Vandring i Sölvesborg – 6 fina vandringsleder

Vandra i Blekinges största naturreservat eller vandra den populära Blekingeleden. I Sölvesborg finns gott om fina vandringsleder och rundslingor att gå oavsett ålder och erfarenhet.

I det här inlägget kommer vi tipsa om Sölvesborgs bästa vandringsleder du inte får missa!

De bästa vandringslederna i Sölvesborg är Blekingeleden, Sölvesborgsleden, Ryssberget, Listerhuvuds naturreservat, Hanö och Tredenborgsrundan.

1. Blekingeleden (Sölvesborg – Grundsjön)

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Blekingeleden är totalt en vandring på 270km och startar från Sölvesborg. Leden är indelad i 15 olika etapper där varje etapp är mellan 9-30km. Leden tar dig genom ett vackert Blekinge bort till Kristianopel.

I Sölvesborgs kommun går en etapp av Blekingeleden som går mellan Sölvesborg och Grundsjön.

Under den här sträckan passerar du Ryssberget som ligger 150 meter över havet med utsikt över både sjön Vesan och Listerlandet.

2. Sölvesborgsleden

Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En populär och stadsnära vandring i Sölvesborg är Sölvesborgsleden som är 7km. Det är en lättvandrad led alla kan gå som tar dig förbi bokskogar och ut mot havet.

Sölvesborgsleden är en rundslinga som tar cirka 2 timmar att gå. Det finns flera rastplatser med utsikt som passar perfekt att pausa på.

Där leden har blå färgmarkering är det lättare att ta sig fram medan den röda är lite mer backig med stenar och rötter längs leden.

3. Ryssberget

Längd: 2,7-4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Ryssbergets naturreservat finns tre markerade vandringsslingor, blå, vit och gul som är mellan 2,7-4km. Även avstickare finns för den som vill se lite mer av naturreservatet.

Välj att gå en slinga eller slå ihop dom för en längre rundvandring. Terrängen är skogsväg och stig som går genom en vacker bokskog.

Ryssbergets naturreservat har ett rikt djur- och fågelliv så har du tur kanske du ser en rovfågel eller annat djur under vandringen.

4. Listershuvuds Naturreservat

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Listerhuvud är ett annat naturreservat i Sölvesborg som bjuder på bra vandring och fin natur. Det är också Blekinges största naturreservat och väl värt ett besök.

Det finns en utsiktsplats, två rast- och eldplatser längs leden. Lederna ligger både kustnära och i en mysig lövskog. Finast är det att vandra här under vår och sommar.

Parkera kan du göra längs Huvudhallavägen, söder om Getabjär och i anslutning till Nogersund. Du kan också ta buss hit och då gå av i Hörvik.

5. Vandra på Hanö

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Har du tid och besöker Sölvesborg på sommaren är ett tips att ta dig ut till Hanö. Hanö ligger utanför Listershuvuds naturreservat och hit tar du färjan från Nogersunds hamn.

På Hanö kan du vandra vita slingan som är lite över 4km. Slingan bjuder på en varierad natur av bland annat klapperstensfält och avenbokskogen. På den södra delen av leden är terrängen lite mer krävande än vad den är på den norra sidan.

Nära Engelska kyrkogården ligger en rast- och eldplats att pausa på. Toalett finns vid hamnen och en bit in på leden.

6. Tredenborgsrundan

Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Ute på Sölvesborgs udde kan du vandra Tredenborgsrundan som är 3,5km. Det är en mysig tur som går genom Tredenborgs camping.

Vid havet ligger också två fina rast- och eldplatser att pausa på. Leden är omarkerad men det är enkelt att hitta runt genom att följa stigarna.

Det finns också en kortare vandringslinga här som är 1,7km.

Varför vi rekommenderar att vandra i Sölvesborg

Sölvesborg har gott om fina naturområden och naturreservat att vandra i. Här finns också Blekinges största naturreservat som är Listershuvud.

Vi gillar den varierade naturen som finns av kustnära vandring men också den mysiga skogen. Du kommer även upp på höjden längs vissa leder vilket bjuder på fina utsikter.

Möjlighet att ta buss ut till de olika lederna gör vandringen lättillgänglig även om du inte har tillgång till bil. Det finns även bra med rastplatser att pausa på.

Läs mer: Bästa vandringslederna i Blekinge

vandringsleder sölvesborg blekinge

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra på i Sölvesborg?

Sommaren är finaste perioden att vandra på i Sölvesborg. Men självklart kan du vandra här året runt och alla årstider är fina på sitt sätt.

Vilken vandringsled ska man inte missa?

Listershuvud och Ryssberget får du inte missa. Det är två fina naturreservat med bra vandringsleder i fina miljö.

Kan man tälta längs med lederna?

Ja om inget annat anges. Tänk på att det kan vara tältförbud i vissa naturreservat eller att du bara får tälta på anvisad plats. Ett tips är att kolla på Länsstyrelsens hemsida först.

Finns barnvänliga vandringsleder?

Ja, det finns flera lättvandrade och korta leder i Sölvesborg som kan vandras med barn.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar