Vandring i Vimmerby – 6 fina vandringsleder

Vandra i Astrid Lindgrens charmiga hemstad Vimmerby och i de småländska skogarna som ligger runt om. En populära och omtyckt vandringsled är Sevedeleden som både startar och slutar i Mariannelund 2 mil utanför Vimmerby.

Eller gör ett besök på Norra Kvills nationalpark, här vandrar du i en lummig sagoskog med träd som är över 300 år gamla.

Bästa vandringslederna i Vimmerby är Sevedeleden, Norra Kvills Nationalpark, Djurdalsrundan, Brantestads naturrunda, Ingebo Hagar och Smé-åna (Vervelån).

1. Sevedeleden

Längd: 50km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sevedeleden tar dig igenom den Smålänsdska skogen. Men du möts även av stora klippvägar och höga höjder med utsikt över stora skogslandskap.

Sevedeleden är en vandringsslinga på 50km som delas in i 3 etapper och tar tre dagar att ta sig runt. Leden har orange färgmarkering.

Vart startar man?

Vanligast är att starta i Mariannelund. Börja vid Spilhammars camping och vandra upp mot Överkulla.

Framme i Överkulla kan du övernatta i Kulla Kvarn vindskydd, där finns 6 sovplatser med våningssängar, eldplats men ingen toalett.

I Mossebo kan du övernatta i övernattningsstugan Mossebo som är till för vandrare. Här finns utedass och dricksvatten. Du sover i egen sovsäck och på eget liggunderlag på golvet, inga sängstommar finns.

Besök Mossebo Gästhem och ät deras goda husmanskost som är tillagad från grunden med lokala råvaror. Även god fika finns för den som är sugen på det.

Etapper på Sevedeleden

 • Etapp 1: Mariannelund-Övrakulla (16km)
 • Etapp 2: Övrakulla-Mossebo (26km)
 • Etapp 3: Mossebo- Mariannelund (8km)

2. Norra Kvills Naturreservat

norra kvills naturresrvat
Längd: 2,5-4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ett populärt utflyktsmål i Vimmerby är Norra Kvills nationalpark som har två vandringsleder på 2,5km och 4km.

Det är en varierande terräng med backiga partier på visa ställen. Lederna går runt trollsjön, genom urskog och förbi gamla skogsbränder. Tydliga ledmarkeringar finns av röd och blå färg.

Vandringsleder Norra Kvills Nationalpark:

 • Stora Idgölenrundan – 2,5km (Röd ledmarkering)
 • Lilla Idgölenrundan – 4km (Blå ledmarkering)

Båda lederna börjar vid entrén in i Norra Kvills nationalpark vid Näckön. Där finns parkering, informationstavla och en rast- och eldplats, ved finns tillgängligt för den som vill elda. Här kan du också tälta.

Vi rekommenderar att vandra Lilla Idgölerundan för den fina utsikten du från från Idhöjden.

3. Djursdalsrundan

djurdalsrundan vimmerby
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lagom lång vandring är Djursdalsrundan på 7km. Det är en dagsvandring som alla kan gå även barn. Leden är skyltad och har blå färgmarkering.

Terrängen är varierande och går både upp- och nedför. Flera informationsskyltar finns längs leden som berättar om historien i området och naturen du vandrar i.

Starta vid Ungstorp där finns parkering och vandringsledens enda rastplats.

Tips! Ta med sittunderlag och fika, sätt dig vid utsikten på klippan. Det är ett perfekt ställa att pausa på för att vila benen och fylla på med energi.

4. Brantestads naturrunda

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Brantestads naturrunda är en slinga på cirka 10km som är lättvandrad. Det är en omväxlande natur av både löv- och granskog men även en grav från bronsåldern finns här.

Du både startar och slutar i Brantestad skolan där du också kan parkera. Du kan välja att gå rundan åt vilket håll du vill. Vi rekommenderar att gå medsols. Då kommer du snabbare fram till eld-och rastplatsen vid Yxern.

Inga vindskydd finns vid leden, vill du tälta är rastplatsen vid Yxern fin att slå upp tältet på.

Rastplatser vid leden ligger i Ryggåsen, Backen, Kvarnen, Neder Stjärnevik. I Långvikstorp finns rastplats, toalett och ett utegym.

5. Ingebo Hagar

ingebo hagar vimmerby
Längd: 1-2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ingebo Hagar är en riktig liten Smålands idyll som tar dig tillbaka till 1600-talet. Här finns tre olika leder att gå som är mellan 1-2,5km. Perfekt att göra med barnen eller om du bara vill komma ut en stund i naturen. Lederna är markerade med gul, grön och röd färgmarkering på trädstammar.

Leder i Ingebo Hagar:

 • Gula led 1,2km
 • Grön led 1,4
 • Röd led 2,4km

Alla leder startar och slutar vid Gårdsbutiken i Ingebo Hagar som ligger i byn. Här finns också parkering och infotavla. Vid parkeringen finns brevlådor där ligger kartor du kan ta med på promenaden.

Tips! På Gårdscafét kan du låna en kaffekorg att fylla med caféts goda smörgåsar, kakor och fikabröd att ta med. OBS! endast öppet på sommaren.

6. Smé-åna (Vervelån)

vimmerby vandring
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Här går du längs med Verveån som även kallas för Smé-åna, en led som är 4,5km i byn Gullringen. Gullringen ligger cirka 2mil norr om Vimmerby.

Medans du vandrar längs ån får du även lära dig en del om Gullringens historia med informationsskyltar som finns utplacerade.

Terrängen är lätt och har tydliga ledmarkeringar. Starta gör du vid Kvarndammens badplats där du även kan bada vid fint väder.

fina vandringsleder i vimmerby

Varför rekommenderar vi att vandra i Vimmerby

Vem vill inte vandra i staden och naturen Astrid Lindgren växte upp i? Här få du uppleva en omväxlande natur av djupa skogar, höga berg och grottor. Men Vimmerby har också mycket historia att berätta.

När du vandrar i Vimmerby kommer du passera flera byar som tar dig tillbaka i tiden. Det finns också många sommarcaféer att besöka. Därför är den bästa tiden att besöka Vimmerby på sommaren.

småländsk skog vimmerby

Vanliga frågor

Hur lång är Sevedeleden?

Hela Sevedeleden är 50km. Leden är indelad i 3 etapper där varje etapp är 8-26km långa. Hela leden tar tre dagar att gå.

Får man tälta i Vimmerby?

Ja det får du. Du får tälta vart du vill i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör någon markägare. Men tänk på att särskilda regler kan gälla i naturreservat.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Har du möjlighet skulle vi rekommendera att vandra hela Sevedeleden. Och självklart får du inte missa att besöka Norra Kvills nationalpark som har två olika leder att gå.

Kan man vandra med barn i Vimmerby?

Ja självklart kan du det. Du kan vandra alla leder i Vimmerby med barn. Det är lätta terränger, den enda led som kan vara svår är Sevedeleden.

Vilken är den bästa årstiden att vandra på i Vimmerby?

På sommaren helt klart. Det är grönt, varmt, djuren är ute och betar och de flesta sommar caféerna öppnar i mitten på juni. Det går så klart bra att vandra de andra årstiderna också om du vill.

Hur många naturreservat finns i Vimmerby?

Det finns ett naturreservat i Vimmerby. Det är Kvills naturreservat som ligger 2 mil utanför centrala Vimmerby.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Vimmerby – 6 fina vandringsleder”

 1. Hej, är det sängstommar i övernattningsstugan vid Mossebo på Svedeleden? Har du andra tips gällande just Sevedeleden?

  Svara

Lämna en kommentar