Vandring i Söderköping – 5 fina vandringsleder

Vandra i vackra och mysiga Söderköping som ger dig en varierande vandring av kultur, historia och vacker natur. Välj bland långa heldagsturer till halvdagsvandringar. Det finns något för alla.

Genom Söderköping går populära Östgötaleden och från den finns två fina rundslingor du inte får missa som är Borgbergsleden och Stegeborgsslingan. Mer om dom kan du läsa om i inlägget.

Bästa vandringslederna i Söderköping är Birgittaleden, Borgbergsleden, Stegeborgsslingan, Hälsans stig och Östgötaleden.

1. Birgittaleden (Söderköping – Vadstena)

Längd: 143km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Birgittaleden är en 143km lång Pilgrimsled som går från Söderköping till Vadstena eller tvärtom. Det tar 6-7 dagar att gå hela leden och etapperna är mellan 11-26km/dag.

Det här är en vandring du kan göra utan packning eftersom du kan bo på vandrarhem, hotell eller på pensionat längs leden. Det finns också matbutiker, restauranger och caféer längs vägen.

Även om det är en lång vandring går leden mest på asfalt och ibland på grusvägar. Under vandringen kommer du bland annat passera kyrkor, kloster, Göta Kanal, öppna landskap och sjöar.

2. Borgbergsleden

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En populär vandringsled i Söderköping är Borgbergsleden, en vandring på 9km. Här får du vandra i Ramunderbergets gammelskog som också bjuder på kulturhistoria. Här finns lämningar efter en fornborg som är cirka 1500år gammal.

Underlaget varierar och är bitvis kuperat med några upp- och nedförsbackar. En utsiktsplats finns längs leden men också mysiga rast- och eldplatser där du kan passa på att vila benen en stund.

Följ orange färgmarkering och skyltar för att hitta rätt. Det är en rundslinga så du både startar och går i mål på samma ställe. Du kan parkera och starta från Kanal väst eller från Petersburgs motionscentral.

3. Stegeborgsslingan

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stegeborgsslingan är en rundslinga på Östgötaleden och är 12km lång. Här följer du Östgötaledens ledmarkeringar som är oranga.

Du bjuds både på kulturhistoria och varierad naturmiljö som strandängar, hagmarker, bäckraviner och promenad längs vattnet. En utsiktsplats finns vid Stenborg.

Du kan starta vandringen från Slottsholmen, Stenborgs slottsruin eller från Hultbacka, där det även finns parkeringar.

4. Hälsans stig

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig i Söderköping är en mysig vandring som går genom de centrala delarna och är 4km lång. Underlaget är asfalt, grus och kullerstenar utan några stigningar. En lätt vandring som passar alla.

Hälsans stig är ett bra alternativ till dig som vill uppleva stan i Söderköping, du kommer även att passera många sevärdheter på vägen.

Eftersom det är en rundslinga kan du starta vart du vill i centrum. Skyltar finns vid varje kilometer och visar dig vägen runt.

5. Östgötaleden

Längd: 6-19km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Söderköping passerar Östgötaleden och i kommunen finns 3 etapper och 3 rundslingor att vandra. Längs lederna på Östgötaleden får du uppleva mycket historia och medeltida platser.

Etapper Östgötaleden (Söderköping):

  • Etapp 1: Stinsen – Hälla (18km)
  • Etapp 2: Hälla – Nartorp (19km)
  • Etapp 3: Nartorp – Stegeborg (16km)

Rundslingor Östgötaleden (Söderköping):

  • Trasken runt (6km)
  • Stegeborgslingan (12km)
  • Borgbergsleden (9km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Söderköping

Gillar du kultur och historia kommer du bli positivt överraskad av att vandra i Söderköping. Söderköping är en medeltida plats. Förutom att vara en medeltida plats går även Göta Kanal igenom och du kan vandra i en vacker skärgårdsmiljö.

Här finns leder för alla att vandra, korta och lite längre. Några leder ligger stadsnära och är enkla att ta sig till medan andra ligger en bit utanför och du behöver ta bilen.

Går du någon av lederna som ligger centralt kommer du passera matställen och caféer som är värda att stanna på för en paus och påfyllning av energi.

Läs mer: Fina och spännande vandringsleder i Östergötland

vandringsleder söderköping

Vanliga frågor

Vilken vandring får man inte missa?

Borgbergsleden ska du inte missa som också är en rundslinga på Östgötaleden.

Kan man tälta längs med lederna?

Ja det kan du om inget annat anges. Tänk på att särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat, det kan då vara tältförbud. Annars gäller allemansrätten och du får tälta fritt men tänk på att inte tälta nära bostadsområden.

Går det att fylla på med vatten?

Nej, men vandrar du Birgittaleden eller Hälsans stig passerar du matbutik och caféer där du kan gå in och köpa något att dricka. Annars är det bäst att alltid ta med sig eget vatten.

När är bästa perioden att vandra i Söderköping?

Sommaren är finast att vandra på i Söderköping. Men det går att vandra här året runt.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar