Vandring i Landskrona – 6 fina vandringsleder

Njut av mysig vandring i stadsmiljö eller i ett lugnt och fint naturområde när du besöker Landskrona.

Här finns härliga slingor som går längs kusten men du bjuds också på kulturhistoria och fina vyer. Även Skåneleden korsar kommunen. I det här inlägget tipsar vi om Landskronas fina vandringsleder.

De bästa vandringslederna i Landskrona är Ven runt, Sandbergenslingan, Grannslingan, Citadellslingan, Saxtorpsskogen och Rydebäck – Landskrona.

1. Ven runt

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ven runt är en rundslinga på 12km och är en ö som ligger ute i Öresund. Här vandrar du med utsikt över den danska kusten. Ven runt hör även till Skåneleden delled 5.

Ta färjan över till Ven från Landskrona som går året runt. När du kommer fram till ön startar vandringen nästan direkt. Terrängen är går längs grusvägar med lite höjdskillnader och vackra utsikter.

Du får uppleva både vackra naturreservat och kulturhistoria här på ön. När du besöker ön ska du även passa på att ta en Havenglass efter eller innan din vandring.

2. Sandbergenslingan (Hilleshögs dalar)

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hilleshögs dalar är ett naturreservat som ligger norr om Landskrona och här finns vandringsleden Sandbergenslingan som är 3km, markerad med brun färgmarkering.

Delar av rundslingan går även gemensamt med Skåneleden (delled 5, etapp8). Fina rastplatser finns längs leden men även platser att pausa på mitt i naturen finns så packa med lite god matsäck eller fika.

Som finast är det att vandra här på sommaren, då ska du passa på att göra en avstickare till Gåsaägget ock kika på blommorna som blomstrar där.

Du kan ta dig hit antigen med bil ett tåg från Landskrona. Gott om parkeringsplatser finns och tågstationen ligger i Glumslöv 2km bort.

3. Grannslingan

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en mer central vandring är Grannslingan ett bra val. Det är en vandring på 6km som går på en lätt terräng där även barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram.

Rundslingan är markerad med gul färgmarkering men endast moturs, leden korsar även Skåneleden. Ett bra ställe att starta från är Skeppsbrokajen.

Att gå hela slingan tar ungefär 1,5 timme beroende på pauser och tempo.

4. Citadellslingan

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan central vandring att göra i Landskrona är Citadellslingan som är 2,5km. Här går du på historisk mark och här finns också Sveriges enda bevarade jordvallvsfästing.

Längs med slingan kommer du även passera Slottsparken, strandpromenaden Linjen och ett gamalt koloniområde.

Citadellslingan är markerad med grön färgmarkering och här kan både barnvagnar och rullstolar ta sig fram.

5. Saxtorpsskogen

Längd: 1,5-5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandra på fina stigar i naturreservatet Saxtorpsskogen som är mellan 1,5-5km. De kortare slingan som är 1,5km är markerad med gul färgmarkering medan den längre på 5km har blå färgmarkering.

Även två kortare rundor finns som är mellan 600-700 meter och heter Sagoslingan och Trädslingan perfekt att gå med barn. Här får de också lära sig om skogens djur och natur.

Vill du övernatta i området finns tre vindskydd här.

6. Rydebäck – Landskrona (Skåneleden)

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En etapp på Skåneleden är att vandra mellan Rydebäck till Landskrona eller tvärtom. Det är en vandring som är 13km och hör till delled 5 (Öresund).

Här får du vandra längs med kusten på strandstigar och över Glumslös stora bakar. Längs den här vandringen finns det mycket att se och upptäcka.

Du kommer passera mycket av det vi nämt tidigare i inlägget som Citadellet, Sveriges äldsta koloniområde och Hilleshögs dalar.

Varför vi rekommenderar att vandra i Landskrona

Landskrona ligger fint vid kusten vilket bjuder till många kustnära vandringar. Men det finns också fina naturområden i närheten med bra vandringsleder.

Vill du vandra centralt och inte ta dig utanför stan finns det bra promenadstråk att gå som även är barnvagns- och rullstolsvänliga.

Många leder är också barnvänliga vilket gör att ni kan vandra hela familjen.

Läs mer: Vår artikel om fina ställen att vandra på i Skåne

fin vandring landskrona

Vanliga frågor

Vilken vandring får man inte missa i Landskrona?

Sandbergenslingan vid Hilleshögs dalar och Ven runt tycker vi inte att du ska missa. Vill du upptäcka allt på en lång vandring ska du gå etapp 8 (delled 5) på Skåneleden som är sträckan mellan Rydbäck till Landskrona.

När är bästa perioden att vandra på?

Sommaren är som finast här. Men du kan vandra här året runt och alla årstider är fina på sina sätt.

Kan man övernatta längs lederna i Landskrona?

Ja, på vissa ställen finns det vindskydd att övernatta i. Tälta kan du också göra om inget annat anges på platsen. Särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat och det kan då vara tältförbud så ett tips är att kolla upp det innan.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar