Vandring i Sälen – 8 fina vandringsleder

Sälenfjällen bjuder på fina vandringsleder i vacker fjällmiljö. Totalt är det cirka 200km vandringsled som finns här plus lite mindre stigar.

Ett stort utbud på leder gör det möjligt för alla att uppleva fjällen. Nästan alla leder passar för nybörjare men det finns också lite mer krävande leder för dig som söker mer utmaning.

Bästa vandringsleder i Sälen är Syndalsturen, Vasaloppsleden, Storfjällsturen, Hundfjällsslingan, Stensjön, Lill- och Stor-Närfjällsleden och delar av Södra Kungsleden som du även kan gå en bit med barnvagn eller rullstol.

1. Syndalsturen

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Parkera vid Myrflodammens parkering, det är även där Syndalsturen börjar. Det är en lätt led att vandra som är 15km lång och som går uppe på fjället. Den här leden passar alla.

Över våtmark går det spänger som är enkla att ta sig fram på. Det går både uppför och nedför på leden. När du vandrar här bjuds du på fin natur samt ett rikt fågelliv.

Vid Kläppenskjulet ligger en fin slogbod (vindskydd) där du kan passa på att pausa innan du går vidare på leden. När du kommer upp på Lägerdalsfjället kommer du att bjudas på en vacker vy över fjällen åt alla väderstreck.

2. Vasaloppsleden

lång vandring i sälen
Längd: 90km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vasaloppsleden är mest känt för att åka längdskidor på men du kan också vandra hela den sträckan på 90km. Leden går mesta längs skidspåret.

Det är ingen svår terräng utan det är längden på leden som är jobbig. Men du kan själv välja hur långt du vill gå och hur mycket du orkar. Vasaloppsleden startar i Berga by i Sälen och slutar i Mora.

Längs med leden finns 9 övernattningsstugor och 11 slogbodar (vindskydd) där du kan pausa eller övernatta. Vasaloppsleden är tydligt markerad och det finns informationstavlor på vägen där du kan få information om leden.

3. Södra Kungsleden

vandring i sälenfjällen
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hela Södra Kungsleden är 350km och går från Sälen ända till Storlien. Men du kan också gå en kortare tur här i Sälen som är 9km lång, vandringsleden startar vid Högfjällshotellet.

Den första kilometerna går på en asfalterad väg som gör att du kan gå här med barnvagn och rullstol. Efter 2,5km går vägen över till stigar och till spänger men den är fortfarande lätt att vandra här.

Det är en fin vandring i fjällmiljö och kul att kunna gå en liten del av den berömda Kungsleden tycker vi. Leden är markerad med röda kryss som du följer.

4. Storfjällsturen

storfjällsturen
Längd: 26km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Storfjällsturen startar vid gammelgården och är en vandringsled som är 26km och tar runt 8 timmar att vandra. Att vandra den här leden blir en härlig och mysig heldagstur. Du kan också dela in vandringen på två dagar.

Vandringsleden går i varierad terräng och kan vara blöt på vissa ställen. Förutom att du får gå på kalfjället som bjuder på magisk utsikt kommer du även gå genom gammelskog och fina tallhedar.

Leden är markerad med röda kryss. Och glöm inte att ta med dig matsäck och fika när du ger dig ut och vandra över dagen.

5. Lill-Närfjällsleden

 Lill-Närfjällsleden
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Hemköp i Tandådalen och gå sedan 1km därifrån bort till Jens Brittas väg, där börjar vandringsleden.

Lill-Närfjällsleden är en vandring på 15km och som tar cirka 6 timmar att gå. Här vandrar du i en blandad terräng genom skog och på kalfjäll.

Leden börjar med en stigning men går både upp- och nedför i olika omgångar. Passa på att pausa lite på vägen, vida Saldalskojan finns en raststuga. Är vädret fint passa på att bada i Nässsjön som ligger nere i dalen. Vandringsleden är markerad med röda kryss.

6. Stor-Närfjällsleden

Stor-Närfjällsleden
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden börjar i stugområdet Myrflodammen som ligger i Tandådalen. Leden är 15km och tar cirka 5 timmar att vandra och är märkt med röda kryss.

När du vandrar på Stor-Närfjällsleden går du i dalar, skog och kalfjäll här får du uppleva det mesta. Leden bjuder även på en varierad terräng med spänger över myrmark och smalare steniga stigar att ta sig fram på.

När du kommit ur dalen blir det lite lättare att gå med lätt stigning. Uppe på kalfjället får du en vy över fjällvärlden i alla väderstreck.

7. Hundfjällsslingan

sälenfjällen
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Tandådalenstjärnen och parkera mittemot tjärnen. Här börjar Hundfjällslingan som är 12km och tar cirka 3 timmar att vandra. Terrängen är varierad med brant stigningar på vissa håll som sedan går nedför.

När du tagit dig uppför den branta stigningen får du en härlig utsikt över fjällen åt alla väderstreck. Förutom att vandra uppe på fjället får du även vandra i gammelskog på stigar.

Vandringsleden går sedan ner till Hundfjällets skidanläggning. Hundfjällslsingan är markerad med röda kryss.

8. Stensjön

Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lätt vandring för hela familjen att vara med på. Ni kan välja att gå eller ta liften upp till Gustavsbacken.

Uppe vid toppstugan börjar vandringen på 1,5km bort till Stensjön och varför den heter just Stensjön förstår man när man kommer dit.

Förutom sjön får du även vacker fjällvy här ifrån. Passa även på att ta en fika när ni ändå är här. Vill ni så kan ni fortsätta på en annan led som går till Hemfjällstugan.

Varför vi gillar att vandra i Sälen

Sälenfjällen bjuder på vacker fjällmiljö både uppe på kalfjäll men också i dalar och i fjällskog. Nästa alla vandringsleder är relativt lätta att vandra och där det är blött finns det breda spänger att gå på vilket vi tycker bra.

Det finns också flera vindskydd och eldplatser utplacerade längs med vandringslederna som gör det enkelt att ta en paus och njuta av både matsäck och natur.

fjäll blommor

Vanliga frågor

Finns det risk att man stöter på björn eller varg när man vandrar i Sälen?

Risken att stöta på något däggdjur är väldigt sällsynt då de gärna undviker oss. Men du kan se spår och spillning efter dom.

Hur lång är Södra Kungsleden?

Hela leden är 350km men den delen som går vid Sälen är 9km.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Sälen – 8 fina vandringsleder”

  1. Hej, Jag och min sambo vi ska till Lindvallen i Sälen i juni för en aktivitet, men sen tänkte vi bege oss ut på vandring i några dagar. Vi tänkte då börja med toppen på Lindvallens topp (antar att det är Stensjön), men kan vi fortsätta sen vidare in på de vandringstips ni anger? Finns det kartor över hela Sälenfjällen där man kan se hur det länkar sig mellan fjällena? Tack på förhand.

    Svara

Lämna en kommentar