Vandring i Hultsfred – 9 fina vandringsleder

Hultsfred bjuder på en varierande vandring av vacker natur och mycket historia. Här kan du vandra långa leder med övernattning men även fina dagsturer finns. Vandrar du i Hultsfred på sommaren finns många tillfällen till bad så packa ner badkläder.

Vandringslederna är tydligt markerade som gör det enkelt att hittar. Mycket vandring är lättillgängliga från centrala Hultsfred. Du kan ta dig till lederna med cykel, buss eller bil.

Bästa vandringslederna i Hultsfred är Hammarsjöleden, Björnnässlingan, Emilleden, Lönnebergaleden, Hammarsjön Runt, Stora Järnforsleden, Hjortenleden, Virserumsleden och Hesjö Runt

1. Hammarsjöleden

hammarsjöleden
Längd: 11km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hammarsjöleden är en lättillgänglig vandring som ligger nära de centrala delarna av Hultsfred. Den är 11km och tar dig till Hammarsjöns friluftsområde på en lätt terräng. Leden är markerad med skyltar som visar vägen och det tar cirka 3 timmar att gå den.

Börja vandringen på Hammarsjöleden vid Kalvkätte trädgård som ligger vid avfarten (riksväg 23) mot centrala Hultsfred. Här finns en parkering du kan ställa bilen på. Ta dig rakt genom trädgården så kommer du fram till grusstigar där leden startar.

Ta med matsäck och badkläder om du vandrar här på sommaren, flera rastplatser finns och en fin badplats i Stora Hammarsjön.

Första pausen kan du göra i vindskyddet som ligger vid Lilla Hammarsjön, mindre rastplats finns även vid Åkerbosjö innan du kommer fram till Stora Hammarsjön och friluftsområdet, där badplats, rast- och eldplatser och andra vandringsleder finns.

2. Björnnässlingan

Björnnässlingan hultsfred
Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandringsslinga som ligger i Hammarsjö friluftsområde är Björnnässlingan som är 3,5km. Det är en populär led som många gillar eftersom du kommer bort från stan och in i lugnet. Det är även en lagom längd att vandra med barn, terrängen är varierande men mest lätt.

Björnnässlingan kan du även kombinera med Hammarsjöleden som vi skrev om här ovanför om du vill ha en längre vandring.

Fika- och viloplatser kan du hitta direkt i naturen och på klippor.

Ta bilen till Hammarsjö friluftsområde som ligger i utkanten av Hultsfred, här finns en parkering. Informationstavlor om Björnnäset naturreservat finns och skyltar visar vägen runt slingan så du enkelt ska hitta.

När du vandrat klart tycker vi du ska passa på att bada vid badplatsen som finns vid Stor Hammarsjön som ett skönt avslut.

3. Emilleden

Längd: 40km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra i Astrid Lindgren anda och i Emil i Lönnebergas fotspår. Emilleden är en vandring på 40km. Vi rekommenderar att dela in leden i 2-3 etapp om du vill gå hela. Men du kan så klart också gå hela på en dag om du orkar.

Leden är skyltad med Emils blåa sko och har en lätt terräng. Är du intresserad av historia finns informationsskyltar längs vägen som berättar om platserna du passerar.

De bästa ställena att starta på är från Lönneberga hembygdsgård eller från Mariannelunds hembygdsgård. Där finns det gott om parkeringsplatser.

Fint väder och badsugen? Badplats finns i Ingelstorp med brygga, omklädningsrum och toaletter.

Nackdelen med leden är att det saknas rastplatser. Ett tips är att ta med sittunderlag då kan du pausa direkt i naturen och varet du vill.

4.Lönnebergsleden

lönnebergaleden
Längd: 63km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den längsta vandringsleden i Hultsfreds kommun är Lönnebergaleden som är en vandring på 63km.

Leden är indelad i 6 olika etapper som även går ihop med Ostkustleden och Sevedeleden. Leden har orange färgmarkering och går i en varierande terräng i en omväxlande natur.

Vi rekommenderar att vandra den sydliga varianten av Lönnebergaleden som är en vandringsslinga på cirka 50km. Starta vid stationen i Hultsfred och vandra medsols upp mot Lönneberga. Det tar cirka fyra dagar.

Vandrarhem och hotell finns att boka vid varje etapps slut. Annars kan du tält eller sova i vindskydden som finns bland annat i Haddarps kvarn, Fårudden och Visböle.

Tips! Boka hotell eller vandrarhem innan vandringen för att vara säker på att du har en sovplats.

Etapper vi rekommenderar på Lönnebergaleden:

  • Etapp 1: Hultsfred-Lönneberga (12km)
  • Etapp 2: Lönneberga-Gissesekalle (14km)
  • Etapp 3: Gisselkalle-Visböle (12km)
  • Etapp 4: Visböle(Hästhagsgölen)-Hultsfred (10km)

Etapper på hela Lönnebergaleden:

  • Etapp 1: Eckerhult-Kvarntorpet (14m)
  • Etapp 2: Kvarntorpet-Visböle (11km)
  • Etapp 3: Visböle-Gisseskalle (12km)
  • Etapp 4: Gisseskalle-Lönneberga (14km)
  • Etapp 5: Lönneberga-Järnemåla (11km) (Avstickare från Lönnebergaleden till Sevedeleden)
  • Etapp 6: Lönneberga-Hultsfred (12km)

5. Hammarsjön Runt

rundslinga i hultsfred
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En perfekt dagsutflykt att göra är att vandra Hammarsjö runt som är en vandringsslinga på 10km. Leden är skyltad och tar cirka 3 timmar att vandra beroende på tempo och pauser.

Alla kan gå leden oavsett ålder eftersom det är en lätt terräng. Packa ner badkläder och matsäck och ge dig ut på en fin vandring runt Hammarsjön.

Du startar vid parkeringen som ligger vid badplatsen i Hammarsjön. Här finns det gott om parkeringsplatser och informationstavlor som beskriver området.

Tips! Testa Hammarsjös naturspa med bastu och badtunna som ligger vid sjö. Ingen elektricitet finns utan det är vedeldning och levande ljus som gäller. OBS! Måste bokas.

6. Stora Järnforsleden

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Stora Järnforsleden är en spännande led av raviner och olika vattendrag. Leden är 12km och går på en varierande terräng, vissa svåra partier av stigningar och ojämn mark. Järnfors ligger cirka 2 mil utanför Hultsfred.

Räkna med att det tar 4-5 timmar att gå leden beroende på tempo och hur långa pauser du gör. Leden är tydligt markerad med röda färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Ett vindskydd finns vid Vensjön som passar bra att övernatta i eller ett perfekt ställe att ta en paus på.

På andra sidan Videbrovägen vid Delängsgatan startar Stora Järnforsleden. Här finns parkering, grillplats, toalett och informationsskylt om området där kan du även ta en karta över leden.

7. Hjortenleden

hjortesjön hultsfred
Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 3mil söder om Hultsfred i Virserum ligger Hjortenleden som är en vandring på 14km. Leden går runt Hjortesjön och har en lätt terräng på grusväg. Det tar cirka 3 timmar att gå leden beroende på tempo. Hjortenleden passar bra som en heldagsvandring.

Lättast är att parkera bilen i Karlslund och börja vandra direkt därifrån. Vanligast är att vandra motsols men går så klart även att vandra medsols.

Rastplatser finns vid Näcken, Dackestupet med fin utsikt och i Hjortöström vid vattnet. Glöm inte att ta med badkläder, bada i Hjortesjön om du vill och om vädret tillåter.

8. Virserumsleden

Virserumsleden
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du se lite mer av Virserum ska du gå Virserumleden som är 10km. Här går du i samhället och i de små semesterbyarna, största delen av Virserumleden går längs med Virserumsjön. Terrängen är lätt och leden är markerad med skyltar.

Missa inte att ta en fika på sommarcafét Café Flotten som ligger i en mysig trädgård vid Virserumsån.

Du startar vid Länsmansgårdsängen naturreservat och kan vandra både med-och motsols. Vi rekommenderar att vandra motsols, då kan du avsluta med bad vid kaffeberget eller varför inte avsluta med en god fika i något av Virserums caféer.

Vindskydd och eldplatser finns i Länsmansgårdsängen naturreservat och vid Dackestupet.

9. Hesjön Runt

vandringsled hultsfred
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Målilla söder om Hultsfred kan du vandra Hesjön runt som är en fin vandring på 6km. Att gå runt hela Hesjön tar cirka 1 timme.

Det är en lätt terräng som alla kan gå och en perfekt dagsutflykt med familjen. Leden är markerad med skyltar och orange färgmarkering.

Starta vid Hesjöns badplats där finns parkeringar och en informationstavla om området. Det finns också vindskydd, eldplats och bänkar. Övernatt gärna i vindskyddet eller tälta bredvid vid sjön.

bra vandringsleder i hultsfred

Varför vi rekommenderar att vandra i Hultsfred

Hultsfred har lättillgängliga vandringsleder som du når från centrum annars tar du dig lätt ut till många av lederna med buss, bil eller cykel.

Det finns mycket att upptäcka runt Hultsfreds natur som kulturhistoria, utsiktsplatser, gammelskog och fler fina sjöar som lockar till bad under sommaren.

Alla leder är bra markerade med färgmarkeringar eller skyltar så du lätt ska hitta på lederna. Du kan såklart hitta egna leder att vandra på om du vill utforska Hultsfred och kanske hitta egna små smultronställen.

Missa inte fler tips på leder i vårat inlägg vandra i Småland.

hultsfreds vandringsleder

Vanliga frågor

Kan man tälta i Hultsfred?

Ja det kan du. Allemansrätten gäller och det är tillåtet att tälta i enstaka dagar så länge du inte stör någon markägare eller skadar naturen du vistas i. Tänk på att särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat och det kan vara tältförbud där.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Missa inte Hammarsjön runt och Björnnässlingan när du är i Hultsfred. Är du intresserad av historia och gillar Astrid Lindgren kan Lönnebergaleden vara något för dig.

Bästa årstiden att vandra i Hultsfred?

Våren och sommaren är det bästa årstider att vandra på i Hultsfred om du frågar oss. Det är ljusare ute, skönare temperaturer och allt grönskar. Så klart går det även att vandra här under höst och vinter om man vill. Alla årstider har sin egen charm.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar