Vandring i Karlstad – 9 fina vandringsleder

Karlstad ligger vackert vid Vänern och har flera vandringsleder i närheten som är lätta att ta sig till med den lokala bussen eller med bil. Flera naturreservat finns i Karlstad som har en varierande och häftig natur. Det finns vandringsleder som passar för alla att vandra så alla har möjlighet att njuta av Karlstads fina natur. Både korta- och långa vandringsleder finns.

De bästa och finaste vandringslederna i Kartlstad är bland annat Svartåleden, Vildmarksleden, Acksjöleden, Jäverön runt, Vandra Skutberget-Kil, Södra Hyn, Knappstadviken (Björkås), Kroppkärrssjön till Trollkoneberget och Segerstads skärgård.

1. Svartåleden (Brattforsheden)

Längd: 18km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Naturvårdsområdet Brattforsheden kan du vandra den 18km långa Svartåleden som följer det speciella vattendraget Svartån som går norrut. Leden är markerad med röd färg så du lätt ska hitta.

Både terrängen och naturen är varierande längsmed leden. Du vandrar på smala skogsstigar, spänger och skogsvägar. Naturen i Brattforshedens bjuder på raviner, dyner, rullstensåsar och meandrande vattendrag.

Mestadels är vandringsleden lätt att ta sig fram på men kan vara lite teknisk på vissa ställen. Längs med leden finns det rastplatser, vindskydd och eldplatser om du skulle behöva ta en paus eller övernatta. Du kan enkelt ta dig hit med både bil och buss från Karlstad.

2. Vildmarksleden

vildmarksleden karlstad
Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ungefär 3mil norr om Karlstad ligger Molkom och där startar även den 13km långa Vildmarksleden. Genom en omväxlande natur och en kuperad terräng tar du dig fram på Vildmarksleden, det är bra om du har ett par bra och rejäla skor när du vandrar här. Skyltar visar dig vägen så du inte går fel.

Längs med leden finns det informationsskyltar som berättar om den plats du befinner dig på som naturen och kulturmiljön. På vandringsleden finns det rast- och eldplats för en paus eller om du vill övernatta.

Hit kan du ta både bil och buss. Det är bra skyltat ut till Vildmarksleden om du åker bil börja med att åka mot Molkom. Du kan även ta bussen hit och det finns en hållplats både vid starten och slutet på vandringsleden.

3. Acksjöleden

Acksjöleden karlstad
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Någon kilometer norr om Molkom ligger vackra Acksjön med sin vildmarks liknade natur. Du startar din vandring på Acksjöleden vid Acksjö skolan, vandringsled på 15km och går i en varierande terräng på skogsstigar och grusvägar. Leden är bra markerad med skyltar.

Naturen på Acksjöleden är även den varierande, en känsla av att befinna sig i vildmarken går du bland annat genom natur som lövskogar, tallskog, myrar och odlingslandskap. Här finne du en skön känsla av lugn och tysthet. Längs med leden finns även flera rastplatser som du kan ta en paus vid eller äta medtagen matsäck.

För att ta sig till Acksjöleden behöver du bil. Du kör cirka 4mil norr ut från Karlstad och mot Molkom. Du kan parkera vid Acksjö skolan där även vandrinngsleden börjar.

4. Jäverön runt

Jäverön runt
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Jäverön är en ö som ligger i Värnen och hit tar du dig endast med egen båt, färja eller båtbuss. Båt ut till Jäverön tar du från Herrön, hit kan du även ta bussen. Vandringsleden börjar direkt där du kliver av färjan eller vid båtbussbryggan.

Den längre vandringsleden på Jäverön är 17km och går runt hela ön men går även att dela in i två slingor och då blir varje slinga 10km. Jäverön bjuder på fin och omväxlande natur som hällar, sandstränder, lövskog och skärgårdsjordbruk. Det finns informationsskyltar längs med leden som berättar mer om naturen på Jäverön för den som är intresserad.

Gott om vindskydd och fikaplatser finns det runt ön ta med dig egen matsäck eller ta en fika på Café Sundet. Att åka ut till Jöverön är en perfekt dagsutflykt och glöm inte badkläder om du besöker ön på sommaren.

5. Vandra Skutberget-Kil

skutberget
Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Karlastad ligger Skutberget och det här du startar din vandring upp till Kil. Det är en vandringsled på 22km som går genom vacker natur och du passerar tre naturreservat på vägen.

Vill du inte vandra hela leden på en gång kan du dela upp den i etapp och övernatta längsmed leden. Det finns både rastplatser, eldplatser och vindskydd efter som du kan slå läger vid, även camping finns ut med vandringsleden.

De tre naturreservaten du passera har alla olika karaktärer vilket gör att vandringen väldigt omväxlande och spännande. Även terrängen är varierande, det är oftast lätt att ta sig fram på leden på de flesta ställena men det förekommer lite mer tekniska partier på vissa håll.

6. Södra Hyn mot Forshaga

vandringsleder karlstad
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 2mil norr om Karlstad ligger Södra Hyn. här kan du vandra på en vandringsed som går mot Forshaga som är en led på 8km. Vandringsleden startar vid Grava Hembygdsförening och är skyltad för att du lätt ska hitta.

Terrängen är varierande på grusvägar, skogsstigar och skogsväg men är lätt att ta sig fram på så leden passar för alla typer av vandrare. Naturen runt Södra Hyn är öppen med ängsmarker, skogsområden, byar och med ett gammalt kulturlandskap. Slättsjön som går intill leden är fågelrik och du kan få syn på en och annan fågelart här.

På vandringsleden finns det både rastplats och fågeltorn. Hit tar du dig lättast med bil åk mot Södra Hyn och Grava Hembygdsgård här finns även en stor parkering du kan ställa dig vid.

7. Knappstadviken (Björkås)

vandring nära karlstad
Längd: 6,6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du inte ta dig utanför Karlstad för att hitta vandringsleder kan du ta dig till Knappstadviken som ligger på cykelavstånd från centrum du kan även gå hit eller ta bussen. I Knappstadviken finns det en vandringsled som startar och slutar i Björkås det är en runda på 6,6km.

Knappstadviken är ett våtmarksområde vilket gör det väldigt populärt för fåglar att ta sig hit, det finns fyra stycken fågeltorn i området om du är intresserad av det annars är naturen här väldigt omväxlnade av bland annat lövskog och tallskog.

Även terrängen är varierande men ändå lätt att ta sig fram på. Leden är skyltad och det finns både eldplats och rastplatser i området om du vill ta en paus eller bara njuta av naturen och djurlivet.

8. Vandra Kroppkärrssjön till Trollkoneberget

Kroppkärrssjön
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan naturnära plats i centrala Karlstad är Kroppkärrssjön. Här skulle vi rekommendera att du tar vandringsslingan som är cirka 5,5km upp till Trollkoneberget. Här får du en fin utsikt över Karlstad när det är klart väder.

Det är en lätt framkomlig terräng runt Kroppkärrssjön som går längs med strand och bryggor. Det finns gott om rastplatser, eldplatser och bänkar runt sjön för en paus. Informationstavlor finns som berättar om sjön och naturen i området.

9. Segerstads skärgård

Längd: 2-3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Vill du vandra i skärgårdsmiljö ska du ta dig cirka 2,5mil väster om Karlstad där ligger halvön Segerstads skärgård som är ett naturreservat och därav saknas bebyggelse på ön.

Här bjuds du på en riktig skärgårdsnatur som stränder, hällermarksskog, berghällar, klappersten öppna ytor men också kulturlämningar. Det finns flera leder på öna att välja på som är från 2-3,5km och oavsett vilken led du väljer så är terrängen lätt att ta sig fram på och naturen är vacker.

Det finns också gott om rastplatser, eldplatser och vindskydd på ön, perfekt för att ta en paus eller bara njuta. Tyvärr vet vi inte om det finns några ledmarkeringar för de olika lederna på halvön.

Varför vi rekommenderar att vandra i Karlstad

Karlstad har fin natur att erbjuda och flera naturreservat att vandra i. Det bästa är att du kan nå nästa alla vandringsleder med bil och det finns även fin natur och vandring i centrala Karlstad för dig som inte vill ta dig så långt ut.

Det är bra skyltat på vandringslederna och det finns leder som passar för alla i Karlstad. Gott om vindskydd, rastplatser och eldplatser finns längs med lederna så du kan pausa eller övernatta vid.

vandra i karlstad

Vanliga frågor om vandring i Karlstad

Hur tar man sig ut till vandringslederna i Karlstad?

Många av lederna i Karlstad kan du nå med buss från Karlstad. Till vissa leder behöver du ta bilen.

Är det tillåtet att tälta på Karlstads vandringsleder?

Ja det är det om det inte står något annat om att det är förbjudet. Men var rädd om naturen och lämna platsen som den var när du kom och glöm inte att ta med ditt skräp.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer