Vandring i Kalix – 7 fina vandringsleder

I Kalix finns två välkända vandringsleder som är Skridfinnarleden och Natioanlälvsleden, dessa två får du inte missa. I Kalix finns leder som passar alla och de flesta leder är lättvandrade här.

Förutom de två största lederna finns även mindre leder och smultronställen att upptäcka i Kalix. Du kan bland annat skärgårds vandra och vandra upp på höjder för utsikt över de fina landskapen. Mer om det berättar vi inlägget!

De bästa vandringslederna i Kalix är Skridfinnarleden, Nationalälvsleden, vandra i naturreservatet Likskär, Sockenberget, Granåberget, Hälsans stig och Strandpromenaden.

1. Skridfinnarleden

Längd: 82km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En av de mest populäraste lederna som går genom Kalix är Skridfinnarleden. Det är en vadring på 82km och går från havet i Bredviken och längs Räktjärvträsket vid Kalixälven. Leden är markerad med blå/gula färgmarkeringar.

Räkna med att det tar några dagar att gå hela och att du behöver övernatta längs leden. Antingen kan du tälta eller så övernattar du i vindskydd och övernattningsstugor som finns vid leden.

Tips! Passa på att basta i Hällforsen och ta ett uppfriskande bad i Sangis älven.

Terrängen varierar men går mest på gamla skogsvägar som gör det lättvandrat. Ibland går leden över skoterleder vilket gör det blött på vissa ställen. Ett par vattentäta kängor eller ett par damasker är bra att ha.

2. Nationalälvsleden

Längd: 20km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin och omtyckt vandringsled i Kalix är Nationalälvsleden som är 20km. Den kan du vandra som en heldagsvandring eller dela in på två dagar.

Nationalälvsleden följer Kalixälven och startar norr över från Räktjärv och går förbi Övermorjärv, Kamlunge och mot Bondersbyn.

Vid Empoträsket finns ett vindskydd om du vill passa på att ta en paus innan du fortsätter vandringen mot Övermorjärv. Ett tips är att göra en avstickare upp på Hattberget, där har du utsikt över landskapet och älven.

Passa på att stanna till vid Kamlungeforsen. Här kan du tälta och eldplatser finns.

3. Vandring i Likskär

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig ut till Kalix skärgård och vandra i naturreservatet Likskär. Här kan du vandra en led som går rakt genom reservatet som är 3km. Startar gör du från båthamnen. Hit kan du endast ta di med båt och lättast är med egen båt en gästhamn finns.

Här vandra du bland annat i skog, över klapperstensfälten och förbi det gamla fiskeläget. Även kulturlämningar finns av labyrinter. Ta med badkläder fina badplatser finns att bada från.

Vill du övernatta på ön får du göra det på anvisade tältplatser. Du kan också hyra en övernattningsstuga som står vid gästhamnen.

4. Vandra uppför Sockenberget

skogsvandring
Längd: Vet ej (210 m ö.h)
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: -

Ett smultronställ du inte ska missa i Kalix är att vandra upp för Sockenberget som ligger 210 meter över havet. Berget ligger lite utanför Kalix och är kommunens högsta berg.

En perfekt vandring om du vill komma upp på höjden och inte vandra allt för långt. Exakt längd på leden vet vi tyvärr inte. Här går du på skogsstigar innan du kommer upp till toppen.

På toppen av berget finns en eldplats perfekt om du vill elda eller grilla. Annars är ett tips att ta med middagen upp hit en fin sommarkväll och njuta av utsikten över skogslandskapen och bergen.

5. Vandra uppför Granåberget

Längd: Vet ej (98 m ö.h)
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Ett annat berg att bestiga i Kalix är Granåberget som ligger lite närmare de centrala delarna vilket gör det mer lättillgängligt än Sockenberget.

Berget ligger 98 meter över havet och är lättvandrad med stigning. Leden är delvis spångad upp till grillstugan. Exakt längd på denna led vet vi inte.

Vid grillstugan finns även bänkar att pausa på medans du njuter av utsikten från toppen, här har du utsikt åt alla håll över skogslandskapen.

6. Hälsans stig

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig finns i de flesta Svenska städer och är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få det svenska folket att röra mer på sig. Det är en stig som ska var lätt att nå och enkelt att ta sig fram på så alla kan gå den.

Stigen är lättillgänglig och du når den från centrala Kalix. Stigen är lättvandrad och går på asfalt, halva delen av stigen går längs med Kalix älven innan den svänger in mot stan.

Du kan starta på stingen vart du vill det finns inget direkt start och mål. Vid varje kilometer finns en kilometer skylt uppstat som visar åt vilket håll du ska gå åt.

7. Strandpromenaden

Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan lättillgänglig led som går i de centrala delarna i Kalix är Strandpromenaden. Promenadslingan går längs Kalix älven.

Strandpromenaden är cirka 3,5km lättvandrad slinga där du bland annat passerar en badplats, utegym och en boulebana. Fina rastplatser finns det längs älven som passar bra för en stunds paus och vila.

Varför vi rekommenderar att vandra i Kalix

I Kalix finns flera smultronställen att upptäck blanda annat flera berg att bestiga som ligger i kommunen. Två av de bästa bergen har vi tagit upp i inlägget som är Sockenberget och Granåberget.

Det finns också gott om raststugor och vindskydd längs många leder. Som gör en övernattning smidig längs leden.

Glöm inte att packa ner badkläder om du vandra i Kalix på sommaren, flera badmöjligheter kommer du stöta på under vandringar här.

Läs mer: Fin vandring i Norrbotten

bra vandring kalix

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Du ska inte missa att vandra Skridfinnarleden oavsett om du väljer att vandra hela eller bara en liten del av den. Vill du upp på höjden för att njuta av utsikt får du inte missa Sockenberget.

Får man övernatta längs lederna i Kalix?

Ja det får du. Men särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat så kolla upp det innan isfall. Annars är det tillåtet att tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör markägare.

Vilken är den bästa perioden att vandra på i Kalix?

Sommar och höst är den bästa perioden (juni-sep). Men vill du slippa mygg är september och oktober de bästa månaderna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar