Vandring i Oskarshamn- 9 fina vandringsleder

En populär vandringsled som lockar många till Oskarshamn är Ostkustleden. Men det är inte den enda vandringen som finns här. Det finns flera natur- och kulturreservat att besöka med fina vandringsleder i olika typer av terräng.

I Oskarshamn kan du även vandra i skärgårdsmiljö och centralt på Strandpromenaden som går genom Oskarshamn längs havskusten där även barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram.

De bästa vandringslederna i Oskarshamn är Ostkustleden, Stensjö Bys vandringsleder, Bråbygdens vandringsleder, Uvö runt, Stenhuggarleden, Strandpromenaden, Krokshultsbygdens vandringsleder.

1. Ostkustleden

Längd: 160km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Populära Ostkustleden är 160km och tar ungefär 8 dagar att vandra. Leden går i en cirkel med 8 etapper och vanligast är att starta från Lilla Hycklinge.

Hit kan du ta dig med buss från Oskarshamn eller bil, parkering finns vid ledens start. Varje etapp är cirka 20km och är markerad med skyltar och gul färgmarkering.

Övernattningsstugor finns vid varje etapps slut och får användas mot en liten avgift och är öppna året runt, ta med pannlampa då vissa stugor saknar el.

Ett tips om du vandrar Ostkustleden på sommaren är att ta med badkläder, du kan bada i bland annat sjöarna Storyttern, Lilla Ramm, Hålviken och Uthammars udde.

Etapper på Ostkustleden

 • Etapp 1: Lilla Hycklinge-Nynäs (17km)
 • Etapp 2: Nynäs-Lönhult (21,5km)
 • Etapp 3: Lönhult-Krokstorp (21,5km)
 • Etapp 4: Krokstorp-Mörtfors (17,5km)
 • Etapp 5: Mörtfors-Stjärnberg (18,5km)
 • Etapp 6: Stjärnberg-Lilla Laxemar (18,5km)
 • Etapp 7: Lilla Laxemar-Hällveberg (21km)
 • Etapp 8: Hällveberg-Lilla Hycklinge (18km)

2. Vandra i Stensjö By

Längd: 1,3-3,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Stensjö By ligger ungefär 10km norr om Oskarshamn och är ett kulturreservat. Att besöka Stensjö By är som att resa tillbaka i tiden då byggnaderna och odlingsmarkerna är från 1700-talet.

Det är ett populärt ställe att besöka med familjen och du kommer att möta djur som höns, kossor och grisar. Vill du bada ligger badplatsen Stärringen på gångavstånd från byn.

I Stensjö By spelades Astrid Lindgren filmerna Barnen i Bullermyren och Emil i Lönneberga in.

Det finns fyra olika slingor att ta sig runt på som passar alla att vandra även barn. Nedanför har vi listat de olika slingorna.

Vandringsslingor i Stensjö By

 • Viråslingan (1,3km)
 • Lomgölsslingan (1,4km)
 • Ängslingan (1,4km)
 • Skogsslingan (3,7km)

3. Bråbygdens vandringsleder

oskarshamn bråbygden
Längd: 1,5-7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

För att vandra i Bråbygden behöver du ta dig cirka 3mil väster om Oskarshamn till Bråbo. Bråbygden är en gammal och mysig landsbygd med gamla byggnader, beteshagar, ängar och gärdesgårdar.

Passa på att ta en fika Bråbo Café som är öppet på sommaren eller packa ner egen fika och ät längs med någon av leder.

Alla Bråbygdens vandringsleder startar vid Bråbo B&B där det även finns en informationstavla om de olika lederna. Alla leder är markerade med olika färger så du enkelt ska hitta. Den vita vandringsleden är barnvagnsvänlig.

Vandringsleder i Bråbygden

 • Röd led (1,5km)
 • Orange led (3,5km)
 • Vit led (5km), Barnvagnsvänlig
 • Blå led (7km)

4. Vandra på Uvö

vandring uvö
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en kustnära och skärdgårdslik vandring ska du ta dig ut på Uvö. Åk till Rotviksvägens slut och parkera på parkeringsplatsen innan bron som tar dig över till Uvö.

På Uvö finns en promenadslinga som går runt hela ön längs med havet. Det är en vandring på 2km och som tar cirka 45 minuter att vandra om du inte stannar någonstans.

Vi tycker inte du ska skynda runt ön utan passa på att bada här vid fint väder och packa även med fika. Du kommer hitta flera ställen att pausa på. På ön ligger även Lots Jacobs grotta som du passerar när du vandrar på ön.

5. Stenhuggarleden

stenbrottsleden oskarshamn
Längd: 9,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Vånevik 11km söder om Oskarshamn kan du vandra på Stenhuggarleden som är en vandring på 9,5km som går längs med kusten till Näset. Du kan så klart vandra leden från Näset till Vånevik också.

Det som gör just Stenhuggarleden speciell är de 100 år gamla kajerna, skrotstenen, stenbrotten och den gamla rallvägen som ligger längs leden.

Vandrar du Stenhuggarleden på sommaren ska du packa ner badkläder, du kommer passera Våneviks badplats, här finns även två eldplatser om du vill grilla korv eller bara stanna för en paus. Efter Våneviks badplats ligger ett Stenhuggarmuseeum som är värt ett besök.

6. Strandpromenaden (Camping till Camping)

strandpromenad
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandra Strandpromenaden som även kallas för camping till camping då den går mellan Havslätts Camping och First Camp Gunnarsö. Det är en promenad på 8,5km som går längs kusten i Oskarshamn. Här kan även barnvagnar och rullstolar ta sig fram eftersom det är asfaltväg.

Längs leden finns flera bänkar att vila på om du behöver och badplats finns på båda campingplatserna.

Extra fint är det att vandra Strandpromenaden en sommar kväll, passa på att äta lunch eller middag på Badholmens Resturang som du kommer gå förbi. Restaurangen ligger i centrala Oskarshamn vid gästhamnen.

7. Krokshultsbygdens vandringsled

vandring i smålandsbygden i oskarshamn
Längd: 18km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du uppleva ett gammalt Småland och de gamla odlingslandskapen som än idag lever kvar och sköts på det traditionella sättet? Då är det nästa ett måste att vandra i Krokhultsbygden. Bygden klassas även som ett riksintresse.

Kulturlandskapet Krokultsbygden ligger cirka 3mil från Oskarshamn. Hela vandringen är 18km och tar cirka fem timmar att vandra. Det är en lätt terräng med röd färgmarkering.

8. Sjöbovikens Naturreservat

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sjöbovikens naturreservat ligger centralt i södra delarna av Oskarshamn och är därför lätt att ta sig till med buss eller cykel om man vill.

Här finns en kort vandringsslinga på 2,5km som går i en varierande terräng. Leden har en blå färgmarkering så du lätt ska hitta.

9. Fagereke Naturreservat

Längd: 2-3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Fagerekke naturreservatet ligger nordväst om Oskarshamn centrum och hit kan du ta dig till med cykel.

Här finns två kortare vandringsslingor där en led är 2km och den andra är 3km. Det är en varierande terräng som är lätt att sig fram på.

fin vandring i oskarshamn

Varför vi rekommenderar att vandra i Oskarshamn

Oskarshamn har många vandringsleder som är lättillgängliga från centrum, det gör det enkelt för alla att komma ut i naturen. I Oskarshamn kan du vandra i kulturreservat där du kastats tillbaka i tiden och får uppleva jordbruk som fortfarande sköts på traditionellt vis.

Förutom kulturreservat kan du vandra i skärgårdsmiljö på Uvö och i naturreservat som finns i de centrala delarna av Oskarshamn men också några mil utanför. Du kan nå många av Oskarshamns vandringsleder med buss.

Vill du ha fler tips? Läs vårat inlägg om vandringsleder i Småland för fler bra tips på leder att besöka.

kulturhistoriska leder i oskarshamn

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Oskarshamn?

Ostkustleden får du inte missa. Vill du inte vandra hela leden kan du välja att gå en etapp av den. Missa heller inte att skärgårdsvandra på Uvö en fin sommardag.

Kan man tälta i Oskarshamn?

Ja det får du om inget annat anges på platsen du är på. Du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör någon markägare. Viktigt är att du alltid tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Bästa årstiden för vandring i Oskarshamn?

Våren och sommaren tycker vi är de finaste årstider att vandra på.

Hur många naturreservat finns i Oskarshamn?

Det finns 28 naturreservat i Oskarshamns kommun.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar