Vandring i Karlstad – 9 fina vandringsleder

Karlstad ligger vackert vid Vänern och har flera vandringsleder i närheten som är lätta att ta sig till med både buss och bil.

Det finns leder som passar alla oavsett erfarenhet. En led du inte får missa i Karlstad är Svartåleden som har en häftig och speciell natur.

De bästa vandringslederna i Kartlstad är Svartåleden, Vildmarksleden, Acksjöleden, Jäverön runt, Vandra Skutberget-Kil, Södra Hyn, Knappstadviken (Björkås), Kroppkärrssjön till Trollkoneberget och Segerstads skärgård.

1. Svartåleden (Brattforsheden)

Längd: 18km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Naturområdet Brattforsheden kan du vandra den 18km långa Svartåleden som följer det vattendraget Svartån som går norrut. Leden är markerad med röd färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Både terrängen och naturen är omväxlande. Naturen i Brattforshedens bjuder på raviner, dyner, rullstensåsar och meandrande vattendrag.

Leden är för det mesta lättvandrad men är tekniskt svår på vissa ställen. Du kan enkelt ta dig hit med både bil och buss från Karlstad.

Vindskydd längs Svartåleden

Der finns både vindskydd, rast- och eldplatser längs leden. Här under kan du se vart vindskydden ligger.

  • Långtjärnen
  • Klasängen
  • Sjöändan

2. Vildmarksleden

vildmarksleden karlstad
Längd: 13km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Norr om Karlstad ligger Molkom, där startar Vildmarksleden som är 13km. Du går genom en omväxlande natur och en kuperad terräng. Vi rekommenderar att du har ett par vandringskängor eftersom terrängen är ojämn och lerig på vissa ställen.

Längs leden finns informationsskyltar som berättar om plats du befinner dig på, som naturen och kulturmiljön. På vandringsleden finns rast- och eldplats som är perfekta att ta en paus på.

Hit kan du ta både bil och buss. Det är bra skyltat ut till Vildmarksleden. Åker du bil börja med att åka mot Molkom. Eller ta bussen som stannar vid både start och slut på leden.

3. Acksjöleden

Acksjöleden karlstad
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan led som ligger nära Molkom är Acksjöleden som är 15km. Det är en vandring som går i en vildmarks liknade natur med känsla av lugn och tysthet. Starta vid Acksjö skolan och följ de markerade skyltarna. Det här är en perfekt heldagsvandring att göra.

Du passerar natur som lövskogar, tallskog, myrar och odlingslandskap. Passa på att ta en paus vid någon av ledens rastplatser.

För att ta dig till Acksjöleden behöver du bil. Du kör cirka 4mil norr ut från Karlstad och mot Molkom. Parkera vid Acksjö skolan där även leden börjar.

4. Jäverön runt

Jäverön runt
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Jäverön runt är 17km och går runt hela ön men går även att dela in i två slingor, då blir varje slinga 10km. Jäverön bjuder på fin och omväxlande natur som hällar, sandstränder, lövskog och skärgårdsjordbruk. Informationsskyltar längs leden finns som berättar om naturen på Jäverön.

Till Jäverön kan du endast ta dig till med egen båt, färja eller båtbuss. Båt ut till Jäverön går från Herrön. Leden runt Järverön börjar direkt där du kliver av färjan eller vid båtbussbryggan.

Vindskydd och rastplatser finns det gott om på ön. Ta med egen matsäck eller ta en fika på Café Sundet. Att åka ut till Jöverön är en perfekt dagsutflykt och glöm inte badkläder!

5. Vandra Skutberget-Kil

skutberget
Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Lite utanför Karlastad ligger Skutberget och det här du startar din vandring upp till Kil. Det är en vandring på 22km som går genom vacker natur och du passerar tre naturreservat på vägen.

Vill du inte vandra hela leden på en dag kan du dela upp den i etapp och övernatta längs leden. Det finns vindskydd, rast- och eldplatser där du kan slå läger om du vill, även camping finns vid leden.

De tre naturreservaten du passera har alla olika karaktärer vilket gör att vandringen omväxlande och spännande. Även terrängen är varierande, det är oftast lätt att ta sig fram på leden men det förekommer lite mer tekniska bitar på vissa håll.

6. Södra Hyn mot Forshaga

vandringsleder karlstad
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 2mil norr om Karlstad ligger Södra Hyn. Här kan du göra en vandring som går mot Forshaga som är 8km. Leden startar vid Grava Hembygdsförening och är skyltad.

Terrängen går på grusvägar, skogsstigar och skogsväg och passar alla. Naturen runt Södra Hyn är öppen med ängsmarker, skogsområden, byar och med ett gammalt kulturlandskap. Slättsjön som går intill leden är fågelrik och du kan få syn på en och annan fågelart här.

På vandringsleden finns det både rastplats och fågeltorn. Hit tar du dig lättast med bil, åk mot Södra Hyn och Grava Hembygdsgård här finns även en stor parkering du kan parkera på.

7. Knappstadviken (Björkås)

vandring nära karlstad
Längd: 6,6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du inte ta dig utanför Karlstad för att hitta vandringsleder kan du ta dig till Knappstadviken som ligger på cykelavstånd från centrum, även buss går hit.

I Knappstadviken finns en vandringsled som startar och slutar i Björkås, det är en lättvandrad runda på 6,6km.

Knappstadviken är ett populärt ställe för fåglar!

Det finns fyra stycken fågeltorn i området men också rast- och eldplatser finns. Knappstadviken är ett perfekt ställe att njuta av både natur och fågelliv.

8. Vandra Kroppkärrssjön till Trollkoneberget

Kroppkärrssjön
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat naturnära område i centrala Karlstad är Kroppkärrssjön. Här skulle vi rekommendera att du tar vandringsslingan som är cirka 5,5km upp till Trollkoneberget.

Där får du en fin utsikt över Karlstad när det är klart väder. Terrängen runt Kroppkärrssjön är lättvandrad och går längs med strand och bryggor.

Det finns gott om rast- och eldplatser runt sjön för en paus. Informationstavlor finns som berättar om både sjön och naturen i området.

9. Segerstads skärgård

Segerstads skärgård
Längd: 2-3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Vill du vandra i skärgårdsmiljö ska du ta dig cirka 2,5mil väster om Karlstad där ligger halvön Segerstads skärgård som är ett naturreservat och saknar därför bebyggelse.

Här bjuds du på en riktig skärgårdsnatur som stränder, hällermarksskog, berghällar, klappersten öppna ytor men också kulturlämningar. Det finns flera leder på öna att välja på som är från 2-3,5km, oavsett vilken led du väljer är terrängen lättvandrad och naturen är vacker.

Vindskydd, rast- och eldplatser finns på ön, som är perfekt att paus vid. Tyvärr vet vi inte om det finns några ledmarkeringar för de olika lederna på halvön.

Varför vi rekommenderar att vandra i Karlstad

Karlstad har flera naturreservat att vandra i med en spännande natur. Många vandringar är även lättillgängliga eftersom du kan ta buss ut till många leder.

Det finns också leder i fina naturområden som ligger centralt i Karlstad.

Det är tydliga ledmarkeringar på lederna och det finns leder som passar för alla i Karlstad. Gott om vindskydd, rast- och eldplatser finns längs lederna som du kan pausa eller övernatta vid.

vandra i karlstad

Vanliga frågor

Hur tar man sig ut till vandringslederna i Karlstad?

Många av lederna kan du nå med buss. Till vissa leder behöver du ta bilen.

Är det tillåtet att tälta på Karlstads vandringsleder?

Ja det är det, om inget annat står. I vissa naturreservat kan det vara tältförbud kolla alltid vad som gäller i det område du ska besöka.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar