Vandring i Vetlanda – 6 fina vandringsleder

Den finaste vandringsled som du kan nå från Vetlanda är Höglandsleden som också är en del av Smålandsleden. I Vetlanda finns också flera naturreservat och naturområden att vandra i. Många är lättillgängliga från stan.

Terrängen som finns runt Vetlanda är oftast lätta att ta sig fram på vilket gör att alla kan vandra här oavsett ålder och erfarenhet.

De bästa vandringslederna i Vetlanda är bland annat Höglandsleden, Vetlandarundan, Illhargenrundan, Klockesjön, Historisk vandring och Hälsans Stig.

1. Höglandsleden (Utsikternas led)

Längd: 92km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Höglandsleden är en vandringsled som går genom det Småländska höglandet och är totalt 440km långt. Leden är indelad i fyra delleder där vi har valt att ta upp delled två som även kallas för Utsikternas led som går mellan Lövhult och Mariannelund. Det är en vandring som tar fyra dagar.

Vandringen startar i Lövhults friluftsområde och hit är det cirka 3,5mil från Vetlanda. Här finns en parkering du kan ställa bilen på. Tillbaka tar du tåget från Mariannelund till Nässjö för att sedan ta bussen till Lövhults friluftsområde igen.

Leden är tydligt markerad med skyltar och orangea färgmarkeringar. Övernatta kan du göra i vindskydden som finns vid varje etapps slut eller så tältar du där.

Missa inte klippkanjonen som ligger i naturreservatet Skurugatan det är en 800 meter lång sprickdal med 35 meter höga bergväggar. Den ligger vid etapp 2.

Etapper på Delled 2 (Utsikternas led)

  • Etapp 1: Lövhult-Eksjö (29km)
  • Etapp 2: Eksjö-Klinte (13km)
  • Etapp 3: Klinte-Ingatorp (31km)
  • Etapp 4: Ingatorp-Mariannelund (19km)

2. Vetlandarundan

Längd: 27km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vetlandarundan är en vandring som går på ytterkanten runt Vetlanda och växlar mellan stad och naturområden. Det är en bra heldagsvandring att göra för att upptäcka både staden men också naturen som finns runt om.

Du startar Vetlandarundan i Östanås friluftsområde där även en informationstavla finns om rundan. Vanligast är att vandra motsols men du kan välja att vandra åt andra hållet också om du vill.

Vandrar du leden på sommaren kan du avsluta med ett bad i sjön Grumlan, badplatser till Grumlan finns i Östanås friluftsområde och vid Storegården.

3. Illhargenrundan

Längd: 2,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Illhargens naturreservatet ligger nära stan men på andra sidan av Västerleden. Illhargenrundan är närmare 3km och går i en lummig skog som är en kontrast till stan som inte alls ligger långt bort. Här kan även barnvagnar ta sig fram.

Vandringen startar vid parkeringen till Illhargens naturreservat där det också finns en informationstavla om naturreservatet.

Förutom att vandra i den lummiga skogen så kommer du även passera ett gravfält från bronsåldern. Och kanske se spår från uttern vid vattenkanten då de lever här i naturreservatet, tyvärr är den svår att få syn på.

4. Vandra Klockesjön

klockensjö runt
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Klockesjön runt är 10km och går längs med vattnet nästan hela tiden. I en både omväxlande natur och terräng.

Du startar och slutar vandringen runt sjön från Ramoa äventyrsby som ligger cirka 4mil söder ut från Vetlanda. Hit tar du dig med bil och parkering finns här.

Missa inte Café Mangelboden som ligger vid äventyrsby. Här kan du ta en gofika eller en macka med utsikt över Klockesjön.

Har du möjlighet så skulle vi rekommendera att övernattar i Ramoas äventyrsby. Här kan du boka ett flytande hotellrum, en jättekåta, torpstugor eller varför inte sova i ett lusthus på en egen ö? Vill du ha det enkelt kan du även sova i en hammock direkt ute i skogen.

5. Historisk vandring

historisk vandring
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Historiska vandringar är alltid intressanta tycker vi. Och i Vetlanda kan du vandra just en sådan runda som är 3km. På den historiska vandringen får du ta del av det medeltida Vetlanda och du passerar platser som har varit viktiga för stadens utveckling.

Vanligast är att börja vid Vetlanda Kyrka och promenera medsols runt stan. Besök Vetlandas Resecentrum för karta över platserna och byggnaderna.

Passa på att ta en fika på HeddaGretas Café och Stenugnsbageri som ligger på Storgatan, du kommer inte bli besviken!

6. Hälsans Stig

hälsans stig
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans Stig är ett samarbete med Hjärt- och Lungfonden för att få ut det svenska folket att röra på sig. Hälsans Stig finns i flera svenska städer och ska vara lättillgängliga och anpassade så att alla kan gå den.

Längden varierar från stad till stad och just i Vetlanda är Hälsans Stig 5km lång. I Vetlanda vandrad du runt Kvarndammsområdet och du startar och slutar vid Vetlanda Torg.

Leden är markerad med kilometerstolpar som är utplacerade efter varje kilometer. Det finns flera bänkar längs med stigen om du vill pausa.

vetlanda natur

Varför vi rekommenderar att vandra i Vetlanda

Det finns leder i Vetlanda som är anpassade för alla även barnvagnar och rullstol. Vilket gör att alla kan få komma ut och njuta av naturen. Du kan nå många ledar direkt från centrala Vetlanda annars kan du ta den lokala bussen.

I Vetlanda finns det både korta och längre vandringsleder med övernattning så det finns något för alla åldrar. Lederna går på olika terräng men de är lätt att ta sig fram på.

Finast är det att vandra här under sommaren när det är lite varmare och ljusare ute. Men det går även att vandra här alla andra årstider också.

fina vandringsleder i vetlanda

Vanliga frågor om vandring i Vetlanda

Får man tälta i Vetlanda?

Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar enligt allemansrätten så länge du inte stör någon markägare eller skadar naturen. Tänk på att alltid ta med dig ditt skräp när du lämnat platsen.

Vilken vandringsled får man inte missa i Vetlanda?

Missa inte Höglandsleden. Det är en lång vandring men du kan också välja att gå en etapp om du vill vara ute en heldag utan övernattning. Det är en fin vandring som går genom höglandet i Småland.

Finns det vandringsleder som är anpassade för barnvagnar och rullstolar?

Ja det gör det. En fin vandringsslinga är då Illharjenrundan annars så finns också Hälsans stig.

Finns det vindskydd för övernattning i Vetlanda?

Ja det finns om du vandrar Höglandsrundan. Vid vindskydden finns även eldplatser om du vill göra upp en eld.

Hur många naturreservat finns i Vetlanda?

Totalt finns det 19 stycken naturreservat i Vetlanda kommun.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer