Vandring i Göteborg – 9 fina vandringsleder

I Göteborg och i närområdet av Göteborg finns det fina vandringsleder som går genom skog, stad, naturreservat eller längsmed kusten. Många av vandringslederna kan du ta dig till med kollektivtrafiken vilket gör det enkelt att vandra i Göteborg. Du kan välja att gå på dagsvandring eller på längre vandringsleder med övernattning.

De bästa vandringsleder som finns i Göteborg är Vättlefjällsleden, Bohusleden, Kuststigen, Vildmarksleden, Gotaleden, Stora Delsjö runt och vandringslederna i Sandsjöbacka naturreservat.

1. Vättlefjällsleden

Längd: 25km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 17 mil norr om Göteborg ligger det vackra och ett av Göteborgs största naturreservatet Vättlefjäll. Du kan enkelt ta dig hit med kollektivtrafiken eller med egen bil.

Vätterfjällsleden är en vandringsled på 25km med en lätt terräng att vandra på som betsår av stigar, grusväg och träbroar/spänger och passar för alla att vandra. Vätterfjällsleden bjuder dig på en varierande och fin narturupplevle av sjöar och lummig skog.

Gör det här till en heldagsutflykt och packa med dig matsäck men även badkläder vid fint väder. Ät din lunch vid någon av de fina sjöarna Surtesjön, Stora Björsjön och Mollsjön.

2. Bohusleden Bottenstugan-Lysevatten (Etapp 9)

vandringsleder göteborg
Längd: 340km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Bohusleden är vandringsled som totalt är 340km lång men som du även kan vandra i olika etapp. Du väljer själv om du vill gå hela eller ta en eller flera etapper, totalt är det 27 etapp. Bohusleden går från Lindome i söder till Strömstad i norr.

Svårighetsgraden på Bohusleden är varierande vissa ställen är svåra att ta sig fram på och andra är lätta. Leden är färgmarkerad med orange färg.

Vi rekommenderar etapp 9 Bottenstugan-Lysevatten som ligger i stora delar av naturreservatet Svartedalen. Det är en utmanade och teknisk led med skogsstigar och branta berg att ta sig uppför. Leden är 12km och bjuder på vacker natur och utsikt. OBS! Vissa områden på vandringsleden saknar mobiltäckning.

3. Vildmarksleden

vildmarksleden göteborg
Längd: 40km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vildmarksleden är en led du lätt kan ta dig till med kollektivtrafiken och ligger lite utanför Göteborg. Leden går mellan Skatås och Hindås och är 40km lång. Vildmarksleden är lätt att vandra och går mest på grusvägar och stigar.

Vildmarksleden är väl markerad så du lätt hittar, en sträcka av leden är samma sträcka som både Bohusleden och Gotaleden.

Vill du övernatta längs med leden så finns det vinskydd utplacerade i Maderna, Stora Härsjön och ungefär 3km innan Hindås.

4. Stora Delsjö runt

stora delsjö runt
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Delsjöområdet är det naturområde som ligger närmast Göteborg, det tar bara några minuter med kollektivtrafiken att ta sig ut hit. Stora Delsjö runt är en trevlig och lätt vandrad led på 7,5km som kan vandras av alla.

Ett tips är att ta med egen lunch/fika eller avsluta vandringen med en våffla och kaffe på kaffestugan Lyckan. Vi tycker det är en lugn och avkopplande vandring som går på upptrampade stigar och grusvägar. Passa även på att ta ett dopp i sjön vid fint väder.

5. Kuststigen Bohus-Malmön (Etapp 25)

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Kuststigen är totalt 376km lång och delas i 39 etapp. Vi rekommenderar att vandra etapp 25 som är Bohus-Malmön som är en vandringsled på 10km och du vandrar i fin västkustmiljö bland klippor och små turkosa laguner.

Vandringsleden är varierad med både lite svårare partier men mestadels är den lätt att gå. Du går på grusvägar, stigar och klippor. Ett tips är att inte glömma badkläderna om du går här på sommaren, det finns många fina badplatser här.

Ta bussen till Tullboden och sedan tar du färjan över till Bohus Malmön. Antingen kan du göra det till en dagsutflykt eller stanna kvar på ön lite längre. Mitt på ön finns Bohus-Malmöns pensionat som har både stugor och hotellrum.

6. Naturstigen (Stora Amundön)

stora amundön naturstigen
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 2mil söder om Göteborg ligger Stora Amundön som är ett populärt ställe för många Göteborgare att besöka. Här kan du vandra på Naturstigen som är en vandringsled på 4,5km och tar ungefär en timme att gå. Leden är lätt att vandra på och är tydligt markerad.

Du vandrar på klippor, spänger, stigar och grusvägar längs med vattnet och inne i skogen. Det är en mysig och lugn vandringsled. Naturstigen är fin att gå både på sommaren och vinter. Besöker du Stora Amundön på sommaren så ta med dig badkläder det finns gott om ställen att bada på här.

7. Sandsjöbacka naturreservat (Röd led)

Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite söder om Göteborg ligger det här fina naturreservatet Sandsjöbacka med varierad terräng. Det finns flera leder att välja på men den vi gillar bäst är den röda leden i Långås som är 5,5km. Leden är också markerad med röd markering så du inte ska gå fel.

Under din vandring här i Sandsjöbacka kommer så bjudas du på vackra landskap och vyer. Du tar dig fram på bergshällar och skogsstigar. Kommer du på våren är marken täckt med vitsippor på vissa ställen.

Du kan även slå ihop två leder om du vill gå lite längre ett tips är att gå den röda slingan i Kyrkobyn-Dala med den blåa från Hagryd-Dala. Då får du en vandring på cirka 12km.

8. Gotaleden

Längd: 71km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gotaleden är en vandringsled på 71km som går mellan Göteborg och Allingsås. Leden går genom vacker natur och på skogsstigar men också i stadsmiljö. Välj att gå vandringsleden i etapp om du bara vill gå en del av den eller gå hela leden. Totalt är det 9 etapp på Gotaleden.

Det finns gott om boende, mat och fik längs med vandringsleden vilket kan vara bekvämt för övernattning innan du fortsätter din vandring på Gotaleden. Är du mer sugen på att sova ute i naturen så finns det också vindskydd och eldplatser vid vandringsleden.

Oavsett vart du börjar på leden så kan du ta dig till alla etapp med pendeltåget. Leden är väl märkt med blå skylt där det står Gotaleden på så du lätt ska hitta och gå rätt.

9. Pilgrimsleden Göta Älv

pilgrimsleden göta älv
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Pilgrimsleden Göta Älv är en vandringsled från Masthuggskyrkan i Göteborg via Ale, Lilla Edet, Trollhättan och sist till Vänersborg. Hela leden är 12km och bra markerad med skylt och med pilgrims symbolen.

Här får du vandra i en varierad terräng som skog, fornminnen och lokalbebyggelse. Du får uppleva vacker natur och vackra vyer men också mycket historia från brons- och järnåldern, vikinga- och medeltiden. Du väljer själv om du vill gå hela leden eller dela upp den i etapp.

Varför gillar att vi att vandra i Göteborg?

Det bästa med att vandra i Göteborg är att många fina vandringsleder kan nås med hjälp av kollektivtrafiken vilket är bekvämt. Det finns fina naturreservat med olika svårighetsgrader på vandringsleder att välja på och med olika längd för att passa alla.

Naturupplevelserna är allt från lummig skog till vandring längsmed kusten. Det finns även gott om vindskydd och eldplatser vid många av lederna så du kan övernatta om du vill. Men på många platser är det tältförbud så ha koll på vad som gäller vid den vandringsled du går på om du tänkt att övernatta.

kuststigen
göteborg

Vanliga frågor om vandring i Göteborg

Får man tälta på vandringslederna i Göteborg?

Inte överallt men du får övernatta i vindskydden som finns utplacerade längs med vissa vandringsleder. Kolla vad som gäller på just den vandringsled du är på.

Kan man ta sig till vandringslederna med spårvagn?

Ja, till många ställen kan du det. Ibland behöver du byta från spårvagnen till en buss för att komma ända fram till vissa av vandringslederna. Det är super smidigt att ta sig ut i naturen runt Göteborg även om du inte har en bil.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer