Vandring i Lycksele – 6 fina vandringsleder

Vandra längs forsar eller uppför berg med utsikt över Lyckseles landskap. Det finns en stor variation på lederna och de flesta är lättvandrade och kan vandras av alla.

Grivetjärnsrundan får du inte missa samt att vandra uppför berget där. En annan fin vandring utanför Lycksele är Mårdforseleden som tar dig ut på leder över ett vacker forslandskap. Läs mer om dessa och andra leder i inlägget!

De bästa vandringslederna i Lycksele är Grivetjärnsrundan, Smörbanan, Magdalenastigen, vandra upp för Blåviksberget, Mårdeseleforsen och Hälsans stig som ligger centralt i Lycksele.

1. Grivetjärnsrundan

Grivetjärnsrundan
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Lyckans fritidsområde kan du vandra Grivetjärnsrundan som tar dig upp på Grivetjärnsberget som ligger 330 meter över havet. Det är en lättvandrad rundslinga på 6,6km med stigning upp mot berget. Från berget har du utsikt över skogslandskapet.

Tre vindskydd finns att pausa vid, ett av dom ligger i slutet av leden, det andra vid tjärnen och ett uppe på berget med en eldplats. Området du vandrar i har spår av flera skogsbränder och skogen är unik här.

Grivetjärnsberget ligger cirka 7km utanför Lycksele. Vandringen startar från parkeringen som ligger vid Lyckans fritidsområde, här finns en stor parkering. Just Grivetjärnsberget är ett populärt utflyktsmål.

2. Smörbanan

Längd: 28km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Smörbanan är en längre och historisk vandring du kan göra i Lycksele. Leden är totalt 28km, vill du inte gå hela kan du vandra olika sträckor av leden. Du går både på grus- och skogsvägar, följ gul färgmarkering. Det kan vara dåligt skyltat på vissa ställen så var uppmärksam!

Det är en lättvandrad led men vissa av sträckorna kan vara svåra att se eftersom de inte är så upptrampade. Det finns inga vindskydd eller rastplatser längs leden så ta med ett sitt- eller liggunderlag om du vill stanna i naturen för att äta matsäck.

Historian bakom namnet på leden är att på 1800-talet användes den av handlare från Ångermanland, de tog sig till Lycksele för att byta till sig skinn- och pälsvaror mot smör men också andra varor. Därefter fick vägen namnet Smörbanan.

3. Magdalenastigen

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En kortare men fin vandring du kan göra i Lycksele är Magadalenastigen som är en led på 2,5km. Under vandring kommer du passera en utkiksplats med utsikt över Stor-Tannträsket, kulturlämningar av torp och en kvarn.

En rastplats finns vid kvarnen som ligger nästan i slutet på stigen. Leden är markerad med både skyltar och röd färgmarkering för att enkelt hitta.

Magadalenastigen startar i Myrholma cirka 5km från Lycksele, åk mot Åsele. Här finns en parkeringsficka för 2-3 bilar där leden också startar.

4. Vandra upp till Blåviksberget

fin vandring lycksele
Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig 3mil utanför Lycksele och gör en utflykt till Vormforsen och Blåviksberget. Två populära platser att besöka som enkelt nås från bilvägen. Vindskydd med eldplatser finns på båda sidorna av älven.

Till Blåberget går det en led upp som är 1,5km där högsta punkten ligger 400 meter över havet. Det är en mer krävande vandring än att gå till Vormforsen från parkeringen. Men utsikten är värd att kämpa för, naturen upp till berget består mest av gammal tallskog.

Parkera kan du göra på två ställen antigen vid Vormforsens informationstavla där finns det gott om parkering eller vid Taubemonumentet som har en mindre parkering.

5. Mårdseleforsen

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Har du tid och möjlighet tycker vi du ska passa på att ta dig ungefär 5mil utanför Lycksele till Mårdsele. Här kan gå Mårdseleforsen som är en vandring på cirka 4km. Sju rastplatser finns längs leden där tre av dom är vindskydd.

Först kommer du att passera en hängbro över forsen som tar dig ut till forslandskapet. Här får du sen följa en led med spänger som gör det lätt att ta sig fram. Vill du kan du göra en avstickare till berget för utsikt över landskapet här. Men det är ett ganska brant berg att ta sig an.

Både parkering och start är vid Mårdseleforsen där även en sommar-restaurang finns (Wild River) som du inte får missa.

6. Hälsans stig i Lycksele

Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En mer central vandring som ligger i Lycksele är Hälsans stig som är 7km. Det är en lättvandrad promenad som går på grusvägar och asfalt.

Hälsans stig finns i de flesta städer och är ett samarbete med hjärt- och lungfonden för att få det svenska folket att komma ut och röra på sig mer.

Leden kan du starta där det passar dig i stan, vid varje kilometer kommer en skylt som visar åt vilket håll du ska åt. Hälsans stig i Lycksele går bland annat förbi underjords-kyrkan S:t Anna, äventyrsbadet och Lycksele djurpark.

Varför vi rekommenderar att vandra i Lycksele

Trots att Lycksele är en mindre ort kan du hitta små smultronställen att vandra på här. Du bjuds på både historiska vandringar och berg som ger utsikter över landskapen.

På de flesta av lederna finns det vindskydd, rast- och eldplaster. Du kan vandra både centralt i Lycksele eller en bit utanför om du vill ha mer natur.

De flesta av lederna som finns här kan du vandra med barn. Det är heller inte speciellt långa leder förutom Smörbanan som är den längsta.

Vill du ha fler tips på vandring i närområdet? Läs vår artikel om fin vandring i Västerbotten.

skogssvandring med solnedgång

Vanliga frågor

Vilken led får man inte missa?

Grivetjärnsrundan och Blåviksberget får du inte missa i Lycksele. Båda lederna ger dig höjdmeter och bjuder på utsikter.

När är bästa perioden att vandra på i Lycksele?

Juni-september är de bästa månaderna att vandra på i Lycksele. Det går så klart att vandra här året runt men på vintern är det lättast att ta skidorna runt vissa vandringsleder.

Får man täta i Lycksele?

Ja, det får du. I Sverige gäller allemansrätten vilket gör att du får tälta fritt i naturen i enstaka dagar. Tänk på att inte störa markägare eller skada naturen. Vissa undantag kan det vara i naturreservat och i vissa naturområden. Information brukar oftast stå på informationstavlor vid området.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Nej det kan du inte. Ta med dig tillräckligt med vatten när du ger dig ut på lederna Lycksele så du slipper stå utan vatten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar