Vandring i Vålådalen – 9 fina vandringsleder

Vålådalen är ett populärt vandringsområde i södra Årefjällen och ett av våra favoritställen i Jämtland. Här finns det vandringsleder som passar för alla oavsett erfarenhet och ålder. Vandra uppför fjälltoppar eller på en plan och platt led i fjällskogen.

Det vi gillar mest är hur lättillgängliga lederna är men framförallt naturen som finns här. Lederna i Vålådalen är bra preparerade med spänger och har tydliga ledmarkeringar.

Den bästa vandringen i Vålådalen är Blanktjärnsrundan, Ottfjällstoppen, Södra Ridvadsrundan, Björnbacksturen, Nulltjärnsrundan, Middagsvalen, Issjödalen/Pyramiderna och Norra Ridvadsrundan.

Karta över vandringslederna och fler bilder finns längst ner i inlägget…

1. Blanktjärnsrundan

Här är en video från när vi vandrade till Blanktjärn i september förra året.
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 283

Blanktjärnsrundan är Vålådalens populäraste vandringsled. Det är en rundslinga på 12km och målet med vandringen är Blanktjärn som är en turkosfärgad tjärn med kristallklart vatten. Du startar och slutar leden vid parkeringen som ligger vid Vålådalens naturum.

Leden är lätt att vandra men blir lite mer krävande när du kommer fram till sjön med en stigning uppför. Här har du även en bra utsikt över Blanktjärn och det turkosa vattnet.

Vandringsleden är bra markerad med skyltar som visar både vägen och avståndet. Ett vindskydd finns i början av leden och vid Blanktjärn finns rastplats, toalett och eldplats.

OBS! Tyvärr har Blanktjärnsrundan blivit förstörd med tiden då det har vistats många i området under lång tid. Därför måste du respektera avspärrningarna som finns på vissa platser runt leden så naturen får en chans att återhämtning sig.

2. Ottfjällstoppen

Här är en video från när vi vandrade upp på Östra toppen på Ottfjället i början på augusti.
Längd: 11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 285

Vid liften som ligger bakom Vålådalens fjällstation startar vandringsleden upp till Ottfjällstoppen som är en vandring på 11km t/r. Parkera bilen vid Vålådalens naturum och följ vandringsled 285. Vill du ha en lättare start kan du gå elljusspåret bort till grusvägen och där går du upp till väster i backen.

Vandringen går hela tiden uppför och blir som brantast i slutet mot toppen. Belöningen du får på toppen är utsikt åt alla väderstreck. Är det klart väder kan du till och med se ända bort till Östersund.

Vandringsleden till Ottfjällstoppen passerar ett renområde vilket gör att det finns stora chanser att stöta på renar som betar. Visa hänsyn till renarna så de får beta i lugn och ro.

3. Pyramiderna och Issjödalen

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 287

Är du ute efter en längre vandring ska du vandra till Issjödalen och Pyramiderna. Den är lättvandrad men lång vandring. Början av vandringen från Vallbo är både stening och lerig men blir bättre. Leden både startar och slutar i Vallbo och är totalt 22km lång.

Pyramiderna är ett naturfenomen som har bildats efter inlandsisen och påminner om Egyptens pyramider. Att vandra till Pyramiderna är som att vandra i en saga med dalgångar och fjällsjöar.

Missa inte att stanna till vid Grönvallen som är ett gammalt sameviste eller att ta ett dopp i Issjön. Tycker du leden känns lång kan du dela in vandringen på två dagar och tälta längs leden.

4. Ridvadet (Gå över en sjö!)

Ridvadet är en av de coolaste vandringarna du kan göra i Vålådalen, du går bokstavlig talat rakt över en sjö! (Ottsjön)

Som djupast går vattnet upp till låren och det är fin och mjuk sandbotten hela vägen över den 500 meter breda sjön. Du kan gå över Ridvadet både från Norra Ridvadsrundan och Södra Ridvadsrundan. Du går helt enkelt i där ledmarkeringarna slutar vid vattnet.

Kolla videon ovanför så hittar du exakt var du ska gå i från norra sidan.

På södra sidan är det ganska enkelt att förstå var du ska i eftersom det är fin sandstrand där. På norra sidan är det däremot lite förvirrande, det känns som man går fel när man följer ledmarkeringarna eftersom det bara är stora stenar där man går i, men det är rätt väg.

5. Norra Ridvadsrundan

norra ridvadsrundan
Längs Norra Ridvadsrundan finns en bland annat jättefin stenstrand, här var det nästan spegelblankt vatten när vi passerade där.
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 262

Norra Ridvadsrundan är en lätt vandring och passar bra om du inte vill vandra en hel dag. Det tar cirka 2 timmar att gå runt hela leden beroende på hur många pauser du gör.

Vanligast är att starta vandringen i Ottsjö, vid ICA, och gå asfaltsvägen tillbaka och vika av på en skogsstig vid en skylt det står ”Ridvadet” på. Här kan du också parkera i en parkeringsficka.

Du passerar två vindskydd och en badplats på vägen. Går du här på sensommaren kan du hitta både bär och svamp i skogen.

Från Ridvadsrundan kan du göra en avstickare till det populära Ridvadet. Istället för att följa leden till höger när du kommer till vägskälet går du vänster istället.

6. Södra Ridvadsrundan

ridvadsrundan vålådalen
Vi tog ett magiskt bad i långgrund sandbotten och solnedgång när vi var vid Södra Ridvadsrundan.
Längd: 15,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 280

Vill du göra en heldagsvandring på en lätt led ska du gå Södra Ridvadsrundan. Leden kan även vandras av barn, det är fina grusvägar och upptrampade skogsstigar du går på. Det är inga höjdskillnader på leden och målet är att ta sig till Ottsjön där du kan bada.

Räkna med att det tar runt 6 timmar att vandra hela rundslingan. Parkera bilen i Vallbo väster om kyrkan, det är även här du både startar och slutar din vandring på Södra Ridvadsrundan.

Vid Ottsjön finns en fin sandstrand och badplats som är långgrund, det finns även rastplatser och vindskydd längsmed leden som är perfekta att pausa vid. Leden är markerad med skyltar och har lednummer 280.

7. Nulltjärnsrundan

nulltjärnsrundan vålådalen
Magsikt spegelblank sjö efter en natt i tältet vid Nulltjärn i Vålådalen. Vi rekommenderar starkt en tur runt sjön, tänk på att det kan vara lerigt och blött på sina ställen så kängor rekommenderas.
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 284

Nulltjärnsrundan är en lättvandrad led på 8km som tar dig till den vackra badplats i Nulltjärn som är en sandstrand med klart vatten och utsikt över fjällen. Här finns vindskydd och flera eldplatser. Ved finns som du själv sågar och klyver i vedboden.

Vandringsleden tar dig genom gammelskog och längs med den slingrande Nulltjärnsbäcken på fina skogsstigar. Nulltjärnsrundan kan alla vandra oavsett ålder och erfarenhet. Det är en mysig vandring att göra och perfekt för familjen att vandra.

Leden är tydligt markerad med skyltar, följa led 284 för att komma rätt. Du startar och slutar vandringen vid Vålådalen naturum där du även kan parkera. Under sommaren blir parkeringen snabbt full, ett tips är att komma tidigt på morgonen eller lite senare på eftermiddagen.

8. Middagsvalen

Det är riktigt cool utsikt från Middagsvalens topp! Mitt över på den här sidan är Anarisfjällen och till höger Pyramiderna och Lunndörrsfjällen. På andra sidan ligger Ottfjället, Vålådalens Fjällstation och längre bort kan du se Åreskutan.
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 286

Parkera bilen vid Vallbo och vandra Middagsvalen som är en vandring på cirka 5km. Även om leden inte är lång är det en brant stigning uppför kalfjället. Vid klart väder kan du se ända bort till Sylarna från toppen.

Du kan gå tillbaka samma väg som du kom på eller så kan du göra en rundvandring för att slippa gå nerför den branta biten. Följ lednummer 286 för rundslingan.

Tyvärr har leden inga bra spänger så ett par vattentäta vandringskängor är bra när du vandrar Middagsvalen. Du startar och slutar vandringen vid Vallbos parkering.

Här kan du kolla in vår YouTube video från vår vandring upp på Middagsvalen.

9. Björnbacksturen

björnbacksturen vålådalen
Längd: 14km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 282

Björnbacksturen är en vandring på 14km som går i en varierande terräng allt från grusväg, skogsstigar men också lite höjdskillnader. Du startat och avslutar vandringen vid liften som ligger bakom Vålådalens fjällstation.

Under vandringen på Björnbacksturen får du uppleva typisk fjällmiljö som tät skog, dalgångar och vackra fjällvyer. Det finns tre vindskydd och två eldplatser längs leden som passar utmärkt att pausa vid för att äta matsäck eller för att njuta av naturen.

Tips! Vill du inte bära med dig matsäck kan du stanna på Vålågården för att fylla på med energi av fika eller lunch innan du tar grusvägen tillbaka till Vålådalens fjällstation.

Vålådalens Fjällstation

vålådalens fjällstation
Vålådalens fjällstation fotat bakifrån vid backen.

På Vålådalens fjällstation finns flera boendealternativ som dubbelrum, flerbäddsrum, stugor, tältplatser och husbilsplatser. I vissa rum är även hund tillåtet. Tältar du här får du tillgång till kök, dusch, toalett och vatten.

Förutom boende finns restaurang och kafé. Bor du här kan du i samband med frukosten köpa till ett lunchpaket som du kan ta med på vandringen. Men ta med egen termos. Lite butik finns också på fjällstation som säljer allt som kan behövas på en vandring.

De har bastukåta och badtunnor

Avsluta en hel vandringsdag i fjällstationens bastukåta med öppen brasa, relaxavdelning, duschar och badtunnor som står utanför med fjällen som utsikt. Tillgängliga för boenden på fjällstationen.

vålådalens fjällstation uteplats
Vålådalens fjällstation har en jättemysig uteplats med fin utsikt som vi varmt rekommenderar att ta en fika på vid bra väder.

Karta över vandringsleder i Vålådalen

Varför vi gillar att vandra i Vålådalen

Först vill vi bara säga, Vålådalen är lätt med på vår topp 3 över bästa platserna att vandra på. Vi kommer hit ofta. Vi älskar Vålådalen!

Här finns många fina vandringsleder som passar alla oavsett ålder och erfarenhet. Det är lätt att hitta på lederna och de är bra preparerade med spänger över våtmarker.

En annan anledning att vi gillar Vålådalen och ofta vandrar här är de fina stränderna och baden i fjällsjöarna.

Läs mer: Bästa vandringen i Åre

Bada i Ottsjön (Magiska stränder med solnedgång)

Vi måste avsluta med att tipsa om att ta ett bad i Ottsjön efter att du har vandrat i Vålådalen. Det finns flera bra stränder runt Ottsjön och det är grymt långgrunt.

En som vi gillar ligger längs stora vägen, bara ett par hundra meter att gå. Parkera bilen ta med badkläder och ta ett dopp. Rekommenderas extra mycket vid bra väder, här får du också en magisk solnedgång!

Kolla vår video nedanför.

Bilder från våra vandringar i Vålådalen

Vi vandrar ofta i Vålådalen eftersom det är ett av (om inte det finaste) ställena i närheten av Åre för vandring. Vi kommer fortsätta att vandra här och uppdatera med fler bilder från Vålådalen framöver.

pyramiderna-issjodalen-vandringsled
Under en sommarvandring vi gjorde till Pyramiderna i Vålådalen.
blanktjärn vandring
Blanktjärn en härlig septemberdag.
middagsvalen vålådalen
Middagsvalen sett från andra sidan Ottsjön.
våladalen vandringsleder
Kristallklart vatten i bäck längs leden mot Blanktjärn.
badtunnor jacuzzi vålådalens fjällstation
badtunnorna utanför Vålådalens Fjällstation är tillgängliga för boende på fjällstationen.
vandra i vålådalen
Kaffepaus vid första vindskyddet på väg till Blanktjärn.
Uppe på toppen av Ottfjället.
ottsjön med ottfjället i bakgrunden
Ottsjön med Ottfjället i bakgrunden.

Vanliga frågor om vandring i Vålådalen

Får man tälta i Vålådalens naturreservat?

Ja, du får tälta i enstaka nätter i naturreservatet. Men var noga med vart du slår upp tältet så du inte förstör naturen och se alltid till att ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Kan man vandra i Vålådalen med barn?

Ja det kan du. Se bara till att ta pauser lite oftare och ha med vätska, matsäck och snacks så barnen orkar. Det finns fina leder med lättvandrad terräng.

Hur tar man sig enklast till Vålådalen?

Det enklaste sättet att ta sig till Vålådalen är med bil. Det finns en stor parkering när du kommer fram vid naturum.

Hur långt är det till Vålådalen från Åre?

Det är cirka 4 mil till Vålådalen från Åre och tar runt 40 minuter att köra dit. Du följer hela Vålådalsvägen tills vägen tar slut då är du framme vid Vålådalens fjällstation och naturum.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar