Vandring i Kullaberg – 7 fina vandringsleder

På halvön Kullen ligger det populära vandringsområdet Kullaberg med sin unika natur av dramatiska klippor, grottor, spår från istiden och stränder.

Det finns fyra markerade vandringsstigar som är blå, röd, orange och gulmarkerade tvärstigar som gör att du kan kombinera egna rundslingor och leder med hjälp av tvärstigarna.

I det här inlägget kommer vi ge tips på olika vandringsförslag i Kullaberg. Eller varför inte vandra hela Kullaleden som är en del av vackra Skåneleden. Missa inte Kullens fyr, Josefinelust, Silvergrottan och konstverket Nimis.

1. Kullaleden

klippor kullaberg
Längd: 70km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kullaleden är en populär delsträcka att vanda på Skåneleden. Totalt är den 70km och indelad i 6 etapp. Leden startar i Helsingborg och tar dig runt hela Kullaberget bort till Utvällinge.

Längs leden får du uppleva det bästa av Kullaberg och du går längs med vattnet och klipporna. När du vandrar Kullaleden kan välja att antingen sova i tält på anvisad tältplats som ligger på en gräsplätt vid Kullens Fyr, plats för 8 tält finns där.

Annars kan du övernatta i vindskydd som bland annat finns i Domsten, Strandbaden, Josefinelust, Himmelstorp och Skäret. OBS! Tänk på att där får du inte slå upp tält. Du kan också boka boenden på pensionat, vandrarhem och hotell.

Etapp på Kullaleden:

  • Etapp 1: Helsingborg – Höganäs (22km)
  • Etapp 2: Haganäs – Mölle (12km)
  • Etapp 3: Mölle – Kullens Fyr (5km)
  • Etapp 4: Kullens Fyr – Arlid (12km)
  • Etapp 5: Arlid – Jonstorp (10km)
  • Etapp 6: Jonstorp – Utvällinge (11km)

2. Mölle – Kullens Fyr – Arild

kullens fyr i kullaberg
Kullens populära fyr. Där kan du passa på att ta en paus och äta medtagen matsäck samtidigt som du njuter av utsikten.
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du inte vandra hela Kullaleden men ändå upptäcka det bästa av Kullaberg? Då ska du vandra från Mölle till Arild eller tvärtom.

Det är en vandring på totalt 17km. Men går också att korta ner genom att ta den gulmarkerade tvärstigen vid Djupadal där skylt mot Mölle finns. Vandringen blir då 9,5km lång rundvandring om du inte vill gå ända till Arild.

Längs vandringen kommer du passera flera fina utsiktsplatser och grottor. Missa inte att göra avstickare till Silvergrottan och Josefinelust på vägen.

3. Silvergrottan

silvergrottan i kullaberg
Skylt som visar vägen till Silvergrottan.
Längd: 1,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du göra en kortare vandring och besöka en av Kullbergets populäraste grotta. Då ska du ta dig till Silvergrottan.

Vandringen startar från parkeringen vid Kullagården, följ bilvägen bort till Naturum. Därifrån kan du följa skyltar till Silvergrottan.

Det är en vandring som är 1,6km tur och retur där terrängen varierar av stig och hällar. På vissa ställen kan du få klättra lite för att ta dig fram. Självaste grottan är cirka 12m djup och är en fin plats att besöka om du är i Kullaberg.

4. Besök Josefinelust

badstrand josefinelust kullaberg
Magisk solnedgång vid Josefinelust stenstrand.
Längd: 0,8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

På Kullabergs norra sida ligger den vackra stenstranden Josefinelust som fått namnet efter Kung Oscar I:s fru Josefina som älskade naturen i Kullaberg.

Du kan ta dig hit på flera sätt antingen via den blåa färgmarkeringen som går på den norra delen av halvön eller den orange färgmarkeringen som är Skåneleden.

Vill du däremot ta en snabbare och kortare väg direkt till Josefinelust kan du starta från den mindre parkeringen som ligger mellan Kullagården och Hjorthagen. Därifrån är det en kort promenad på 0,8km tur och retur, Gå mot vattnet sen tar du dig ner för en brat trappa i en ravin.

Josefinelust är ett perfekt utflyktsmål om du är badsugen eller vill göra en kortare utflykt med familjen. Vattnet är klart och fint och många gillar att snorkla här. Ta med matsäck för det är långt till närmaste kiosk.

5. Vandra till Nimis

kullaberg nimis
Det unika konstverk som skapades av Lars Vilks på 80-talet. Högsta delen av träbyggnaden är 12m.
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett annat populärt utflyktsmål i Kullaberg du inte ska missa är Nimis som är ett platsbyggd konstverk av Lars Vilks. Konstverket består av trä från drivved, plankor och grenar.

Vandringen till Nimis är cirka 5km och är den svåraste stranden att nå i Kullaberg. Parkera vid Himmelstorp och gå mot Sadeln, ett par hundra meter innan det börjar gå uppför ska du istället följa den upptrampade stiger ner mot vattnet.

Tips! Under sommaren är det många som besöker Nimis, ta dig därför hit tidigt på dagen eller senare på eftermiddagen, då är det mindre folk.

Naturen kring Nimis är riktigt fin så ta med matsäck och sätt dig på något lämpligt ställe i närheten och njut av omgivning innan du går tillbaka till parkeringen.

6. Mölle mosse

naturen i kullaberg
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du intresserad av istiden då ska du vandra runt Mölle mosse. Det är en vandring på cirka 2,5km som startar från parkering i Björkeröd.

Det är en lättvandrad terräng som tillskillnad från många andra leder inte går längs vattnet och klippor. Här går du bland annat genom en lugn och mysig björkskog.

Börja med att gå den rödmarkerade leden och gå sedan av vid den andra gulmarkerad tvärstigen som tar dig Mölle mosse. Fortsätt sedan på den orangea färgmarkeringen och tillbaka till parkeringen i Björkeröd.

Längsleden kommer du bland annat att passera ett par ovanliga stenar (sandstenar) som inte finns någon annanstans på Kullaberg. Stenarna kallas även för flyttblock som har följt med när isen smälte.

7. Arilds hamn – Röde Hall

vandringstips kullaberg
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En mysig och fin vandring som tar dig genom kultur och historia i Kullaberg är vandringen mellan Arilds hamn och Röde Hall. Det är en lätt vandring på cirka 2km.

Följ den orangea färgmarkeringen västerut mot havet till Röde Hall. Början av vandringen tar dig genom Arilds som på medeltiden växte fram som en liten fiskeby. Spår av träpålar som sticker upp ur marken finns kvar där fiskarna hängde upp sina fiskenät.

Slutet på leden kommer en tät skog där man förr högg ur stenblock för att bygga väggar av. Där hämtades även träd för att användas till ved och för att bygga hus med.

Längre fram på stigen finns en avstickare. Ta den så kommer du bort till en stenstrand med vacker utsikt över vattnet. Passa på att ta en paus här och ät medtagen fika. Ta samma väg tillbaka.

Varför vi rekommenderar att vandra i Kullaberg

Kullaberg har en speciell och vacker natur av klippor, grottor, spår av istiden och fint kristallklart vatten att bada i.

Det vi gillar är att du själv kan välja hur du ska vandra på Kullaberg. Du kan välja längre vandringar men också kortare genom att använda de gulmarkerade tvärstigarna som går tvärs över halvlön. Det gör det enkelt att gå rundslingor om du vill tillbaka till samma ställe som du startade från.

Det finns gott om utsiktsplatser i naturreservatet och fina badplatser att besöka. Vill du övernatt kan du göra det i vindskydd eller bo bekvämare på ett vandrarhem eller pensionat.

Tips! Packa ner fika eller lunch och badkläder.

grotta på kullaberg

Vanliga frågor

Får man tälta på Kullaberg?

Ja, du får tälta på anvisad tältplats. Det finns en gräsplätt vid Kullens Fyr där det finns 8 tältplatser. Du kan hämta vatten vid Naturum. Är det fullt på tältplatsen kan du sova i någon av vindskydden som finns i området men du får inte tälta vid vindskydden.

När är bästa perioden att vandra i Kullaberg?

Sommaren tycker vi är finast att vandra på i Kullaberg. Fina solnedgångar och skönt att kunna bada i det kristallklara vattnet. Men det går så klart att vandra här alla årstider som är fina på sina sätt.

Vilken led får man inte missa i Kullaberg?

Missa inte att vandra sträckan Mölle-Kullens Fyr- Arlid. Då får du uppleva det bästa av Kulla halvön. Passa även på att göra avstickare till Silvergrottan och Josefinelust.

Är det tillåtet att elda och grilla i området?

Du får endast elda och grilla på anvisade platser i Kullaberg.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar