Vandring i Ullådalen – 4 fina vandringsleder (+ Bad & vindskydd)

Vill du komma bort från ett hetsigt Åre och direkt upp på fjället ska du ta dig till Ullådalen och vandra. Här kan du vandra både kortare dagsturer och längre heldagsvandring.

Vi tog bilen till Ullådalen och utgick från lederna som startade därifrån. Ett fint sommarväder fick vi men på slutet av vandringen kom det in både moln och lite regn.

3 saker du inte får missa när du vandrar i Ullådalen:

 • Stendalen
 • Ullån
 • Vindskyddet i Skuttjärn

Vi berättar mer om dessa ställen längre ner i inlägget…

Ta dig till Ullådalen

Vill du utgå från Ullådalen tar du dig dit med bil. Åk E14 från Åre by mot Trondheim. Efter tunneln vid WM8:an tar du första avfarten till höger. Det är skyltat Ullådalen och Rödkullen från vägen. Kommer du från andra hållet är det avfart till vänster från E14.

Åk sen förbi skylten till Rödkullen och fortsätt ytterligare några hundra meter upp. På vänster sida av vägen ligger Ullådalens parkering och det är även där vandringslederna börjar vid spårcentralen.

En stor karta över området finns vid parkeringen och du kan även ta med en en mindre papperskarta som ligger i lådan här.

Vandringsleder i Ullådalen (Sommar)

vandringsleder karta ullådalen
vandringsleder ullådalen

Från Ullådalen kan du vandra led 203 som går runt Mullfjället (Mullfjället runt) det är en led som är 19km lång och går bort till Duved och förbi Tegefjäll innan du kommer tillbaka till Ullådalen. Leden går på en delad vinterled så räkna med blöta och leriga partier.

Du kan även vandra Åreskutan runt led 211. En vandring på 25km som går förbi Björnen. Vandra hela leden på en dag eller gå den på två dagar och tälta längs leden.

Kortare dagsvandring från Ullådalen:

 • Stendalen – Starta från parkeringen och gå bort till skidbaken och liften, följ den upptrampade stigen som går upp för backen tills du ser skyltningar till Stendalen på vänster sida. Därifrån följer du led 210 bort till Stendalen.
 • Forsaskalets vindskydd – Från parkeringen går du förbi spårcentralen tills du kommer fram till en stig som delar sig. Gå vänster ner mot Ullån och över träbron. Följ nu skyltarna som går till Forsaskalets vindskydd led 203.
 • Ullsjön runt – Börja gå mot Forsaskalets vindskydd på led 203. Gå sen av stigen mot Ullsjön. Gå längs med den västra sidan av Ullsjön, tänk på att det inte är några ledmarkeringar här. När du gått förbi Ullsjön blir det en brant stigning som tar dig upp på kalfjället. Gå till vindskyddet i Skuttjärn, här kommer du sen på led 210 och 211.
 • Lillåstugan – Ta dig över träbron som går över Ullån och följ led 203 mot Lillåstugan, en vandring på cirka 2km. Här kan du fika och äta lättare mat.

Fina platser att pausa på

Det finns gott om platser att pausa på i Ullådalen för en fika- eller lunchpaus. Det enda du behöver ta med är sittunderlag eller ett liggunderlag.

Vårat favoritställe för en fikapaus eller lunch är mitt i Stendalen längs forsen (Led 211). Här är det oftast mindre folk än vid led 203 från Ullådalens parkering. Här kan du också bada om du vill.

Ett tips är att ta sig en bit upp på fjället, där får du bra utsikt och det är mindre flugor och mygg där än längre ner i dalen. Speciellt om du vandrar här på sommaren.

lunch i stendalen
Lunchpaus i Stendalen.

Våra bästa platser att pausa på i Ullådalen:

 • Stendalen
 • Ullån
 • På någon stenhäll längs lederna

3 saker du INTE får missa i Ullådalen

Det du inte får missa när du besöker Ullådalen är enligt oss Stendalen, Ullån och vindskyddet i Skuttjärn.

Stendalen

stendalen måste du besöka om du är i ullådalen på vandring

Stendalen är otroligt vackert, speciellt med vattendraget som går igenom här. Sätt dig längs med bäcken på en stenhäll och fika.

Du kan också bada eller bara doppa fötterna om du vill en varm dag. Här är det lite lugnare än vad det är vid Ullån, ett av våra favoritställen i Ullådalen.

Ullån (Här kan du bada)

bada i ullån ullådalen

Ullån når du lätt från parkeringen. Här är det populärt att bada och det är många som åker hit för just det.

Är det varma och fina dagar kan det vara fullt av badgäster vid Ullån. Men går du en bit uppför ån är det vara lite lugnare.

Vindskyddet i Skuttjärn

vindskydd skuttjärn
vindskydd ullådalen
vindskyddet vid skuttjärn

Gå på led 211 så kommer du till Skuttjärns vindskydd. Ett litet mysigt vindskydd med utsikt över Huså, Kallsjön och Skuttjärn.

Ta med ved och elda i kaminen som finns i vindskyddet om det är kallt ute.

Härifrån kan du ta dig vidare till Stendalen om du kommer från Ullådalen eller tvärtom. Du kan även ta leden ”Skutan runt” och vandra vidare mot Björnen.

Att tänka på när du vandrar i Ullådalen

lerigt i ullådalen
Riktigt lerigt på vissa ställen längs led 203. Se till att ha vattentäta kängor och att dra över byxorna över kängorna eller använd damasker.

Vissa av lederna går på en delad sommar- och vinterled vilket innebär att du får vandra över våtmarker och partier med mycket lera. Ett par vattentäta vandringskängor är att rekommendera eller ett par damasker du kan dra över kängor och byxben.

Eftersom det är en väldigt tät skog och mycket buskar på vissa ställen är det också mycket flugor och mygg här. Ta med myggmedel och eventuellt en mygghatt om du vill vandra i lugn och ro utan att störas av flugor och mygg.

Bästa perioden att vandra i Ullådalen är mellan juli och september.

Vad vi tycker om att vandra i Ullådalen

vandringsled ullådalen

Vi tycker Ullådalen har fina vandringsleder, speciellt på Stendalssidan. Där är det inte lika blött och lerigt som på andra sidan Ullån.

Det är lätta vandringsleder och bra skyltat med både färgmarkeringar och avståndsskyltar. Ta med matsäck och fika om du ska vandra här. Eftersom det är lång mellan fik och restauranger här.

I Ullådalen kan du ta en fika eller en lättare lunch på Lillåstugan eller på Buustamon som ligger innan du svänger av till Ullådalens parkering. Där kan du fika och äta lunch.

Utrustning vi normalt har när vi vandrar i Ullådalen

packlista ullådalen vandring
Här ovanför kan du se vår typiska packning vi har med oss på en dagstur i fjällen.

När vi vandrade i Ullådalen var det ett varierande väder från sol och varma vindar till mulet och kalla vindar. Några droppar regn hann det också komma. Därför vart det en varierande packning.

 • Kängor
 • Vandringsbyxor
 • T-shirt i syntet
 • Tjockare mellanlager tröja
 • Skaljacka
 • Keps
 • Dagsryggsäck
 • Liggunderlag
 • Damasker
karta över leder i åre
Ta en karta över lederna i Åre vid spårcentralen som ligger vid Ullådalens parkering.

Matsäck vi hade med oss till Ullådalen

Till vandringen i Ullådalen lagade vi en indisk kycklingryta och la i mattermosen. Kaffe och nötter fick det bli som fika. Energibars packar vi alltid med som extra energi och tar när orken börjar ta slut.

 • Indisk kycklinggryta
 • Kaffe
 • Vatten
 • Energibars
 • Nötter

Bilder från vandring i Ullådalen

vandra forsaskalet åre
rastplats fika ullådalen
bilder ullådalen
forsaskalet vandringsled
utsikt över stendalen

Vanliga frågor om vandring i Ullådalen

Får man tälta i Ullådalen?

Ja det får du. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta i enstaka dagar. Du får inte skada naturen eller störa någon markägare. Ta även med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Kan alla vandra i Ullådalen?

Ja alla kan vandra här. Ta på dig rätt kläder anpassat för vädret och ett par vattentäta kängor bara.

Vart kan man bada i Ullådalen?

Ullån är ett populärt stället att bada på i Ullådalen. Men du kan även bada i vattendraget som ligger i Stendalen.

När är bästa tiden för vandring i Ullådalen?

Slutet på juni till september är den bästa tiden för vandring. Personligen tycker vi augusti och september är bäst eftersom det börjar bli mindre mygg då.

Vart finns det vindskydd i Ullådalen?

Du kan hitta vindskydd i Skuttjärn, Ullåsjön, Forsaskalet och vid Husåbäck tjärnarna.

Kan man fylla på med vatten längs vandringslederna i Ullådalen?

Ja du kan fylla på din vattenflaska med fjällvatten från fjällbäckarna som går här. Ta vatten i ett vattendrag där är det som renast.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer