Vandring i Alingsås – 8 fina vandringsleder

I Alingsås finns många naturreservat och naturområden att vandra i som bjuder på det mesta. Välj mellan lättvandrade leder eller lite mer utmanade.

En populär led som går till Alingsås är Gotaleden, annars hittar du fin vandring på Vildmarksleden och i naturreservatet Brobacka. Mer om de lederna kan du läsa om i inlägget.

SDe bästa vandringslederna i Alingsås är Vildmarksleden, Dammsjöåsleden, Risvedenspåret, Gotaleden, Potatisleden, Hälsans stig, vandra i Brobacka och Hjortmarka.

1. Vildmarksleden

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En stadsnära vandring är Vildmarksleden som är 10km lång. Vandringen ligger i friluftsområdet Hjortmarka som också är ett naturreservat inte långt från Alingsås centrum.

Precis som namnet på leden får du vandra genom vildmark. Vildmarken ligger i den östra delen av naturreservatet. Följ den blåa markeringen för att ta dig runt hela Vildmarksleden.

Längs leden kommer du hitta flera fina platser att stanna på för att vila eller äta medtagen matsäck. Det finns vindskydd, rast- och eldplatser vid leden. Tips! Är det varmt passa på att stanna till vid Stora Kroksjön och bada.

2. Dammsjöåsleden

Längd: 6,8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandring som inte heller ligger allt för långt bort från Alingsås är Dammsjöåsleden. Det är en vandring på 6,8km som går genom en lugn och tyst miljö mellan Ängabostugan och Dammsjöås.

Leden har gul markering och går genom en barrskog på skogsstigar och väg. Var beredd på att det är backigt eftersom området är ganska kuperat här.

Du startar vandringen från Ängabostugan, där finns också en parkering och en karta över leden.

3. Risvedenspåret

Längd: 18km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Risvedenspåret är en vandring på 18km som går genom en häftig och varierande natur. Här får du uppleva allt från klarvattensjöar som Grönavatten som är 18 meter djupt, ängar, torp och fina utsikter.

Stora delar av leden går i Lerums kommun men den östra går i Alingsås kommun. Enklast är att starta från Sjöviks IP. Risvedenspåret är en rundslinga så du kommer tillbaka till startplatsen.

Det här är en perfekt heldagstur att göra som bjuder på mycket under vandringen.

4. Gotaleden

Längd: 77km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gotaleden är en lättvandrad led men som är 77km lång och startar från centrala Göteborg och slutar i Alingsås. Leden är indelad i 9 etapper med varierad längd. Det bästa är att du kan nå många av etappen med pendeltåg om du bara är intresserad av en speciell etapp.

Vill du gå hela Gotaleden kan du övernatta, äta och fika längs med leden vilket ändå gör det till en bekväm vandring och du slipper bära med dig massa packning.

Etapper på Gotaleden:

  • Etapp 1: Göteborg – Skatås (6km)
  • Etapp 2: Skatås – Kåsjön (10km)
  • Etapp 3: Kåsjön – Jonsered (8km)
  • Etapp 4: Jonsered – Lerum (10km)
  • Etapp 5: Lerum – Floda (9,3km)
  • Etapp 6: Floda – Tollered (7,8km)
  • Etapp 7: Tollered – Norsesund (11km)
  • Etapp 8: Norsesund – Västra Bodarna (5km)
  • Etapp 9: Västra Bodarna – Alingsås (10,5km)

5. Potatisleden

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Potatisleden är en lättvandrad led som går runt Alingsås och är 15km lång. Leden har en orange färgmarkering som gör det lätt att hitta runt.

Det bästa med Potatisleden är att du kan starta lite vart du vill. Du kan också smidigt ta någon av stadsbussarna till eller från leden om du inte vill gå hela på 15km.

Du kommer att vandra genom villaområden, genom skog och i fina naturområden. Det här är en perfekt vandring att göra som är lättillgänglig från Alingsås.

6. Hälsans stig (Nolhaga park)

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig finns i flera svenska städer och är ett sammarbeta med hjärt- och lungfonden för att få flera svenskar att komma ut och röra på sig.

Hälsas stig i Alingsås går runt i området Nolhaga och är en vandring på 4km. Du kan starta vart du vill på stigen och den är markerad med skyltar vid varje kilometer.

Slingan går i en omväxlande miljö och är perfekt om du vill komma ut en stund men inte behöva ta dig allt för långt bort.

7. Vandra i Brobacka

Längd: 1-1,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Brobacka är ett naturreservat i Alingsås som bjuder på en häftig natur. Här finns en naturstig som är 1-1,5km beroende på om du går samma väg tillbaka eller går den som en rundslinga.

Det är en kort vandring men med svår terräng och trappor. Under vandringen på naturstigen finns skyltar som berättar om naturen och historian som finns runt omkring dig.

Här i Brobackas naturreservat hittar du Sveriges mäktigaste jättegrytsfält som bildades under istiden. Från Vårräkneberget har du en vacker utsikt att njuta av innan du går ner och tillbaka till parkeringen igen. Vid parkeringen finns även torrdass.

8. Hjortmarka

Längd: 1,7-10km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hjortmarka är ett populärt friluftsområde i Alingsås som du lätt når från stan. Här finns det både motionsspår och vandringsleder som är mellan 1,7-10km långa.

Naturen i Hjortmarka består av ek- och tallskog. Här finns också flera sjöar. Runt friluftsområdet går det att hitta flera fina platser att pausa på som bjuder på utsikt. Så packa ner sittunderlag och lite matsäck på vandringen.

Varför vi rekommenderar att vandra i Alingsås

I Alingsås finns många lättillgängliga vandringsleder som du lätt kan nå med kollektivtrafiken vilket vi tycker är bra om du inte har tillgång till bil.

Det finns också stor variation av leder allt från lätta till svåra och mer utmanade vandringar. Det finns även en del naturreservat att besöka som bjuder på en häftig natur med mycket historia.

Här kan du vandra året runt och det är fint alla årstider men som finast är det under sommaren tycker vi. Vill du ha det lite lugnare är våren och hösten annars en bra period att vandra på i Alingsås.

fin vandring i alingsås

Vanliga frågor

Vilken led får man inte missa?

Vildmarksleden är fin men även Gotaleden är mysig att gå om du har tid.

När är bästa perioden att vandra på?

Sommaren är den bästa perioden att vandra på i Alingsås. Men du kan vandra här året runt och alla årstider är fina på sitt sätt.

Får man tälta längs lederna?

Ja, du får tälta längs lederna om inget annat anges på platsen. Vandrar du i ett naturreservat kan särskilda regler gälla och det kan vara tältförbud. Annars gäller allemansrätten men tänk på att inte tälta nära bebyggelse och störa markägare.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar