Vandring i Dalsland – 8 fina vandringsleder

Vandra på leder genom vildmarksområden eller besök Dalslands nationalpark Tresticklan. I Dalsland finns fina leder och flera utsiktsplatser att besöka. Du kan också vandra på inspelningsplatser till Ronja Rövardotter i Ronjaland som ligger i Åmål.

Det finns en varierande vandring i Dalsland och något som passar alla. Vandra dagsturer eller flerdagsvandring med övernattning i tält, vindskydd eller på bekvämare boenden som stugor och vandrarhem.

De bästa vandringslederna i Dalsland är Orsöjdledensleden, Bråtaneleden,
Bodalsvikenledensleder, Karl den XII:s väg
, Kroppefjällsleden, Ronjalands vandringsleder, Torrskogsleden, Pilgrimsleden, Baljåsen och Brända Berget.

1. Tresticklans Nationalpark

Längd: 4-6km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Nationalparken Tresticklan ligger nära den norska gränsen och ungefär 3mil från Ed i Dalsland. Här kan du vandra på tre olika leder som är mellan 4-6km långa.

Tydligt markerade leder gör det lätt att hitta. Du kan också göra egna varianter av lederna om du vill gå mer än en led och önskar en längre vandring.

Vandringsleder i Tresticklans Nationalpark:

 • Orsöjdledensleden (6,4km)
 • Bråtaneleden (4,2km)
 • Bodalsvikenleden (4,5km)

I Tresticklans nationalpark finns inga vindskydd men en rastplats och toalett finns i entrén till nationalparken.

Att elda är förbjudet men användning av stormkök är tillåtet. Vill du tälta får du göra det i max två dygn. Tänk på att vara rädd om naturen och ta med ditt skräp.

2. Karl den XII:s väg (Karolinerleden)

bra vandring i dalsland
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Dalslands kanske mest populära vandringsled är Karl den XII:s väg som även kallas för Karolinerleden. Leden startar du antingen i Dals Rostock och går till Järbo eller tvärtom. Parkering finns på båda platserna. Det tar cirka 4,5-5,5 timme att vandra hela leden.

Vandringen är varierande och du går förbi flera vattendrag och tjärn längs vägen. Vill du övernatta vid leden kan du tälta eller övernatta i Karolinerstugan som ligger vid Hästskotjärn, stugan är öppen för alla men lämna gärna ett bidrag med swish.

Vid Hästskotjärn kan du också passa på att bada en varm sommardag eller varför inte grilla vid eldplatsen som ligger vid vattnet.

3. Kroppefjällsleden

bra vandringsled i dalsland
Längd: 54km
Svårighetsgrad: Medel/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Kroppefjällsleden är en lång vandring på 54km som tar dig genom Västsveriges största vildmarksområde, dela in leden i två etapper. Leden är rätt krävande med mycket stigningar på vissa delar men du belönas också med vackra utsikter över skog, sjöar och landskap.

Etapper på Kroppefjällsleden:

 • Etapp 1: Källan – Dals Rostock (22km)
 • Etapp 2: Kroppefjällslingan (32km)

Tälta längs med leden eller sov i något av vindskydden som finns här. Vill du komma bort från stan och få en känsla av fjällen och lugn ska du vandra Kroppefjällsleden.

4. Ronjalands vandringsleder

vandringsleder i dalsland
Längd: 1,3-19km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Ledmarkeringar: Ja

Vandra vid inspelnings platserna till Ronja Rövardotter i Ronjaland. Det var i Dalsland det mesta av inspelningarna gjordes till filmen även om filmen spelades in på andra platser i Sverige också.

Platser från filmen som finns i Rojaland är Helvetesgapet, Björngrottan och Mattisborgen.

Vindskydd finns vid alla leder för att övernatta eller pausa i. Badplats och camping finns vid Knarrbysjön. Lederna är lätta att gå och tydligt markerade.

Vandringsleder i Ronjaland:

 • Ronjalandsleden, 19km (röd)
 • Bäverleden, 15km (blå)
 • Korpensleden, 13km (grön)
 • Bläsenrubdan, 3,5km (gul)
 • Korpenkatten, 1,3km (vit)

5. Torrskogsleden

torrskogsleden dalsland
Längd: 25km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Torrskogsleden är en vandring du gör på två dagar om du vill vandra hela, går såklart att vandra på en dag också beroende på din ork och kondition. Du kan också gå en kortare sträcka av den om du vill göra en dagsvandring.

Följ de orange markeringarna, skyltar finns vid vägvalen som visar vart rastplatser och vindskydd finns. Vill du gå hela leden och övernatta finns det tältplats och vindskydd vid Motjärn och Rötjärn.

Missa INTE det här på Torrskogsleden

Flera utsiktsplatser finns längs leden, speciellt fint är det från utsiktstornet i Gullbrandsbykullen. Glöm inte att ta med badkläder om du vandrar här på sommaren. Badplast finns vid sjön Lelång.

6. Pilgrimsleden

pilgrimsled dalsland
Längd: 121km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Pilgrimsleden som går genom Dalsland är totalt 121km och går från Vänersborg till Åmål eller tvärtom.

Leden är indelad i 5 delsträckor där varje delsträcka är cirka 15-29km. Det tar ungefär 5-7 dagar att vandra hela leden, antal dagar kan så klart variera.

Olika alternativ av bonde finns som stugor, B&B, hotell och vandrarhem om du inte vill tälta eller sova i vindskydd. Möjlighet att fylla på med mat och vatten finns längs vägen när du går förbi de olika städerna.

Vindskydd längs Pilgrimsleden i Dalsland:

 • Svalsjön
 • Flat
 • Högelund
 • Tansjön
 • Hult
 • Högheden

7. Baljåsen

baljåsen dalsland
Längd: 1,8km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Baljåsen är Dalslands högsta punkt på 301 m.ö.h och ligger i Åmål. Starta från parkeringen i Petersborg. Du kan välja två vägar upp till Baljåsen där den ena leden inte är lika brant.

Leder upp till Baljåsen Dalslands högsta punkt:

 • Baljåsen, 1,8km (vit led) – Lättaste vägen upp till Baljåsens raststuga är att gå via Klöverudsåsen. Leden har inte en lika brant stigning, du viker sen av till oranga leden som tar dig ända upp till toppen.
 • Baljåsen, 1,7km (orange led) – Den lite mer brantare leden upp till Baljåsens raststuga är den oranga leden som även den startar vid Petersborgs parkering.

I raststugan som ligger på toppen kan du övernatta, där finns det tre platser att sova på. Även en toalett finns här. Ta med dig stormkök och laga mat ute till den fina utsikten.

8. Brända Berget

vandring i bengtfors
Längd: 9-11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandra runt Bengtbrohöjden som ligger i Bengtsfors. Det är en rundslinga på 9km eller 11 km. Packa ryggsäcken med matsäck och fika men även badkläder om det är fint väder.

Det finns gott om rastplatser och även en badplats vid leden. Du startar vid Vandrarhemmet i Gammelgården och det är även där du slutar. Det tar cirka 2-3 timmar att vandra utan stopp.

Passa på att göra ett besök i ett av Sveriges största friluftsmuseum som ligger i Gammelgården där du startar och slutar vandringen på leden. Här på Gammelgården kan du även ta en fika i Kaffestugan med den bästa utsikten över Bengtsfors.

lätt vandring i dalsland

Varför vi rekommenderar att vandra i Dalsland

Det finns vandring som passar alla och vi gillar att det finns vildmarksnatur här. Dessutom är det kul att se de olika inspelningsplatser från Ronja Rövardotter här.

Dalsland har vindskydd på många ställen ut med lederna som det går att övernatta i annars finns det stugor och vandrarhem som ligger i anslutning till lederna.

Får man tälta i Dalsland?

Ja det får du. I enstaka dygn då allemansrätten gäller. Men du har trots det skyldigheter som att inte skada naturen, störa markägare och att alltid ta med ditt skräp från tältplatsen.

I vissa naturreservat och naturområden kan det vara förbjudet att tälta eller att du bara får tälta på anvisade tältplatser. Det står på informationsskyltarna vad som gäller innan du går in i ett naturreservat.

fin vandring i dalsland
tresticklan nationalpark

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Dalsland?

Missa inte att vandra i Kroppefjällsleden och Karl den XII:s väg. Eller i Ronjaland om du gillar Astrid Lindgren.

När är den bästa årstiden att vandra i Dalsland?

Bästa tiden är på sommaren tycker vi. Självklart går det att vandra i Dalsland året runt och alla årstider har sin charm.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar