Vandring i Tyresta Nationalpark – 9 fina vandringsleder

Kom bort från Stockholms storstads puls och ta dig till Tyresta Nationalpark. Här bjuds du på en vacker och varierande natur med både tekniskt utmanade vandringsleder men också lättare vandringsleder som alla kan vandra och ta sig fram på. Du kan lätt ta dig till Tyresta by med kollektivtrafiken och starta på många vandringsleder därifrån. Det finns både vindskydd och eldplatser utplacerade i Tyresta Nationalpark som du kan pausa och övernatta vid.

De bästa vandringslederna i Tyresta Nationalpark är Sörmlandsleden, Kustleden, Storskogsslingan, Hällmarksslingan, Fornborgsslingan, Bylsjöslingan, Åvaträskslingan, Barnvagnsslingan och Tjäderslingan.

1. Sörmalnadsleden (Etapp 3 och 4)

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sörmlandsleden är en 1000km lång vandringsled som går genom Sörmland i en varierande natur och terräng. Leden är indelad i 62 olika etapp med start i Björkhagen i Stockholm. Längs med leden finns det vindskydd, rastplatser och eldplatser för att du ska kunna övernatta vid vandringsleden om du vill.

Etapp 3 och 4 går genom Tyresta Nationalpark. Och är totalt 22km tillsammans, här får du vandra på en varierad terräng med skogsstigar, skogsvägar, spänger och lite mer rotiga och steniga partier ibland. Naturen är även den omväxlande med urskog, sjöar, små byar och bebyggelse.

Sörmlandsleden är markerad med skyltar och orange färgmarkeringar på träd, stenar och stolpar så du lätt ska hitta rätt. Det finns även eldplats och vindskydd längs med leden som du kan övernatta i om du vill.

2. Kustleden

bästa vandringsleden i tyresta
Längd: 13
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kustleden är en vandringsled som är 13km lång och går längs med kusten på Tyresta Nationalpark med start på Brakmarens parkering. Följ ledmarkeringarna som är orangea trianglar för att hitta rätt på leden.

Terrängen är varierande och kan vara lite svår att ta sig fram på vissa ställen men är mesta dels lätt att vandra på då det är fina stigar och vägar.

När du vandrar på Kustleden i Tyresta Nationalpark kommer du gå genom odlingslandskap, tät skog, sjöar och du bjudas på fina vyer. Det finns tre eldplatser längsmed leden där du kan passa på att pausa vid eller äta din medtagna lunch/fika. Att vandra kustleden är en perfekt dagsutflykt.

3. Storskogsslingan

vindskydd tyresta
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Storskogslingan är en vandringsled på 8km och en väldigt fin och mysig led att vandra på året runt men speciellt en fin vårdag. Storskogsslingan startar på Brakmaren parkeringsplats, följ sedan de markerade skyltarna som tar dig runt slingan.

Terrängen är lätt att ta sig fram på och det är för det mesta en grusväg du går på annars fina skogsstigar. Du kommer att passera skog, öppna landskap och fina utsikter under din vandring på Storskogsslingan.

Dett finns eldplatser och vindskydd längs med leden för en paus eller fika. Det går även att hitta andra fina platser att pausa på om du inte just vill stanna vid något av vindskydden.

4. Hällmarksslingan

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hällmarksslingan startar i Tyresta by och är en vandringsslinga på totalt 5km. Det är en leden som är lätt att vandra på då terrängen går på breda skogsstigar och vägar. Lite rötter och stenar kan förekomma men absolut inga svåra hinder.

Hällmarksslingan är markerad med gula trianglar som sitter på träden så att du ska hitta vägen runt. Naturen du vandrar genom är tallskog, hällmarker och granskog. Den här vandringsleden passar för alla att vandra då den är lätt att ta sig fram på, även en bra led för barnfamiljer.

Ett vinskydd och eldplats finns längs med vandringsslingan där du kan ta en paus eller varför för inte ta med dig korv och grilla vid eldplatsen.

5. Fornborgsslingan

brandområdet tyresta
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Parkera bilen vid Stensjödal för att vandra på Fornborgsslingan som är en vandringsled på 5km. Du kan också starta leden från Tyresta by om du vill då blir vandringsleden några kilometer längre. I Tyresta by finns det gott om parkeringsplatser och du kan även ta bussen hit.

Terrängen runt Fonborgsslingan är varierande, lite bökig och teknisk på vissa ställen speciellt vid brandområdet. Annars tar du dig fram på fina skogsstigar och grusvägar. Naturen på Fornborgsslingan är mest vildmarks natur och gammalt brandområde. Här får du också en vacker vy över Stensjön.

Två eldplatser finns längs med stigen som du kan grilla vid eller bara ta en paus om du vill, det är också en perfekt plats för att övernattning.

6. Bylsjöslingan

vandringsslinga tyresta
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bylsjöslingan är en fin vandringsled som är 6km, där första delen av leden är samma som Barnvagnsslingan. Du startar i Tyresta by och följer vit/grön färgmarkering för att gå rätt. Ledmarkeringarna sitter på träden även skyltar kommer längs med leden som berättar avstånd.

Det är en lätt terräng som går på grusvägar och bredare stigar i början sedan går led över i smalare skogsstigar som kan vara blötare. Du går genom en omväxlande fin natur och förbi Bylsjön där det även finns en eldplats du kan pausa vid.

Bylsjöslingan är en fin och trevlig vandringsled som passar de flesta att vandra. En perfekt dagsutflykt att göra, ta med dig matsäck eller korv om du vill grilla vid eldplatsen.

7. Åvaträskslingan

fina leder i tyresta
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden Åvaträskslingan är en 5km lång led som startar vid parkeringsplatsen i Fiskfällan. Skyltar runt Åvaträskslingan visar dig vägen. Vill du så kan du även gå på Kustleden från Åvaträskslingan.

Varierande terräng men som för det mesta är lätt att vandra på då det är skogsstig rötter och stenar kan förekomma på stigen men inte svårt att ta sig runt på.

Vandringsled går i en spännande natur där det 2002 utbröt en skogsbrand av en blixt. Mycket hällmarker och sprickdalar får du se längs med denna led.

8. Barnvagnsslingan

lätt vandringsled tyresta
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den 5km långa Barnvagnsslingan har en lätt terräng som gör att du kan gå leden med en barnvagn därav namnet på vandrinsgleden. Det är breda skogsstigar och fina grusvägar du tar dig runt på.

Leden börjar i Tyresta by så du kan ta dig hit både med bil och med kollektivtrafiken. Skyltar visar dig vägen runt så du ska hitta rätt.

Det är en mysig och fin vandrinssglsinga som går genom skog och öppnare landskap. Vid Bylsjön som du passer finns en eldplats att pausa vid eller så kan du grilla korv här.

9. Tjäderstigen

tyresta nationalpark
Längd: 1,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tjäderstigen är en äventyrsslinga på cirka 1,3km som passar för alla vuxna som barn, går även att ta sig runt slingan med barnvagn då terrängen är lätt att ta sig fram på.

På Tjäderstigen får du upptäcka en hel del spännande och roliga saker, du kan vid starten av slingan ta ett häfte med frågor och svara på medans dutar dig runt stigen.

För att komma till Tjäderstigen ta dig till Dahlgrensgårdens eldplats som ligger söder om cafét i Tyresta by, följ sedan skyltar som tar dig till Tjäderstigen och en informationsskylt som berättar lite er om leden.

Varför gillar att vi att vandra i Tyresta Nationalpark

Tyresta Nationalpark ligger nära Stockholm och är lätt att ta sig till med både bil och med kollektivtrafiken. Nationalparken bjuder på otroligt vacker natur med vildmarkskänsla och gammelskog.

Flera fina vandringsleder finns här som är både lätta och kan vandras av alla även barnfamiljer. Andra leder är lite mer tekniska att ta sig fram och passar dom som är ute efter mer utmaning. Både vindskydd och eldplatser finns längs med de flesta vandringsleder som finns på Tyresta Nationalpark och gör en övernattning enkel.

Fly Stockholmsstressen och ta dig ut till Tyresta Nationalpark för en heldags utflykt eller för att övernatta. Här kan du njuta av naturen, sjöarna och lugnet.

fina vandringsslingor i tyresta
natur i tyresta

Vanliga frågor om vandring i Tyresta Nationalpark

Får man tälta i Tyresta Nationalpark?

Ja det får du i enstaka dagar då allemansrätten gäller. Men du får inte skada nature eller störa markägare. Viktigt är också att du tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig till Tyresta Nationalpark?

Lättast är att ta bilen då kan du parkera på lite olika ställen runt om Nationalparken beroende på vilken vandringsled du ska gå. Men du kan även ta bussen ut hit då kliver du av i Tyresta by och startar din vandring därifrån.

Finns det tillgång till ved vid de olika eldplatserna i Tyresta Nationalpark eller måste man ha med egen ved?

Ved finns för att användas i Tyresta Nationalpark. Det finns lite vedboxar utplacerade i närheten av de olika eldplatserna. Du behöver alltså inte ha med dig egen ved.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer