Vandring i Finspång – 7 fina vandringsleder

Det finns gott om naturreservat och naturområden i Finspångs kommun som bjuder på varierad vandring av mycket gammelskog men också historia.

Fyra etapper på Östgötaleden går genom kommunen där du vandrar alla eller enstaka etapp av leden. Även om du är en van vandrare eller vandrar med familjen så kommer ni hitta en vandring som passar just er här.

De bästa vandringslederna i Finspång är Östgötaleden, Stora Hjälmmosseleden, Lövfallet runt, Mäselnleden, Loreberg, Strussjöskogen och Gruvleden.

1. Östgötaleden

Längd: 11-23km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Genom Finspångs kommun går Östgötaleden förbi som totalt är en vandring på cirka 140km och har över 100 etapper. I Finspångs kommun går det 4 etapper som är mellan 11-23km.

Längs lederna finns vindskydd om du vill övernatta eller pausa. Du kommer också gå förbi lummiga skogar och mysiga sjöar att bada i om du vill.

Östgötaleden i Finspång:

  • Etapp 1: Sörsjön – Falsnäset (16km)
  • Etapp 2: Falsnäset – Rejmyre (16km)
  • Etapp 3: Rejmyre – Regna (23km)
  • Etapp 4: Regna – Älgsjön (11km)

2. Stora Hjälmmosseleden

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Hjälmmossens naturreservat finns en fin vandringsled att gå som är 3km lång. Terrängen varierar och går bland annat på smala skogsstigar och är bitvis lite stenig.

Under den här vandringen får du njuta av tystanden och lugnet som finns i den gamla skogen. Här går du förbi stora klippblock och ett gammalt torp.

Startar gör du från badplatsen i Strussjön där det också finns parkering. Ta med dig badkläder om du går leden en varm sommardag och avsluta vandringen med ett bad i sjön innan du åker hem.

3. Lövfallet runt

Längd: 2,6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lövfallet är ett annat naturreservat lite utanför Finspång. Här kan du gå Lövfallet runt, en rundslinga som är 2,6km.

Det är en lättvandrad led och tar cirka 45 minuter att gå beroende på ditt tempo och hur mycket pauser du gör.

Det är en charmig vandring som går genom en riktgt gammal och orörd skog. Parkering och informationsskylt finns innan du går in i naturreservatet.

4. Mäselnleden

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Mäselnleden ligger lite utanför Finspång och går runt sjön Mäseln som är ett populärt ställe att bada på. Vandring är 6km.

Runt Mäseln är naturen varierande av stränder, klippor, raviner och en urskogsliknande miljö. Men också av betesmarker, åkrar och lövskog.

Parkering finns vid badplatsen i Björnviken där du också kan starta vandringen runt. Glöm inte att packa ner badkläder och en god matsäck att äta på vägen. Fina platser att stanna på finns.

5. Loreberg

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Loreberg är ett naturreservat, här finns två vandringsslingor som totalt är 4km om du går hela. Går du en av slingorna är det istället en vandring på cirka 2km. Leden är markerad så det är lätt att hitta.

Längs leden finns rast-och eldplatser för den som vill pausa en stund eller grilla. Rastplatsen ligger fint vid sjön Bleken.

Det finns en mindre parkering med plats för fem bilar utmed Bygatan lite söder om naturreservatet. Härifrån startar också vandringsleden.

6. Strussjöskogen

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Strussjöskogen är ett naturreservat som gränsar till Hjälmmossens naturreservat. Genom hela reservatet går en orange markerad vandringsled som är cirka 3km.

Det är en lätt vandring som du även kan förlänga leden med ytterligare 3km som då fortsätter in i Hjälmmossens naturreservat.

Längs med Strusssjön kan du hitta flera platser att bada från. Det finns också en badplats med bygga och där finns även två rast- och eldplatser. Ved finns på platsen.

7. Gruvleden

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Varierat

I Grytgöl som ligger 2 mil norr om Finspång kan du vandra Gruvleden. Det är en rundvandring på 10km.

Precis som namnet avslöjar så kommer du passera en del gruvor på vägen i olika storlekar som användes mycket förr. Men naturen längs leden är inte speciellt spännande. Vandringen går mest på skogsvägar och över kalhyggen.

Leden har ledmarkeringar men det kan saknas på vissa ställen så var uppmärksam så du inte hamnar fel. Bitvis är det blöt mark, ett tips är att ha vattentäta kängor här.

Varför vi rekommenderar att vandra i Finspång

I Finspång hittar du den bästa vandringen i naturreservaten som ligger lite utanför stan. Hit kan du enkelt ta bilen eller åka med kollektivtrafiken till vissa ställen.

Mycket historia finns men också orörd och gammal skog som ger tystnad och lugn.

Vandrad du Östgötaleden här i Finspång finns det vindskydd vid varje etapp som du kan övernatta i om du inte vill tälta, vilket är toppen!

Läs mer: Vandringsleder och ställen att vandra på i Östergötland

fina vandringsleder i Finspång

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Missa inte att vandra i naturreservaten Strussjöskogen och Hjälmmossen.

Kan man tälta längs lederna i Finspång?

Ja, du får tälta om det inte står något annat på platsen. Naturreservat kan ha särskilda regler och då kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats. Annars gäller allemansrätten.

När är bästa perioden att vandra på i Finspång?

Våren och sommaren är fina att vandra på i Finspång. Men du kan vandra här året runt.

Finns rastplatser vid lederna?

Ja, längs med de flesta leder finns någon form av rastplats.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar