Vandring i Sarek – 4 fina vandringsleder & turförslag

Sarek är Sveriges största högfjällsområde och ingår i världsarvet Laponia. Med cirka 100 glaciärer i området och sex toppar som är över 2000 m ö.h.

Att vandra här är verkligen mäktigt och du är mitt ute i vildmarken. Bra att veta är att det inte finns några markerade vandringsleder i nationalparken.

Den bästa vandringen i Sarek är bland annat Kungsleden, Padjelantaleden, vandra till Skierffeklippan och vandra tvärs genom Sarek (Ákkhástugorna-Saltoluokta). Vandringsleder som går i utkanten av Sarek som Kungsleden och Padjelantaleden är markerade vandringsleder.

1. Kungsleden (Saltoluokta–Kvikkjokk)

Längd: 73km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Delsträcka två av Kungsleden passerar den östra kanten av Sareks nationalpark och är en vandring på 73km. Det är även den enda vandringsled som är markerad i Sarek. Sträckan går från Saltoluokta fjällstation ner till Kvikkjokk fjällstation.

Sträckan är indelad i 4 etapp och det finns möjlighet att sova i fjällstugor eller på fjällstationer längs leden annars går det utmärkt att tälta.

Tips! Stanna någon dag extra i Aktse det ligger precis vid Rapadalens mynning och är en perfekt utgångs punkt för dagsutflykter i Sarek. Här finns en STF fjällstuga att övernatta i.

Etapp på Kungsleden Saltoluokta–Kvikkjokk:

  • Etapp 1: Saltoluokta Fjällstation-Sitojaure Fjällstuga (19km)
  • Etapp 2: Sitojaure Fjällstuga-Aktse Fjällstuga (10km)
  • Etapp 3: Aktse Fjällstuga-Pårte Fjällstuga (22km)
  • Etapp 4: Pårte Fjällstuga-Kvikkjokk Fjällstation (17km)

2. Padjelantaleden

padjelanta sarek vandring
Längd: 160km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Padjelantaleden går på den västar utkanten av Sareks nationalpark och korsar Padjelanta nationalpark. Hela Padjelantaleden är 160km och är indelad i 7 etapp. Längs leden finns möjlighet att övernatta på fjällstationer eller i fjällstugor, tälta går också bra om du hellre föredrar det.

Padjelanta är Sveriges största nationalpark!

Leden är lättvandrad och går mesta ovanför trädgränsen, över öppna fjällandskap, björkskog och dalar. Du får magiska fjällvyer och passerar både fjällsjöar och forsar på vägen. Du kan starta från Ritsem och vandra ner mot Kvikkjokk i söder eller vandra tvärtom.

Etapp på Padjelantaleden:

  • Etapp 1: Ritsem/Vaisaluokta-Kutjaure (18km)
  • Etapp 2: Kutjaure-Låddejåkkastugan (19km)
  • Etapp 3: Låddejåkkastugan-Staloluoktastugan (25km)
  • Etapp 4: Staloluoktastugan-Tuottarstugorna (18km)
  • Etapp 5: Tuottarstugorna-Såmmarlappa (24km)
  • Etapp 6: Såmmarlappa-Njunjes (19km)
  • Etapp 7: Njunjes-Kvikkjokk (15km)

3. Vandra till Skierffeklippan

vandra till skierffeklippan
Längd: 16km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Skierffeklippan är 1179 meter över havet och ligger i utkanten av Sareks nationalpark. Googlar du Sarek är det just vyn från Skierffeklippan och på Skierffe som kommer upp i sökresultatet.

Från Skierffeklippan får du kanske Sveriges mäktigaste utsikt över Rapadalen!

Att vandra till Skierffeklippan är en perfekt dagsvandring om du vill se det bästa av Sarek och Rapadalen men inte vill göra någon lång vandring i nationalparken. Vandringen till Skierffeklippan är lättvandrad vilket gör det möjligt för de flesta att få uppleva Sarek.

Räkna med att det tar cirka tre dagar att vandra till Skierffeklippan. Har du en bra fysik och är kan du ta dig till Skierffeklippan på en dag.

Så tar du dig till Skierffeklippan:

  • Dag 1: Parkera bilen vid Sitoälvsbron och följ cykelvägen bort till bryggan det är en vandring på 10km som går på grusväg. Från bryggan tar du båten över till Aktse Fjällstation eller vandrar ytterligare 6km till Aktse Fjällstuga.
  • Dag 2: Starta från Aktse Fjällstation och vandra till toppen på Skierffeklippan som är en vandring på cirka 16km t/r.
  • Dag 3: Vandra tillbaka till Sitoälvsbron från Aktse Fjällstation, ta samma väg som du kom på.

4. Vandra tvärs genom Sarek (Ákkhástugorna-Saltoluokta)

vandra genom sarek
Längd: 80km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Nej

Vill du vandra tvärs igenom Sareks nationalpark och få uppleva det bästa från Sarek ska du vandra Ákkhástugorna-Saltoluokta.

Det är en vandringstur på cirka 80km, räkna med att det tar minst tio dagar att vandra tvärsöver Sareks och lägg sedan på ytterligare två dagar för att vandra från Aktses fjälltuga till Saltoluokta fjällstation.

Vädret här varierar snabbt, det gäller att du anpassar dig. Ibland kan du få vänta ut vädret innan du kan ta dig vidare eller till och med byta rutt. OBS! Det här är ingen första gångs vandring utan det är bra om du är van att vandra och har koll på hur karta och kompass används.

Hur tar man sig till Sarek?

Du kan ta dig till Sarek på lite olika sätt. Vill du starta din vandring i den södra delen av Sareks nationalpark är det lättast att ta sig till Kvikkjokksområdet. Till Kvikkjokk går det bussar från Jokkmokk. Det är också härifrån du kommer på Kungsleden som går till Aktse.

Vill du ta dig till den norra delen av Sarek och starta vandringen därifrån är det till Ritsem du ska ta dig till. Ta tåg till Gällivare och därifrån buss 93 mot Ritsem.

Tips! Boka hela tågresan med SJ ända fram till Ritsem med ”tågplus”. Det gör att bussen kommer invänta dig om tåget blir försenat och på så sätt slipper du att bussen åker ifrån dig.

Enklaste sättet att ta sig till Jokkmokk är att ta flyg till Luleå för att sedan ta tåg eller buss till Jokkmokk. Till Gällivare kan du ta flyg eller Nattåget Norrland från Stockholm.

Varför vi rekommenderar att vandra i Sarek

Vill du ut på ett riktigt vildmarksäventyr är det till Sareks nationalpark du ska ta dig till. Här finns inga ledmarkeringar, inga spänger över våtmark och inga övernattningsstugor. Här får du klara dig själv och du bör vara väl förbered innan du ger dig ut i Sarek.

Att vandra så här mitt ute i vildmarken är både spännande, fritt och kul men kan också vara påfrestande då vädret varierar snabbt och det kan vara svårt att ta sig fram på vissa ställen.

Är du ovan vid att vandra eller känner dig osäker men ändå vill uppleva Sareks häftiga natur finns det guidade turer du kan göra i grupp med en eller flera guider beroende hur många som bokat.

Läs mer: Vandringsleder och vandring i Lappland

vandring i sareks nationalpark
skierfeklippan sarek
renar i sarek

Vanliga frågor

Finns det björnar i Sarek?

Ja det finns björn i Sarek. Även lodjur, järv och varg finns i området.

Får man tälta i Sarek?

Ja det får du, här finns inga fjällstationer, vindskydd eller raststugor. Allemansrätten gäller i Sareks nationalpark vilket innebär att du får tälta. Tänk på att inte skada naturen och ta med dig ditt skräp.

Får man elda i Sarek?

Ja men endast med det pinnar och grenar som ligger löst på marken. Du får inte bryta lossa några kvistar och grenar.

Får man ta med sig hund till Sarek?

Du får ta med dig hund om den är kopplad under perioden 1 januari till 30 april, utöver den perioden får du inte ha med dig hund i Sarek. Det bedrivs renskötsel i området och det är viktigt att du tar hänsyn till det.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar