Vandring i Sälen – 8 fina vandringsleder

Sälenfjällen bjuder på fina vandringsleder i vacker fjällmiljö. Totalt är det cirka 200km vandringsled som finns här plus lite mindre stigar. Ett stort utbud på leder gör det möjligt för alla att uppleva fjällen. Nästan alla leder passar för nybörjare men det finns också lite mer krävande leder för dig som söker efter utmaning.

Fina vandringsleder i Sälen är Syndalsturen, Vasaloppsleden, Storfjällsturen, Hundfjällsslingan,Stensjön, Lill- och Stor-Närfjällsleden. En populär och uppskattad vandringsled i Sälenfjällen är delar av Södra Kungsleden som du även kan gå en bit med barnvagn eller rullstol.

1. Syndalsturen

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Parkera vid Myrflodammens parkering, det är även där Syndalsturen börjar. Det är en lätt led att vandra som är 15km lång och som går uppe på fjället. Den här leden kan alla vandra.

Över våtmark går det stänger som är enkla att ta sig fram på. Det kommer gå både uppför och nedför. När du vandrar på den här leden bjuds du på fin natur samt ett rikt fågelliv.

Vid Kläppenskjulet ligger en fin slogbod (vindskydd) där du kan passa på att pausa innan du går vidare på leden. När du kommer upp på Lägerdalsfjället så kommer du att bjudas på en vacker fjällvy över alla vädersträck.

2. Vasaloppsleden

Längd: 90km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vasaloppsleden är mest känt för att åka längdskidor på men du kan också vandra hela den sträckan på 90km. Leden går mesta dels längs med skidspåret. Den är inte svår att ta sig fram här och du kan själv välja om du vill gå hela eller bara en liten del av den. Vasaloppsleden startar i Berga by i Sälen och slutar i Mora.

Längs med leden finns 9 övernattningsstugor och 11 slogbodar (vindskydd) där du kan pausa eller övernatta. Vasaloppsleden är väl ut markerad och det finns informationstavlor på vägen där du kan få information om leden.

3. Södra Kungsleden

vandring i sälenfjällen
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hela Södra Kungsleden är 350km och går från Sälen ända till Storilen. Men du kan också gå en kortare tur här i Sälen som är 9km lång, vandringsleden startar vid Högfjällshotellet.

Den första kilometerna går på en asfalterad väg som gör att du kan gå här med barnvagn och rullstol. Efter 2,5km går vägen över till stigar och till spänger men den är fortfarande lätt att vandra här.

Det är en fin vandring i fjällmiljö och kul att kunna gå en liten del av den berömda Kungsleden tycker vi. Leden är markerad med röda kryss som du följer.

4. Storfjällsturen

storfjällsturen
Längd: 26km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Storfjällsturen startar vid gammelgården och är en vandringsled som är 26km lång och tar cirka 8 timmar att vandra. Att vandra den här leden blir en härlig och mysig dagstur.

Vandringsleden går i varierad terräng och kan vara blöt på vissa ställen. Förutom att du får gå på kalfjället som bjuder på magisk utsikt så kommer du även att gå genom gammelskog och fina tallhedar.

Leden är markerad med röda kryss. Och glöm inte att ta med dig matsäck och fika när du ger dig ut och vandra över dagen. Det är bra att fylla på med energi och vätska.

5. Lill-Närfjällsleden

 Lill-Närfjällsleden
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Hemköp i Tandådalen och gå sedan 1km därifrån bort till Jens Brittas väg, där börjar vandringsleden. Lill-Närfjällsleden är en vandringsled som är 15km och som tar ungefär 6 timmar att vandra, här går du i en blandad terräng genom skog och på kalfjäll.

Leden börjar med en stigning men går både upp- och nedför i olika omgångar. Passa på att pausa lite på vägen, vida Saldalskojan finns en raststuga. Är vädret fint så passa på att ta ett dopp i Nässsjön som ligger nere i dalen. Vandringsleden är markerad med röda kryss.

6. Stor-Närfjällsleden

Stor-Närfjällsleden
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden börjar i stugområdet Myrflodammen som ligger i Tandådalen. Leden är 15km lång och tar cirka 5 timmar att vandra och är märkt med röda kryss.

När du vandrar på Stor-Närfjällsleden går du i dalar, skog och kalfjäll så här får du uppleva det mesta. Leden bjuder även på en varierad terräng med spänger över myrmark och smalare steniga stigar att ta sig fram över.

När du kommit ur dalen så blir det lite lättare att gå med lätt stigning. Uppe på kalfjället får du en vy över fjällvärlden i alla vädersträck.

7. Hundfjällsslingan

sälenfjällen
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Tandådalenstjärnen och parkera mittemot tjärnen. Här börjar Hundfjällslingan som är 12km lång och tar cirka 3 timmar att vandra. Terrängen är varierad med brant stigningar på vissa håll som sedan går nedför.

När du tagit dig uppför den branta stigningen så får du en härlig utsikt över fjällen i alla väderstreck. Förutom att vandra uppe på fjället så får du även vandra i gammelskog på stigar.

Vandringsleden går sedan ner till Hundfjällets skidanläggning. Hundfjällslsingan är markerad med röda kryss.

8. Stensjön

Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lätt vandring för hela familjen att vara med på. Ni kan välja att gå eller ta liften upp till Gustavsbacken. Uppe vid toppstugan börjar vandringen på 1,5km bort till Stensjön och varför den heter just Stensjön förstår man när man kommer dit.

Förutom sjön så bjuds du även på en vacker fjällvy här ifrån. Passa även på att ta en fika när ni ändå är här. Vill ni så kan ni fortsätta på en annan led som går till Hemfjällstugan.

Varför gillar vi att vandra i Sälen?

Sälenfjällen bjuder på vacker fjällmiljö både uppe på kalfjäll men också i dalar och i fjällskog. Nästa alla vandringsleder är relativt lätta att ta sig fram på och där det är blött finns det breda spänger att gå på vilket vi tycker bra.

Det finns också flera vindskydd och eldplatser utplacerade längs med vandringslederna som gör det enkelt att ta en paus och njuta va både matsäck och natur.

fjäll blommor

Vanliga frågor om vandring i Sälen

Finns det risk att man stöter på björn eller varg när man vandrar i Sälen?

Risken att stöta på något däggdjur är väldigt sällsynt då de gärna undviker oss. Men du kan se spår och spillning efter dom.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer