Vandring i Tyresta Nationalpark – 9 fina vandringsleder

Kom bort från Stockholms storstadspuls och ta dig till Tyresta Nationalpark. Här kan du koppla av och njuta av lugnet trots att du är nära Stockholm.

Här går två etapp av Sörmanlandsleden igenom och en vandring du inte får missa är Kustleden. Eller ta dig till vindskyddet i Årsjön och övernatt.

De bästa vandringslederna i Tyresta Nationalpark är Sörmlandsleden, Kustleden, Storskogsslingan, Hällmarksslingan, Fornborgsslingan, Barnvagnsslingan, Bylsjöslingan, Åvaträskslingan och Tjäderslingan.

1. Sörmalnadsleden (Etapp 3 och 4)

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sörmlandsleden är en 1000km lång vandring som går genom Sörmland i en varierande natur och terräng. Leden är indelad i 62 etapp med start i Björkhagen i Stockholm.

Etapp 3 och 4 går genom Tyresta Nationalpark. Och är 22km tillsammans. Här går du på skogsstigar, skogsvägar, spänger och lite mer rotiga och steniga partier ibland. Naturen är även den omväxlande med urskog, sjöar, små byar och bebyggelse.

Sörmlandsleden är markerad med skyltar och orange färgmarkeringar på träd, stenar och stolpar. Längs leden finns det vindskydd, rast- och eldplatser för att du ska kunna övernatta vid vandringsleden.

2. Kustleden

bästa vandringsleden i tyresta
Längd: 13
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kustleden är en vandring på 13km och går längs kusten på Tyresta Nationalpark med start på Brakmarens parkering. Ledmarkeringarna är orangea trianglar.

Terrängen är lite svår på vissa ställen men är för det mesta lättvandrad på fina stigar och vägar. När du vandrar på Kustleden i Tyresta Nationalpark kommer du gå genom odlingslandskap, tät skog, sjöar och uppleva fina vyer.

Det finns tre eldplatser läng leden där du kan passa på att pausa eller äta medtagen lunch/fika. Att vandra kustleden är en perfekt dagsvandring.

3. Storskogsslingan

vindskydd tyresta
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Storskogslingan är en fin och mysig vandring på 8km. Leden går att vandra året runt men extra fin en solig vårdag. Storskogsslingan startar vid Brakmaren parkeringsplats. Följ sedan de markerade skyltarna som tar dig runt.

Terrängen är lätt att ta sig fram och går mest på grusväg och skogsstigar. Du kommer passera skog, öppna landskap och fina utsikter under vandring på Storskogsslingan.

Det finns eldplatser och vindskydd längs leden att ta en paus vid. Annars finns platser direkt i natura som passar bra att stanna på en stund för att vila eller äta medtagen fika eller lunch.

4. Hällmarksslingan

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hällmarksslingan startar i Tyresta by och är en slinga på 5km. Det är en lättvandrad leden som går på breda skogsstigar och vägar. Lite rötter och stenar förekommer men absolut inga svåra hinder.

Leden är markerad med gula trianglar som sitter på träden. Naturen är tallskog, hällmarker och granskog.

Ett vinskydd och eldplats finns vid leden där du kan stanna en stund eller varför för inte ta med korv och grilla vid eldplatsen.

5. Fornborgsslingan

brandområdet tyresta
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Parkera bilen vid Stensjödal för att vandra på Fornborgsslingan. Det är en vandring på 5km. Det går också att starta från Tyresta by, vandringen blir då några kilometer längre. I Tyresta by finns det gott om parkeringsplatser och bussen går hit.

Terrängen runt Fonborgsslingan är varierande, lite bökig och teknisk på vissa ställen speciellt vid brandområdet annars lättvandrad. Naturen på leden är mest vildmarks natur och gammalt brandområde.

Vacker vy över Stensjön får du från leden!

Ett mysigt vindskydd med eldplats finns vid Lanan, där har du utsikt över sjö. Rast- och eldplats finns också vid Stensjön.

6. Barnvagnsslingan

lätt vandringsled tyresta
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Barnvagnsslingan är en lättvandrad led på 5km. Det är breda skogsstigar och fina grusvägar du tar dig runt på.

Leden börjar i Tyresta by så du kan ta dig hit både med bil och med kollektivtrafiken. Skyltar visar vägen runt så lätt ska hitta.

Det är en mysig och fin led som går genom skog och öppna landskap. Vid Bylsjön finns en eldplats där du kan grilla korv eller göra en värmande brasa.

7. Bylsjöslingan

vandringsslinga tyresta
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bylsjöslingan är en fin vandring på 6km där första delen av leden är samma som Barnvagnsslingan. Startar i Tyresta by och följ den vit/grön färgmarkering. Markeringarna sitter på träden, även avståndsskyltar finns längs leden.

Det är en lätt terräng som går på grusvägar och bredare stigar i början sedan går led över i smalare skogsstigar som kan vara blötare. Du går genom en omväxlande fin natur och förbi Bylsjön där det även finns en eldplats.

Bylsjöslingan är en fin led som passar de flesta. En perfekt dagsvandring, ta med matsäck eller korv om du vill grilla vid eldplatsen.

8. Åvaträskslingan

fina leder i tyresta
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Åvaträskslingan är 5km och startar vid parkeringsplatsen i Fiskfällan. Skyltar finns runt leden som gör det lätt att hitta. Vill du kan du även gå på Kustleden från Åvaträskslingan.

En blixt utbröt en skogsbrand här 2002.

Leden går i en spännande natur med spår efter skogsbranden, mycket hällmarker och sprickdalar.

9. Tjäderstigen

tyresta nationalpark
Längd: 1,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tjäderstigen är en äventyrsslinga på 1,3km som passar för alla, vuxna som barn. Barnvagn kan också ta sig runt leden då den är lättvandrad.

På leden får du upptäcka en hel del spännande och roliga saker. Ta ett häfte vid starten av leden och svara på frågorna medans du går på stigen.

För att komma till Tjäderstigen tar du dig till Dahlgrensgårdens eldplats som ligger söder om cafét i Tyresta by. Följ sen skyltarna till Tjäderstigen.

Varför gillar att vi att vandra i Tyresta Nationalpark

Tyresta Nationalpark ligger nära Stockholm och är lätt att ta sig till med både bil och med kollektivtrafiken. Nationalparken bjuder på otroligt vacker natur med vildmarkskänsla och gammelskog.

Flera leder finns som är både lätta och kan vandras av alla även barnfamiljer med barnvagn. Vissa leder är mer tekniska att ta sig fram och passar dig som är ute efter mer utmaning. Både vindskydd och eldplatser finns längs de flesta vandringsleder i Tyresta Nationalpark.

Fly Stockholmsstressen och ta dig ut till Tyresta Nationalpark för en heldagsvandring eller för att övernatta. Här kan du njuta av naturen, sjöarna, tystnaden och lugnet.

fina vandringsslingor i tyresta
natur i tyresta

Vanliga frågor

Får man tälta i Tyresta Nationalpark?

Ja det får du i enstaka dagar då allemansrätten gäller. Men du får inte skada naturen eller störa markägare. Viktigt är också att du tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur tar man sig till Tyresta Nationalpark?

Lättast är att ta bilen, parkering finns på olika ställen runt om Nationalparken beroende på vilken led du ska gå. Men du kan även ta bussen ut hit då kliver du av i Tyresta by och startar din vandring därifrån.

Finns det tillgång till ved vid eldplatserna?

Ved finns för att användas i Tyresta Nationalpark. Det finns lite vedboxar utplacerade i närheten av de olika eldplatserna. Du behöver alltså inte ha med dig egen ved.

Kan man bada i Tyresta Nationalpark?

Ja det kan du. Det finns flera sjöar du kan bada i som ligger i nationalparken.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar