätt slipper du att bussen åker ifrån dig.

Enklaste sättet att ta sig till Jokkmokk är att ta flyg till Luleå för att sedan ta tåg eller buss till Jokkmokk. Till Gällivare kan du ta flyg eller Nattåget Norrland från Stockholm.

Varför vi rekommenderar att vandra i Sarek

Vill du ut på ett riktigt vildmarks äventyr så är det till Sareks nationalpark du ska ta dig till. Här finns inga ledmarkeringar, inga spänger över våtmark och inga övernattningsstugor. Här får du klara dig själv och du bör vara väl förbered innan du tar dig till Sarek.

Att vandra så här mitt ute i vildmarken är både spännande och kul men kan också vara påfrestande då vädret varierar snabbt och det kan vara svårt att ta sig fram på vissa ställen, det kan vara både blött och kallt men också helt underbart. Du kommer få uppleva en magisk och storslagen natur och du kommer få ett minne för livet.

Är du ovan vid att vandra eller känner dig osäker men ändå vill uppleva Sareks häftiga natur så finns det guidade turer du kan göra i grupp med en eller flera guider beroende hur många som bokat.

vandring i sareks nationalpark
skierfeklippan sarek

Vanliga frågor om vandring i Sarek

När är bästa årstiden att vandra i Sarek?

Sommaren är den bästa årstiden att vandra på i Sarek. Snön har smälta bort vilket gör det lättare att vandra och det är ljusare längre. Det är också varmare och en mer behaglig temperatur på sommaren även om vädret kan variera snabbt i fjällvärlden. Nackdelen med att vandra här på sommaren är att det är mycket mygg så myggmedlen är ett måste.

Finns det björnar i Sarek?

Ja det finns björn i Sarek. Även lodjur, järv och varg finns i området.

Får man tälta i Sarek?

Ja det får du i enstaka dygn. Allemansrätten gäller i Sareks nationalpark vilket innebär att du får tälta om du inte skadar naturen och tar med dig ditt skräp. Tälta på en plats där du inte skadar marken du tältar på.

Får man elda i Sarek?

Ja men endast med det pinnar och grenar som ligger löst på marken. Du får inte bryta lossa några kvistar och grenar.

Får man ta med sig hund till Sarek?

Du får ta med dig hund om den är kopplad under perioden 1 januari till 30 april, utöver den perioden får du inte ha med dig hund i Sarek. Det är för att det bedrivs renskötsel i området och det är viktigt att du tar hänsyn till det.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer