Vandring på Gotland – 8 fina vandringsleder

Med en häftig natur ger Gotland dig vandring du sent kommer glömma. Du har alltid nära till havet så ta med dig badkläder på vandringsturerna.

Du får uppleva raukar, fornlämningar och fina landskap. En populär led du inte får missa på Gotland är Klintkustleden som är en av Sveriges finaste leder.

De bästa vandringslederna som finns på Gotland är Klintkustleden,Södra Hällarna, Fårö runt, Östkustleden, vandra mellan Visby och Högklint, Långaleden, Pilgrimsleden och Ireåslingan.

1. Klintkustleden

Längd: 30km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Klintkustleden hör till en av Sveriges vackraste vandringsleder som är 30km. Gå hela vandringsleden eller gå någon av de tre etapperna vandringsleden delas in i. Klintkustleden ligger norr om Visby och startar i Björkume naturreservat och slutar i Hallshuk.

Längs leden kommer du uppleva vackra utsikter, mäktiga klintar, gammal skog, gamla fiskebyar och fornlämningar.

Det kan vara dålig mobiltäckning på vissa ställen längs leden!

Längs med leden finns det även övernattningsmöjligheter, matställen, eldplatser och toaletter. Vi kan varmt rekommendera att gå hela leden men att dela upp den i etapper så du kan njuta av den också.

Etapper på Klintkustleden:

 • Etapp 1: Björkume-Lickershamn (9km)
 • Etapp 2: Lickershamn-Ireviken (6km)
 • Etapp 3: Ireviken-Harudden (15km)

2. Södra Hällarna

Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Södra Hällarna ett naturreservat som ligger på ett gångavstånd från Visby och är en populär ställe för både turister och för Visbyborna.

Här finns det tre kortare vandringsleder men exakt hur långa de är vet vi inte men lederna är markerade. Det finns gott om rast- och eldplatser på Södra Hällarna.

Här får du första parketten till Gotlands vackra solnedgång!

Det är en lättvandrad led som går på upptrampade stigar eller grusvägar. Naturen i Södra Hällarna är tallskog, lövskog, sandstränder, branta klintar, orkidéer och grottor.

3. Fårö runt

vandra på fårö
Längd: 83km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

När du är på Gotland ska du göra ett besök på Fårö som är en liten egen ö på norra sidan. Du kan ta bussen till Fårö från Visby för att vandra Fårö runt.

Det är magiskt att tälta på Fårö men tänk på att det finns många naturreservat och fågelområden på ön där det är tältförbud!

Leden är 83km, ett förslag är att dela in vandringen på tre dagar, gör det som passar dig! Fårö runt har en lättvandrad terräng men för att komma åt havet kan det vara lite svårare ibland.

Saker du INTE får missa på vandringen

 • Digerhuvud – Sveriges största raukområde
 • Helgumannen – Fiskebodar från 1800-talet
 • Sundersand – Gotlands bästa sandstrand
 • Langhammars – Är Gotlands mest besökta sevärdhet (raukområde)
 • Fårös fyr – Fyr från 1800-talet och ett riktmärke över ön

4. Östkustleden

östkustleden gotland
Längd: 73km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Östkustleden är Gotlands längsta led och ligger på öns östra sida. Den binder ihop åtta socknar och går genom flera naturreservat. Vandringsleden går från Anga prästänge till Närsholmen. Leden är markerad med orange färgmarkering.

På den här vandringsleden får du bland annat uppleva, sandstränder, raukar, stenstränder, fiskebyar och skog. Välj att gå delar av leden eller vandra hela och dela in vandringen i olika etapp.

Det finns flera parkeringsplatser som ansluter till vandringen, du kan även ta bussen till Östkustleden men hållplatserna är inte i direkt anslutning till leden. En kort promenad krävs för att komma fram.

5. Vandra Visby-Högklint

murgröna gotlands landskapsblomma
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Är du i Visby och vill göra en dagsutflykt och upptäcka Gotlands vackra natur till fots? Då ska du vandra från Visby till naturreservatet Högklint som ligger sydväst om Visby. Enkel väg är det 7km och totalt 14km t/r. Vill du bara vandra åt det ena hållet kan du ta buss 10 tillbaka.

Att vandra mellan Visby och Högklint är inte markerat men följ kustlinjen söderut. Genom att vandra från Visby ner till Högklint får du uppleva Gotlands natur av tallskog, murgröneskogen, fossila stenstränder, branta klintar, sandstränder och grottor.

Du kommer också att passera Kneippbyn på väg mot Högklint som är mest känt för Villa Villekulla i Pippi Långstump filmerna. Glöm inte att packa ner matsäck.

6. Långa leden

långa leden
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Ljugarn på öns östra sida ligger Långa leden. Det är en led på 10km med en lättvandrad terräng. Här går du på skogsstigar och grusvägar genom skog och ljungmarker. Det är en platt led utan några höjdskillnader.

Tänk på att själva leden är markerad med rosa färgmarkering men på själva kartan över leden är den röd markerad. Eldplats finns längs leden som är ett perfekt ställe att pausa på.

7. Pilgrimsleden (Fröjel-Klinte)

Pilgrimsleden gotland
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den 8km Pilgrimsleden (Fröjel-Klinte) går på fina och lättvandrade stigar. Du passerar lummig tallskog, fält, åkrar och myrmarker.

Dessutom får du fina utsikter över kusten från leden. Du kan också välja att gå pilgrimsleden från andra hållet Klinte-Fröjel.

Vandringsleden startar antingen vid Fröjel kyrka eller vid Klinte kyrka beroende på åt vilket håll du vill gå åt. Stigen är markerad med blå skylt, syns inga markeringar följer du huvudstigen rakt fram.

8. Ireåslingan

Ireåslingan gotland
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ireåslingan binder ihop naturreservaten Hall-Hangvar och Ireån och är en avstickare från Klintkustleden. Ireåslingan är en led på 5km och ligger på norra delen av ön. Slingan är markerad med gul/vit markering.

Det är lätt att ta sig fram på stigarna på Ireåslingan och du går genom tallskog och längs med vattnet. Rast- och eldplatser finns på leden.

Varför gillar att vi att vandra på Gotland?

Vad finns det på Gotland som inte går att gilla? Här får du verkligen uppleva en spännande och vacker natur av raukar, klippor, stränder, fiskebyar och ängar men också mycket historia.

Det finns övernattningsmöjligheter längs med många av Gotlands vandringsleder där du kan tälta eller boka stuga, vandrarhem, B&B och hotell.

Bra med parkeringar finns som ansluter till de olika lederna vilket gör det enkelt att ta sig ut med bil och komma direkt ut på en vandringsled.

upplev gotland med vandring
blomster fårö

Vanliga frågor

Får man tälta på Gotland?

Ja på många ställen får du det men i vissa naturreservat kan det vara tältförbud. Det finns oftast en skylt vid naturreservaten där du kan läsa vad som gäller. Annars är det allemansrätten som gäller.

Hur tar man sig till vandringslederna?

Det lättaste och enklaste sättet är med bil. Det finns oftast parkeringar i anslutning till de olika vandringslederna. Har du ingen bil går det bussar till många av lederna.

Vilken leder får man inte missa på Gotland?

Missa inte Klintkustleden, Fårö runt och södra Hällarna.

Om man inte vill tälta finns det andra boendealternativ vid lederna?

Ja det finns det. Just under högsäsong kan det vara svårt att få plats på ett boende om du inte har bokat i god tid. Under lågsäsongen är det lättare att vara mer spontan.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring på Gotland – 8 fina vandringsleder”

 1. Hej!
  Ja ni har missat St Olofsleden. En vandringsled märkt med pilgrimskorset ofta på röda stolpar. Går från St Olofsholm till Visby eller vice versa, på norra delen av ön. Ca 6 mil. Övernattningsmöjligheter finns på några platser.

  Svara

Lämna en kommentar