Vandring i Ullådalen – 4 fina vandringsleder (+ Bad & vindskydd)

Vill du komma bort från ett hetsigt Åre och direkt upp på fjället ska du ta dig till Ullådalen och vandra. Här kan du vandra både kortare leder men också längre vandring finns.

Vi tog bilen till Ullådalen och utgick från spårcentralen som ligger vid parkerinen. Ett fint sommarväder fick vi men på slutet av vandringen kom det in både moln och lite regn.

3 saker du inte får missa när du vandrar i Ullådalen:

 • Stendalen
 • Bada i Ullån
 • Vindskyddet i Skuttjärn

Vi berättar mer om dessa ställen längre ner i inlägget…

Så tar du dig till Ullådalen

Åk E14 från Åre by mot Trondheim. Efter tunneln vid WM8:an tar du första avfarten till höger. Det är skyltat Ullådalen och Rödkullen från vägen. Kommer du från andra hållet är det avfart till vänster från E14.

Åk sen förbi skylten till Rödkullen och fortsätt ytterligare några hundra meter upp. På vänster sida av vägen ligger Ullådalens parkering och det är även där vandringslederna börjar vid spårcentralen.

En stor karta över området finns på parkeringen och du kan även ta med en en mindre papperskarta som ligger i lådan här.

6 Vandringsleder i Ullådalen (Sommar)

vandringsleder ullådalen
Karta vid spårcentralen i Ullådalen där du också parkerar.

1. Mullfjället runt

Från Ullådalen kan du vandra led 203 som går runt Mullfjället (Mullfjället runt) det är en vandring på 19km som går bort till Duved och förbi Tegefjäll innan du kommer tillbaka till Ullådalen. Leden går på en delad vinterled så räkna med blöta och leriga partier.

2. Åreskutan runt

Du kan även vandra Åreskutan runt (led 211) med start från Ullådalen. En vandring på 25km som går förbi Björnen. Vandra hela leden på en dag eller gå den på två dagar och tälta längs leden. Ska du vandra Åreskutan runt på en dag starta tidigt det tar längre tid än du tror.

3. Stendalen

Starta från parkeringen och gå bort till skidbacken och liften, följ den upptrampade stigen som går uppför backen tills du ser skyltningar till Stendalen på vänster sida. Därifrån följer du led 210 bort till Stendalen.

4. Forsaskalets vindskydd

Från parkeringen går du förbi spårcentralen tills du kommer fram till en stig som delar sig. Gå vänster ner mot Ullån och över träbron. Följ nu skyltarna som går till Forsaskalets vindskydd led 203.

5. Ullsjön runt

Börja gå mot Forsaskalets vindskydd på led 203. Gå sen av stigen mot Ullsjön. Gå längs med den västra sidan av Ullsjön, tänk på att det inte är några ledmarkeringar här. När du gått förbi Ullsjön blir det en brant stigning som tar dig upp på kalfjället. Gå till vindskyddet i Skuttjärn, härifrån kommer du sen på led 210 och 211.

6. Lillåstugan

Ta dig över träbron som går över Ullån och följ led 203 mot Lillåstugan, en vandring på cirka 2km. Här kan du fika och äta en lättare lunch.

3 saker du INTE får missa på vandringen

Det du inte får missa när du besöker Ullådalen är enligt oss Stendalen, Ullån och vindskyddet i Skuttjärn.

1. Stendalen

Stendalen är otroligt vackert, speciellt med vattendraget som går igenom här. Sätt dig vid bäcken på en stenhäll och fika.

Du kan också bada eller bara doppa fötterna om du vill en varm dag. Här är det lite lugnare än vad det är vid Ullån, ett av våra favoritställen i Ullådalen.

2. Ullån (Här kan du bada)

bada i ullån ullådalen

Ullån når du lätt från parkeringen. Här är det populärt att bada och det är många som åker hit för just det.

Är det varma och fina dagar kan det vara fullt av badgäster vid Ullån. Men går du en bit uppför ån är det vara lite lugnare.

3. Vindskyddet i Skuttjärn

vindskydd skuttjärn

Gå led 211 så kommer du till Skuttjärns vindskydd. Ett litet mysigt vindskydd med utsikt över Huså, Kallsjön och Skuttjärn. Ta med ved och elda i kaminen som finns i vindskyddet om det är kallt ute.

Härifrån kan du ta dig vidare till Stendalen om du kommer från Ullådalen eller tvärtom. Du kan även ta leden ”Skutan runt” och vandra vidare mot Björnen.

Saker att tänka på när du vandrar i Ullådalen

lerigt i ullådalen
Riktigt lerigt på vissa ställen längs led 203. Se till att ha vattentäta kängor och dra över byxorna över kängorna eller använd damasker.
 • Ta med dig damasker eller ha ett par vattentäta kängor – Vissa av lederna går på en delad sommar- och vinterled vilket innebär att du får vandra över våtmarker och partier med mycket lera. Ett par vattentäta vandringskängor är att rekommendera eller ett par damasker du kan dra över kängor och byxben.
 • Smörj in dig i myggmedel och ta med en mygghatt på sommaren – Eftersom det är en väldigt tät skog och mycket buskar på vissa ställen är det också mycket flugor och mygg här. Ta med myggmedel och eventuellt en mygghatt om du vill vandra i lugn och ro utan att störas av flugor och mygg.

Vad vi tycker om vandringen

vandringsled ullådalen

Vi tycker Ullådalen har fina vandringsleder, speciellt på Stendalssidan. Där är det inte lika blött och lerigt som på andra sidan Ullån.

Det är lätta vandringsleder och bra skyltat med både färgmarkeringar och avståndsskyltar. Ta med matsäck och fika när du vandrar i Ullådalen eftersom det är långt mellan caféer och restauranger här.

I Ullådalen kan du ta en fika eller en lättare lunch på Lillåstugan eller på Buustamon som ligger innan du svänger av till Ullådalens parkering.

Utrustning vi normalt har när vi dagsvandrar

packlista ullådalen vandring
Här ovanför kan du se vår typiska packning vi har med oss på en dagstur i fjällen.

När vi vandrade i Ullådalen var det ett varierande väder från sol och varma vindar till mulet och kalla vindar. Några droppar regn hann det också komma. Därför vart det en varierande packning.

 • Kängor
 • Vandringsbyxor
 • T-shirt i syntet
 • Tjockare mellanlager tröja
 • Skaljacka
 • Keps
 • Dagsryggsäck
 • Liggunderlag
 • Damasker
karta över leder i åre
Ta en karta över lederna i Åre vid spårcentralen som ligger vid Ullådalens parkering.

Bilder från våra vandringar i Ullådalen

stendalen måste du besöka om du är i ullådalen på vandring
vandra forsaskalet åre
rastplats fika ullådalen
vindskydd ullådalen
vindskyddet vid skuttjärn
bilder ullådalen
forsaskalet vandringsled
utsikt över stendalen
vandringsleder karta ullådalen

Vanliga frågor

Får man tälta i Ullådalen?

Ja det får du. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får tälta i enstaka dagar. Du får inte skada naturen eller störa någon markägare. Ta även med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Kan alla vandra i här?

Ja alla kan vandra i Ullådalen. Ta på dig rätt kläder anpassat för vädret och ett par vattentäta kängor bara.

Vart kan man bada i Ullådalen?

Ullån är ett populärt stället att bada på. Men du kan även bada i vattendraget som ligger i Stendalen.

När är bästa tiden för vandring i Ullådalen?

Slutet på juni till september är den bästa tiden för vandring. Personligen tycker vi augusti och september är bäst eftersom det börjar bli mindre mygg då.

Vart finns det vindskydd?

Du kan hitta vindskydd i Skuttjärn, Ullåsjön, Forsaskalet och vid Husåbäck tjärnarna.

Kan man fylla på med vatten längs vandringslederna i Ullådalen?

Ja du kan fylla på din vattenflaska med fjällvatten från fjällbäckarna som går här. Ta vatten i ett vattendrag där är det som renast.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar