Vandring i Fulufjället – 8 fina vandringsleder

Fulufjället är en nationalpark som ligger mellan Sälen och Idrefjäll. Här får du känslan av att vara ute i vildmarken och det finns gott om vandringsleder att välja på här. Vandringsleder som passar för den mer vana vandraren men också kortare dagsvandringar för hela familjen. Det finns flera raststugor i området och utmed lederna som är perfekta för en paus eller övernattning.

De bästa och populäraste vandringslederna i Fulufjällets Nationalpark är bland annat Rösjöleden, Bergådalsleden, Göljåleden, Tangsjöleden, Södra Kungsleden, Njupeskärsleden, Jaktfalksleden och Lavskrikeleden.

1. Rösjöleden

Längd: 9km, 15km, 20km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Rösjöleden startar direkt vid huvudentrén på Fulufjällets Nationalpark och har tre olika längder på vandringsleder. Lederna du kan välja på är 9km, 15km eller 20km och passar för alla att vandra. Antingen gör du en dagsutflykt eller så kan du ta den längre leden och övernatta längsmed leden.

Det är skyltat på vandringsleden så du ska hitta rätt men var uppmärksam då skyltarna kan vara svåra att upptäcka på vissa ställen. Terrängen är varierande men lätt att ta sig fram på så även barn kan vandra här. Naturen är vacker och omväxlande du får njuta en fin utsikt över Njupeskärsfallet, vandra på öppet kalfjäll och förbi fjällsjöar.

Vill du tälta så är det okej att tälta nästan varsom helst i nationalparken. Vissa eldplatser finns även utplacerade. Hit tar du dig med bil och det finns gott om parkeringsplatser vid Nationalparken.

2. Bergådalsleden

övernattning fulufjället
Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergådalsleden är en perfekt vandringsled att vandra om du vill köra en vandring med övernattning. Leden är 24km lång och startar vid Naturum. Här kan du också ta med dig en karta över leden om du vill. Lägg på 3km extra så kommer du ta dig förbi Njupeskär om du vill se vattenfallet.

Leden är markerad med skyltar så du ska gå rätt det kan vara svåra att se på vissa delar av leden. Terrängen är fin och du vandrar mest på upptrampade stigar som går genom fjäll och kalfjäll. Fina utsikter över fjällen och du passerar även endel sjöar på din vandring.

Du kommer passera både Bergådalsstugan och Särnmanstugan där du kan övernatta och där finns även eldplats. Annars kan du övernatta vid Rörsjöarna.

3. Göljåleden

fina vandringsleder i fulufjälet
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Göljåleden är en vandringsled på 17km och som är teknisk och lite mer svårframkomlig. Det är branta och steniga partier på vissa ställen och det saknas broar över vissa vattendrag som du måste ta dig över. Den här vandringsleden passar därför dig som är van att vandra och inte har några problem med varken balans eller fysiken.

Vandringsleden går genom en omväxlande natur i Göljåns dalgång och upp på kalfjället, myrar och skog. Du kommer att mötas av en vacker fjällmiljö med vackra utsikter. Du kommer att passera två raststugor under vandringen som är perfekt att ta en paus vid, även eldplatser finns om du vill laga mat.

Du kan starta på leden från två olika håll. Antingen startar du vid Göljåns parkering eller så kan du starta vandringen lite söder om entrén till Fulufjällets Nationalpark. Leden är markerad med skyltar och färgmarkering.

4. Tangsjöleden

fulufjällets nationalpark
Längd: 22,5km
Svårighetsgrad:  Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tangsjöleden är en vandringsled som är 22,5km lång och startar vid Brottbäscksstugans parkering. En perfekt vandringsled för övernattning och för dig som inte har något emot lätt stigning. Längs med Tangsjöleden har du tillgång till övernattningsstuga och rasstuga.

Terrängen på vandringsleden är varierande med en lätt stigning upp på kalfjället annars är det fina stigar att ta sig fram på. Du kommer att passera Tangsjöarna och Särnsjöarna på din vandring här. Leden är markerad med både skyltar och färgmarkering så att du ska gå rätt.

Om du vill kan du ta en avstickare till Altarringen på 4km. Det är en ring av stenar men man vet inte riktigt vad det är, det finns lite olika teorier kring Altarringen. Är det en gammal samisk kultplats eller är det till som ett hjälpmedel för att fånga in falkar? Nu hålls här varje år i juli en kristen gudstjänst.

5. Södra Kungsleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Genom Fulufjällets Nationalpark går Södra Kungsleden som startar i Storlien och slutar i Sälen eller tvärtom. Hela Södra Kungsleden är 340km lång, vill du bara vandra den del som sträcker sig genom Fulufjället så kan du gå på leden vid Rössjöarna och gå bort mot Särmansstugan och Tangsjöstugan.

Leden är markerad med Kungsledens ledmarkering så att du ska hitta rätt. Det är en fin vandring som går uppe på fjället och förbi fina sjöar. Parkera bilen vida Naturum som ligger vid entrén till Nationalparken.

6. Njupeskärsleden

njupeskärsslingan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Njuperskärsleden är en vandringsslinga som är cirka 4km lång och som tar dig till Sveriges högsta vattenfall. Leden är markerad med skyltar som visar vägen och hur långt det är men är också markerad med gul färgmarkering.

Terrängen är varierande och en del av sträckan går på trädäck vilket gör det lätt för rullstolar och barnvagnar att ta sig fram, tyvärr går de inte ändra fram till vattenfallet.

När det inte är fina trädäck du går på så är det upptrampade skogsstigar som på vissa delar kan vara steniga och rotiga men inte svåra att ta sig fram på. Du kommer att vandra i mysig trollskog, dalgångar och gammelskog innan du kommer fram till vattenfallet.

Denna vandringsled är inte tillgänglig att vandra på under vintermånaderna då det finns risk för lavinfara i Njuperskärslavinen och stigarna är inte plogade och kan vara väldigt hala att gå på.

7. Jaktfalksleden

natur i fulufjället
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Jaktfalksleden är en 5,5km lång vandringsled och är en längre variant av Njupeskärsslingan. Den här leden passar dig som är en mer van vandrare då terrängen kan vara lite mer svår att ta sig fram på och du kommer få gå upp för en brant.

Jaktfalksleden går även ovanför vattenfallet och sedan ner tillbaka till huvudentrén. Därför den lite mer krävande terrängen. Men när du är ovanför fallet så kommer det vara värt, du får en fin utsikt över fjällen och naturen.

Leden startar på samma ställe som Njupeskärsslingan vid Naturum. Leden är skyltad och har även en orange färgmarkering så du ska gå rätt. Undvik att gå denna led om det har regnat eller regnar då det kan bli väldigt halt på stenblocken.

8. Lavskrikeleden

hjortron fulufjället
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lavskrikeleden är en lätt vandringsled som är 2km där barnvagnar och rullstolar enkelt kan ta sig runt. Leden går på träspänger och packat grus, starta rundslingan vid Naturum och följ ledmarkeringen som är röd markerad för att gå rätt.

Leden går över myrar och gammelskog, det är en mysig vandringsslinga att ta sig runt på. Ett tips är att ta med fika och pausa på något ställe längs med leden och njut av naturen.

Varför gillar att vi att vandra i Fulufjället Nationalpark

Fulufjällets Nationalpark är ett stort naturområde som erbjuder flera olika vandringsleder både kortare dagsturer men också långa vandringsleder som är perfekta för övernattning. Totalt finns det 140km markerade leder i Fulufjället och 15 raststugor där du kan pausa vid eller övernatta.

Här finns en vandringsled för alla både lätta och mer tekniska leder. När du besöker Fulufjällets Nationalpark så är ett måste att besöka Sveriges högsta vattenfall i Njupeskär.

Den bästa årstiden att besöka nationalparken på enligt oss är på sensommaren då det är mindre folk och lugnare här men lite av sommarvärmen finns kvar.

Det vi gillar speciellt mycket med Fulufjället förutom naturen och de vackra vyerna är att du får tälta nästa överallt här vilket gör att du kan hitta magiska tältplatser. Om du är i Fulufjället några dagar tycker vi definitivt att du ska köra en dagsvandring i Idre och Städjan eftersom det är så nära.

vandra till njuperskärsfallet

Vanliga frågor om vandring i Fulufjället

Får man tälta på Fulufjället?

Ja du får faktiskt tälta nästan överallt i nationalparken om inget annat står. Men var rädd om naturen och skada den inte och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnat platsen.

Kan man bada i Njupeskär?

Ja det kan du. Du kan bada både nere vid vattenfallet men också uppe på toppen av fallet. Uppe vid fallet får du även en fin utsikt.

När är bästa årstiden för att vandra i Fulufjällets Nationalpark?

Alla årstider har sin charm men vi skulle säga att det är som finast på sommar och hösten. Dock är det mer folk på sommaren så vill du ha det lugnare så är sensommaren och hösten bästa tiden att besöka Fulufjällets Nationalpark.

När är Fulufjällets Nationalpark öppet?

Det är öppet året runt och vägen till Naturum plogas på vintern. Men själva Njupeskärsserveringen är endast öppet under juni till september. Fika i Naturum går att köpa året runt.

Kan man hyra stugor i Fulufjället?

Ja det kan du. Du kan antingen hyra en hel stuga som du har för dig själv men du kan också hyra en bädd i en stuga som är ett billigare alternativ. Tänk då på att du kan få dela stuga med andra människor.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer