Vandring i Fulufjället – 8 fina vandringsleder

Fulufjället som är en nationalpark ligger mellan Sälen och Idrefjäll. Här får du känslan av att vara ute i vildmarken och det finns gott om vandringsleder att välja på. Missa inte att att vandra till Sveriges högsta vattenfall!

Det finns flera raststugor i området och längs lederna som är perfekta att pausa vid eller för att övernatta i.

De bästa vandringslederna i Fulufjället är Rösjöleden, Njupeskärsleden, Jaktfalksleden, Bergådalsleden, Göljåleden, Tangsjöleden, Södra Kungsleden och Lavskrikeleden.

1. Rösjöleden

Rösjöleden
Längd: 9km, 15km, 20km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Rösjöleden startar direkt vid huvudentrén på Fulufjällets Nationalpark och har tre olika längder på leder. Det finns en på 9km, 15km och 20km. Här kan du välja att göra en dagsvandring eller en vandring med övernattning om du vill.

Det är skyltat på leden men var uppmärksam eftersom skyltarna kan vara svåra att upptäcka på vissa ställen. Terrängen är varierande men lättvandrad så även barn kan vandra här.

Naturen är vacker och omväxlande du får njuta en fin utsikt över Njupeskärsfallet, vandra på öppet kalfjäll och förbi fjällsjöar. Vill du tälta vid leden är det tillåtet nästan överallt. Ser du inget tältförbud är det okej.

2. Njupeskärsleden

njupeskärsslingan
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Njuperskärsleden är en slinga på 4km som tar dig till Sveriges högsta vattenfall. Leden är markerad med avståndsskyltar och med gul färgmarkering.

Vandra till Sveriges högsta vattenfall!

Terrängen är varierande och en del av sträckan går på trädäck vilket gör det lätt för rullstolar och barnvagnar att ta sig fram, tyvärr går de inte ändra fram till vattenfallet.

Här vandrar du i en mysig trollskog, dalgångar och i gammelskog innan du kommer fram till vattenfallet.

3. Jaktfalksleden

natur i fulufjället
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Jaktfalksleden är en 5,5km vandring och är en längre variant av Njupeskärsslingan. Den här leden passar dig som är en van vandrare då terrängen kan vara lite mer svår att ta sig fram på och du kommer gå uppför en brant.

Leden går även ovanför vattenfallet och sedan ner tillbaka till huvudentrén. Därav den krävande terrängen. Men när du är ovanför fallet kommer det vara värt stigningen upp. Här får du en magisk utsikt över fjällen.

Leden startar vid naturum och är markerad med orange färgmarkering. OBS! Undvik att gå leden om det har regnat eller regnar då är det väldigt halt på stenblocken.

4. Bergådalsleden

övernattning fulufjället
Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergådalsleden är en perfekt vandring att göra om du vill köra en vandring med övernattning. Leden är 24km och startar vid naturum.

Här kan du också ta med en karta över leden. Lägg på 3km extra då kommer du förbi Njupeskär om du vill se vattenfallet.

Leden är markerad med skyltar men kan vara svåra att upptäcka på vissa ställen. Fina utsikter över fjällen får du och du passerar även endel sjöar på vandring.

Övernattning längs Bergådalsleden

Du kan övernatta i Bergådalsstugan och Särnmanstugan där finns även eldplats. Annars kan du övernatta vid Rörsjöarna.

5. Göljåleden

fina vandringsleder i fulufjälet
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Göljåleden är en vandring på 17km som är teknisk och lite mer svårframkomlig. Det är branta och steniga partier på vissa ställen och det saknas broar över vissa vattendrag som du måste vada över.

Leden går genom en omväxlande natur i Göljåns dalgång och upp på kalfjället, myrar och skog. Du kommer att mötas av en vacker fjällmiljö med fina utsikter. Två raststugor finns längs leden som är perfekt att paus vid, även eldplatser finns om du vill laga mat.

Du kan starta från två olika håll. Antingen startar du vid Göljåns parkering eller så startar du vandringen lite söder om entrén till Fulufjällets Nationalpark. Leden är markerad med skyltar och färgmarkering.

6. Tangsjöleden

fulufjällets nationalpark
Längd: 22,5km
Svårighetsgrad:  Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tangsjöleden är en vandring på 22,5km och startar vid Brottbäscksstugans parkering. En perfekt led att gå med övernattning. Längs leden har du tillgång till övernattningsstuga och raststuga.

Terrängen är varierande med en lätt stigning upp på kalfjället annars är det fina stigar. Du kommer att passera både Tangsjöarna och Särnsjöarna. Leden är markerad med skyltar och färgmarkering.

Gör en avstickare till Altarringen

Till Altarringen är det 4km extra. Det är en ring av stenar. Man vet inte riktigt vad det är men det finns olika teorier kring Altarringen.

Är det en gammal samisk kultplats eller är det till som ett hjälpmedel för att fånga in falkar? Nu hålls här varje år i juli en kristen gudstjänst.

7. Södra Kungsleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Genom Fulufjällets Nationalpark går Södra Kungsleden som startar i Storlien och slutar i Sälen eller tvärtom. Hela Södra Kungsleden är 340km.

Vill du bara gå den del som sträcker sig genom Fulufjället ska du gå på leden vid Rössjöarna och gå bort mot Särnmansstugan och Tangsjöstugan.

Leden är markerad med Kungsledens ledmarkering. Det är en fin vandring som går uppe på fjället och förbi fina fjällsjöar. Parkera bilen vida naturum som ligger vid entrén till Nationalparken.

8. Lavskrikeleden

hjortron fulufjället
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lavskrikeleden är en lättvandrad led på 2km där barnvagnar och rullstolar enkelt kan ta sig runt. Leden går på träspänger och packat grus. Starta vid naturum och följ röd färgmarkering.

Leden går över myrar och gammelskog. Det är en mysig slinga att ta sig runt. Ett tips! Ta med fika och pausa på något ställe längs med leden och njut av naturen.

Varför gillar att vi att vandra i Fulufjället Nationalpark

Fulufjällets Nationalpark är ett stort naturområde där det totalt finns 140km markerade leder i och 15 raststugor du kan övernatta i.

Här finns en vandringsled för alla både lätta och mer tekniska. När du besöker Fulufjällets Nationalpark är ett måste att besöka Sveriges högsta vattenfall i Njupeskär.

Det vi gillar speciellt mycket med Fulufjället förutom naturen och de vackra vyerna är att du får tälta nästa överallt. Om du är i Fulufjället några dagar tycker vi definitivt att du ska köra en dagsvandring i Idre och Städjan eftersom det är så nära.

vandra till njuperskärsfallet

Vanliga frågor

Får man tälta på Fulufjället?

Ja du får faktiskt tälta nästan överallt i nationalparken om inget annat står. Men var rädd om naturen och skada den inte och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnat platsen.

Kan man bada i Njupeskär?

Ja det kan du. Du kan bada både nere vid vattenfallet men också uppe på toppen av fallet. Uppe vid fallet får du även en fin utsikt.

När är bästa årstiden för att vandra i Fulufjällets Nationalpark?

Finast är det på sommaren och hösten. Dock är det mer folk på sommaren så vill du ha det lugnare är sensommaren och hösten bästa tiden att besöka Fulufjällets Nationalpark.

När är Fulufjällets Nationalpark öppet?

Det är öppet året runt och vägen till Naturum plogas på vintern. Men själva Njupeskärsserveringen är endast öppet under juni till september. Fika i naturum går att köpa året runt.

Kan man hyra stugor i Fulufjället?

Ja det kan du. Du kan antingen hyra en hel stuga som du har för dig själv men du kan också hyra en bädd i en stuga som är ett billigare alternativ. Tänk på att du kan få dela stuga med andra.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Fulufjället – 8 fina vandringsleder”

Lämna en kommentar