Vandring i Höganäs – 4 fina vandringsleder

Höganäs ger dig vandring med fina upplevelser och nära till hav. Fina badplatser och övernattningsplatser finns oavsett om du väljer att övernatt i vindskydd eller på ett mer bekvämt boende som vandrarhem, B&B eller hotell.

Två välkända leder går genom kommunen som är Skåneleden och Kullaleden. Finns både enkla vandringar och lite mer utmanade med kuperad terräng. Finns något för alla.

Bästa vandringslederna i Höganäs är Skåneleden, Kullaleden, Nabbens naturreservat och Hälsans stig.

1. Skåneleden (Delled 5)

Längd: 214km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Genom Höganäs går delled 5 (Öresund) av den populära Skåneleden. Totalt är delled 214km och går i en blanda terräng. Vandringen går från Utvälinge till Trelleborg.

Den här delleden bjuder på mycket hav och fina naturreservat. Och längs varje etappmål finns oftast en lägerplats av ett vindskydd och eldplats.

Det finns 5 etapper av delled 5 som går genom Höganäs kommun. Välj att göra en dagsvandring och gå en etapp eller flera sammanhängande om du önskar en längre flerdags vandring.

Etapper på Skåneleden (Höganäs):

 • Jonstorp – Arild (9km)
 • Arild – Mölle (16km)
 • Mölle – Himmelstorp (3km)
 • Mölle – Höganäs (12km)
 • Höganäs – Domsten (11km)

2. Kullaleden

Längd: 70km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan populär vandring som finns i Höganäs är Kullaleden. Totalt är det en vandring på 70km som går mellan Utvälinge och Helsingborg.

Kullaleden har många gemensamma sträckor som även hör till Skåneleden som vi nämnde innan.

Vill du vandra hela leden tar det ungefär 6 dagar och vill du bo bekvämt finns det boenden att boka vid varje etappmål. Det finns även vindskydd att övernatt i för den som vill.

Vindskydd längs Kullaleden:

 • Jonstorp
 • Farhult/Svarteland
 • Skäret (inte lång från ”Flickorna Lundgrens café)
 • Himmelstorp (Kullabergs östra sida)
 • Josefinelust (Kullabergs östra sida)
 • Strandbaden (inte långt från Destination Strandbadens hotell)
 • Domsten (skogskanten norr om byn)

Etapper på Kullaleden:

 • Utvälinge – Jonstorp (11km)
 • Jonstorp – Arild (10km)
 • Arild – Kullensfyr (12km)
 • Kullensfyr – Mölle (5km)
 • Mölle – Haganäs (12km)
 • Haganäs – Helsingborg (22km)

3. Nabbens naturreservat

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Nabbens naturreservat som ligger i Arild finns en kortare men fin vandringsled som är cirka 2,5km. Också en del av Skåneleden, från leden kan du även göra små avstickare.

En perfekt vandring för dig som inte vill vara ute hela dagen men ändå komma ut på en vandring, vacker natur av blandskog och öppna landskap nära vatten. Även fornminnen finns.

Parkering finns där du också kan starta vandringen, du kan också ta dig hit med kollektivtrafiken.

Tänk på! När du är i Nabbens naturreservat får du varken tälta eller elda.

4. Hälsans stig

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig i Höganäs är en rundslinga som ligger centralt. Det är en lätt vandring som är cirka 8km. Här kan du gå med både barnvagn och rullstol.

Tydliga markeringar av skyltar finns vid varje kilometer och eftersom det är en rundslinga kan du starta vart du vill. Längs leden finns det också gott om badmöjligheter och rastplatser att pausa på.

Hälsans stig är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få det svenska folket att röra mer på sig. Därför är leden både lättvandrad och lättillgänglig och du kan själv välja hur långt du vill gå på den.

Varför vi rekommenderar att vandra i Höganäs

Vandringen i Höganäs består mest av etapper på Skåneleden som bjuder på fina utsikter, öppna landskap, kulturminnen och kustnära vandring.

Möjlighet att övernatta längs etappen finns att göra både ute i naturen men du kan också boka boenden för mer bekvämlighet.

Vi gillar att det går att ta kollektivtrafiken till många av vandringslederna så det går att vandra en etapp och sen vid etappmålet ta buss tillbaka om man vill.

vandringsleder höganäs

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Höganäs?

Sommaren är finast men även hösten då det är lite lugnare ute på lederna.

Kan man fylla på med vatten?

Inte vad vi vet. Ett tips är att alltid ta med tillräckligt med vatten på en vandring oavsett om det går att fylla på med vatten på vägen eller inte.

Är det tillåtet att tälta längs lederna i Höganäs?

Ja om inget annat anges på platsen. Särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat och naturområden då kan det vara tältförbud.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar