Vandring på Gotland – 8 fina vandringsleder

Besöker du Gotland ska du absolut gå någon av deras vackra vandringsleder som finns på ön. Det finns både kortare vandringsleder men också längre som tar några dagar att vandra. När du vandrar på Gotland har du alltid nära till havet och en speciell och fin natur.

De bästa vandringsleder som finns på Gotland är Klintkustleden, Östkustleden, Fårö runt, Långaleden, Pilgrimsleden, Högklint och Södra Hällarna.

1. Klintkustleden

Längd: 30km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Klintkustleden kan vara en av Sveriges vackraste vandringsleder, leden är cirka 30km lång. Gå hela vandringskeden eller gå någon av de tre etapperna vandringsleden delas in i. Klintkustleden ligger norr om Visby och startar i Björkume naturreservat och slutar i Hallshuk.

Ut med leden kommer du att få uppleva vackra utsikter, mäktiga klintar, gammal skog, gamla pittoreska fiskebyar och fornlämningar. Terrängen på vandringsleden är varierad, teknisk på vissa ställen så bra skor är ett måste.

Längs med leden finns det även övernattningsmöjligheter, matställen, eldplatser och toaletter. Vi kan varmt rekommendera att gå hela denna vandringsled men att dela upp den i etapper.

Etapper på Klintkustleden:

  • Etapp 1: Björkume-Lickershamn (9km)
  • Etapp 2: Lickershamn-Ireviken (6km)
  • Etapp 3: Ireviken-Harudden (15km)

2. Östkustleden

östkustleden gotland
Längd: 73km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Östkustleden är Gotlands längsta led och ligger på öns östra sida. Den binder ihop åtta socknar och går genom flera naturreservat. Vandringsleden går från Anga prästänge till Närsholmen. Östkustleden är markerad med orange färgmarkering och skyltar så det ska vara enkelt att hitta.

Du kan vandra hela leden eller dela in den i olika etapp. På den här vandringsleden får du bland annat uppleva, sandstränder, raukar, stenstränder, fiskebyar och skog. Det är en fin vandringsled och vi rekommenderar att ta med matsäck som du kan inta längs med den fina vandringssträckan.

Det finns flera parkeringsplatser som ansluter till vandringsleden, du kan även ta bussen till Östkustleden men hållplatserna är inte i direkt anslutning till vandringsleden. En kort promenad krävs för att komma fram till leden.

3. Långa leden

långaleden gotland
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Ljugarn som ligger på öns östra sida hittar du vandringsleden Långa leden. Det är en vandringsled som är 10km och där terrängen är lätt att vandra på. Observera att själva leden är markerad med rosa färgmarkering men på själva kartan över leden är den röd markerad.

Du vandrar på skogsstigar och grusvägar genom skog och ljungmarker. Det är en relativt platt vandringsled utan några höjdskillnader. Det finns även en eldplats längs med leden. Det är en fin vandringsled att vandra om du befinner dig på den östra delen av ön.

4. Södra Hällarna

Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Södra Hällarna ett naturreservat som ligger på ett gångavstånd från Visby och är en populär naturplats för Visbyborna att besöka. I Södra Hällarna finns det tre kortare vandringsleder men exakt hur långa de är vet vi inte men lederna är markerade och det finns gott om eldplatser här.

Vandringslederna är lätta att ta sig fram på och går på upptrampade stigar eller grusvägar. Naturen i Södra Hällarna är tallskog, lövskog, sandstränder, branta klintar, orkidéer och grottor. Här får du även första parketten till Gotlands vackra solnedgång.

5. Pilgrimsleden (Fröjel-Klinte)

Pilgrimsleden gotland
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den 8km långa Pilgrimsleden (Fröjel-Klinte) går på fina och lätt framkomliga stigar i lummig tallskog, fält, åkrar, myrmark och höga klintar med vacker utsikt över kusten. Du kan också välja att gå pilgrimsleden från andra hållet Klinte-Fröjel.

Fröjel ligger ungefär 4mil söder om Visby och Klinte ligger 3mil söder om Visby. Vandringsleden startar antingen vid Fröjel kyrka eller vid Klinte kyrka beroende på åt vilket håll du vill gå åt. Stigen är markerad med blå skylt och syns inga markeringar så följ huvudstigen rakt fram.

6. Ireåslingan

Ireåslingan gotland
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ireåslingan binder ihop naturreservaten Hall-Hangvar och Ireån och är en avstickare från Klintkustleden. Ireåslingan är en led som är 5km och ligger på norra delen av ön. Slingan är markerad med gul/vit markering.

Det är lätt att ta sig fram på stigarna på Ireåslingan och du vandrar i tallskog och längs med vattnet. Eldplatser finns längsmed leden.

7. Vandra Visby-Högklint

murgröna gotlands landskapsblomma
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Är du i Visby och vill göra en dagsutflykt och upptäcka Gotlands vackra natur till fots? Då kan du vandra från Visby till naturreservatet Högklint som ligger sydväst om Visby. Enkel väg är det 7km att vandra så totalt 14km t/r. Vill du bara vandra åt det ena hållet så kan du ta buss 10 tillbaka.

Att vandra mellan Visby och Högklint är inte markerat men följ kustlinjen söderut. Genom att vandra från Visby ner till Högklint kommer du få uppleva Gotlands natur blanda annat tallskog, murgröneskogen, fossila stenstränder, branta klintar, sandstränder och grottor.

Du kommer också att passera Kneippbyn på väg mot Högklint som är mest känt för Villa Villekulla i Pippi Långstump filmerna. Glöm inte att packa ner matsäck.

8. Fårö runt

vandra på fårö
Längd: 83km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

När du är på Gotland tycker vi inte du ska missa att besöka Fårö som är en liten egen ö som ligger på norra sidan av Gotland. Hit kan du ta buss från Visby och vandra Fårö runt som är en härlig upplevelse. Totalt är vandringen 83km lång som du kan dela upp och gå på tre dagar om du föredrar det.

Att vandra Fårö runt är lätt men för att komma nära vattnet på vissa ställen är lite svårare därför är det bättre att gå på stigarna som finns lite längre från vattnet.

Missa inte detta på din vandring runt Fårö:

  • Digerhuvud – Sveriges största raukområde
  • Helgumannen – Fiskebodar från 1800-talet
  • Sundersand – Gotlands bästa sandstrand
  • Langhammars – Är Gotlands mest besökta sevärdhet (raukområde)
  • Fårös fyr – Fyr från 1800-talet och ett riktmärke över ön

Varför gillar att vi att vandra på Gotland?

Vad finns det på Gotland som inte går att gilla? Här får du verkligen uppleva en spännande och vacker natur av raukar, klippor, stränder, fiskebyar och ängar men också mycket historia.

Det finns övernattningsmöjligheter längs med många av Gotlands vandringsleder där du kan tälta eller ta in på något boende. Det finns gott om parkeringar som ansluter till de olika lederna vilket gör det enkelt att ta sig ut med bil och komma direkt ut på en vandringsled.

Det finns möjligheter att göra en dagsvandring eller lång vandring här på ön. Dessutom kommer du alltid hitta ett fint ställe att ta en paus på eller att äta din matsäck på.

upplev gotland med vandring
blomster fårö

Vanliga frågor om vandring på Gotland

Får man tälta på Gotland?

Ja det får du i någon enstaka dag om du inte skadar naturen eller stör markägaren. Lämna alltid platsen som den var när du kom och ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur kommer man till vandringslederna som finns på Gotland?

Det lättaste och enklaste sättet är med bil. Det finns oftast parkeringar i anslutning till de olika vandringslederna. Har du ingen bil så går det även bussar till många av lederna.

Vilken är den populäraste vandringsleden på Gotland som man inte får missa?

Den finaste och mest populära vandringsleden på Gotland är utan tvekan Klintkustleden. Den anses även höra till en av Sveriges vackraste leder. Så den får du inte missa. Vill du inte gå hela så gå någon av de 3 etappen.

Om man inte vill tälta finns det boenden man kan övernatta på längs med vandringslederna?

Ja det finns det. Just under högsäsong kan det vara svårt att få plats på ett boende om du inte har bokat i god tid. Under lågsäsongen är det lättare att vara mer spontan.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer